Dakbeschot vervangen: kosten 2024 & werkwijze

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat het vervangen van het dakbeschot niet alleen zorgt voor een veilig dat boven uw hoofd dat u beschermt tegen verschillende weersomstandigheden, maar er ook voor kan zorgen dat uw energierekening omlaag gaat? Op deze pagina bespreken we de verschillende materialen, de tekenen dat uw dakbeschot aan vervanging toe is, en – niet geheel onbelangrijk – wat het vervangen van het dakbeschot gaan kosten. Van het vervangen van dakbeschot tot het aanpakken van asbestproblemen, wij hebben alle informatie die u nodig heeft om de juiste beslissing te maken in één overzicht.

Vernieuwen dakbeschot: korte samenvatting

  • Het dakbeschot heeft een belangrijke functie en zorgt ervoor dat uw dak winddicht is en isoleert.
  • Dakbeschot gaat ongeveer 100 jaar mee en moet vervangen worden bij veroudering of beschadigingen.
  • Het vervangen kost ongeveer €85,- tot €150,- per vierkante meter.

Wat is het dakbeschot?

Het dakbeschot is eigenlijk de basis van uw dakbedekking en bestaat uit planken, dakplaten of plaatmateriaal die op de houten balken (gordingen) geplaatst worden. Het dakbeschot kunt u dus niet zien, want het zit onder de dakbedekking. Het maakt het dak winddicht en zorgt tegelijkertijd al voor isolatie. Dakbeschot wordt gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, underlayment, OSB, hardboard of gipsvezelplaten.

Wanneer het dakbeschot vervangen?

Gelukkig is het vervangen van het dakbeschot niet vaak nodig, aangezien het dakbeschot tot wel 100 jaar mee kan gaan. Maar wanneer is het dan wel tijd voor nieuw dakbeschot? U kunt uw dakbeschot laten vervangen door een professionele dakdekker wanneer u besluit uw dak te renoveren. Bij dakrenovatie is het dakbeschot namelijk goed te zien, waardoor signalen van veroudering of andere gebreken zichtbaar kunnen worden.
Daarnaast kan het verstandig zijn om uw dakbeschot te vervangen wanneer u uw huis beter wil isoleren: in (bijna) alle gevallen wordt de isolatie van uw dak verbeterd bij het plaatsen van nieuw dakbeschot.
Het dakbeschot moet sowieso vervangen worden bij veroudering, slijtage of bij rot. Veelvoorkomende signalen hiervan zijn:

  • Zichtbare rotting van het hout.
  • Aanwezigheid van schimmel of meeldauw.
  • Structurele schade door bijvoorbeeld insecten.
  • Algemene veroudering waardoor het dakbeschot niet meer effectief is tegen vocht.

Herkent u één (of meerdere) van de signalen? Wacht dan niet te lang en vergelijk vrijblijvende offertes!

Dakbeschot vervangen

Wat kost het dakbeschot vervangen?

Het vervangen van de dakbeschot kost ongeveer €85,- tot €150,- per vierkante meter. De kosten hangen onder andere af van de dikte van het materiaal dat wordt gebruikt en of u het dakbeschot via de binnenkant of langs de buitenzijde laat vervangen. Voor het vervangen van het dakbeschot is het soms nodig om de huidige dakbedekking (tijdelijk) te verwijderen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Type werkzaamheden Gemiddelde kosten
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,- per m²
Dakplaten €20,- tot €30,- per m²
Dakisolatie aanbrengen €50,- tot €85,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de prijzen in uw regio? Vergelijk gratis offertes!

Methoden dakbeschot vernieuwen

Er zijn twee methodes mogelijk voor het vernieuwen van het dakbeschot: via de binnenzijde of via de buitenzijde. Daarnaast kan het dakbeschot staand of liggend gelegd worden. Schakel een dakdekkersbedrijf in voor het vervangen van het dakbeschot, dit kunt u niet zomaar zelf doen.

Vervangen via binnenzijde of buitenuit?
Het vervangen van het dakbeschot van binnenuit is alleen mogelijk wanneer de dakbedekking niet direct is bevestigd aan het dakbeschot. In bijna alle gevallen is dit wel het geval en zal deze methode helaas niet mogelijk zijn. Voordeel van vervanging van binnenuit is dat het een stuk goedkoper is.
In bijna alle gevallen wordt het dakbeschot vervangen via de buitenzijde. De dakdekker zal hiervoor eerst de dakbedekking verwijderen. U kunt ervoor kiezen om de dakbedekking terug te laten plaatsen, mits mogelijk natuurlijk, of om ook direct nieuwe dakbedekking te laten plaatsen.

Dakbeschot staand of liggend laten leggen?
Staand dakbeschot wordt vaak gebruikt bij oude gebouwen. Het is lastig om staand dakbeschot extra te isoleren. Liggend dakbeschot is tegenwoordig de standaard voor de meeste dakconstructies.

Type werken Beschrijving Geschikt voor Pluspunten Minpunten
Dakbeschot vernieuwen binnenzijde Het dakbeschot wordt van binnenuit vervangen, vaak door de zolder te openen en het oude dakbeschot te verwijderen. Hellende en platte daken Minder afhankelijk van weersomstandigheden
Geen noodzaak om dakbedekking te verwijderen
Toegang kan moeilijk zijn in krappe ruimtes
Mogelijk meer rommel binnen
Dakbeschot vernieuwen buitenzijde Het dakbeschot wordt van buitenaf vervangen, door het verwijderen van de dakbedekking en het installeren van nieuw dakbeschot. Hellende en platte daken Gemakkelijker om te werken en toegankelijk
Beter overzicht op het hele dak
Sterk afhankelijk van goede weersomstandigheden
Kan duurder zijn, omdat alle dakbedekking verwijderd en opnieuw aangebracht moet worden.
Staand dakbeschot Dakbeschot dat verticaal geplaatst is, wat een traditioneel uiterlijk geeft en vaak gebruikt wordt bij oudere huizen. Hellende daken Traditioneel
Geschikt voor historische restauraties
Moeilijker te isoleren
Complexere installatie
Liggend dakbeschot Dakbeschot dat horizontaal geplaatst is, wat tegenwoordig de standaard is voor de meeste dakconstructies. Hellende en platte daken Eenvoudiger te isoleren, efficiënter
Snellere installatie
Minder geschikt voor historische panden
Minder traditioneel uiterlijk

Besparen op vervanging van dakbeschot?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!