Gevelisolatie nodig?

Gevelisolatie

Een aangenamer leefklimaat creëren en besparen op de energiekosten? Laat dan gevelisolatie aanbrengen. Gevelisolatie is er in twee vormen; isolatie aan de buitenzijde en isolatie aan de binnenzijde. Welke vorm van isolatie u kiest, is afhankelijk van uw wensen en budget. Op deze pagina leest u alles over gevelisolatie, wat de prijzen zijn en hoe het isoleren gebeurt. De gevelisolatiespecialisten isoleren zowel bij particulieren als bij bedrijven. Bent u benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van gevelisolatie?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Uw ontvangt dat gratis offertes (max. 5) gevelspecialisten uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar op de kosten! Deze offertedienst is uiteraard geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.

gevelisolatie

Voordelen van gevelisolatie

Overweegt u het aanbrengen van gevelisolatie? Het isoleren van de gevel heeft een aantal interessante voordelen. In eerste instantie gebruikt u een gevelisolatiesysteem om energie te besparen. De besparing loopt namelijk op tot zo’n 30%. Bovendien stijgt het wooncomfort in uw huis. In de winter blijft de warmte beter behouden en in de zomer blijft het koeler. Isolatie zorgt voor luchtdichtheid, wat minder tocht en minder stofcirculatie als gevolg heeft. Daarnaast is gevelisolatie een vorm van akoestische isolatie, dit betekent dat u minder last heeft van contactgeluiden van buiten. Tot slot zorgt isolatie ook voor een waardestijging van uw huis.

gevel isoleren

De voordelen op een rij:

  • Besparing op de energierekening
  • Meer wooncomfort in huis
  • Luchtdichtheid
  • Minder last van geluiden
  • Waardestijging van de woning

Prijs voor gevel isoleren

Met gevelisolatie realiseert u een warm en goed geïsoleerd huis. Dit brengt wel een investering met zich mee. De prijs van gevelisolatie loopt uiteen en is afhankelijk van diverse factoren. Voor binnengevelisolatie liggen de prijzen rond de €7.250,- voor een gevel van 75m². Buitengevelisolatie is duurder, omdat er meer werk verricht moet worden. De kosten voor het isoleren van de buitengevel liggen rond de €11.250,- voor een gevel van 75m². Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan kosteloos offertes aan via het offerteformulier.

Prijstabel: Kosten van gevelisolatie

Isoleren van de: Kosten gevel van 75 m² *
Binnengevel €7.250,-
Buitengevel €11.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief materiaal, btw en het aanbrengen van de isolatie door een specialist. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn diverse factoren van invloed op de prijzen van gevelisolatie. Ten eerste speelt een rol of u de binnenmuur of buitenmuur laat isoleren. Belangrijk om te weten is, dat u bij buitengevelisolatie een omgevingsvergunning nodig heeft. De tweede factor die invloed heeft op de prijzen, is de soort afwerking. Wanneer u isolatie op de buitengevel laat aanbrengen, heeft u keuze uit diverse afwerkingen zoals sierpleister, steenstrips of houten gevelbekleding. Bovendien zijn er niet-noodzakelijke extra opties waar u uit kiest. Onder extra opties worden radiatorfolie, ventilatieroosters of het impregneren van de gevel verstaan.

Buitengevelisolatie of binnengevelisolatie?

Als u de gevel gaat isoleren, is het verstandig om na te denken of u de isolatie aan de buitenzijde of binnenzijde laat aanbrengen.

Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke methode u kiest hangt af van uw wensen, maar ook in wat voor huis u woont. U leest hieronder meer over beide varianten van gevelisolatie.

gevelisolatie aanbrengen

Waarom kiezen voor buitengevelisolatie?

U kiest voor isolatie aan de buitenzijde wanneer spouwmuurisolatie geen optie is, bijvoorbeeld omdat de spouw te nauw is of er andere problemen met de spouw zijn. Een andere reden is wanneer de buitengevel beschadigd is. Vaak leiden beschadigde gevels tot vochtproblemen, iets wat u te allen tijde wil voorkomen.

