Specialist in kelderdichting

Nu gratis offertes vergelijken

Kelder waterdicht maken

Een kelder bevindt zich onder de grond en is daarom kwetsbaar voor water en vocht. Als uw keldervloer voltrekt met vocht dan duurt het niet lang voordat u in de kelder last krijgt van schimmel- en vochtproblemen. Door vocht kan schade aan uw woning ontstaan. Een vochtig huis is daarnaast niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Om dergelijke problemen te voorkomen is het verstandig om uw kelder waterdicht te maken.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan spoedig meerdere gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit uw regio. Vergelijk deze met elkaar op basis van prijs en voorwaarden en kies zelf welke vakman u het beste aanbod doet!

Oorzaken van vocht in de kelder

Doordat het grootste gedeelte van een kelder of de hele kelder onder de grond zit is deze ruimte vatbaar voor vochtproblemen. Zo kunt u last krijgen van opstijgend vocht. Dit gebeurt vaak als er geen waterkerende laag is aangelegd voor of tijdens de bouw van het huis. Hierdoor kan vocht moeiteloos de kelder en het huis binnendringen, wat leidt tot vochtproblemen en schimmel.

Ook een kelderlekkage is veelal een oorzaak van vochtigheid.

Soms is de verbindingsrand tussen de grond en de muur van de kelder niet in goede staat. Door een dergelijke naad komt eenvoudig vocht binnen. Ook scheuren of beschadigde muren kunnen resulteren in een vochtige kelder. Eén van de meest voorkomende problemen is condensvocht. Dit ontstaat door een slechte ventilatie en temperatuurwisselingen. U herkent dit aan beslagen ramen en vochtige muren.

Vochtbestrijding in de kelder

Wij kunnen u helpen bij het waterdicht maken van uw kelder en bij de vochtbestrijding. Zo kunnen wij zorgen voor kelderafdichting.

Er zijn verschillende manieren om uw huis en kelder waterdicht te maken. Zo kunt u kiezen voor injecteren, een techniek waarbij er een vochtwerend middel in de muren gespoten wordt.

Of u kiest voor impregneren van de buitenmuren, waarbij er een beschermend laagje over de muur gespoten of gerold wordt. Zo zijn er verschillende manieren om te zorgen voor kelderafdichting die wij voor u kunnen verzorgen.
vochtbestrijding keldervloer

Zelf een kelderlekkage reparatie uitvoeren

Het is eventueel mogelijk om van vochtbestrijding een doe het zelf project te maken. De eerste stap in het doe het zelf project is op zoek gaan naar de oorzaak van de problemen. Loop daarom rond in de ruimte en kijk aan de binnenkant van de keldermuren of u hier problemen ziet.

U kunt eventueel delen droogmaken met een handdoek en kijken of hier opnieuw water tevoorschijn komt. Markeer het lek. Ga vervolgens aan de buitenkant van de muur kijken. Ziet u hier de oorzaak? Zoals ingroeiende boomwortels, een overstroomde regenpijp of schade aan de buitenkant? Voer dan een doe het zelf project uit en repareer dit. Maak de ruimte vervolgens droog en kijk na een week of het probleem is opgelost.

Blijkt het de oorzaak groter, zoals naden, scheuren, opkomend grondvocht of een slechte afvoer? Dan is het verstandig om een bouwbedrijf voor de vochtbestrijding in te huren.

Keldermuren injecteren, helpt dat echt?

Om een vochtige kelder tegen te gaan is het mogelijk om de keldermuren te laten injecteren. Een vakman boort hiervoor gaten in de buitenkant of binnenkant van de muur. De gaten bevinden zich net boven de vloerpas en tussen twee gaten zit een afstand van circa 10 cm. De professional vult de gaten vervolgens op met een vochtwerende gel. Injecteren is erg effectief. Omdat de werkwijze zich zo heeft bewezen ontvangt u bij verscheidene bedrijven garantie tot wel 10 jaar. Het is eventueel mogelijk om van injecteren een doe het zelf project te maken. Om van een optimaal resultaat te genieten is het echter verstandig om hier een ervaren professional voor in te huren.

Houd er bovendien rekening mee dat een wand aan de binnenkant lange tijd moet drogen voordat u deze mag behangen of schilderen. Dit kan wel 6 tot 12 maanden duren. Als u niet zo lang wilt wachten dan kunt u een zout en vochtwerend membraan laten installeren tussen de afwerking en de wand.

Mate van de vochtproblemen

Hoeveel er geïnjecteerd moet worden hangt af van de mate van de vochtproblemen. Hebt u alleen last van een vochtige muur aan de buitenkant en is deze verder in goede staat? Dan is de klus minimaal en blijven de kosten erg betaalbaar. Als u echter een spouwmuur hebt en aan zowel de binnenkant als de buitenkant last hebt van vochtige wanden, dan moet u beide kanten injecteren.

Hebt u vochtige én beschadigde wanden aan de buiten- en binnenkant? Dan moet u deze eerst laten repareren voordat u kunt injecteren.
keldermuur vochtbestrijding

Problemen met vocht in uw kelder?

