Leien dak vervangen: kosten en handige info

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor uw huis zou ideaal gezien van een leien dakje moeten gaan. Met de juiste informatie over natuurleien versus kunstleien kan deze belangrijke beslissing echter werkelijkheid worden. Beide typen leien dak brengen unieke voordelen en overwegingen met zich mee voor de bescherming en uitstraling van uw woning. Kiest u voor de charme en duurzaamheid van natuurleien of voor de kosteneffectiviteit en veelzijdigheid van kunstleien?

Korte samenvatting over leien dak

 • Het kiezen tussen natuurleien en kunstleien voor uw dak is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, budget en specifieke eisen aan duurzaamheid en uitstraling.
 • Vervanging van een leien dak kan nodig zijn door slijtage, schade, of de aanwezigheid van asbest, waarbij tijdige herkenning van vervangingssignalen van groot belang is.
 • Natuurleien bieden een lange levensduur en minimale onderhoudsbehoeften maar zijn duurder en zwaarder, terwijl kunstleien kosteneffectiever zijn en meer ontwerpflexibiliteit bieden.
 • Het verwijderen van asbesthoudende leien dient zorgvuldig te gebeuren, waarbij in bepaalde gevallen de inschakeling van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf verplicht is.
 • Voor de financiering van dakvervanging zijn er verschillende subsidies en financieringsopties beschikbaar, zoals de ISDE voor energiebesparende maatregelen.

Het belang van uw leien dak vervangen

Een leien dak gaat lang mee, maar er komt een moment dat vervanging nodig is om de bescherming van uw huis te garanderen. Vervanging kan nodig zijn vanwege slijtage door weersinvloeden, schade door incidenten, of de aanwezigheid van asbest in oudere kunstleien.

Signalen dat uw leien aan vervanging toe zijn

Enkele tekenen dat uw leien dak aan vervanging toe is, zijn zichtbare schade zoals gebroken of ontbrekende leien, lekkages binnenshuis, en een algemene verslechtering van de dakbedekking. Vooral bij asbestleien is het van groot belang om deze op tijd te vervangen om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Het tijdig herkennen van tekenen dat uw leien dak vervanging nodig heeft, kan u helpen om grotere schade en hogere kosten te voorkomen. Hieronder vindt u een lijstje met indicatoren:

 • Zichtbare schade aan de leien: Gebroken, gespleten, of ontbrekende leien zijn duidelijke signalen dat uw dak aandacht nodig heeft.
 • Lekkages in huis: Vochtplekken op het plafond of langs de muren, vooral na regen, duiden op potentiële lekkages van het dak.
 • Algemene verslechtering: Als het dak er oud en versleten uitziet, kan dit een teken zijn dat de levensduur van de leien ten einde loopt.
 • Mossen en algen op het dak: Overmatige groei van mossen en algen kan wijzen op vochtproblemen en de integriteit van uw dakbedekking aantasten.
 • Asbest aanwezigheid: Bij oudere leien daken is de kans aanwezig dat er asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Dit vereist speciale aandacht en mogelijk vervanging om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.
 • Losse of verplaatste leien: Als leien niet meer goed op hun plaats zitten, kan dit leiden tot waterinfiltratie en verdere schade aan de dakconstructie.

Wanneer leien dak repareren in plaats van vervangen?

Vervanging is noodzakelijk als de schade wijdverspreid is, de leien sterk verouderd zijn, of als er structurele problemen zijn met het dak. Een professionele dakdekker kan u adviseren over de beste optie op basis van een grondige inspectie van uw dak. Soms is het voordeliger om niet uw volledige leien dak te vervangen, maar slechts een reparatie uit te laten voeren. Het is vaak beter om een leien dak te repareren wanneer de schade beperkt is tot een klein aantal leien en de onderliggende structuur nog intact is. Reparatie is ook aan te raden als de leien zelf nog in goede staat zijn en alleen enkele beschadigd zijn.
Bij het repareren van een leien dak is het belangrijk om eerst de omvang van de schade te beoordelen. Dit kunt u het beste laten doen door een professionele dakdekker, die niet alleen de schade nauwkeurig kan inschatten, maar ook de juiste materialen en technieken gebruikt om uw dak weer in optimale staat te brengen. Zo voorkomt u lekkages en zorgt u ervoor dat uw dak weer jarenlang meegaat.
Een ander belangrijk aspect bij het repareren van een leien dak is het kiezen van de juiste leien. Er zijn verschillende soorten leien beschikbaar, zoals natuurleien en kunstleien. Natuurleien hebben een langere levensduur en zijn duurzamer, maar ze zijn ook duurder. Kunstleien zijn goedkoper en lichter, maar gaan minder lang mee. Een professional kan u helpen bij het maken van de juiste keuze, afhankelijk van uw budget en de specifieke eisen van uw dak.

