Doorslaand vocht bestrijden

Nu gratis offertes vergelijken

Doorslaand vocht: de oorzaken & oplossingen

Een veelvoorkomend probleem in woningen is doorslaand vocht. Omdat nieuwbouw aan hoge isolatie-eisen moet voldoen en de muren nog niet veel hebben bloot gestaan aan weersinvloeden, doet dit probleem zich bij nieuwbouw niet of nauwelijks voor. Doorslaand vocht ontstaat doordat de buitenmuren van uw woning langzaam poreus worden, waardoor kleine beschadigingen ontstaan en regenwater langzaam verder in de muur binnendringt. Uiteindelijk verspreidt het zich door de muur heen en wordt er op uw binnenmuur een vochtige plek zichtbaar. Wilt u deze vochtproblemen bestrijden?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dat geheel gratis en vrijblijvend een aantal offertes (max.5) van vochtspecialisten uit uw eigen regio. Op deze pagina leest u verder meer over hoe u doorslaand vocht herkent, wat de gevolgen zijn en hoe uzelf aan vochtbestrijding kunt doen.

doorslaand vocht

Hoe herkent u doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is vrij gemakkelijk te herkennen. Vochtplekken die op de buitenkant van een vochtige muur te zien zijn, vindt u bij doorslaand vocht vaak ook op dezelfde hoogte op uw binnenmuur. Ook wanneer uw muur aan de binnenkant op onregelmatige plaatsen vochtplekken laat zien, is er bijna altijd sprake van doorslaand vocht.

Een vochtige muur komt vooral voor bij gevels gericht op het zuiden en westen, maar kan zich ook bij uw schoorsteen voordoen. Het probleem ontstaat omdat neerslag tegen de buitenkant van de woning aanslaat. Doordat het metselwerk van uw muur poreus is, baant het zich door de spouwmuur een weg naar uw binnenmuur en worden vochtvlekken uiteindelijk binnen zichtbaar.

optrekkend vocht

Wat is het verschil met optrekkend vocht?

Optrekkend vocht dringt uw woning binnen door via de fundering, spouwmuur, kelder of kruipruimte van uw woning in de muren omhoog te trekken. Dit probleem begint dus altijd onderaan in uw muur en is daarom al vaak snel zichtbaar als u een kelder hebt. Gelukkig zijn er verschillende methoden om dit vochtprobleem te bestrijden.

In tegenstelling tot optrekkend vocht, wordt doorslaand vocht veroorzaakt door neerslag zoals regen, sneeuw en hagel wat door de wind tegen de muur wordt aangeslagen. Doorslaand vocht begint bij uw buitenmuur en kan zich zowel aan de onderkant, bovenkant als midden in de muur manifesteren. Het trekt dus niet van beneden naar boven omhoog zoals dat bij een optrekkend vochtprobleem wel gebeurd.

De Jong Bouw: netwerk van experts in vochtbestrijding

Wij zorgen tevens voor uw gevelreiniging, gevelrenovatie of dakwerken. Schakel ons netwerk in!

Offertes aanvragen

Oorzaken van doorslaand vocht

Waarom heeft u wel last van doorslaand vocht en uw buurman bijvoorbeeld niet? Dat kan een aantal redenen hebben. Hieronder leest u de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht:

 • Poreuze gevel
  Bakstenen bij oudere woningen zijn vaak poreus en daardoor extra gevoelig voor doorslaand vocht.
 • Barsten en scheuren
  Door scheuren in het voegwerk, gebarsten stenen, beschadigd pleisterwerk of (boor)gaten in uw buitenmuur of schoorsteen kan het regenwater langzaam in de muur trekken.
 • Ruimtes tussen gevel en kozijn
  Openingen in een buitenmuur zijn ongewilde vochtingangen. Het is daarom van groot belang deze ruimtes correct af te werken, zodat neerslag niet uw spouwmuur binnendringt.
 • Lekkende dakgoot
  Door een lekkende dakgoot komt neerslag via kieren en gaatjes relatief gemakkelijk aan de binnenkant van een muur terecht.
 • Constructiefout
  Door een te smalle spouwmuur kan vochtigheid door neerslag via nat isolatiemateriaal naar de binnenmuur worden getrokken.

Gevolgen van vochtdoorslag

De gevolgen van vochtdoorslag zijn bijzonder vervelend voor zowel uw muren als uzelf. Op vochtige buitenmuren ontstaan vaak mos en algen en ziet u soms een witte aanslag. De witte aanslag zijn hygroscopische zouten (ook wel salpeter genoemd) wat door de wisselwerking van vochtopname en verdamping op de muur zichtbaar wordt. Bij vorst in de winter bevriest het vocht in de buitenmuur en zet het vervolgens uit. Dit heeft als gevolg dat bestaande scheurtjes en gaatjes langzaam grotere beschadigingen veroorzaken.