In dit geval biedt isolatie aan de buitenzijde bescherming tegen weersinvloeden en ziet uw woning er na aanbrengen weer als nieuw uit. Een gevelisolatiesysteem aan de buitenzijde levert de hoogste energiebesparing op en isoleert het beste.

buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie aanbrengen

Bij buitengevelisolatie worden vaak gevelisolatieplaten van XPS, tegen de buitenzijde aangebracht. XPS-platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn bovendien goed bestand tegen water. Het aanbrengen van de isolatie gebeurt met behulp van lijmspecie. Daarna is het zaak om de gevelisolatieplaten af te werken met gevelbekleding. Veelgebruikte soorten zijn stucwerk of steenstrips. Er zitten veel voordelen aan isoleren van de gevel via de buitenzijde. Zo neemt het comfort in uw huis toe, bespaart u flink wat energie en is de gevel goed beschermd tegen weersinvloeden zodat doorslaand vocht geen kans heeft. Uw woning ziet er beter uit, wat zorgt voor waardevermeerdering en u heeft geen ruimteverlies.

Materialen voor buitengevel isoleren

Er zijn enorm veel materiaalsoorten als het op isolatie aankomt. De meest gebruikte zijn XPS-gevelisolatieplaten of Tempex. XPS staat bekend als polystyreen hardschuim en is drukvast en bestand tegen vocht. Het aanbrengen is eenvoudig, omdat het gemakkelijk te bewerken is en het niet schadelijk is voor de gezondheid. Tempex is een vorm van EPS en wordt ook wel piepschuim genoemd. Dit materiaal is licht, heeft een uitstekende isolatiewaarde en werkt brandvertragend. Bovendien zijn de kosten van Tempex ook relatief laag.

Buitengevel afwerken

Na het aanbrengen van de isolatie, moet de gevel afgewerkt worden. Hier kiest u uit diverse mogelijkheden. Een van de goedkoopste manieren is stucwerk of bepleisteren. Bepleisteren gebeurt vaak met crepi, wat scheuroverbruggend werkt en uw woning een moderne uitstraling geeft.

Een andere mogelijkheid zijn steenstrips, strips die gemaakt zijn van afgezaagde bakstenen. Liever een authentieke uitstraling? Dan kiest u voor het bekleden van de gevel met hout of metaal.

Lagere energierekening en meer wooncomfort zonder ruimte te verliezen?

Laat uw buitengevel isoleren door een isolatiespecialist. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Gevelisolatie aan de binnenzijde

Binnengevelisolatie wordt enkel toegepast wanneer buitengevelisolatie en isoleren van de spouwmuur niet mogelijk zijn. Dit is vaak te wijten aan de hoge kostprijs, een te smalle spouw of een beschermde gevel. Gevelisolatie aan de binnenzijde zorgt voor een hoge mate van isolatie, maar neemt wel ruimteverlies met zich mee.

Veelgebruikte materialen voor gevelisolatie aan de binnenkant zijn XPS of PIR-gevelisolatieplaten in combinatie met een voorzetwand. U laat gevelisolatie aan de binnenzijde het beste wanneer u een nieuwbouwhuis laat bouwen.

Binnengevelisolatie plaatsen

Isoleren van de binnengevel gebeurt vaak met een voorzetwand. De isolatiespecialist brengt de voorzetwand op een metalen of houten rooster aan, dat verankerd is in de muur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Vervolgens worden gips- of spaanplaten gebruikt als wandmateriaal. Tot slot kan deze wand geschilderd of behangen worden. Belangrijk bij isoleren via de binnenzijde is dat er een vochtregulerend dampscherm wordt aangebracht, zodat er geen condensatievocht ontstaat. Een andere manier van binnengevelisolatie is isoleren met Multipor-gevelisolatieplaten. Deze staan beter bekend als cellenbeton blokken en worden tegen de wanden verlijmd.

Heb ik een vergunning nodig?

