Daklekkage problemen oplossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Daklekkage

Last van een daklekkage? Schakel zo snel mogelijk een dakdekker in. Hiermee voorkomt u dat de schade in huis nog erger wordt. Een vakman spoort de lekkage in het dak op en herstelt deze direct. En dat allemaal zonder breekwerk! Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u zo spoedig mogelijk de prijsopgaven van verschillende dakspecialisten bij u in de buurt. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40%!

Benieuwd wat uw daklekkage veroorzaakt? U leest op deze pagina meer over een aantal veel voorkomende oorzaken. Natuurlijk vindt u hier ook informatie over de reparatie en hoe een vakman te werk gaat. We geven u een indicatie van de kosten én leest wat u moet doen als u lekkage aan het dak hebt.

 

daklekkage

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van daklekkages?

Een lekkage in het dak ontstaat op verschillende manieren. Vaak zit er een scheur in de dakbedekking, waardoor er regenwater naar binnen lekt. Maar het gebeurt ook regelmatig dat het daklood verouderd of scheef gewaaid is. Merkt u dat uw dak lekt, laat de lekkage dan zo snel mogelijk opsporen.

Wat zijn de gevolgen van een daklekkage?

Regenwater loopt naar binnen en tast een houten dakconstructie aan. Hierdoor ontstaat houtrot, wat de constructie flink verzwakt. Daarnaast zorgt het voor een hogere luchtvochtigheid en ontstaan er vocht- en schimmelplekken op het plafond en bovenaan de muur. Dakdekker inschakelen om lekkage te verhelpen? Vraag gratis offertes aan.

Dit zijn een aantal grote oorzaken van daklekkages:

  • Beschadigd dakbedekking
  • Daklood
  • Verstopte dakgoot
  • Aansluiting van dakramen
  • Lekkende schoorsteen

Daklekkage repareren

Het is dus belangrijk een daklekkage met spoed te repareren. Hoe de vakman de reparatie aan het dak uitvoert is helemaal afhankelijk van de oorzaak van het lek.

Heeft u een plat dak?

In veel gevallen is deze te herstellen met een kleine reparatiestrook. Dit maakt het mogelijk het dakoppervlak plaatselijk te herstellen, waardoor het niet nodig is de hele dakbedekking te vervangen. Meer over plat dak repareren leest u hier.

Zit het lek in een hellend dak?

Vaak is al snel duidelijk wat de oorzaak is. Bijvoorbeeld als de nokvorsten beschadigd zijn of als er een dakpan kapot is of weggewaaid. Ook dit is gemakkelijk plaatselijk te herstellen: de dakspecialist vervangt de kapotte dakpannen of nokvorsten. Maar het gebeurt regelmatig dat er een andere oorzaak is: een lekkende schoorsteen bijvoorbeeld, of een aansluiting van een dakraam die niet langer waterdicht is. In dit geval neemt de dakreparatie iest meer tijd in beslag.

Dakrenovatie bij lekkage

Heeft u een lekkage in het dak, dan is een renovatie niet per se nodig en is een reparatie voldoende. Merkt u dat het dak steeds vaker beschadigt raakt of dat een lekkage steeds terugkeert? In dat geval is de kans groot dat de dakbedekking flink verouderd is en toe is aan vervanging.

Meestal merkt de vakman dit al bij de eerste inspectie van het dak. Als dit vaak gerepareerd is dan is de kans groot dat hij een dakrenovatie aanraadt.

Wat gebeurt er bij een dakrenovatie?

De vakman verwijdert eerst de oude dakbedekking. De ondergrond maakt hij daarna goed schoon en droog en brengt dan de nieuwe laag dakbedekking aan. Hierbij kunt u natuurlijk kiezen uit verschillende materialen, zoals EPDM, bitumen of zelfs pvc. Een dakdekker geeft advies welke dakbedekking het beste is. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en neem contact op met een dakdekker bij u uit de buurt!

daklekkage plat dak

Daklekkage kosten

Daklekkage repareren? De kosten liggen rond de €150,- tot €350,- bij een schuin dak. Het repareren van een plat dak wordt gedaan vanaf €275,- per m². Moet het dak gerenoveerd worden? De prijzen zijn dan afhankelijk van de dakbedekking: EPDM kost €50,- per m² en betondakpannen gemiddeld €50,- per m².

