Schoorsteen renoveren?

Schoorsteenrenovatie

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van uw woning. Aan de buitenkant beschermt hij samen met het dak uw woning tegen weersinvloeden zoals regen en wind. Als u in huis gebruik maakt van een houtkachel of sfeerhaard, zorgt de binnenkant van de scho kunt u het metselwerk latenoorsteen voor een goede afvoer van alle rookgassen. Als deze niet goed worden afgevoerd, is er kans op koolmonoxidevergiftiging. Wilt u weten wat een schoorsteenrenovatie u kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Uw ontvangt dan gratis en vrijblijvend een passende offerte van een aantal schoorsteenspecialisten uit uw eigen regio. Schakel altijd een schoorsteenspecialist in om uw schoorsteen te inspecteren en zo nodig een schoorsteenrenovatie uit te voeren.

schoorsteenrenovatie

Redenen om de schoorsteen te renoveren

Ondanks dat u er zelf niet vaak bij stilstaat, hebben schoorstenen regelmatig onderhoud nodig. Door eenmaal per jaar een inspectie en eventueel een (gedeeltelijke) schoorsteenrenovatie uit te laten voeren zorgt u ervoor dat de schoorsteen zich in een goede staat bevindt. Bovendien voorkomt u onnodige kosten door gebreken vroegtijdig te renoveren. Zo is uw woning van buiten goed beschermd en kunt u een houtkachel of sfeerhaard met een gerust gevoel gebruiken. De voornaamste redenen voor een schoorsteenrenovatie zijn:

  • Het optimaliseren van de conditie van uw schoorsteen
  • Het voorkomen van lekkage in uw woning
  • Het vermijden van schoorsteenbrand
  • Het voorkomen van het risico op koolmonoxidevergiftiging
schoorsteenrestauratie

Verschil schoorsteenrenovatie en -restauratie?

Bij schoorsteenrestauratie wordt uw schoorsteen in oude staat hersteld. Alleen bij oudere monumentale panden is restaureren nodig, omdat de schoorsteen hetzelfde aanzicht blijft behouden en deze goed bij uw woning past. Bij schoorsteenrenovatie ligt de focus op reparatie van uw schoorsteen zodat deze weer veilig is en uw huis goed beschermt.

Een regelmatige schoorsteenrenovatie is nodig voor zowel nieuwe als monumentale woningen. Het is mogelijk uw schoorsteen zowel van binnen als van buiten te renoveren.

Ook is het mogelijk uw schoorsteen deels opnieuw op te metselen. Uw schoorsteenspecialist kan u meer vertellen over de mogelijkheden voor een schoorsteenrenovatie of schoorsteenrestauratie en u helpen bij het opknappen.

Hoe gaat een schoorsteen renovatie in zijn werk?

Het is verstandig om de renovatie van uw schoorsteen uit te besteden aan een specialist. Deze beschikt over de juiste kennis en materialen om uw schoorsteen er weer als nieuw uit te laten zien. Bovendien hoeft u dan zelf niet op het dak of hoge ladders te staan. Bekijk of het bedrijf het BouwGarant keurmerk heeft. Op BouwGarant kunt u daar meer over lezen. De schoorsteenspecialist komt eerst langs voor een inspectie van uw schoorsteen. Op basis van deze analyse wordt bepaald welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Zo kunt u ervoor kiezen uw schoorsteen van buiten te laten renoveren of om het volledige rookkanaal te laten opknappen. Als de schoorsteenrenovatie klaar is, weet u zeker dat uw schoorsteen veilig is en uw woning goed beschermd.

Wat kost het renoveren van de schoorsteen?

Het is moeilijk om de gemiddelde prijs voor een schoorsteenrenovatie te geven, want deze is afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn.

Daarom vindt er eerst altijd een inspectie plaats, waarbij de schoorsteen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bekeken wordt.