Vraag gratis meerdere offertes aan. Vergelijk en bespaar op de kosten!

Start nu uw gratis offerteaanvraag

Goedkope oplossing: een drainage laten plaatsen

Hebt u last van grote hoeveelheden vocht? Het is mogelijk om het vocht af te voeren met behulp van een drainagesysteem. U hebt de keuze uit vloer-, rand- en wanddrainage.
kelders goedkoop vochtvrij maken

Vloerdrainage

Als grondwater via de vloer omhoog komt dan kiest men veelal voor vloerdrainage. De vakman brengt dan stroken met een noppenmembraan aan op de keldervloer. Dankzij de noppen structuur gaat het water via verscheidene kanaaltjes naar een verzamelpunt. Een pomp zorgt er vervolgens voor dat het water verdergaat naar een afvoerkanaal. Een dergelijke waterpomp werkt veelal automatisch dankzij sensoren. Het noppenmembraan is overigens erg sterk, u kunt hier gewoon een vloer van beton over laten aanleggen.

Randdrainage

Ontstaan de vochtproblemen op de naad tussen de keldermuren en -vloer? Dit is vaak het geval wanneer u een keldervloer van beton hebt en een keldermuur van bakstenen. Het grondwater kan niet omhoog via het beton en zoek daarom een uitweg via het cement op de naad. In dit geval is het verstandig om randdrainage aan te brengen. De vakman metselt dan een stenen goot, met een waterdichte cementering, op de keldervloer onderaan de muren. Wat van de klimnaad komt in de goot terecht en vervolgt zijn weg naar een verzamelpunt. Met een pomp verdwijnt het in een afvoerkanaal zoals het riool. Deze manier van drainage is alleen mogelijk bij een onbeschadigde, niet poreuze, betonnen keldervloer.

Wanddrainage

Hebt u last van vochtige keldermuren? En is bekuiping hiervoor niet de oplossing? Dan is het mogelijk om wanddrainage aan te laten brengen. Net als bij drainage op de vloer wordt een noppenmembraan aangebracht. Daartegenaan wordt vervolgens een nieuwe wand aangebracht.

Een vakman plaatst wanddrainage altijd in combinatie met vloerdrainage. Het is namelijk belangrijk dat het water afgevoerd kan worden dia de vloer. Deze manier van drainage staat ook wel bekend als het “box in box” systeem omdat u geniet van een nieuwe vloer én wand.

Waarom is een soepele of stijve bekuiping effectief?

Een soepele of stijve bekuiping is erg effectief omdat elke vloer en wand met een waterdichte pasta wordt ingesmeerd. U geniet vervolgens van een perfecte dichtheid. De soorten kelderafdichting zijn soepele en stijve bekuiping.

Bij stijve bekuiping van een kelder wordt de ruimte eerst stofvrij gemaakt.

De specialist controleert de muren op scheuren en gaten en vult deze op. Voor optimale hechting brengt hij een primer aan. Vervolgens bepleistert hij de muren 2 tot 3 keer met een waterdichte pasta. Na de muren gaat de specialist verder met de vloer.

Bij een soepele bekuiping maakt de vakman gebruik van een soepele folie. Deze kleeft hij tegen de keldervloer en muren.

Hierna metselt hij de wanden tegen de folie, de vloer wordt opnieuw gegoten. Dit is een erg drastische werkwijze maar erg geschikt als de ruimte in zeer slechte staat is. Meer lezen over kelderbekuiping? Alle informatie vindt u op deze pagina.

Vervelende gevolgen van een vochtige kelder

Vochtige kelders hebben vele vervelende gevolgen. De kans is namelijk groot dat dit resulteert in schimmel op de keldermuren en vloeren. Schimmel houdt namelijk erg van vochtige en warme plekken. Het kan zich bovendien erg snel verspreiden. Naast schimmel is het mogelijk dat u last krijgt van algen en mossen. Zij houden vocht vast in de muren. Dit tast de muren aan en op den duur zullen ze niet meer drogen.

Mossen en algen kunnen bovendien ongedierte aantrekken. Van ringwormen en kakkerlakken tot aan muizen en ratten. Het is denkbaar dat ratten en muizen vervolgens door uw woning gaan zwerven, uw meubilair beschadigen en ziektekiemen gaan verspreiden.

Een langdurige vochtige kelder kan uiteindelijk de constructie aantasten. Hout gaat rotten, beton scheuren en leidingen roesten waardoor lekkages ontstaan. Daarnaast is een vochtige woning en de daardoor ontstane schimmels erg slecht voor uw gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kelder waterdicht is.

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor kelderdichting?

Ga voor de beste deal en vraag gratis offertes aan voor een waterdichte kelder!

Gratis offertes ontvangen

3 Manieren om zelf de kelder vochtvrij te maken

Een kelder is erg vochtig omdat deze zich onder grondniveau bevindt. Bij een nieuwbouwwoning neemt de aannemer tegenwoordig voldoende maatregelen om ervoor te zorgen dat de ruimte vochtvrij is. In een bestaande woning is het echter ook mogelijk om de kelder vochtvrij te houden. Hieronder volgen een aantal doe het zelf opties.

