Besparen op nieuw dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Kosten nieuw dak

Deze kosten nieuw dak pagina is geüpdatet in 2023

Is uw dak aan vervanging toe? Of zoekt u een vakman om een nieuw dak te leggen? Op deze pagina leest u alles over de kosten van een nieuw dak. U vindt handige prijsinformatie, informatie over mogelijke subsidies en handige bespaartips. Ook leest u hoe u snel een goedkope dakdekker uit de buurt vindt.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor deze service betaalt u helemaal niets en u zit ook nog eens nergens aan vast. U ontvangt snel offertes van dakdekkers bij jou uit de buurt. Door deze te vergelijken op prijs en aanbod, vindt u gemakkelijk de dakspecialist met het beste aanbod. Bovendien weet u zeker dat u niet te veel betaalt!
Wat kost een nieuw dak?

Wat kost een dak vervangen? Een nieuw schuin dak kost gemiddeld tussen de €2.250,- en €2.750,-, inclusief arbeid. Voor een plat dak moet u rekening houden met kosten tussen de €2.500,- en €6.000,-, inclusief arbeid. De exacte kosten zijn afhankelijk van de soort dakbedekking en het type dak. Als ook de dakfundering vervangen moet worden, moet u rekening houden met een meerprijs.

Wat zijn de kosten nieuw dak per m²?

De totale kosten van een nieuw dak worden per vierkante meter berekend. In bovenstaande voorbeelden is uitgegaan van een gemiddeld Nederlands dak van 50 m². Wat is de prijs per vierkante meter? De kosten van een nieuw plat dak per m² liggen ongeveer op €45,- tot €55,-, inclusief arbeid. Een nieuw schuin dak heeft inclusief arbeid een gemiddelde prijs van €50,- tot €120,- per m².

kosten nieuw dak

Nieuw dak: kosten 2023?

Soort dak Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (50m2)
Plat dak €45,- tot €55 €2.250,- tot €2.750,-
Schuin dak €50,- tot €120,- €2.500,- tot €6.000,-
Dakisolatie aanbrengen €40,- tot €60,- €2.000,- tot €3.000,-
Dakbeschot vernieuwen €90,- tot €150,- €4.500,- tot €7.500,-
Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (50m2)
Plat dak
Bitumen €45,- €2.250,-
EPDM €50,- €2.500,-
PVC €55,- €2.750,-
Groen dak €55,- €2.750,-
Schuin dak
Dakpan klei €60,- €3.000,-
Dakpan beton €50 €2.500,-
Leien €85,- €4.250,-
Riet €100,- €5.000,-
Aluminium €75,- €3.750,-
Koper €120,- €6.000,-
Zink €80,- €4.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.


Besparen op de kosten van een nieuw dak?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Kosten dak vervangen: handige prijsvoorbeelden

Prijsopbouw: kosten dak vervangen in 2023

Welke factoren bepalen de prijs van een nieuw dak?

  • Materiaalkosten: bij het vernieuwen van een dak bepalen de gekozen materialen het grootste deel van de kosten. Materialen voor een plat dak zijn goedkoper dan die voor een schuin daktype.
  • Arbeidskosten: deze kosten worden per vierkante meter berekend. Zo weet u van tevoren precies wat u moet betalen. Hoe meer ervaring de dakdekker heeft, hoe hoger het uurtarief. Om op de arbeidskosten te besparen, vergelijkt u het best altijd eerst offertes. Lees hier meer over kosten dakdekker.
  • Voorrijkosten: een dakdekkersbedrijf uit de regio hoeft minder ver te reizen naar uw woning, waardoor de voorrijkosten zo laag mogelijk blijven. Via onze offerteservice vind u altijd een dakdekkersbedrijf uit uw omgeving.
  • Locatie: de locatie speelt een grote rol. In de randstad liggen de prijzen lager omdat er meer concurrentie is, en de dakdekkers dus ook concurrerende prijzen moeten hanteren. Op het platteland liggen de kosten doorgaans hoger.
  • Type dak: welk dak u heeft is bepalend voor de keuze van de nieuwe dakbedekking. Doorgaans zijn werkzaamheden op een hellend dak duurder dan voor een plat dak.
  • Exacte werkzaamheden: welke werkzaamheden u exact laat uitvoeren speelt ook een rol. Sommige mensen kiezen alleen voor een nieuwe dakbedekking terwijl anderen ook isolatie en een nieuw dakbeschot laten plaatsen. Dit heeft ook invloed op de prijzen.

