Kosten nieuw dak in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis – Vrijblijvend

Nieuw dak nodig?

Een nieuw dak bestaat uit het vervangen dan de dakbedekking of het plaatsen van een compleet nieuw dak. De gemiddelde kosten beginnen vanaf €4.000,-. Wanneer er een compleet nieuw dak nodig is, lopen de kosten snel op en daar kunnen we in dit artikel lastig een inschatting van maken.

Op deze pagina leest u alles over het plaatsen van een nieuw dak. Zo geven we informatie over wanneer een nieuw dak nodig is, de kosten van dakbedekking en andere onderdelen van het dak en waar u op moet letten.

Nieuw dak: een samenvatting

 • Een nieuw dak kan bestaan uit het vervangen van nieuwe dakbedekking of het plaatsen van een compleet nieuw dak
 • Kosten worden onder andere beïnvloedt door type dakbedekking, arbeidskosten en de grootte van het dak.
 • Bespaar op de kosten van een nieuw dak door gratis offertes te vergelijken en door een dakdekker uit je eigen regio in te schakelen, zodat je er minder of geen voorrijkosten gerekend worden.
 • Laat direct het dak isoleren om te besparen op uw energiekosten.
 • In sommige gevallen is er een vergunning nodig voor een nieuw dak, vraag hiernaar bij uw gemeente.

Wat kost een nieuw dak?

Wat kost een dak vervangen? Een nieuw schuin dak kost gemiddeld tussen de €2.500,- en €6.000,- voor 50 vierkante meter, inclusief arbeid. Voor een plat dak moet u rekening houden met kosten tussen de €2.250,- en €2.750,-, inclusief arbeidskosten.

De exacte kosten zijn afhankelijk van de soort dakbedekking en het type dak. Als ook de dakfundering vervangen moet worden, moet u rekening houden met een meerprijs.

Wat zijn de kosten nieuw dak per m²?

De totale kosten van een nieuw dak worden per vierkante meter berekend. In bovenstaande voorbeelden is uitgegaan van een dak van 50 m². Wat is de prijs per vierkante meter? De kosten van een nieuw plat dak per m² liggen ongeveer op €45,- tot €55,-, inclusief arbeid. Een nieuw schuin dak heeft inclusief arbeid een gemiddelde prijs van €50,- tot €120,- per m².

Dak vernieuwen prijs 2024?

Soort dak Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (50m2)
Plat dak €45,- tot €55 €2.250,- tot €2.750,-
Schuin dak €50,- tot €120,- €2.500,- tot €6.000,-
Dakisolatie aanbrengen €40,- tot €60,- €2.000,- tot €3.000,-
Dakbeschot vernieuwen €90,- tot €150,- €4.500,- tot €7.500,-
Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (50m2)
Plat dak
Bitumen €45,- €2.250,-
EPDM €50,- €2.500,-
PVC €55,- €2.750,-
Groen dak €55,- €2.750,-
Schuin dak
Dakpan klei €60,- €3.000,-
Dakpan beton €50 €2.500,-
Leien €85,- €4.250,-
Riet €100,- €5.000,-
Aluminium €75,- €3.750,-
Koper €120,- €6.000,-
Zink €80,- €4.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per dakdekker kunnen verschillen.

kosten nieuw dak

Kosten dak vervangen: handige prijsvoorbeelden

Prijsopbouw: nieuw dak kosten in 2024

Welke factoren bepalen de prijs van een nieuw dak?

 • Materiaalkosten: bij het vernieuwen van een dak bepalen de gekozen materialen het grootste deel van de kosten. Materialen voor een plat dak zijn goedkoper dan die voor een schuin daktype.
 • Arbeidskosten: deze kosten worden per vierkante meter berekend. Zo weet u van tevoren precies wat u moet betalen. Hoe meer ervaring de dakdekker heeft, hoe hoger het uurtarief. Om op de arbeidskosten te besparen, vergelijkt u het best altijd eerst offertes. Lees hier meer over kosten dakdekker.
 • Voorrijkosten: een dakdekkersbedrijf uit de regio hoeft minder ver te reizen naar uw woning, waardoor de voorrijkosten zo laag mogelijk blijven. Via onze offerteservice vind u altijd een dakdekkersbedrijf uit uw omgeving.
 • Locatie: de locatie speelt een grote rol. In de randstad liggen de prijzen lager omdat er meer concurrentie is, en de dakdekkers dus ook concurrerende prijzen moeten hanteren. Op het platteland liggen de kosten doorgaans hoger.
 • Type dak: welk dak u heeft is bepalend voor de keuze van de nieuwe dakbedekking. Doorgaans zijn werkzaamheden op een hellend dak duurder dan voor een plat dak.
 • Exacte werkzaamheden: welke werkzaamheden u exact laat uitvoeren speelt ook een rol. Sommige mensen kiezen alleen voor een nieuwe dakbedekking terwijl anderen ook isolatie en een nieuw dakbeschot laten plaatsen. Dit heeft ook invloed op de prijzen.

