Dakwerken: kosten 2024 & handige info!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Alle info over dakwerken

Dakwerken laten uitvoeren? Dakdekkersbedrijven voeren verschillende soorten dakwerken uit. Van een kleine reparatie, tot grote verbouwingen met een dakrenovatie of het plaatsen van een dakkapel.

Op deze pagina leest u welke dakwerken u kunt uitbesteden. Daarnaast leest u meer over de prijzen van de dakwerken en geven we u nog een aantal handige tips.

Schakel direct een dakdekkersbedrijf in voor uw klus!

Dakwerken: een korte samenvatting

 • De kosten voor dakwerken hangen af van de type werkzaamheden dat u laat uitvoeren.
 • Soorten dakwerken zijn reparatie, onderhoud, renovatie, plaatsen van dakisolatie, ontmossen en reiniging en inspecteren van het dak.
 • Er is een subsidie voor het plaatsen van dakisolatie, ook geldt dan het verlaagde btw-tarief van 9% (voor woningen ouder dan 2 jaar).

Wat kosten dakwerken?

De kosten voor dakwerken hangen sterk af van het type klus dat u laat uitvoeren. Zo kost een dakreparatie van een hellend dak ongeveer €150,- tot €350,- per m² en voor een plat dak moet u rekening houden met prijzen van €250,- tot €300,- per m². Dakisolatie kost ongeveer €30,- en €60,- per m², maar deze investering verdient u terug door de besparing op de energiekosten.

In de tabel hieronder geven we u een aantal richtprijzen van dakwerken. We kunnen u ook alvast één tip geven: vergelijk gratis offertes! Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Vraag direct gratis offertes aan en vergelijk.

Prijzen dakwerken per m²

Welke klus? Gemiddelde kosten, incl. btw, materiaal en arbeid*** Omschrijving
Dakreparatie bij plat dak €250,- tot €300,- per m² Zwakke gedeelten vervangen
Dakreparatie bij hellend dak €150,- tot €350,- per m² Enkele dakpannen vervangen
Dakrenovatie bij plat dak €75,- tot €100,- per m²* Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe dakbedekking
Dakrenovatie bij een hellend dak €75,- tot €130,- per m²** Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe dakbedekking
Dakonderhoud €15,- per m² Reinigen dakoppervlakte, vuil afvoeren, dak inspecteren, dakgoten schoonmaken en controleren
Coating €15,- per m² Aanbrengen van een beschermde coating over de dakbedekking
Vervangen losse dakpannen €30,- per m² Enkele losse, scheve of weggewaaide dakpannen vervangen
Dak ontmossen €150,- tot €300,- Verwijderen vuil, algen en mosgroei van een dak
Dakinspectie €150,- tot €300,- Inspectie van het gehele dakoppervlak
Dakgoten schoonmaken €5,- tot €130,- per strekkende meter Schoonmaken van de dakgoten en de regenpijpen
Dakisolatie €30,- en €60,- per m² Isolatie langs binnen of langs buiten

*Van bitumen tot EPDM.
**Van betonnen dakpannen tot een dak bedekt met metaal.
***Dit zijn gemiddelde kosten, afhankelijk van o.a. de regio, materiaalkosten, het probleem/de klus, etc.

Wanneer zijn dakwerken nodig?

Dakwerken zijn nodig als:

 • het binnen klam en vochtig aanvoelt en u dakschade vermoedt;
 • uw dakoppervlak flink vervuild of beschadigd is.
 • de dakafwerking scheef gewaaid is.
 • De dakedekking toe is aan vervanging.

Besparen op de kosten van dakwerken?

Vind eenvoudig en snel de dakwerker met het beste aanbod en bespaar!

Alle soorten dakwerken

Er zijn heel veel verschillende dakwerken die dakdekkers uitvoeren. Hieronder leest u meer over de dakwerken die u kunt uitbesteden.

Wilt u besparen op de prijzen van de dakwerken? Vergelijk dan gratis offertes!

dakreparatie

Dakreparatie

Een dakreparatie is nodig als er dakschade ontstaat. Een schuin dak repareren gebeurt vaak door één of enkele dakpannen te vervangen, de nokvorsten te vernieuwen of door de aansluiting van dakramen of dakkapellen te verbeteren. Ook gebeurt het regelmatig dat de vakman een dakgoot reparatie uitvoert.

Een plat dak repareren gebeurt vaak door middel van een reparatiestrook. De vakman speurt eerst de daklekkage op en brengt dan een extra stuk bedekking aan om het dakoppervlak weer volledig waterdicht te maken. De kosten voor een reparatie liggen rond de €150,- tot €350,- per m².

Dakrenovatie

Soms is repareren alleen niet voldoende, maar is het tijd voor een dakrenovatie. Onder een renovatie verstaan we verschillende werkzaamheden. Natuurlijk valt het vernieuwen van de dakafwerking onder een renovatie.

Maar dat is niet het enige!

Bij een dakrenovatie kunt u ook denken aan:

 • De dakconstructie vernieuwen
 • Dakisolatie aanbrengen
 • Dakgoten vervangen
 • Dakkapel of dakraam plaatsen

De kosten van een renovatie zijn natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort dakwerk dat u laat uitvoeren. Voor het vernieuwen van de dakafwerking betaalt u ongeveer €75,- tot €130,- per m².