Op basis van die analyse wordt gekeken welke werkzaamheden nodig zijn om uw schoorsteen er weer als nieuw uit te laten zien van binnen en buiten. In de tabel hieronder vindt u gemiddelde prijzen van verschillende werkzaamheden van een schoorsteenrenovatie.

Kosten van schoorsteenrenovatie in 2024

Opdracht Omschrijving Kosten 2024*
Inspectie Controle van voegen, stenen, lood en eventuele scheuren €200,-
Reparatie Schoorsteenkappen aanbrengen, voegwerk herstellen Prijs volgt na inspectie. Maar doorgaans tot €400
Renovatie Voegen vernieuwen, schoorsteen impregneren, lood vervangen of rookkanaal herstellen €600,-
Onderhoud Schoorsteenvegen €100,-
* Let op: dit zijn gemiddelde kosten. De prijzen verschillen per specialist. Vraag voor exacte kosten offertes aan via het offerteformulier.
schoorsteen herstellen

Schoorsteeninspectie

Een schoorsteenrenovatie begint met een inspectie van de schoorsteen. Maar ook als u een rookkanaal in gebruik neemt waarvan u de geschiedenis niet kent, na bijvoorbeeld een verhuizing, is het verstandig om een schoorsteeninspectie te laten uitvoeren. Uw schoorsteenspecialist bekijkt zowel de binnen- als de buitenkant van de schoorsteen. Vroeger werd de binnenkant met een zaklamp bekeken, maar tegenwoordig geeft een camera een goed beeld van de binnenzijde. De buitenkant wordt ook goed bekeken. Na de analyse beschikt u over de beste informatie om te kiezen voor de juiste werkzaamheden om uw schoorsteen te laten opknappen.

schoorsteen renoveren

Schoorsteen renoveren, wat zijn de mogelijkheden?

Wilt u uw schoorsteen laten renoveren? Dan zijn er verschillende opties om uit te kiezen. De meest voorkomende renovaties vinden plaats aan het metselwerk aan de buitenkant van de schoorsteen of juist aan de binnenkant door het herstellen van het rookkanaal. Hierover kunt u hieronder meer informatie vinden. Zo kunt u het metselwerk laten impregneren of een nieuw rookanaal plaatsen in de schoorsteen. Daarnaast zijn er nog andere opties voor renovatie van uw schoorsteen, zoals het plaatsen van een nieuwe schoorsteenkap. Ook over deze opties en de prijzen vindt u op deze pagina meer informatie.

Schoorsteen renoveren via de buitenzijde

Als uw schoorsteen aan de buitenkant opgeknapt moet worden, kunt u kiezen voor verschillende werkzaamheden. Vaak moeten de voegen vervangen worden, maar ook het plateau kan aan vervanging toe zijn. Om uw schoorsteen in de toekomst goed te beschermen, kunt u deze laten impregneren om kiezen voor een vochtwerende pleister. Hieronder leest u meer over verschillende mogelijkheden.

Schoorsteen opnieuw voegen

Zien de voegen van uw schoorsteen er niet meer goed uit? Losse of poreuze voegen moeten opnieuw gevoegd worden, anders kunt u last van vocht krijgen. Bij het herstellen van voegwerk hoeft er verder geen kap- of breekwerk plaats te vinden en ook de dakbedekking hoeft niet verwijderd te worden. De specialist begint met het verwijderen van het oude voegwerk om daarna opnieuw de schoorsteen te voegen. Losse bakstenen kunt u opnieuw laten metselen, zodat alles weer op zijn plaats zit.

Schoorsteen impregneren

Om te voorkomen dat het nieuwe metselwerk na verloop van tijd ook poreus wordt of los gaat zitten, is het verstandig om de schoorsteen te impregneren. Hiermee beschermt u uw schoorsteen niet alleen tegen vocht, maar ook tegen schimmel, mos en zure regen. Bij impregnatie wordt een waterafstotende coating aangebracht aan de buitenkant van uw schoorsteen die voorkomt dat het metselwerk vocht opneemt. Zo wordt vorstschade en scheurvorming voorkomen.