Een vochtige of klamme binnenmuur is ook een gevolg van dit vochtprobleem. Vaak raakt uw muur door vochtdoorslag nog verder beschadigd. Dit wordt zichtbaar door pleisterwerk dat begint af te brokkelen, blaasjes die onder een verflaag ontstaan en behang dat loslaat. Meest vervelende gevolg voor uzelf is het ontstaan van schimmelplekken. De vaak zwarte schimmels zijn smerig om te zien, ruiken muf en hebben bovenal een negatieve invloed op uw gezondheid. Vooral mensen met astma zijn hier gevoelig voor en lopen kans dat hun lichamelijke klachten snel toenemen.

vochtdoorslag

Locatie van de vochtdoorslag

Veelvoorkomende locaties waar vochtdoorslag in uw woning snel zichtbaar wordt zijn:

 • Bijkeuken en kelder
 • Garage en schuur
 • Slaapkamermuur
 • Badkamer muur
 • Hal en toilet
 • Schoorsteen
vochtdoorslag offertes aanvragen

Doorslaand vocht behandelen

Om doorslaand vocht te behandelen zijn onderstaande methoden het meest effectief. Het beste is om deze behandelingen aan het eind van de zomer uit te voeren. Dan is er namelijk geen sprake meer van achtergebleven vochtigheid dat opnieuw voor problemen kan zorgen. Mocht u uw vochtige muur in een ander jaargetijde willen behandelen, dan raden we aan om de muur eerst met een warmte kanon droog te blazen.

Muren impregneren

Door het impregneren van muren wordt er als het ware een waterdichte beschermlaag op de muur aangebracht. De vochtigheid kan dan nog wel van binnen naar buiten, maar niet andersom. Belangrijk bij impregneren is dat de muur van tevoren goed gereinigd wordt en bestaande beschadigingen eerst worden gerepareerd. Prijzen voor impregneren liggen rond de €10,- per m² (excl. reiniging en herstellen).

Vochtwerende verf

Vochtbestrijding van dit vochtprobleem kan ook door het aanbrengen van vochtwerende verf op uw buitenmuur. Hiervoor bestaan speciale verfsoorten. U kunt voor een transparante kleur kiezen maar ook besluiten om voor een geheel andere kleur te gaan. Uw voorziet uw woning zo gelijk van een nieuwe uitstraling en een frisse look.

Prijzen voor vochtwerende verven variëren van €20,- tot €40,- per m². Voor exacte prijzen kunt u bij uw bouwmarkt of vakspecialist terecht.

Nieuwe gevelbekleding

Wellicht niet de eerste oplossing waar u aan denkt bij vochtige muren, want nieuwe gevelbekleding is vanzelfsprekend een stuk duurder dan eerder genoemde oplossingen. Echter biedt nieuwe gevelbekleding, naast het oplossen van uw vochtprobleem, nog een aantal aantrekkelijke voordelen. Bij het plaatsen van nieuwe gevelbekleding kunt u er gelijk voor kiezen om muren volledig te laten isoleren. Eventueel kunt er daarbij voor kiezen om ramen te vergroten of juist te verkleinen. Prijzen beginnen bij zo’n €40,- per m² (excl. isolatie).

Zelf vocht bestrijden of uitbesteden?

Door uw muur of schoorsteen te impregneren of met vochtwerende werf te behandelen, kunt u uw vochtprobleem gemakkelijk zelf bestrijden. Bent u echter niet zo’n klusser, voelt u zich niet veilig op een ladder of heeft u simpelweg geen tijd? Aarzel dan niet om onze vakspecialisten in te schakelen. Als u ons offerteformulier invult ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes. U kiest uw vakman en de klus wordt volledig voor u uit handen genomen. Voor het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding raden we aan dit altijd aan één van onze vakspecialisten over te laten.

Verzekering benutten?

Soms is het vanuit de brandverzekering mogelijk om vergoeding te krijgen als u een schimmelprobleem in uw woning aanpakt en maatregelen voor vochtbestrijding neemt. Een professioneel bedrijf gaat in deze gevallen de schade bepalen, welke vervolgens wordt beoordeeld door uw verzekeraar.

Het loont dus altijd even om bij uw verzekeraar te informeren of er in uw geval mogelijkheden voor vergoeding zijn.

Besparen? Gratis offertes!

Wilt u definitief af van vocht in uw huis? Wilt u uw wooncomfort en -plezier verbeteren? En wilt uw besparen op tijd en kosten om het vochtprobleem in uw woning te verhelpen? Aarzel dan niet langer en vul direct en volledig vrijblijvend ons offerteformulier in. U ontvangt gratis maximaal 5 offertes van bedrijven bij u in de buurt die u kunnen helpen met vochtbestrijding. Vergelijk de offertes en kies zelf eenvoudig uw eigen vakspecialist die ervoor zorgt dat behandeling van het vochtprobleem in uw woning een doorslaand succes wordt.

offertes doorslaand vocht bestrijden