Reparatie van natuurleien

Het repareren van natuurleien vergt specifieke kennis en vaardigheden. Natuurleien zijn meestal zwaarder en moeilijker te vervangen dan kunstleien. Het is belangrijk dat de dakdekker ervaring heeft met het werken met dit materiaal om schade aan de omliggende leien te voorkomen. Bij het vervangen van natuurleien moet de nieuwe lei zorgvuldig worden geplaatst en bevestigd om te zorgen voor een waterdichte afdichting. Ook de kleur en textuur van de nieuwe lei moeten zoveel mogelijk overeenkomen met de bestaande leien om dezelfde look te behouden.

Reparatie van kunstleien

Kunstleien zijn lichter en eenvoudiger te hanteren dan natuurleien, wat de reparatie vaak iets makkelijker maakt. Het vervangen van kunstleien vereist minder gespecialiseerde kennis, maar het is nog steeds belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt om lekkages te voorkomen. Kunstleien kunnen na verloop van tijd vervagen of verkleuren, dus bij vervanging is het belangrijk om dit in overweging te nemen om een uniforme uitstraling te behouden. Bovendien kunnen kunstleien gemakkelijker worden gesneden en aangepast, wat handig is bij complexe dakvormen.

Soorten leien daken

Bij het kiezen van nieuwe leien kunt u kiezen tussen natuurleien, die bekend staan om hun lange levensduur en unieke uitstraling, en kunstleien, die een voordeliger alternatief bieden. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, van duurzaamheid tot kosteneffectiviteit. De keuze tussen natuur- en kunstleien hangt af van uw persoonlijke voorkeuren, het budget, en de specifieke eisen die u aan het dak stelt. Elk type lei heeft zijn eigen plaatsingstechnieken en onderhoudsvereisten, wat de totale kosten en duurzaamheid van uw dak kan beïnvloeden.

Natuurleien

Natuurleien zijn gewonnen uit steengroeven en staan bekend om hun lange levensduur en tijdloze uitstraling. Ze bieden een natuurlijke weerstand tegen de elementen en voegen een karakteristieke schoonheid toe aan elk dak.
Voordelen van natuurleien zijn:

 • Lange levensduur, vaak meer dan 100 jaar
 • Weerbestendigheid
 • Minimaal onderhoud
 • Ecologisch verantwoord, doordat het een natuurlijke stof is
 • Unieke, tijdloze uitstraling

Enkele nadelen kunnen zijn:

 • Het zware gewicht vereist een sterke dakconstructie
 • Hogere aanschafkosten
 • Arbeidsintensieve installatie

Kunstleien

Kunstleien zijn een moderner alternatief, vervaardigd uit vezelcement of kunststof. Ze bieden flexibiliteit in ontwerp en kleur, zijn lichter van gewicht en over het algemeen gunstiger geprijsd dan natuurleien, maar hebben een kortere levensduur.
Voordelen van kunstleien zijn:

 • Voordeliger in aanschaf dan natuurleien
 • Lichter in gewicht, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende dakconstructies
 • Snel en eenvoudig te installeren
 • Ruime keuze in kleuren en vormen

Enkele nadelen kunnen zijn:

 • Kortere levensduur
 • Kunnen in de loop der tijd verkleuren
 • Minder authentieke uitstraling

Overzicht van eigenschappen natuurleien en kunstleien

Eigenschap Natuurleien Kunstleien
Materiaal Natuursteen Vezelcement of kunststof
Uiterlijk Uniek en tijdloos Diverse kleuren en vormen
Duurzaamheid Zeer hoog, tot 100 jaar Lager dan natuurleien, tot 40 jaar
Weerbestendigheid Uitstekend Goed, maar kan in de loop der tijd verkleuren
Onderhoud Minimaal Vereist meer onderhoud dan natuurleien
Kosten Hoger in aanschaf, lagere onderhoudskosten Lager in aanschaf, mogelijk hogere onderhouds- en vervangingskosten
Gewicht Zwaar, vereist een sterke dakconstructie Lichter, geschikt voor meer dakconstructies
Installatie Arbeidsintensief Eenvoudiger en sneller
Ecologische impact Ecologisch verantwoord, natuurlijk product Afhankelijk van productieproces en materiaal