Daklekkage repareren: kosten in 2024 en werkwijze!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Daklekkage: wacht niet te lang!

Daklekkage? Schakel zo snel mogelijk een dakdekker in voor het opsporen en het verhelpen van de oorzaak van de lekkage. Of u nou last hebt van een daklekkage in een plat dak of een pannendak, op deze pagina leest u hier alles over.

Lees verder voor meer informatie over de kosten van het repareren van een daklekkage, het opsporen van het probleem, de oorzaken en gevolgen en wat u kunt doen bij een lekkage in uw dak.

Daklekkage: stappenplan

 • Neem direct contact op met een dakdekker voor het verhelpen van de daklekkage.
 • Probeer zelf om meer waterschade te voorkomen, door meubilair te verplaatsen, emmers te plaatsen onder binnenkomend water of door ruimtes te bedekken met folie.
 • Ga niet zomaar zelf het dak op, want dit kan zorgen voor zeer veilige situaties.
 • Neem foto’s van de schade voor uw verzekering en neem contact op voor een eventuele vergoeding voor de ontstane schade.
 

daklekkage

Wat te doen bij daklekkage?

Lelijke vochtplekken op het plafond of condensvocht tegen de onderkant van het dak aan? U heeft waarschijnlijk een daklekkage: wat te doen? Het beste wat u kunt doen is direct een vakman inschakelen. Hij zal de lekkage opsporen en herstellen.

Terwijl u wacht op hulp kunt u wel een aantal dingen doen om waterschade te voorkomen. Zet meubels, kasten en kunst zover mogelijk weg van de lekkage, zodat ze niet aangetast raken. Plaats eventueel een emmer of teil onder het lek om overtollig water op te vangen en droog de muren en de vloer zo goed mogelijk. Kan u niet direct geholpen worden, voer dan zelf een spoedreparatie uit. Plaats bijvoorbeeld een zeil over het beschadigde dak heen, zodat er bij regenval niet meer water naar binnen lekt.

Hoe kan een vakman een daklekkage opsporen?

Hiervoor gebruikt hij verschillende technieken. Met een warmtecamera kan hij bijvoorbeeld precies zien waar het lek zit, omdat hier grote warmteverschillen zijn. Een andere veelgebruikte techniek is de rookgastechniek. Uw vakman blaast dan rookgas onder de dakbedekking en kijkt waar dit weer naar boven komt: daar zit het lek.

Daklekkage: en nu?

In de onderstaande video leggen we u uit welke stappen u moet ondernemen bij een daklekkage.

Daklekkage kosten

Daklekkage repareren? De kosten liggen rond de €150,- tot €350,- bij een schuin dak. Het repareren van een plat dak wordt gedaan vanaf €275,- per m². Moet het dak gerenoveerd worden? De prijzen zijn dan afhankelijk van de dakbedekking: EPDM kost €50,- per m² en betondakpannen gemiddeld €50,- per m².

Benieuwd naar de kosten dakdekker? Lees het op de pagina!

Daklekkage repareren: kosten 2024

Soort klus Gemiddelde kosten per m², incl. btw
Reparatie plat dak €275,-
Reparatie schuin dak €275,-
Renovatie plat dak
Bitumen €45,-
EPDM €50,-
PVC €55,-
Renovatie schuin dak
Dakpan klei €60,-
Dakpan beton €50,-
Leien €85,-
Riet €100,-
Aluminium €75,-
Koper €120,-
Zink €80,-

Factoren die de prijs bepalen

Waarom is de prijs van een dakreparatie per vierkante meter zo hoog ten opzichte van een dakrenovatie? Dat komt omdat het bij een reparatie vaak gaat om een heel klein oppervlak. Bij een dakrenovatie gaat het om het hele dakoppervlak, waardoor de kosten per vierkante meter lager zijn.

Maar dat is niet de enige factor die invloed heeft op de prijs!

Andere invloeden zijn bijvoorbeeld de voorrijkosten en eventuele afvoerkosten. Moet je het lek nog laten opsporen, dan komen hier vaak ook kosten overheen. Kortom: de kosten verschillen enorm per situatie. Wil je zeker weten wat jouw reparatie gaat kosten, vraag dan gratis offertes aan.

De prijs wordt beïnvloed door:

 • Het soort reparatie en de specifieke werkzaamheden
 • Uw type dak en dakbedekking
 • Eventuele voorrijkosten
 • De methode van lekdetectie

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van daklekkages?

Een lekkage in het dak ontstaat op verschillende manieren. Vaak zit er een scheur in de dakbedekking, waardoor er regenwater naar binnen lekt. Maar het gebeurt ook regelmatig dat het daklood verouderd of scheef gewaaid is. Merkt u dat uw dak lekt, laat de lekkage dan zo snel mogelijk opsporen.