Besparen op de kosten van een nieuw dak?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Nieuw dak plaatsen: de mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden bij het plaatsen van een nieuw dak. De eerste optie is om de dakbedekking te vervangen. Dit kan alleen wanneer de dakconstructie nog in goede conditie is. Wij raden wel aan om ook de isolatie van het dak te controleren. Het vervangen van de dakbedekking is een ideaal moment om tegelijkertijd een goede dakisolatie aan te brengen om warmteverlies te voorkomen.

De tweede optie is om een geheel nieuw dak te plaatsen, dit is echter een zeer ingrijpende verbouwing. Een geheel nieuw dak wordt alleen gedaan wanneer het dak sterk verouderd of beschadigd is. Bekijk ook eens de mogelijkheden voor een dakrenovatie, hierbij is het mogelijk om een gedeelte van het dak te vervangen.

Kosten nieuw dak per type dakbedekking

Wil u een nieuw schuin dak laten plaatsen? In Nederland zijn dakpannen daarbij de meest gekozen soort dakbedekking. Wat kost een nieuw pannendak plaatsen? Betonpannen kosten ongeveer €50,- per m². Kleidakpannen zijn met een gemiddelde prijs van €60,- per m² duurder, maar hebben ook een langere levensduur. Ook kan u kiezen voor een zinken dak met een bijzondere uitstraling. Zinken dakbedekking kost ongeveer €80,- per m².

Hoe zit het met platte daken?

Op een plat dak wordt vaak voor bitumen gekozen. Dat kost ongeveer €45,- per m². Een PVC dak plaatsen heeft een gemiddelde prijs van €55.- per m². Gaat u voor een milieuvriendelijk groendak? Dan moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €55,- per m². Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kosten nieuwe dakconstructie

In de meeste gevallen gaat het bij een nieuw dak voor de dakrenovatie om het vervangen van de dakbedekking. Soms is het echter ook nodig om de dakconstructie te vervangen. Dat komt vaak voor bij grote stormschade of wanneer de constructie simpelweg is verouderd, verschimmeld of verrot is. Het hout kan de dakbedekking dan niet meer tillen.

Wat kost een nieuwe constructie?

Een compleet nieuwe dakconstructie is niet goedkoop. U moet rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €500,- en €750,- per m², inclusief. Het voordeel van een nieuwe constructie is dat uw woning vaak veel beter geïsoleerd wordt. U weet ook zeker dat u in de jaren daarna weinig onderhoud zult hebben. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Vervangen dakconstructie: kosten in 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs
Hellend dak
Geheel nieuwe dakconstructie €1.700,- per m³
Spanten vervangen €2.000,- per m³
Gordingen vervangen €1.900,- per m³
Kepers vervangen €1.800,- per m³
Plat dak
Basislaag €6,- per m²
Onderlaag van glasvlies €6,- per m²
Dampremmende laag €6,- per m²
Dampscherm €10,- tot €20,- per m²
Onderdak
Onderdak vervangen €10,- tot €16,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Prefab dak

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor een prefab dak. Dat betekent dat de dakconstructie in een fabriek wordt gemaakt. Vervolgens wordt deze in een of enkele delen in één keer op uw woning geplaatst.

Wat is het voordeel van een prefab dak?

Omdat er in de fabriek veel efficiënter gewerkt kan worden, zijn bij een prefab dak de kosten lager dan bij een dak dat op uw woning wordt opgebouwd. Bij een prefab dak zijn er geen dakdekkers lang bezig met het maken van de constructie. Bovendien zit u niet lang in de verbouwing, want het plaatsen van een prefab dakconstructie gebeurt vaak binnen één dag.

Nieuw dak met zonnepanelen

Het vernieuwen van het dak is een perfecte kans om te kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen. Daarmee bespaart u jaarlijks aanzienlijk op uw energierekening. U heeft de investering in zonnepanelen er vaak al binnen 10 jaar uit. Bovendien heeft u minder dakbedekking nodig, want onder de zonnepanelen komen bijvoorbeeld geen dakpannen.

Wat kost een nieuw dak met zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten ongeveer €400,- tot €500,- per stuk. U bespaart echter op de kosten van dakbedekking. Die liggen, inclusief dakplaten rond de €70,- per m². Ook bespaart u met zonnepanelen jarenlang op uw energierekening, waardoor u de investering er na 10 jaar al uit hebt.

Laat direct dakisolatie plaatsen!

Wist u dat u veel warmte verliest via het dak? Dit komt omdat warmte opstijgt. Wanneer het dak niet goed is geïsoleerd, vervliegt veel van de warmte en moet u meer stoken om uw huis goed te verwarmen. Wanneer u een nieuw dak laat plaatsen, is dit het ideale moment om ook eens te kijken naar de dakisolatie en deze misschien ook te vervangen.

Het isoleren van een hellend dak kost ongeveer €20,- tot €50,- per vierkante meter en het isoleren van een plat dak kost gemiddeld €30,- tot €115,- per vierkante meter.

Is een vergunning aanvragen nodig?

In de meeste gevallen hoeft u voor het vervangen van uw dak geen vergunning aan te vragen, tenzij u in een monumentaal pand woont. Dat geldt ook wanneer u voor een andere soort dakbedekking kiest. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Wanneer u de draagconstructie van het dak laat aanpassen, heeft u wel een vergunning nodig.