Kosten nieuw dak per type dakbedekking

Wil u een nieuw schuin dak laten plaatsen? In Nederland zijn dakpannen daarbij de meest gekozen soort dakbedekking. Wat kost een nieuw pannendak plaatsen? Betonpannen kosten ongeveer €50,- per m². Kleidakpannen zijn met een gemiddelde prijs van €60,- per m² duurder, maar hebben ook een langere levensduur. Ook kan u kiezen voor een zinken dak met een bijzondere uitstraling. Zinken dakbedekking kost ongeveer €80,- per m².

Hoe zit het met platte daken?

Op een plat dak wordt vaak voor bitumen gekozen. Dat kost ongeveer €45,- per m². Een PVC dak plaatsen heeft een gemiddelde prijs van €55.- per m². Gaat u voor een milieuvriendelijk groendak? Dan moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €55,- per m². Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kosten nieuwe dakconstructie

In de meeste gevallen gaat het bij een nieuw dak voor de dakrenovatie om het vervangen van de dakbedekking. Soms is het echter ook nodig om de dakconstructie te vervangen. Dat komt vaak voor bij grote stormschade of wanneer de constructie simpelweg is verouderd, verschimmeld of verrot is. Het hout kan de dakbedekking dan niet meer tillen.

Wat kost een nieuwe constructie?

Een compleet nieuwe dakconstructie is niet goedkoop. U moet rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €500,- en €750,- per m², inclusief. Het voordeel van een nieuwe constructie is dat uw woning vaak veel beter geïsoleerd wordt. U weet ook zeker dat u in de jaren daarna weinig onderhoud zult hebben. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Prefab dak

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor een prefab dak. Dat betekent dat de dakconstructie in een fabriek wordt gemaakt. Vervolgens wordt deze in een of enkele delen in één keer op uw woning geplaatst.

Wat is het voordeel van een prefab dak?

Omdat er in de fabriek veel efficiënter gewerkt kan worden, zijn bij een prefab dak de kosten lager dan bij een dak dat op uw woning wordt opgebouwd. Bij een prefab dak zijn er geen dakdekkers lang bezig met het maken van de constructie. Bovendien zit u niet lang in de verbouwing, want het plaatsen van een prefab dakconstructie gebeurt vaak binnen één dag.

Nieuw dak met zonnepanelen

Het vernieuwen van het dak is een perfecte kans om te kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen. Daarmee bespaart u jaarlijks aanzienlijk op uw energierekening. U heeft de investering in zonnepanelen er vaak al binnen 10 jaar uit. Bovendien heeft u minder dakbedekking nodig, want onder de zonnepanelen komen bijvoorbeeld geen dakpannen.

Wat kost een nieuw dak met zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten ongeveer €400,- tot €500,- per stuk. U bespaart echter op de kosten van dakbedekking. Die liggen, inclusief dakplaten rond de €70,- per m². Ook bespaart u met zonnepanelen jarenlang op uw energierekening, waardoor u de investering er na 10 jaar al uit hebt.Vind de goedkoopste specialist voor het plaatsen van een nieuw dak!

De offerteservice is gratis en vrijblijvend.

Is een vergunning aanvragen nodig?

In de meeste gevallen hoeft u voor het vervangen van uw dak geen vergunning aan te vragen, tenzij u in een monumentaal pand woont. Dat geldt ook wanneer u voor een andere soort dakbedekking kiest. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Wanneer u de draagconstructie van het dak laat aanpassen, heeft u wel een vergunning nodig. Dat geldt ook wanneer u het oppervlak extra laat isoleren. Op omgevingsloket.nl checkt u gemakkelijk of u een vergunning moet aanvragen.

Is subsidie bij een nieuw dak mogelijk?

Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor een nieuw dak. Wel zijn er subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Dat geldt ook voor het (extra) isoleren van uw dak. Woont u in een monumentaal pand? Dan zijn de regels anders en kunt u vaak wel aanspraak maken op subsidies.

Soms zijn er wel gemeentelijke subsidies of andere lokales subsidies voor het vernieuwen vak uw dakoppervlak. Op energiesubsidiewijzer.nl doet u een snelle en gemakkelijke check en ziet u direct op welke subsidies u recht hebt. Ook kan u bij uw gemeente navraag doen naar lokale subsidiemogelijkheden.