  • Scheuren en gaten dichten. Het is belangrijk dat u alle scheuren en gaten dicht. Dit doet u met een vulmiddel zoals een waterdichte mortel. Met een snel hardend product werkt u snel en is het eventueel mogelijk om acute kelderlekkage te dichten. Maak allereerst de ruimte om de beschadiging vetvrij en schoon. Breng vervolgens met een plamuurmes het vulmiddel aan. Het vulmiddel zal krimpen tijdens het drogen. Vul de beschadiging daarom in 2 of 3 keer op.
  • Pleisterwerk aanbrengen. Als u de kelder vochtvrij wilt houden dan is het belangrijk om een waterdichte pleister op de binnenmuren aan te brengen. Houd rekening met de ondergrond. Zo hebt u bijvoorbeeld de keuze uit producten voor poreuze, niet poreuze, natte of vochtige wanden. Maak met een spons en huishoudreiniger de ondergrond schoon en vetvrij. Gebruik een brede kwast om de pleister aan te brengen. Werk erg secuur en zorg ervoor dat de pleister tot in de kleinste poriën geraakt. Breng ook zeker de pleister aan op de naad tussen de wanden en vloer. Controleer de gebruiksaanwijzing en breng na de benodigde droogtijd een tweede laag aan. De lagen hechten het beste als u niet langer wacht dan vermeld.
  • Keldervloer waterdicht maken. Als u wilt dat de gehele ruimte vochtvrij is dan heeft ook de vloer aandacht nodig. Heeft de vloer al last van opstijgend grondwater? Gebruik dan hetzelfde product als bij natte wanden. Als dit niet het geval is dan kunt u een speciale polyurethaancoating gebruiken. Maak wederom het oppervlak vetvrij en schoon en breng met een verfroller een primer aan. Breng vervolgens de coating aan.
kelder waterdicht
buitenkant keldermuren waterdicht maken

3 producten om uw kelder waterdicht te maken

Bij de kelderafdichting gebruiken wij meerdere producten. Zo zijn er speciale soorten mortel die voor kelderafdichting zorgen. Ook gebruiken wij de techniek om een gel in de muren te spuiten, die er ook voor zorgen dat de kelder waterdicht wordt. Daarnaast zijn er nog technieken om een bepaalde substantie op de muren te smeren die zorgen voor een goede kelderafdichting. Samen met u kunnen wij kijken naar een goede manier om uw kelder waterdicht te maken.

Liquid rubber

Voor het lucht- en waterdicht maken van een kelder kunt u liquid rubber gebruiken. Liquid rubber is, zoals de naam al zegt, vloeibaar rubber. U brengt het aan met een roller, kwast of met een spuitsysteem. Het ideale van dit product is dat het vrijwel aan alle ondergronden hecht. Bij een poreuze ondergrond is het echter verstandig om eerst een primer te gebruiken.

Het is mogelijk om liquid rubber zelf aan te brengen, het blijft gemiddeld 5 tot 10 jaar goed. Om ervoor te zorgen dat het product echt waterdicht is moet u een minimale laagdikte van 2 mm aanbrengen. U hebt al een emmer liquid rubber van 1 liter voor €30,-.

Waterglas

Waterglas staat ook wel bekend als Kiesol. U kunt dit voor vele toepassingen gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om vazen waterdicht te maken. Het is bovendien mogelijk om optrekkend grondwater met Waterglas te bestrijden. Het product kan niet zomaar op een oppervlak aangebracht worden.

U moet het in een wand injecteren, waarna het reageert met aanwezig kalk, of door klei, specie of een andere massa mengen. Gaat u zandcement- of betonvloeren impregneren? Dan hebt u gemiddeld 200 tot 200 gr per m² nodig. Een fles met waterglas kost circa €22,- per 5 kilo.

Pleister voor natte keldermuren

Zelf ervoor zorgen dat uw kelder waterdicht is kan daarnaast met speciaal pleisterwerk. Een dergelijke pleister, voorzien van vochtwerende harsen en minerale vulstoffen, zorgt ervoor dat elke wand ondoordringbaar voor water is.

Kosten kelder waterdicht maken

Wilt u uw woning en kelder waterdicht maken voor de beste prijs. Kies dan voor een vochtbestrijding expert uit ons netwerk. Wij hebben namelijk een groot netwerk met de beste vochtbestrijding experts door heel Nederland.

contact-kelderafdichting

Hoe besparen op kelder waterdicht maken?

Bent u op zoek naar een vochtbestrijding expert in de buurt die voor u de kelderafdichting kan verzorgen? Twijfel dan niet langer en neem contact op met een erkende vakman uit ons netwerk.

Start direct uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo spoedig mogelijk gratis en vrijblijvende offertes van vochtexperts uit uw eigen omgeving. Vergelijk de aanbiedingen, kies de specialist met het beste aanbod en bespaar!