Dak laten inspecteren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis – Vrijblijvend

Dakinspectie: kosten en informatie

Om de goede kwaliteit van uw dak te behouden, is een structurele dakinspectie ontzettend belangrijk. Dit houdt in dat de vakman het dakoppervlak nauwkeurig controleert en alle zwakke plekken direct herstelt. Zo bent u beschadigingen voor en voorkomt u hoge reparatiekosten! Op zoek naar een dakinspecteur?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende offertes van experts bij u in de buurt. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Op deze pagina leest u alle belangrijke informatie over een dakinspectie. U leest wat de vakman precies doet tijdens zo’n inspectie en waarom dit zo belangrijk is. Ook krijgt u praktische informatie over de kosten en krijgt u handige tips voor als u zelf aan de slag wilt!

dakinspectie

Waarom is dakinspectie zo belangrijk?

Een dakinspectie is een belangrijk onderdeel van het reguliere dakonderhoud. Tijdens een dakinspectie controleert de vakman het hele dakoppervlak, eventuele dakramen en dakkapellen en lichtkoepels en de dakgoten. Alle zwakke plekken die later in een lekkage kunnen veranderen worden hierbij opgemerkt.

Het voordeel hiervan is dat de zwakke plek al hersteld wordt voordat er grotere schade ontstaat. Zo hoeft u dus geen reparaties uit te laten voeren. Uw dak blijft goed beschermd en u bespaart hoge herstelkosten. Dit verlengt de levensduur van uw dak en zorgt voor een betere kwaliteit!

Hoe vaak moet een dak worden geïnspecteerd?

Gemiddeld genomen wordt een dakinspectie één keer per jaar aangeraden. Hoe vaak het werkelijk nodig is, hangt af van uw situatie. Woont u in een beboste omgeving waarbij er veel bladeren en takken op het dak liggen, dan is het slim om een dakinspectie twee keer per jaar uit te laten voeren. Woont u juist midden in een stad waar weinig bedreiging is voor het dakoppervlak, dan is één keer in het jaar of zelfs eens in de twee jaar ook een optie.


Besparen op de kosten van een dakinspectie?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!


Wat doet een dakinspecteur?

  Het inspecteren van het dak bestaat uit verschillende werkzaamheden. Hij controleert het hele dakoppervlak en checkt daarbij ook de andere dakonderdelen. Denk aan alle dakramen bij een hellend dak, de schoorsteen en de belangrijke ventilatieroosters.

  Dit zijn de belangrijkste werkzaamheden van een dakinspecteur tijdens een inspectie:

 • Hij controleert de stabiliteit van alle draagbalken en andere constructies.
 • Het controleren van de staat van de dakisolatie onder de dakbedekking.
 • Het opsporen van alle gebreken in de dakbedekking zelf.
 • Inspectie van de mate van vervuiling op het dakoppervlak.
 • De weersbestendigheid van het dak controleren.
 • Hij controleert de staat van de dakgoten en de regenpijpen.
 • Het checken van de schoorsteen, de ventilatieroosters en natuurlijk dakramen en dakkapellen.

Wat kost een dakinspectie?

De kosten van een dakinspectie beginnen bij een plat dak tussen de €150,- tot €250,-. Dit bestaat uit een algehele controle inclusief een dakinspectie rapport, met daarin alle bevindingen van de dakdekker. Bij een schuin dak betaalt u gemiddeld €200,- tot €300,-. Dit is iets duurder omdat schuine daken vaak een groter oppervlak hebben en omdat het dak minder toegankelijk is.

Kiest u ervoor om de dakinspectie af te nemen in combinatie met een dakreparatie of onderhoud? In dat geval is de dakinspectie vaak gratis of worden de kosten verrekend met de kosten van de reparatie of de reiniging. Het loont dus om de reparaties bij dezelfde vakman uit te besteden.

Dakinspectie: de kosten 2023

Type dakinspectie Gemiddelde prijs* Prijs geldt voor
Dakinspectie plat dak €150,- tot €250,- Algehele controle dak
Dakinspectie schuin dak €200,- tot €300,- Algehele controle dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoud Gratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijs Algehele controle dak in combinatie met uitvoeren van een reparatie, onderhoud of renovatie

*Let op: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijs, vraag gratis offertes aan!

Dakinspectie plat dak

Een plat dak is gevoeliger voor beschadigingen en zwakke plekken dan een schuin dak. Dat komt omdat vuil zoals bladeren, takken en regenwater, langer op een plat dak blijven liggen en de dakbedekking aantasten. Bij een dakinspectie op een plat dak is de controle van de dakbedekking dus extra belangrijk! Zelfs kleine haarscheurtjes in het dakleer zorgen al voor grote beschadigingen en lekkages.

