Besparen op het vervangen of repareren van nokvorsten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Nokvorsten vervangen of repareren: info en prijzen 2024

Nokvorsten zijn speciaal gevormde dakpannen, die de bovenkant van een hellend dak afdekken. Ze vormen als het ware de ‘kroon op het dak’. Ze zijn onmisbaar voor een perfect waterdichte dakbedekking en beschermen het dak en de dakbedekking ook tegen andere weersinvloeden, zoals een stevige herfstwind. De prijs voor het vervangen van nokvorsten ligt gemiddeld tussen de €50,- en €100,-. Voor het repareren van nokvorsten betaal je gemiddeld tussen de €70,- en €80,-.

Kortom: het is belangrijk dat de nokvorsten van uw dak in goede conditie zijn. In dit artikel bespreken leest u meer over het inspecteren, repareren en vervangen van nokvorsten.
Nokvorst reparatie

Nokvorsten inspecteren

Net als bij dakpannen, ondervinden ook nokvorsten slijtage. Dit gebeurt vooral onder invloed van de weersomstandigheden en mosgroei, terwijl ook vogelpoep een belangrijke rol in de slijtage kan spelen. Daarnaast kan de dakconstructie over de jaren gaan ‘werken’, wat zijn invloed kan hebben op de manier waarop de nokvorsten het dak afsluiten.
Waar let een dakdekker op bij inspectie van de nokvorsten?

Na een inspectie kan een dakdekker adviseren om nokvorsten te repareren of te vervangen.


Besparen op de kosten vervangen of repareren nokvorsten?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Nokvorsten vervangen of repareren: wanneer is wat nodig?

Nokvorsten reparatie gebeurt vooral wanneer één of enkele nokvorsten kleine schade vertonen of scheef liggen, waarbij de conditie en ligging van de overige nokvorsten nog prima is. Het gaat dus om weinig ingrijpend werk, waarmee de kwaliteit van de afdichting weer hersteld wordt en de nokvorsten weer jaren vooruit kunnen.

Het vervangen van nokvorsten gebeurt vooral bij een matige conditie van de nokvorsten. In dit geval zijn de nokvorsten zodanig aangetast, dat reparatie of recht leggen geen garantie meer geven op een water- en winddichte afsluiting. Nokvorsten renovatie is dan de enige oplossing.

Het komt er vooral op neer, dat nokvorsten niet meer worden gerepareerd als ze al ouder zijn. De kosten van het repareren wegen dan niet meer op tegen het voordeel: door de matige conditie is nieuwe schade of lekkage binnen de kortste keren weer te verwachten.

Het vervangen van nokvorsten kan ook gecombineerd worden met een complete dakrenovatie.

Nokvorsten vervangen

Vaak loont het meer om de nokvorsten gewoon te vervangen. Na het plaatsen kunnen nieuwe nokvorsten namelijk circa 30-40 jaar mee. Hoe gaat een dakdekker te werk bij het vervangen van de nokpannen?

Hoe vervangt een dakdekker de nokvorsten?

  • Als eerste worden de oude nokvorsten verwijderd en zorgvuldig afgevoerd. Als de onderlaag blootligt, wordt het oppervlak grondig schoongemaakt. Dit is belangrijk voor een goede hechting van de nieuwe nokvorsten.
  • Dan is het tijd voor de nieuwe nokvorsten. Deze moeten altijd worden vastgezet; vaak gebeurt dit met dakmortel. Dit wordt op de ondergrond gesmeerd, waarna de nokvorsten op het dak kunnen worden gelegd. Ze worden iets aangedrukt voor een stevige, waterdichte verbinding.
    Als alternatief kunnen nokvorsten ook op het dak worden geschroefd.
  • Als ze liggen, is het belangrijk om te controleren of er nog gaatjes aanwezig zijn. Deze moeten worden dichtgesmeerd.

Nokvorsten repareren

Bij reparatie worden nokvorsten die beschadigd zijn gerepareerd en wordt gekeken naar de kwaliteit van de afdichting. Hoe gaat dit in zijn werk?

Hoe repareert een dakdekker de nokvorsten?

  • De beschadigde nokvorsten worden schoongemaakt: het mos en vuil wordt eraf geborsteld. Nu is de nokvorst goed zichtbaar.
  • Vervolgens repareert de dakdekker de scheuren of barsten met speciale dakpasta. Ook controleert hij of de nokvorsten nog goed vast zitten: verroeste spijkers worden vervangen en losliggende specie wordt verwijderd.
  • Als laatste worden de nokvorsten aangesmeerd met nieuwe dakmortel, om de waterdichte afdichting te verbeteren.