Gaat u uw woning aan de binnenkant isoleren, dan heeft u geen licentie nodig. Bent u echter van plan om buitengevelisolatie aan te brengen, dan is de kans aanwezig dat u wel een vergunning nodig heeft. Hoe komt dit? Het uiterlijk van uw huis verandert en dat is niet altijd toegestaan. Bepaalde woningen, panden en bedrijven zijn beschermd, waardoor isoleren van de buitengevel geen optie is. Ga bij uw gemeente na of u het uiterlijk van de woning mag veranderen. Een omgevingsvergunning vraagt u ook aan bij de gemeente.

Verlaagd btw-tarief

Bent u van plan om de gevel van uw woning te isoleren met als doel het energiezuiniger maken? Dan vallen de arbeidskosten van het aanbrengen van isolatie aan de gevel onder het 9%-tarief. Dit verlaagde btw-tarief geldt alleen bij woningen die ouder zijn dan 2 jaar. De kosten van isolatiematerialen vallen gewoon onder het 21%-tarief. Ga voor meer informatie over het verlaagde btw-tarief naar de website van de Belastingdienst. Wilt u weten of u recht heeft op een subsidie vanuit de gemeente? Vul dan de energiesubsidiewijzer in en doe de check.

gevel isolatie buiten

Gevelisolatie combineren met gevelrenovatie

In veel gevallen is het interessant om gevelisolatie direct te combineren met gevelrenovatie. Deze combinatie zorgt namelijk niet alleen voor meer wooncomfort en een besparing op de energiekosten, uw woning wordt ook een stuk meer waard. Het is interessant om dit te doen, wanneer u de buitenzijde laat isoleren.

U verandert met buitengevelisolatie al het uiterlijk van uw woning, dus dan is het slim om tegelijkertijd te renoveren. Bovendien hoeft u in dit geval maar één keer een vergunning aan te vragen en bespaart u mogelijk op de prijs van de klus, omdat het om twee klussen tegelijkertijd gaat. Laat bij een gevelrenovatie ook direct de dorpels vervangen.

gevelisolatie prijs

Voordelen inschakelen gevelisolatie expert?

Gaat u het isoleren van de gevel zelf doen of laat u dit over aan een gevelisolatie expert? Uitbesteden brengteen aantal voordelen met zich mee. Niet alleen heeft een expert kennis en ervaring, hij beschikt ook over de juiste materialen en hanteert de juiste werkwijze. Hierdoor is de klus snel geklaard. Het is bij isolatie ontzettend belangrijk dat dit op correcte wijze aangebracht wordt, anders ontstaan er mogelijk vochtproblemen of wordt niet het hoogste rendement gehaald. De voordelen van een gevelisolatie expert op een rij:

  • Kennis en ervaring op gebied van gevelisolatie
  • Het materiaal wordt op de juiste wijze geplaatst
  • De isolatieklus gaat snel en verloopt zonder problemen

Subsidie voor gevelisolatie?

Vanaf 2 september 2019 is het weer mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het isoleren van uw woning. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is beschikbaar voor zowel particulieren als voor Verenigingen van Eigenaren. Wel moet u er rekening mee houden dat u minstens twee energiebesparende maatregelen moet nemen. Daarnaast moet u ook nog voldoen aan een aantal voorwaarden, om aanspraak met maken op deze isolatiesubsidie.

De Nederlandse overheid heeft €44 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Per woning is het maximumbedrag €10.000,-. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat meer informatie over deze subsidie voor gevelisolatie.

Offertes van gevelisolatiebedrijven vergelijken

Wilt u een warmer huis en tegelijk besparen op de prijs van uw energierekening? Laat dan gevelisolatie plaatsen. Isoleren van de gevel beperkt het warmteverlies en zorgt tevens voor een waardestijging van uw huis. Gaat u voor isolatie via buiten of isolatie aan de binnenkant? Of wilt u besparen op de prijs van gevelisolatie?

Start nu de gratis offerteaanvraag!

U ontvangt van maximaal 5 isolatiespecialisten een prijsopgaaf op maat. Vergelijk de bedrijven onderling op prijs en aanbod en kies zo voor een expert uit uw eigen omgeving. Bovendien bespaart u op deze manier tot wel 40% op de kosten!