Bitumen op je dak laten leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een voordelige en kwalitatieve keuze voor platte daken. Het gaat ongeveer 25 jaar mee en is goed bestand tegen uv-straling en andere weersinvloeden. Kiest u voor APP- of SBS-bitumen, dan bent u bovendien verzekerd van elastische dakbedekking. Ook geïnteresseerd in bitumen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende dakdekkers in uw regio. Vergelijk de prijzen en laat bitumen dakbedekking aanbrengen tegen de laagste prijs!

Op deze pagina leest u meer over bitumineuze dakbedekking. U vindt hier meer informatie over de voordelen van bitumen dakbedekking en leest wat het aanbrengen van bitumen dakbedekking gaat kosten.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumineuze dakbedekking wordt al jarenlang gebruikt. Wat is bitumineuze dakbedekking?

Het materiaal ontstaat bij de productie van ruwe olie. Hierbij worden de lichtere fracties uit de aardolie gehaald, waarna een stroperige vloeistof overblijft. Dit noemen we ook wel bitumen. Van nature is dit product waterdicht en ijzersterk. Onder normale omstandigheden is bitumen een vaste substantie. Alleen onder extreme hitte wordt het materiaal weer iets stroperiger of kan het gaan vloeien. Dit is de reden waarom bitumen ook wel wordt vastgebrand, in plaats van gelijmd. Hierdoor heeft het ook een hele grote kleefkracht.

Omdat bitumen van nature niet heel elastisch is, wordt het bewerkt met APP of SBS. APP-bitumen is een stuk soepeler en uv-bestendig. SBS dakbedekking is eveneens soepeler en buigzamer, en zorgt voor een extra grote kleefkracht. Hierdoor is de kans op beschadigingen nog kleiner.

Voordelen bitumen

Bitumen heeft tal van belangrijke voordelen en is daarom al jarenlang erg populair. Het is namelijk ijzersterk en gaat tot wel 25 jaar mee. Bovendien: bitumen dakbedekking is één van de goedkoopste opties!

De grootste voordelen op een rij:

 • Bitumen dakbedekking aanbrengen is een goedkope optie.
 • Het materiaal gaat tot wel 25 jaar lang mee.
 • Bitumen is ijzersterk en bestand tegen chemische stoffen.

bitumen dakbedekking

Wat kost bitumen dakbedekking?

Eén van de redenen waarom zoveel mensen kiezen voor bitumen dakbedekking, zijn de prijzen. Bitumen is een hele budgetvriendelijke optie om de dakbedekking op het dak te vervangen. Kiest u voor een nieuwe laag bitumen over de bestaande laag heen? Dan liggen de gemiddelde kosten rond de €40,- tot €50,- per m². Dus wilt u een dak van 20 m² bedekken, dan ligt de totaalprijs rond de €800,- tot €1.000,-.

Het is ook een optie om de oude laag te verwijderen en een nieuwe laag bitumen aan te brengen. Bijvoorbeeld als de onderste laag in slechte staat verkeerd. Dit kost gemiddeld €65,- tot €75,- per m². Voor een dakoppervlak van 20 m² is dat een totaalprijs van €1.300,- tot €1.500,-.

Bitumen dakbedekking: prijs

Dakbedekking Prijs per m²* Levensduur
Nieuwe laag bitumen over bestaand €40,- tot €50,- 25 jaar
Verwijderen oude laag en leggen nieuwe laag bitumen €65,- tot €75,- 25 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

Meer informatie over de kosten van dakdekkers.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De kosten voor bitumen dakbedekking worden beïnvloed door diverse factoren. Zo speelt de keuze voor het soort bitumen een rol, net zoals de manier waarop u het bitumen laat aanbrengen. Daarnaast brengen dakdekkers vaak voorrij- en afvoerkosten in rekening. Door de oude dakbedekking af te laten voeren, blijft u hier niet mee zitten.

De prijs wordt beïnvloed door deze factoren:

 • De keuze voor APP- of SBS-bitumen.
 • Het tarief van de dakdekker.
 • Of u de dakbedekking laat plakken of branden.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten.
 • Laat u de laag over de oude bedekking heen plaatsen of niet?

Besparen op de kosten van uw bitumen dakbedekking?

Vergelijk gratis dakdekkers en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Binnen 1 minuut geregeld!

Soorten bitumineuze dakbedekking

Bitumen is van nature niet heel elastisch. Dat is lastig, omdat de dakbedekking onder de invloed van temperatuurverschillen wel uitzet en ineenkrimpt. Het is dus belangrijk dat de dakbedekking hier goed op reageert, zodat er geen scheurtjes ontstaan.

Om dit te realiseren wordt bitumen bewerkt met andere materialen. Hierdoor ontstaan er twee verschillende soorten bitumen dakbedekking: APP en SBS.

APP

APP-bitumen is bewerkt met Atactisch PolyPropyleen. Dit is een elastische kunststof, en is verwerkt in het dakleer. APP maakt het bitumen een stuk soepeler en buigzamer. Daardoor reageert het beter op temperatuurverschillen, en gaat het niet scheuren als het uitzet.

Bovendien maakt APP het dakleer uv-bestendig. Dit zorgt er dus voor dat de dakbedekking heel goed bestand is tegen de invloed van de zon. Zo is de kans op beschadigingen nog kleiner!