Zelf dak vervangen: wel of niet doen?

Bent u een handige klusser en heeft u geen last van hoogtevrees? Dan denkt u er misschien over na om uw dak zelf te vervangen. De vraag is echter of dit een verstandige keuze is. Het vervangen van een dak is namelijk een ingrijpende klus en er is veel vakkennis nodig om tot een goed resultaat te komen.

Het verkeerd plaatsen van een dak kan grote gevolgen hebben, zoals lekkage en grote schade aan uw woning. Wil u zeker weten dat uw nieuwe dak jaren mee kan? Schakel dan een professional in!

U zit niet lang in de verbouwing, want ervaren dakdekkers werken snel en zorgen ervoor dat uw woning bedekt blijft. Bovendien krijgt u altijd de beste kwaliteit en service.

Besparen op de prijs van een nieuw dak

Een dak vervangen is vaak geen goedkope klus. Daarom vindt u hier een aantal handige bespaartips. Zo profiteert u van kwantumkorting als u samen met uw buren een dakdekker inschakelt. Wanneer uw dak versleten is, is de kans groot dat die van uw buren ook aan vervanging toe is. Hieronder vindt u nog twee tips om te besparen op de kostprijs van een nieuw dak.

1. Zelf dakbedekking verwijderen

Als u niet bang bent om een ladder op te klimmen is het mogelijk om zelf de oude of kapotte dakbedekking te verwijderen. Dan hoeft de specialist minder te doen en bespaart u dus op de arbeidskosten.

Wil u niet het dak op, maar wel de handen uit de mouwen steken? Voer dan de oude dakbedekking zelf af.

2. Hergebruiken bestaande dakbedekking

Als alleen de dakconstructie niet meer goed is en de dakbedekking nog in goede staat, is het mogelijk om bestaande dakpannen te hergebruiken. De dakspecialist controleert elke dakpan goed of deze nog een ronde mee kan en vervangt enkel dakpannen die eventueel kapot zijn. Daarmee bespaart u op de aanschafkosten van nieuwe dakpannen.

3. Kies een lokale dakdekker

Wanneer u kiest voor een lokale dakdekker, weet u zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn. Hiermee bespaart u al snel tientallen euro’s op de totaalprijs, want gemiddeld liggen de voorrijkosten tussen de €40,- tot €80,-, afhankelijk van het moment.

4. Kies een overzetdak

In sommige gevallen is een overzetdak mogelijk. Hiermee hoeft de oude dakbedekking niet verwijderd te worden, wat u geld bespaart op de arbeidskosten. Een overzetdak is mogelijk als het dak een minimale helling heeft van 10 graden, als er geen asbest in de dakbedekking zit en als de bestaande dakconstructie nog in goede staat verkeerd. Geschikte materialen zijn leien, shingles, roofing en golfplaten.

5. Werk samen met de buren

Woont u in een rijtjes- of 2-onder-1-kap woning? In dat geval is het slim om tegelijk met de buren uw dakbedekking te vervangen. Werk samen en regel één dakdekker om alle daken in één keer te vernieuwen. Zo is de prijs per vierkante meter lager en krijgt u een mooie kwantumkorting!

6. Koop direct extra dakpannen in

In de loop der jaren zullen er een paar dakpannen sneuvelen. In dat geval is het fijn om alvast een extra stapeltje pannen te hebben, zodat deze gemakkelijk en goedkoop te herstellen zijn. Door deze direct in te kopen houdt u de prijs per vierkante meter zo laag mogelijk. Dit is een stuk goedkoper dan aparte dakpannen kopen op het moment dat u ze nodig heeft!

kosten nieuw dak dakdekker

Besparen op de kosten van een nieuw dak? Vergelijk gratis offertes van dakdekkers!

Bent u op zoek naar een ervaren dakdekker om een nieuw dak te plaatsen? Of wil u weten wat de kosten van een nieuw dak op uw boerderij zijn? Via onze offerteservice vindt u altijd goede en betaalbare dakdekkersbedrijven bij jou uit de buurt. Bovendien weet u met onze offerteservice zeker dat u een goede prijs betaalt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hoe werkt het? U ontvangt snel een aantal offertes van dakdekkers uit de buurt. Door die te vergelijken op basis van prijs en aanbod vindt u altijd de specialist met de beste deal. Zo krijgt u de beste kwaliteit voor de laagste prijs!