Benieuwd naar de kosten dakdekker? Lees het op de pagina!

Daklekkage repareren: kosten 2024

Soort klus Gemiddelde kosten per m², incl. btw
Reparatie plat dak €275,-
Reparatie schuin dak €275,-
Renovatie plat dak
Bitumen €45,-
EPDM €50,-
PVC €55,-
Renovatie schuin dak
Dakpan klei €60,-
Dakpan beton €50,-
Leien €85,-
Riet €100,-
Aluminium €75,-
Koper €120,-
Zink €80,-

* Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Besparen op de kosten van een daklekkage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Factoren die de prijs bepalen

Waarom is de prijs van een dakreparatie per vierkante meter zo hoog ten opzichte van een dakrenovatie? Dat komt omdat het bij een reparatie vaak gaat om een heel klein oppervlak. Bij een dakrenovatie gaat het om het hele dakoppervlak, waardoor de kosten per vierkante meter lager zijn.

Maar dat is niet de enige factor die invloed heeft op de prijs!

Andere invloeden zijn bijvoorbeeld de voorrijkosten en eventuele afvoerkosten. Moet je het lek nog laten opsporen, dan komen hier vaak ook kosten overheen. Kortom: de kosten verschillen enorm per situatie. Wil je zeker weten wat jouw reparatie gaat kosten, vraag dan gratis offertes aan.

De prijs wordt beïnvloed door:

  • Het soort reparatie en de specifieke werkzaamheden
  • Uw type dak en dakbedekking
  • Eventuele voorrijkosten
  • De methode van lekdetectie

Wat te doen bij daklekkage?

Lelijke vochtplekken op het plafond of condensvocht tegen de onderkant van het dak aan? U heeft waarschijnlijk een daklekkage: wat te doen? Het beste wat u kunt doen is direct een vakman inschakelen. Hij zal de lekkage opsporen en herstellen.

Terwijl u wacht op hulp kunt u wel een aantal dingen doen om waterschade te voorkomen. Zet meubels, kasten en kunst zover mogelijk weg van de lekkage, zodat ze niet aangetast raken. Plaats eventueel een emmer of teil onder het lek om overtollig water op te vangen en droog de muren en de vloer zo goed mogelijk. Kan u niet direct geholpen worden, voer dan zelf een spoedreparatie uit. Plaats bijvoorbeeld een zeil over het beschadigde dak heen, zodat er bij regenval niet meer water naar binnen lekt.

Hoe kan een vakman een daklekkage opsporen?

Hiervoor gebruikt hij verschillende technieken. Met een warmtecamera kan hij bijvoorbeeld precies zien waar het lek zit, omdat hier grote warmteverschillen zijn. Een andere veelgebruikte techniek is de rookgastechniek. Uw vakman blaast dan rookgas onder de dakbedekking en kijkt waar dit weer naar boven komt: daar zit het lek.

wat de doen bij daklekkage

Veelvoorkomende daklekkages

Er zijn verschillende lekkages die regelmatig voorkomen, zoals een lekkage in een plat dak of een lekkende aansluiting met een dakkapel. Bij het opsporen van lekkages zoekt de specialist dus eerst naar deze relatieve zwakke plekken.

Hieronder leest u hier meer over. Heeft u een lekkage in het dak en wilt u deze daklekkage verhelpen? Schakel een vakman in: start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar!

 

Navigeer hieronder naar:

Lekkage dakkapel

Een lek in de dakkapel kan ontstaan op verschillende manieren. Zo kan het (platte) dak van de dakkapel lekken. Deze soorten daklekkages herkent u aan de vochtkringen op het plafond. Dit is te herstellen door de dakbedekking (plaatselijk of geheel) te vernieuwen.

Het kan daarnaast ook voorkomen dat de aansluiting van de dakkapel niet goed meer is. Dit is meestal te herstellen met het daklood.

Lekkage plat dak

Platte daken zijn over het algemeen gevoeliger voor slijtage dan schuine daken, omdat regenwater en vervuiling hier langer op blijft liggen. Gelukkig is een plat dak maken relatief eenvoudig. De vakman spoort de daklekkages eerst op en herstelt dit plaatselijk. Hij snijdt het dakleer open en maakt de ondergrond schoon en droog. Hierna plakt hij er een reparatiestrook overheen. Voor een optimale hechting verlijmt hij deze dubbelzijdig. Dat houdt in dat hij de lijm aanbrengt op de reparatiestrook en op de ondergrond. Lees hier meer over lekkage plat dak.