Plateau herstellen

Het plateau van de schoorsteen wordt ook wel de bovenplaat genoemd en is een belangrijk onderdeel van een goede schoorsteen. Het plateau zorgt er namelijk voor dat water aan de bovenzijde van de schoorsteen afloopt en niet naar binnen. De meeste oude woningen hebben een bovenplaat van cement. Deze zal door weersinvloeden na een aantal jaar scheuren vertonen. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een in kunststof gezette bovenplaat. Daarmee krijgt vocht geen kans.

Schoorsteen stucen

Als alternatief voor impregnatie van uw schoorsteen kunt u uw schoorsteen bij een renovatie of restauratie ook laten stucen. Hierbij wordt de schoorsteen rondom gepleisterd met een vochtwerende pleister. Deze pleister kan nadien worden overgeschilderd. U schoorsteen past dan altijd bij de rest van uw woning. De vochtwerende pleister heeft dezelfde voordelen als de vochtwerende coating bij impregnatie en beschermt uw schoorsteen jarenlang tegen vocht.

Wilt u uw schoorsteen in de originele staat herstellen?

Vul vandaag nog het offerteformulier in voor een schoorsteenrestauratie!

Rookkanaal herstellen

Bij slecht trekkende schoorstenen of om de schoorsteen beter te laten werken kan er tijdens een schoorsteenrenovatie een nieuw rookkanaal worden geplaatst via tubering. Uw schoorsteen wordt dan met een nieuwe buis gevoerd, of er wordt een extern schoorsteenkanaal langs uw woning geplaatst. Dit wordt om veiligheidsredenen vaak in oudere woningen toegepast. Als uw schoorsteenkanaal niet helemaal loodrecht is, kan er een flexibel rookkanaal geplaatst worden.

onderhoud rookkanaal

Enkelwandig tuberen

Bij enkelwandig tuberen wordt de oude schoorsteen met een inox buis gevoerd. Er wordt dus als het ware een ‘nieuwe’ schoorsteen binnen de oude geplaatst. Enkelwandige tubatie is ook mogelijk voor schoorstenen waarvan het rookkanaal niet helemaal loodrecht is. Het intern tuberen van uw schoorsteen heeft als voordeel dat de identiteit van uw woning niet veranderd wordt. Aan de buitenkant ziet u er niets van, maar aan de binnenkant zal de schoorsteen voor een goede rookgasafvoer zorgen.

rookkanaal herstellen

Dubbelwandig tuberen

Heeft uw huis of appartement geen schoorsteen, maar wilt u wel graag een houtkachel of sfeerhaard gebruiken? Dan is dubbelwandige tubering de oplossing.

Een nieuwe inox schoorsteen wordt dan buiten tegen de gevel geplaatst. Deze wordt rechtstreeks aangesloten op het gebruikte verbrandingstoestel en zorgt ervoor dat de rookgassen veilig buitengelaten worden. Het voordeel van dubbelwandig tuberen is dat u in huis geen ruimte verliest.

Andere mogelijkheden voor renoveren

Naast bovengenoemde renovatiewerkzaamheden kunt ook tijdens een renovatie of restauratie andere werkzaamheden laten uitvoeren om uw schoorsteen te laten opknappen. Het belangrijkste hierbij is dat de schoorsteen moet voorkomen dat er vocht in uw woning komt. Niet alleen het metselwerk draagt hieraan bij, maar ook de manier waarop de schoorsteen met het dak is verbonden en de schoorsteenkap die de schoorsteen aan de bovenkant afsluit. Hieronder leest u meer over de andere mogelijkheden.