Dit zijn een aantal grote oorzaken van daklekkages:

 • Beschadigde dakbedekking
 • Daklood
 • Verstopte dakgoot of regenpijp
 • Aansluiting van dakramen
 • Lekkende schoorsteen

Gevolgen van een daklekkage

Een daklekkage kan grote gevolgen hebben. De meest voorkomende gevolgen zijn binnenkomend water, vochtplekken en schimmelvorming. Schimmels herkent u aan de muffe lucht in uw woning. Vergeet ook niet dat schimmels en vocht in uw woning schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

Andere gevolgen van een daklekkage zijn schade aan de dakconstructie of isolatie. Dit zien we vaak bij lekkages aan een dak die niet snel genoeg verholpen worden, waardoor er te lang water is binnengekomen.

wat de doen bij daklekkage

Daklekkage herkennen

Een daklakkge kan meteen duidelijk zijn wanneer er water naar binnen komt wanneer het regent, maar soms is het niet direct zichtbaar.

Hoe herken je een daklekkage?

Bij een grote lekkage, bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking beschadigt is door een storm, ziet u het water naar binnenkomen, maar soms merkt u pas na enige tijd dat er water lekt via het dak.

Dit merkt u dan bijvoorbeeld aan schimmelplekken op de muren en plafonds, vochtplekken of stucwerk dat brokkelt. Ook loslatend behang, een muffe lucht of houtrot kan een indicatie zijn van een daklekkage.

Daklekkage laten oplossen?

Vergelijk offertes en kies zelf gemakkelijk voor het beste aanbod.

Daklekkage repareren

Het is belangrijk een daklekkage met spoed te repareren. Hoe de vakman de reparatie aan het dak uitvoert is helemaal afhankelijk van de oorzaak van het lek en het type dak.

Vernieuwen dakbedekking

In een aantal gevallen is het nodig om de dakbedekking te vernieuwen, dit zien we vaak bij een pannendak of wanneer de dakbedekking verouderd is. Het is niet altijd nodig om de gehele dakbedekking te vervangen, soms is een lekkage al opgelost door het vernieuwen van een klein gedeelte.

Nieuw dakbeschot of lood

Het vervangen van gedeeltes van de constructie van het dak, zoals het dakbeschot of de loodslabben, kan ook een reparatiemethode zijn. Loodslabben worden vooral gebruikt rondom ventilatiegaten, schoorstenen en dakkapellen.

Dakrenovatie bij lekkage

Heeft u een lekkage in het dak, dan is een renovatie niet per se nodig en is een reparatie voldoende. Merkt u dat het dak steeds vaker beschadigt raakt of dat een lekkage steeds terugkeert? In dat geval is de kans groot dat de dakbedekking flink verouderd is en toe is aan vervanging.

Meestal merkt de vakman dit al bij de eerste inspectie van het dak. Als dit vaak gerepareerd is dan is de kans groot dat hij een dakrenovatie aanraadt.

Zelf repareren?

Wij raden af om zelf een daklekkage te repareren, vooral wanneer u hier weinig of geen ervaring mee heeft. Het opsporen van een daklekkage is niet altijd eenvoudig, soms is de oorzaak niet direct zichtbaar. Bovendien vereist het repareren deskundigheid, om de problemen niet nog groter te maken.

daklekkage plat dak

Veelvoorkomende daklekkages

Er zijn verschillende lekkages die regelmatig voorkomen, zoals een lekkage in een plat dak of een lekkende aansluiting met een dakkapel. Bij het opsporen van lekkages zoekt de specialist dus eerst naar deze relatieve zwakke plekken.

Hieronder leest u hier meer over. Heeft u een lekkage in het dak en wilt u deze daklekkage verhelpen? Schakel een vakman in: start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar!

Lekkage dakkapel

Een lek in de dakkapel kan ontstaan op verschillende manieren. Zo kan het (platte) dak van de dakkapel lekken. Deze soorten daklekkages herkent u aan de vochtkringen op het plafond. Dit is te herstellen door de dakbedekking (plaatselijk of geheel) te vernieuwen.

Het kan daarnaast ook voorkomen dat de aansluiting van de dakkapel niet goed meer is. Dit is meestal te herstellen met het daklood.

Lekkage plat dak

Platte daken zijn over het algemeen gevoeliger voor slijtage dan schuine daken, omdat regenwater en vervuiling hier langer op blijft liggen. Gelukkig is een plat dak maken relatief eenvoudig. De vakman spoort de daklekkages eerst op en herstelt dit plaatselijk. Hij snijdt het dakleer open en maakt de ondergrond schoon en droog. Hierna plakt hij er een reparatiestrook overheen. Voor een optimale hechting verlijmt hij deze dubbelzijdig. Dat houdt in dat hij de lijm aanbrengt op de reparatiestrook en op de ondergrond. Lees hier meer over lekkage plat dak.

Lekkage schuin dak

Bij een lekkage in een schuin dak zijn er veel verschillende soorten daklekkages. De kans is groot dat het veroorzaakt wordt door een beschadigde of scheefgewaaide dakpan.