Het platte dak wordt daarnaast bij de randen goed gecontroleerd. Of de dakbedekking overal nog even goed vast zit en het daklood. Eventuele kleine scheurtjes worden direct hersteld met een reparatiepasta of reparatiestrip!

Dakinspectie schuin dak

Bij een schuin dak zijn vaak meer onderdelen bij een dakinspectie. Naast het controleren van de dakpannen, de vakman checkt of deze poreus zijn en of ze nog goed recht liggen, kijkt hij ook naar de hemelwaterafvoer, de schoorsteen en de dakramen. Al deze onderdelen kunnen na verloop van tijd namelijk een lekkage veroorzaken.

Bij een schuin dak heeft een vakman meer materialen nodig, zoals een steiger, extra anti-val bescherming en bovendien is hij langer bezig dan bij een plat dak. Daarom liggen de kosten bij een schuin dak hoger.

Dakinspectie rapport: wat staat erin?

Na de onafhankelijke dakinspectie, krijgt u een volledig dakinspectie rapport. Dit is een rapport met de bevindingen van de dakinspecteur. Hierin vindt u onder andere een aangetroffen constructie-opbouw en de kwaliteit hiervan. Eventueel voegt de dakdekker ook een bouwfysische berekening toe. Dit is belangrijk als u wilt weten wat er mogelijk is op uw dak, bijvoorbeeld als u een groendak wilt aanleggen.

In het rapport brengt de vakman de huidige situatie in kaart en voegt hier eventueel foto’s als bewijsmateriaal aan toe. Twijfelt u nog over het repareren van beschadigingen? De vakman voegt ook een kostenraming toe, zodat u precies weet waar u aan toe bent.


Professionele dakinspectie laten uitvoeren?

Vind snel een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Zelf een dak inspecteren: stappenplan

We raden aan om de dakinspectie uit te laten voeren door een expert, zodat alle zwakke plekken in kaart worden gebracht. Wilt u toch zelf aan de slag? Hieronder leggen we aan de hand van een stappenplan uit waar u op moet letten en hoe u dit doet.

 • Stap 1: gebruik een ladder of steiger om uw dak op te klimmen. Gebruik eventueel anti-val bescherming zodat er geen ongelukken gebeuren.
 • Stap 2: verwijder vuil zodat u het dakoppervlak nauwkeurig kan controleren.
 • Stap 3: controleer de afvoeren en alle aansluitingen op het dak. Zijn deze nog waterdicht en zijn er geen beschadigingen?
 • Stap 4: controleer de dakbedekking en check of deze in goede staat verkeert. Dit is het geval als er geen beschadigingen of zwakke plekken aanwezig zijn. Bij dakpannen is het belangrijk om te kijken of er geen algen of mos groeien op de pannen. Dit kan een teken zijn dat de dakpannen poreus geworden zijn.
 • Stap 5: vallen u beschadigingen op? In dat geval is het slim om de hulp van een dakdekker in te schakelen voor een dakreparatie.

Dakinspectie zelf doen of laten doen door dakinspecteur?

Het is altijd slim om de dakinspectie van een plat dak of een hellend dak uit te laten voeren door een onafhankelijk dakinspecteur. Een ervaren oog ziet waarschijnlijk meer dan u, en zo weet u zeker dat alle zwakke plekken hersteld worden. Zou u dit zelf doen dan bestaat de kans dat er alsnog schade ontstaat en u hogere reparatiekosten moet betalen.

Krijg ik een onafhankelijke dakinspectie?

U bent altijd verzekerd van een onafhankelijke dakinspectie van een ervaren dakinspecteur. U hoeft dus niet bang te zijn voor een belangenverstrengeling als uw inspecteur ook uw dakdekker is. Dit weet u zeker als u kiest voor een dakdekker die is aangesloten bij de NDA (Nederlandse Dakdekkers Associatie). Zij voldoen aan strenge regelgeving en voorschriften en zo bent u altijd verzekerd van een onafhankelijke inspectie.

inspecteren van daken

Dakinspectie laten doen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u binnenkort een dakinspectie laten uitvoeren om verzekerd te zijn van de kwaliteit van uw dak? Goed idee: schakel hiervoor een ervaren dakinspecteur in en ontvang een onafhankelijke dakinspectie. Hij geeft u een persoonlijk advies en knapt zwakke plekken direct op! Op zoek naar een inspecteur in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk de prijsopgaven ontvangt van verschillende dakspecialisten in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de inspecteur met het beste aanbod. U bespaart zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.