SBS dakbedekking

Een tweede mogelijkheid is SBS dakbedekking. SBS is Styreen Butadieen Styreen. Bij SBS-bitumen dakbedekking is er een kunstmatig rubber is toegevoegd aan het dakleer. Ook dit maakt het dakleer een stuk soepeler en buigzamer, zodat het beter reageert op temperatuursverschillen.

SBS-bitumen is nog altijd minder goed bestand tegen uv-straling. Om lekkages te voorkomen, raden we u aan om een dak bedekt met SBS-bitumen te bedekken met extra ballast, zoals een laag kiezels.

Video: bitumen dakbedekking aanbrengen

In deze video ziet u hoe bitumen dakbedekking wordt aangebracht!

Bitumen dakbedekking aanbrengen: wat doet de dakdekker?

Voor het aanbrengen van bitumineuze dakbedekking schakelt u het beste een dakdekker in. Zo weet u zeker dat het dak volledig waterdicht is, en voorkomt u problemen zoals een vervelende lekkage.

Zo brengt de vakman de dakbedekking aan:

 • Stap 1. Bitumen verwijderen: de eerste stap is de oude laag dakbedekking verwijderen. Dit is niet per se noodzakelijk. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de nieuwe laag aan te brengen over de oude laag. Dat is alleen mogelijk als de oude laag in goede staat verkeerd.
 • Stap 2. Ondergrond voorbereiden: om bitumen stevig aan te brengen, is het belangrijk dat de ondergrond droog en schoon is. Zo blijft bitumen het beste plakken.
 • Stap 3. Bitumen aanbrengen: bitumen wordt in stroken geplaatst. De vakman zorgt voor voldoende overlap tussen de stroken, zodat het dak volledig waterdicht is. Dit gebeurt meestal door middel van lijmen, maar een dakdekker kan bitumen ook branden.

Op deze pagina leest u meer over alle dakwerken.

Bitumen dakbedekking leggen? Schakel een vakman in!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Binnen 1 minuut geregeld!

Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee?

Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Natuurlijk is de dakbedekking na deze 25 jaar niet direct onbruikbaar, maar de functionaliteiten nemen wel af. Zo ontstaan er waarschijnlijk steeds vaker lekkages, waardoor u dure dakreparaties moet laten uitvoeren.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van bitumineuze dakbedekking beïnvloeden. Uv-straling is daar één van. Bij SBS-bitumen zorgt uv-straling ervoor dat het dakoppervlak poreus wordt. Daarom is het aan te raden om SBS dakbedekking af te dekken met bijvoorbeeld kiezels, zodat het niet wordt aangetast. Andere factoren die invloed hebben zijn onder andere vervuiling en natuurlijk extreme weersomstandigheden, zoals een flinke najaarsstorm.

Zelf bitumen dakbedekking aanbrengen?

We raden u altijd aan om de bitumineuze dakbedekking aan te laten brengen door een vakman. Alleen dan bent u verzekerd van het beste resultaat. U weet zeker dat er geen beschadigingen aan het dakoppervlak ontstaan. Bovendien plaatst de vakman het bitumen heel zorgvuldig, met voldoende overlap tussen de stroken. Zo weet u ook zeker dat er geen lekkages bij de naden ontstaan.

Daar komt nog bij dat er bij dakwerken altijd een risico is. U werkt natuurlijk op hoogte, en zonder de juiste materialen of gereedschappen brengt dat altijd valgevaar met zich mee. Door een vakman in te schakelen, die wél beschikt over de juiste middelen, voorkomt u gevaarlijke risico’s.

dakbedekking bitumen

Bitumineuze dakbedekking nadelen, zijn die er?

Hoewel bitumen dakbedekking veel voordelen heeft, zijn er ook een paar aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld niet heel goed bestand tegen uv-straling. Kies daarom voor APP-bitumen of laat een extra beschermlaag van kiezels aanbrengen.

Daarnaast wordt bitumen in stroken aangebracht. Dit in tegenstelling tot EPDM, wat uit één stuk bestaat. Het risico op lekkages is dus iets groter. Laat u de dakbedekking door een vakman aanbrengen, dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Hij zorgt voor voldoende overlap en lijmt of brandt de dakbedekking perfect vast.

Bitumen of EPDM?

Bitumen en EPDM zijn twee van de meest populaire soorten dakbedekking. Het voordeel van bitumen is dat het goedkoop is. De levensduur is daarentegen korter dan de levensduur van EPDM. Hierdoor is bitumen vooral op de korte termijn goedkoper.

Wilt u op de lange termijn goedkoper uit zijn, bijvoorbeeld omdat u van plan bent nog tientallen jaren in dit huis te blijven wonen, kies dan voor EPDM.

dakdekker bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking plaatsen? Bespaar op de kosten!

Op zoek naar goedkope dakbedekking van goede kwaliteit? Dan is bitumineuze dakbedekking een hele goede keuze. De vakman brengt het snel en efficiënt aan, zodat u zo snel mogelijk profiteert van de voordelen van bitumineuze dakbedekking! Op zoek naar een dakdekker in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Zo ontvangt u zo spoedig mogelijk de offertes in uw mailbox. Vergelijk de verschillende dakdekkers en kies zo gemakkelijk voor de dakdekker met het beste aanbod. Op die manier bespaart u eenvoudig tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast. Start daarom vandaag nog met vergelijken.