Lekkage schuin dak

Bij een lekkage in een schuin dak zijn er veel verschillende soorten daklekkages. De kans is groot dat het veroorzaakt wordt door een beschadigde of scheefgewaaide dakpan.

Maar het kan ook voorkomen dat de nokvorsten kapot zijn en er regenwater via de nok naar binnen loopt. Een andere optie is een kapot dakraam of een lekkende dakgoot. Met andere woorden: de lekkages bij een schuin dak zijn heel divers. Hierdoor is het belangrijk dat de vakman de lekkage eerst opspoort.

Meer weten? Lees het op de pagina lekkage pannendak.

daklekkage dakgoot

Lekkage dakrand

De dakrand is een gevoelig onderdeel van het dak. Als de dakbedekking hier niet goed vastgebrand is aan het dakoppervlak, dan loopt regenwater via deze aansluiting naar binnen. Dit is te herstellen door een nieuwe strook dakbedekking opnieuw vast te lijmen in de rand.

Bij een schuin dak ontstaat een lekkage in de dakrand vaak bij de dakgoot. Als deze verstopt of kapot is dan ontstaat er ook in huis waterschade. In dit geval is het belangrijk om de dakgoot te herstellen of eventueel te vervangen.

Vind de goedkoopste dakdekker bij u in de buurt!

Vergelijk offertes en kies zelf gemakkelijk voor het beste aanbod.

Lekkage schuur

Een lekkage in de schuur? Veel mensen laten het hier even bij. Omdat ze op dat moment geen geld hebben voor een reparatie of omdat ze de schuur toch niet veel gebruiken.

Maar een lek in de schuur kan voor grote overlast zorgen!

Als u hier uw kerstspullen of dozen met spullen uit uw kindertijd heeft gestald, dan bestaat het risico dat deze waardevolle items beschadigd raken. Ook een lekkage in het dak van de schuur moet dus zo snel mogelijk hersteld worden.

Lekkage onder zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen leidt in principe niet tot een daklakkage. Lekt uw dak toch na het plaatsen van zonnepanelen, dan duidt dat vaak op een onprofessionele installatie. De lekkage kan ontstaan doordat de dakpannen niet correct zijn teruggeschoven of misschien omdat het dakleer niet geschikt is om overheen te lopen.

Lekkage bij schoorsteen

Een schoorsteen wordt beschermd door daklood en een schoorsteenkap, waardoor regenwater niet zomaar naar binnen kan lopen. Maar het kan gebeuren dat de bakstenen of voegen kapot zijn, waardoor er toch regenwater naar binnenkomt. Een andere mogelijkheid is dat de schoorsteenkap kapot of verweerd is.

Een reparatie bij een schoorsteen ziet er dus iets anders uit dan de gemiddelde dakreparatie. Het bestaat eventueel uit het vervangen van het daklood of het vernieuwen van het metselwerk. Meer over schoorsteen lekkage leest u hier.

Valt daklekkage onder verzekering?

Hoe zit het eigenlijk met een daklekkage en de verzekering: wie is verantwoordelijk voor de kosten? Als u een inboedelverzekering hebt dan is de kans groot dat schade door een lekkage gedekt is.

Maar let op: alleen de schade wordt gedekt! Voor de reparatiekosten bent u zelf verantwoordelijk.

Niet alle soorten schade door daklekkages wordt gedekt. Zo moet er vanuit gegaan kunnen worden dat u alles hebt gedaan om schade te voorkomen. Als u een dakraam open laat staan en een storm zorgt voor waterschade, dan is deze niet gedekt door de verzekering.

daklekkage dakdekker inschakelen

Daklekkage verhelpen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u uw daklekkage verhelpen met de hulp van een vakman? Alleen dan weet u zeker dat uw dak weer helemaal waterdicht is, en dat er tijdens de reparatie geen andere onnodige beschadigingen ontstaan. Vind snel een vakman bij u in de buurt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere experts in uw regio. Vergelijk en kies voor de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen. Deze offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, zodat u nergens aan vastzit.