Geglazuurde dakpannen: wat zijn het en wat kosten ze?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat de oudste dakpannen in Nederland meer dan 500 jaar oud zijn en nog steeds in gebruik zijn? Dat zegt iets over hun duurzaamheid! Met een scala aan kleuren van robijnrood tot nachtzwart, zijn geglazuurde dakpannen niet alleen functioneel, maar kunnen ook een flinke dosis stijl toevoegen aan uw huis. Vooral geglazuurde dakpannen, die niet alleen schitteren in de zon maar ook de stormen trotseren. En als we het over kosten hebben, variëren deze glimmende schatten in prijs van €30,- tot wel €110,- per m², afhankelijk van het type en de afwerking. Maar voor dat beetje extra glans en duurzaamheid is het elke cent waard. Nieuwsgierig geworden naar geglazuurde dakpannen? Lees dan verder!

Korte samenvatting over kleidakpannen

  • Geglazuurde dakpannen zijn duurzaam, stijlvol en verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen.
  • Keramische dakpannen zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden en vereisen weinig onderhoud.
  • De kosten van geglazuurde dakpannen variëren van €30,- tot €110,- per m², afhankelijk van het type en de afwerking.
  • Huizen met goed onderhouden daken kunnen tot wel 20% meer waard zijn op de vastgoedmarkt.

De voor- en nadelen van keramische dakpannen

Geglazuurde dakpannen, ook wel bekend als keramische dakpannen of kleidakpannen, bieden tal van voordelen. Ze zijn extreem duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan zonder hun kleur of structuur te verliezen. Bovendien zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regen, sneeuw en hitte. Een ander groot voordeel is dat ze weinig onderhoud vereisen en bestand zijn tegen schimmel en mos.
Aan de andere kant kunnen keramische dakpannen duurder zijn in vergelijking met andere soorten dakbedekking. De aanschafkosten zijn hoger, vooral als u kiest voor speciale afwerkingen zoals geglazuurde pannen. Daarnaast kunnen ze zwaarder zijn, wat betekent dat uw dakconstructie sterk genoeg moet zijn om het extra gewicht te dragen.

Alle mogelijkheden voor geglazuurde dakpannen

Geglazuurde dakpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse architecturale ontwerpen. U kunt kiezen uit standaard geglazuurde pannen, die een eenvoudige glanzende afwerking hebben, tot meer gespecialiseerde opties zoals engobe en handgevormde dakpannen die een unieke uitstraling bieden.
Standaard geglazuurde dakpannen zijn vaak beschikbaar in kleuren zoals zwart, rood en bruin, terwijl de meer gespecialiseerde varianten zoals handgevormde en Oud-Hollandse pannen een ambachtelijke uitstraling hebben die perfect is voor historische gebouwen of luxe woningen.

Wat kosten geglazuurde dakpannen in 2024?

De kosten van geglazuurde dakpannen kunnen variëren afhankelijk van het type en de afwerking die u kiest. De prijzen per m² lopen dan ook sterk uiteen: voor standaard keramische dakpannen ligt deze tussen de €30,- en €40,-, terwijl natuurrode pannen al tussen de €80,- en €100,- per m² kosten. Hieronder is een overzicht van de gemiddelde prijzen per m², exclusief plaatsing:

Type keramische dakpan Prijs per m² (exclusief plaatsing)
Standaard Tussen €30,- en €40,-
Engobe Tussen €40,- en €50,-
Geglazuurd Tussen €50,- en €70,-
Handgevormd Tussen €60,- en €80,-
Oud-Hollands Tussen €70,- en €90,-
Natuurrood Tussen €80,- en €100,-
Pan Oud-Duits Tussen €90,- en €110,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Een recent onderzoek toont aan dat huizen met goed onderhouden daken tot wel 20% meer waard zijn op de vastgoedmarkt. Dus, of u nu uw huis wilt verkopen of gewoon wilt genieten van de schoonheid en bescherming van een geglazuurd pannendak, het is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Wanneer kiezen voor kleidakpannen?

Kleidakpannen, waaronder geglazuurde varianten, zijn een uitstekende keuze voor huiseigenaren die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn met name geschikt voor huizen in gebieden met extreme weersomstandigheden vanwege hun weerbestendigheid. Bovendien voegen ze waarde toe aan uw woning door hun luxe uitstraling. Het kiezen van kleidakpannen is ook een duurzame keuze, aangezien ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen en een lange levensduur hebben. Dit betekent minder vervangingen en dus minder afval op de lange termijn.

Besparen op geglazuurd pannendak? Vraag hier gratis offertes aan!

Geglazuurde dakpannen zijn als de kers op de taart voor uw huis. Ze voegen niet alleen waarde toe, maar maken ook een prachtig visueel statement. Dus, klaar om uw huis een facelift te geven en uw dak te laten schitteren als nooit tevoren? Of heeft u nog vragen over welke dakpan het beste bij uw huis past? Of wil u gewoon eens weten wat de mogelijkheden zijn? Vraag dan vandaag nog vrijblijvende offertes aan via onze website! Dan sturen wij uw aanvraag door naar maximaal 4 dakdekkers bij u in de regio. Zo bent u altijd verzekerd van de beste deals!Veelgestelde vragen over keramische dakpannen

Kunnen geglazuurde dakpannen ook worden gerecycled?

Ja, geglazuurde dakpannen kunnen worden gerecycled. Oude pannen kunnen worden gemalen en hergebruikt in de productie van nieuwe keramische producten of als vulmateriaal in de bouw.

Hoe beïnvloedt het glazuur de temperatuur van mijn huis?

Het glazuur op dakpannen kan helpen bij het reflecteren van zonlicht, waardoor de warmteoverdracht naar het huis vermindert. Dit kan bijdragen aan een koeler huis in de zomer.

Zijn geglazuurde dakpannen geschikt voor daken met een lage helling?

Ja, geglazuurde dakpannen kunnen ook worden gebruikt op daken met een lage helling, mits de juiste installatieprocedures worden gevolgd om waterdichtheid te garanderen. Een lage helling wordt doorgaans gedefinieerd als een hellingshoek van minder dan 15 graden.

Hoe onderhoud ik het beste geglazuurde dakpannen om hun glans te behouden?

Het onderhoud van geglazuurde dakpannen is minimaal; af en toe reinigen met water om vuil en mos te verwijderen is voldoende. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het glazuur kunnen beschadigen.

Zijn er milieuvriendelijke opties binnen het assortiment geglazuurde dakpannen?

Ja, sommige fabrikanten bieden geglazuurde dakpannen aan die zijn gemaakt van duurzaam gewonnen klei en met milieuvriendelijke glazuren. Daarnaast hebben deze pannen vaak een lange levensduur, wat bijdraagt aan hun milieuvriendelijkheid.