Daklekkage opsporen: voorkomen schade aan je woning!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Daklekkage laten opsporen

Last van een lekkage in uw dak? Dan begint het proces om te repareren altijd met het opsporen van de daklekkage. Een lekkage kan zorgen voor veel schade, dus het is belangrijk om snel te handelen.

Direct een dakdekker inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan.

Samenvatting over opsporen daklekkage

  • Het opsporen van een daklekkage begint met een inspectie van het dakoppervlak.
  • Bij een niet zichtbaar lek, is lekdetectie nodig.
  • Lekdetectie kost gemiddeld €75,- tot €150,-.

Lek in het dak opsporen

Wanneer u last hebt van een lek in een dak, wilt u natuurlijk dat het zo snel mogelijk wordt verholpen. Om te beginnen met een reparatie is het eerst nodig om te achterhalen waar het lek zich bevindt en dit is niet altijd zo eenvoudig. Bij kapotte dakbedekking is het vaak snel zichtbaar aan de buitenzijde, maar een kleine scheur, losgelaten loodslab of poreuze dakbedekking is een nadere inspectie nodig.

Schakel daarom een dakdekker in voor het opsporen van de lekkage. U wordt snel geholpen en de dakdekker kan direct het probleem verhelpen.

Plat dak

Het opsporen van een lek in een plat dak begint bij een visuele inspectie. De oorzaken liggen vaak in kapotte dakbedekking of losgelaten naden. Wanneer de oorzaak niet direct duidelijk is, is er een lekdetectie nodig. Veelgebruikte methodes zijn rookgasdetectie of thermografie.

Een andere methode is de waterproef. Dit kan alleen bij een plat dak. Bij de waterproef wordt er water op het dak gespoten, op de plek waar het lek zich bevindt verschijnen er luchtbellen.

Schuin dak

Bij een schuin dak verloopt het opsporen van het lek net een beetje anders. Het moeilijke aan een lek in een schuin dak is dat het water naar beneden loopt en dat de plek waar de vochtproblemen ontstaan, niet altijd de plek van het lek is.

Begin met visuele inspectie van het dakoppervlak op beschadigingen, scheuren of ontbrekende dakbedekking. Controleer aansluitingen rond schoorstenen, dakramen en ventilatieopeningen. Bij verdenking van een lek, voer een grondige inspectie uit aan de binnenzijde van de zolder en plafonds onder het dak. Let op vochtplekken, schimmel of verkleuringen. Gebruik bij twijfel rookproeven, waterproeven of thermografische technieken. Een nauwkeurige diagnose is essentieel om gerichte reparaties uit te voeren en verdere schade te voorkomen.

Dakkapel, dakraam of schoorsteen

Bij het opsporen van een lek in een dakkapel, dakraam of schoorsteen is een zorgvuldige inspectie cruciaal. Start met een visuele controle van de buitenzijde op beschadigingen, loszittende onderdelen of slechte afdichting. Controleer aansluitingen en kitnaden.

Bij een dakkapel kan het probleem zich ook bevinden in de dakbedekking, vaak gaat het dan om beschadigingen.