Kosten nokvorsten vervangen of repareren

Laat u de nokvorsten op uw dak vervangen? Dan kunt u rekenen op een prijs die tussen de €50,- en €100,- per meter ligt. Hierbij liggen er weer nieuwe nokvorsten op het dak, waarmee u tientallen jaren vooruit kunt.

Laat u nokvorsten repareren? De reparatie van nokvorsten kost €70,- tot €80,- per meter. Hierbij worden ze vastgezet in kunststof mortel.

Een inspectie van uw dak kost tussen €150,- en €250,- voor een plat dak en €200,- tot €300,- voor een schuin dak.

Prijzen nokvorsten vervangen of repareren 2024

Werkzaamheden Kosten (incl. arbeid en btw)
Reparatie nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vervangen nokvorsten €70,- tot €80,- per meter
Dakinspectie €150,- tot €300,- totaal

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.


Vind een specialist voor het repareren of vervangen van uw nokvosrten!

Vind een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!


Wat beïnvloedt de prijs?

De kostenindicatie voor het vervangen van nokvorsten is vrij breed. Welke factoren zorgen voor die spreiding van ongeveer €50,-  per meter? We behandelen de belangrijkste elementen die de prijs voor nokvorsten bepalen.

Materiaal nokvorsten

Betonnen nokvorsten zijn over het algemeen wat goedkoper dan keramische nokvorsten, dit verschil is ook bij dakpannen terug te zien. In ruil hiervoor gaan de keramische nokvorsten wel wat langer mee met een levensduur tot zo’n 50 jaar. Dat komt met name omdat beton gevoeliger is voor mos- en algengroei.

Afwerkingslaag

Om de levensduur te verlengen, kunt u kiezen om de betonnen of keramische nokvorsten te voorzien van een afwerklaag. Dit kan gaan om een coating: deze vormt een extra beschermingslaag tegen weersomstandigheden en zorgt ervoor dat algen niet goed kunnen hechten.  Ook impregneren is mogelijk: hiermee wordt het materiaal minder poreus, wat vooral een betere weerstand tegen vervuiling en vorst geeft.

Combineren verschillende klussen

Als de dakdekker meer doet dan alleen het vervangen van de nokvorsten, kan hij korting geven omdat hij dan langer op één adres bezig is. Het is bijvoorbeeld logisch om niet alleen de nokvorsten te vervangen, maar om ook meteen de dakpannen te vervangen. Zo kan het hele dak weer tientallen jaren mee.

Bijkomende kosten

Als een dak moeilijk bereikbaar is, zijn er meer hulpmiddelen nodig om het werk uit te voeren. De dakdekker moet dan mogelijk extra materieel inhuren, wat kan zorgen voor extra kosten.

Ook voorrijkosten bepalen voor een klein deel de prijs. Met ongeveer €0,30,- per gereden kilometer kan het de moeite waard zijn om een dakdekker uit de buurt in te huren.

Doen de buren mee?

Als u meerdere buren mee krijg in uw plannen om de nokvorsten te vervangen, is dat voor een dakdekker een stuk praktischer dan dat hij op meerdere adressen zijn klussen uit moet voeren. Het scheelt hem flink wat tijd in het vervoeren en het opstarten van zijn werkzaamheden.

Vraag daarom altijd of uw buren ook hun nokvorsten willen vervangen; de leeftijd van hun dakbedekking is tenslotte waarschijnlijk hetzelfde. Zo kunt u mogelijk 10% tot 20% korting krijgen.

Nokvorsten onderhouden

Voor een lange levensduur is regelmatig onderhoud onmisbaar. Met het jaarlijks inspecteren van uw dakbedekking valt al veel winst te halen: zo ontdekt u onregelmatigheden op tijd, vaak nog voordat er schade of lekkage ontstaat.

U kunt de nokvorsten laten onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Tijdens een onderhoudsbeurt worden de nokvorsten schoongemaakt zodat ze weer mos- en algenvrij zijn. Als u dat wenst, kunnen ze ook worden geïmpregneerd of gecoat voor een betere, langdurige bescherming.

Tip
Sluit een onderhoudscontract af met een onderhoudsbedrijf. Zo krijgt uw dak jaarlijks een inspectie en onderhoud op maat. Bovendien liggen de kosten veel lager dan bij een losse onderhoudsbeurt.

Nokvorsten reparatie

Nokvorsten repareren of vervangen? Vraag offertes op!

Laat u de nokvorsten op uw dak repareren of vervangen? Vraag dan meerdere offertes op om zeker te zijn dat u de beste prijs voor uw klus betaalt.

Start gratis offerteaanvraag!.

U ontvangt in een mum van tijd meerdere offertes van ervaren dakdekkers. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de totaalprijs!