Voegwerk herstellen

Als niet alle voegen zijn aangetast, kunt u ervoor kiezen om tijdens de renovatie alleen de losse en poreuze te herstellen. De vakman verwijdert het aangetaste voegwerk door het uit te vrezen. Vervolgens herstelt hij deze door de verwijderde voegen opnieuw te vullen. Hij zorgt ervoor dat het nieuwe voegwerk dezelfde kleur heeft als de bestaande voegen, zodat deze één geheel met de oude voegen vormen.

schoorsteen voegen

Lood vervangen

Lood wordt gebruikt om openingen en aansluitingen waterdicht af te sluiten. Bij de schoorsteen wordt lood gebruikt tussen het dak en het metselwerk van de schoorsteen. In de loop der tijd wordt het lood dunner en kan het gaan scheuren. Als het lood niet meer goed op uw schoorsteen aansluit, kan er schoorsteenlekkage ontstaan. Door het tijdig vervangen van het lood rond de schoorsteen voorkomt u vervelende problemen door lekkage.

Schoorsteenkappen

Aan de bovenkant van een schoorsteen voorkomt een schoorsteenkap dat er regen in uw schoorsteen valt en dat vogels op uw schoorsteen kunnen nestelen. Daarnaast bepaalt de schoorsteenkap ook het aanzicht van uw woning. U kunt bij uw schoorsteenspecialist terecht voor mooie en duurzame schoorsteenkappen. Uw schoorsteenexpert weet precies welke kap voor uw schoorsteen geschikt is, zodat het rookkanaal voldoet aan alle veiligheidseisen.

Wilt u ook een veilige en goed beschermende schoorsteen?

Schakel de beste schoorsteenspecialist uit de regio in om uw schoorsteen op te knappen!

Schoorsteen reparatie

Is uw schoorsteen beschadigd geraakt? Ook dan kan een vakman u helpen om de schoorsteen te repareren door bijvoorbeeld bakstenen opnieuw te metselen. Ook bij reparatie zal er eerst een inspectie gedaan worden, waarna de reparaties plaatsvinden. De prijs hiervoor is ongeveer €200,- en de renovatie zal gemiddeld tot €400,- kosten en is afhankelijk van de werkzaamheden die u laat verrichten. Het is belangrijk om defecten in een vroeg stadium te laten repareren, om verdere schade door bijvoorbeeld vocht te voorkomen. Om in de toekomst schade te voorkomen, doet u er goed aan jaarlijks een schoorsteeninspectie te laten doen en eventueel een schoorsteenrenovatie. Uw schoorsteenspecialist kan u hierbij helpen.

Hoe onderhoudt u de schoorsteen: een aantal tips

Per jaar worden er ongeveer 150 mensen in het ziekenhuis opgenomen voor koolstofmonoxidevergiftiging. De meest voorkomende oorzaak hiervan zijn slecht onderhouden schoorstenen. Wat kunt u doen om uw schoorsteen te onderhouden? Het belangrijk het rookkanaal van uw schoorsteen goed schoon te houden. Roetdeeltjes, vogelnestjes, bladeren en ander vuil kunnen het rookkanaal verstoppen. Daarom moet u jaarlijks de schoorsteen vegen. Daarnaast is het verstandig om jaarlijks een schoorsteeninspectie te laten doen. Laat het onderhoud van uw schoorsteen uitvoeren door een specialist. Dan weet u zeker dat u veilig gebruik kan maken van uw houtkachel of sfeerhaard.

Schoorsteen renoveren? Bespaar op de kosten!

Wilt u veilig gebruik blijven maken van uw houtkachel of sfeerhaard? Wilt u ook voorkomen dat uw schoorsteen uw huis niet beschermt tegen vocht? Dan is het verstandig om jaarlijks uw schoorsteen te laten inspecteren en zo nodig te kiezen voor schoorsteenrenovatie. Daarmee verkleint u het risico op een schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging. Een schoorsteenexpert zorgt ervoor dat alle werkzaamheden op de juiste manier gedaan worden voor de juiste prijs. Vind een schoorsteenexpert bij u in de regio door offertes aan te vragen.

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt bij aanvraag tot 5 verschillde offertes voor renovatie of restauratie, geheel vrijblijvend. Het vergelijken van offertes kan u bovendien tot wel 40% op de kosten besparen.

kosten renovatie schoorsteen