Maar het kan ook voorkomen dat de nokvorsten kapot zijn en er regenwater via de nok naar binnen loopt. Een andere optie is een kapot dakraam of een lekkende dakgoot. Met andere woorden: de lekkages bij een schuin dak zijn heel divers. Hierdoor is het belangrijk dat de vakman de lekkage eerst opspoort.

Meer weten? Lees het op de pagina lekkage pannendak.

daklekkage dakgoot

Lekkage dakrand

De dakrand is een gevoelig onderdeel van het dak. Als de dakbedekking hier niet goed vastgebrand is aan het dakoppervlak, dan loopt regenwater via deze aansluiting naar binnen. Dit is te herstellen door een nieuwe strook dakbedekking opnieuw vast te lijmen in de rand.

Bij een schuin dak ontstaat een lekkage in de dakrand vaak bij de dakgoot. Als deze verstopt of kapot is dan ontstaat er ook in huis waterschade. In dit geval is het belangrijk om de dakgoot te herstellen of eventueel te vervangen.

Lekkage dakraam of dakkapel

Een lekkage in een dak kan ook onstaan rondom een dakraam of dakkapel. U merkt dit doordat er waterschade ontstaat rondom het dakraam of de dakkapel. Probleem ligt vaak in de afdichtingen rondom dit element of de dakbedekking op de dakkapel.

Lekkage schuur

Een lekkage in de schuur? Veel mensen laten het hier even bij. Omdat ze op dat moment geen geld hebben voor een reparatie of omdat ze de schuur toch niet veel gebruiken.

Maar een lek in de schuur kan voor grote overlast zorgen!

Als u hier uw kerstspullen of dozen met spullen uit uw kindertijd heeft gestald, dan bestaat het risico dat deze waardevolle items beschadigd raken. Ook een lekkage in het dak van de schuur moet dus zo snel mogelijk hersteld worden.

Lekkage onder zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen leidt in principe niet tot een daklakkage. Lekt uw dak toch na het plaatsen van zonnepanelen, dan duidt dat vaak op een onprofessionele installatie. De lekkage kan ontstaan doordat de dakpannen niet correct zijn teruggeschoven of misschien omdat het dakleer niet geschikt is om overheen te lopen.

Lekkage bij schoorsteen

Een schoorsteen wordt beschermd door daklood en een schoorsteenkap, waardoor regenwater niet zomaar naar binnen kan lopen. Maar het kan gebeuren dat de bakstenen of voegen kapot zijn, waardoor er toch regenwater naar binnenkomt. Een andere mogelijkheid is dat de schoorsteenkap kapot of verweerd is.

Een reparatie bij een schoorsteen ziet er dus iets anders uit dan de gemiddelde dakreparatie. Het bestaat eventueel uit het vervangen van het daklood of het vernieuwen van het metselwerk. Meer over schoorsteen lekkage leest u hier.

Valt daklekkage onder verzekering?

Hoe zit het eigenlijk met een daklekkage en de verzekering: wie is verantwoordelijk voor de kosten? Als u een inboedelverzekering hebt dan is de kans groot dat schade door een lekkage gedekt is.

Maar let op: alleen de schade wordt gedekt! Voor de reparatiekosten bent u zelf verantwoordelijk.

Niet alle soorten schade door daklekkages wordt gedekt. Zo moet er vanuit gegaan kunnen worden dat u alles hebt gedaan om schade te voorkomen. Als u een dakraam open laat staan en een storm zorgt voor waterschade, dan is deze niet gedekt door de verzekering.

daklekkage dakdekker inschakelen

Daklekkage verhelpen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u uw daklekkage verhelpen met de hulp van een vakman? Alleen dan weet u zeker dat uw dak weer helemaal waterdicht is, en dat er tijdens de reparatie geen andere onnodige beschadigingen ontstaan. Vind snel een vakman bij u in de buurt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere experts in uw regio. Vergelijk en kies voor de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen. Deze offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, zodat u nergens aan vastzit.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen.

Neem zo snel mogelijk contact op met een dakdekker voor het verhelpen van een daklekkage.
Het repareren van een schuin dak lekkage kost ongeveer €150,- tot €350,- per vierkante meter. VOor een plat dak moet u rekening houden met prijzen van gemiddeld €275,- per m².
Een lekkage aan het dak wordt gerepareerd door een dakdekker. Schakel een erkende dakdekker in, zodat u zeker bent van kwaliteit.
U krijgt alleen de gevolgschade van een lekkage vergoedt, mits dit binnen uw polis valt. De kosten voor het repareren van een daklekkage valt niet binnen een verzekering.
Ja, een daklekkage is spoed. Bij een kleine lekkage is het wel mogelijk om even te wachten op de dakdekker, maar bij een grote lekkage moet er direct hulp ingeschakeld worden. Wanneer u te lang wacht, ontstaat er steeds meer schade.