Houd er rekening mee dat er vaak kosten gerekend worden voor een vergunning. Deze kosten verschillen per gemeente, vraag dit dus na bij uw gemeente. De kosten van een vergunning voor een nieuw dak liggen gemiddeld rond de €350,-.

Is subsidie bij een nieuw dak mogelijk?

Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor een nieuw dak. Er is echter wel een subsidie mogelijk wanneer u energiebesparende maatregelen neemt, zoals dakisolatie. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing.

Hoe meer energiebesparende maatregelen u neemt, u meer u kunt besparen met een subsidie. Andere interessante maatregelen zijn bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Besparen op de prijs van een nieuw dak

Een dak vervangen is vaak geen goedkope klus. Daarom vindt u hier een aantal handige bespaartips. Zo profiteert u van kwantumkorting als u samen met uw buren een dakdekker inschakelt. Wanneer uw dak versleten is, is de kans groot dat die van uw buren ook aan vervanging toe is. Hieronder vindt u nog twee tips om te besparen op de kostprijs van een nieuw dak.

1. Zelf dakbedekking verwijderen

Als u niet bang bent om een ladder op te klimmen is het mogelijk om zelf de oude of kapotte dakbedekking te verwijderen. Dan hoeft de specialist minder te doen en bespaart u dus op de arbeidskosten.

Wil u niet het dak op, maar wel de handen uit de mouwen steken? Voer dan de oude dakbedekking zelf af.

2. Hergebruiken bestaande dakbedekking

Als alleen de dakconstructie niet meer goed is en de dakbedekking nog in goede staat, is het mogelijk om bestaande dakpannen te hergebruiken. De dakspecialist controleert elke dakpan goed of deze nog een ronde mee kan en vervangt enkel dakpannen die eventueel kapot zijn. Daarmee bespaart u op de aanschafkosten van nieuwe dakpannen.

3. Kies een lokale dakdekker

Wanneer u kiest voor een lokale dakdekker, weet u zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn. Hiermee bespaart u al snel tientallen euro’s op de totaalprijs, want gemiddeld liggen de voorrijkosten tussen de €40,- tot €80,-, afhankelijk van het moment.

4. Kies een overzetdak

In sommige gevallen is een overzetdak mogelijk. Hiermee hoeft de oude dakbedekking niet verwijderd te worden, wat u geld bespaart op de arbeidskosten. Een overzetdak is mogelijk als het dak een minimale helling heeft van 10 graden, als er geen asbest in de dakbedekking zit en als de bestaande dakconstructie nog in goede staat verkeerd. Geschikte materialen zijn leien, shingles, roofing en golfplaten.

5. Werk samen met de buren

Woont u in een rijtjes- of 2-onder-1-kap woning? In dat geval is het slim om tegelijk met de buren uw dakbedekking te vervangen. Werk samen en regel één dakdekker om alle daken in één keer te vernieuwen. Zo is de prijs per vierkante meter lager en krijgt u een mooie kwantumkorting!

6. Koop direct extra dakpannen in

In de loop der jaren zullen er een paar dakpannen sneuvelen. In dat geval is het fijn om alvast een extra stapeltje pannen te hebben, zodat deze gemakkelijk en goedkoop te herstellen zijn. Door deze direct in te kopen houdt u de prijs per vierkante meter zo laag mogelijk. Dit is een stuk goedkoper dan aparte dakpannen kopen op het moment dat u ze nodig heeft!

kosten nieuw dak dakdekker

Besparen op de kosten van een nieuw dak? Vergelijk gratis offertes van dakdekkers!

Bent u op zoek naar een ervaren dakdekker om een nieuw dak te plaatsen? Of wil u weten wat de kosten van een nieuw dak op uw boerderij zijn? Via onze offerteservice vindt u altijd goede en betaalbare dakdekkersbedrijven bij jou uit de buurt. Bovendien weet u met onze offerteservice zeker dat u een goede prijs betaalt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hoe werkt het? U ontvangt snel een aantal offertes van dakdekkers uit de buurt. Door die te vergelijken op basis van prijs en aanbod vindt u altijd de specialist met de beste deal. Zo krijgt u de beste kwaliteit voor de laagste prijs!Veelgestelde vragen

Lees hieronder nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over nieuwe daken.


Het is lastig om een richtprijs te geven van het vervangen van een volledig dak. Dit komt omdat het van veel factoren afhankelijk is: de grootte van het dak, type dakbedekking, afvoer van oude materialen en de arbeidskosten.

Nee, voor een nieuw dak is er geen subsidie mogelijk. Wel kun u subsidie krijgen als u dakisolatie laat aanbrengen. De overheid stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie, en daarom is hier een subsidie voor.

Het vervangen van een dak kost een dag tot enkele dagen. Het vervangen van een garagedak is vaak binnen dag afgerond, maar voor grotere daken is er meer tijd nodig. Bij een grote verbouwing, zoals het vervangen van de dakconstructie en de dakbedekking, moet nog meer tijd gerekend worden. De dakdekker geeft u van tevoren een inschatting.