Dakonderhoud

Dakonderhoud is een heel belangrijk onderdeel van alle dakwerken. Met het onderhoud behoudt u de goede kwaliteit van het dak en verlengt u zelfs de levensduur. Het dakonderhoud bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de dakinspectie en een dakreiniging.

Bij de inspectie controleert de vakman het dakoppervlak op zwakke plekken en beschadigingen. Hij herstelt dit direct, zodat uw dak in topconditie blijft! Daarna maakt hij uw dak volledig schoon. Ook vervuiling, zoals mosgroei en algen hebben namelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van uw dak. De kosten voor dakonderhoud liggen rond de €15,- per m².

Plaatsen dakisolatie

Dakisolatie kan op twee manieren aangebracht worden: langs de binnenkant of langs de buitenkant (onder de dakbedekking). De eerste methode is het goedkoopste, want dit kan direct aangebracht worden. Voor de tweede methode is het nodig om de dakbedekking eraf te halen, doe dit dus alleen wanneer u tegelijkertijd de dakbedekking laat vervangen.

Het isoleren van het dak is erg belangrijk om warmteverlies in uw woning te voorkomen en het huis zo comfortabel mogelijk te houden zonder dat u veel moet stoken.

Dakgoten vervangen

Dakgoten moeten vervangen worden aan het einde van de levensduur, wanneer er schade is ontstaan en wanneer er terugkerende lekkages zijn. Kleine scheuren of een losgelaten naad, kunnen vaak gerepareerd worden, maar wanneer de schade te groot is, is het nodig om de dakgoten (gedeeltelijk) te vervangen.

Kunststof dakgoten zijn het meest populair vanwege de lage kosten, levensduur van het materiaal en het weinige onderhoud dat er nodig is. Of ga voor luxe dakgoten van koper, zink of metaal.

nieuw dak

Nieuw dak

Wanneer we spreken van een ‘nieuw dak‘ dan gaat het in de meeste gevallen om een complete verbouwing: een nieuwe dakconstructie, het vervangen van de dakafwerking en eventueel zelfs nieuwe dakramen of een dakkapel. Deze dakwerken komen dan ook vooral voor bij oudere huizen die totaal gerenoveerd worden. Houd er rekening mee dat de kosten voor deze dakwerken hoog kunnen oplopen, omdat het heel erg arbeidsintensief is. Het voordeel hiervan is wel dat u eventueel ook het daktype kan aanpassen. Van een zadeldak naar een schild dak bijvoorbeeld!

Nieuwe dakbedekking

Is uw dakafwerking verouderd of flink verzwakt? Dit merkt u onder andere doordat er steeds vaker een lekkage ontstaat. In dat geval is het belangrijk om de dakafwerking volledig te vernieuwen. Hoe het dakdekkersbedrijf hierbij te werk gaat, is natuurlijk afhankelijk van uw daktype en de gekozen dakbedekking.

De prijzen zijn afhankelijk van het type dakbedekking dat u kiest. In onderstaande tabel ziet u een aantal richtprijzen.

Dakbedekking: prijzen in 2024

Dakbedekking Gemiddelde kosten per m² (incl. plaatsing en btw)* Gemiddelde levensduur
Dakbedekking plat dak
Bitumen €45,- 25 jaar
PVC €55,- 25 jaar
EPDM €50,- 40 jaar
Groendak (tevens onderlaag van pvc of EPDM nodig) €55,- 60 jaar
Dakbedekking schuin dak
Dakpannen (betondakpannen tot kleidakpannen) €50,- tot €60,- 30 tot 50 jaar
Rieten dak €100,- 40 jaar
Metaal (aluminium tot koper) €75,- tot €120,- 50 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Hoelang duren dakwerken?

Hoe lang de dakwerken in beslag nemen, is helemaal afhankelijk van het soort dakwerk. Een reparatie is meestal wel in een paar uur uitgevoerd. Is de lekkage lastig op te sporen, dan kan het repareren iets langer in beslag nemen. Het vernieuwen van de bedekking kost ongeveer een werkdag, als u dit uitbesteedt aan een ervaren dakwerker.

Een complete renovatie of zelfs een nieuw dak daarentegen is veel arbeidsintensiever!

Bij het plaatsen van een nieuwe dakconstructie nemen de werkzaamheden minimaal een week in beslag. Kiest u er ook voor om een dakkapel te plaatsen? Dan heeft dat ook invloed op de planning!

Subsidie of verlaagd btw op dakwerken?

Niet voor alle dakwerken is zomaar een subsidie aan te vragen. Alleen voor het plaatsen van dakisolatie is er op dit moment een subside verkrijgbaar.

Het btw-tarief van dakwerken is 21%. Het lage tarief van 9% mag alleen gerekend worden voor dakisolatie. Voorwaarde is dan wel dat uw woning minstens 2 jaar oud is.

prijzen dakwerken

Dakdekker voor dakwerken nodig? Gratis offertes vergelijken!

Op zoek naar een dakdekkersbedrijf voor het uitvoeren van dakwerken? Vergelijk gratis offertes en bespaar op al uw dakwerken! U krijgt een duidelijk beeld van de prijzen en kiest zo eenvoudig voor de dakwerker met het beste aanbod. Dakwerker gezocht?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in uw mailbox. De aanvraag is bovendien gratis én helemaal vrijblijvend. Daardoor zit u nergens aan vast!