Welke gevelbekleding kiezen?

Gevelbekleding: uw huis een nieuw uiterlijk

Bent u op zoek naar een unieke uitstraling van uw woning? De gevel is het eerste wat opvalt aan een huis en bepaalt dus voor een groot deel het aanzien van uw woning. Daarnaast beschermt een goede gevel uw huis tegen vocht en kou. De gevelbekleding bepaalt als buitenste laag van uw gevel hoe uw woning eruit ziet. Wilt u nieuwe gevelbekleding laten plaatsen?

Start gratis offerteaanvraag!

Binnen enkele dagen ontvangt u dan gratis vrijblijvende aanbiedingen van gevelspecialisten uit uw regio. Op deze pagina vindt u informatie over allerlei soorten bekleding voor uw buitenmuur. Het bekleden van de gevel is specialistisch werk. Schakel voor de montage altijd een gevelexpert in om bekleding op uw gevel te plaatsen. Uw gevel krijgt dan de juiste uitstraling en bescherming.

gevelbekleding

Wat zijn de voordelen van gevelbekleding?

    Een gevel beschermt uw woning tegen weersinvloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat het binnen lekker warm blijft. Daarnaast bepaalt de gevel het aanzicht van uw woning. U kunt uw gevel laten bekleden met bijvoorbeeld hout, metaal of beton. Wilt u gevel kopen die lang meegaat, of vindt u de prijs belangrijker? De mogelijkheden zijn eindeloos. Weet u niet wat voor u de beste keuze is? Een gevelspecialist helpt u kiezen en beschikt over de juiste kennis en materialen voor de montage van nieuwe wandbekleding. Uw nieuwe gevel wordt zo het visitekaartje van uw woning. De voordelen van een nieuwe gevelbekleding op een rij:

  • Goede bescherming tegen vocht en kou
  • Unieke uitstraling van uw woning
  • Een gevel met een lange levensduur
  • Geen tot weinig onderhoud
gevel bekleden plaatsen

Gevelbekleding plaatsen: werkwijze en montage

Een gevelexpert geeft uw gevel op vakkundige wijze een nieuwe aanblik. Zit er een scheur in uw gevel? Laat dan ook een gevelrenovatie uitvoeren. Vaak wordt het bekleden in combinatie gedaan met een gevelrenovatie.

U kunt er dan ook voor kiezen om (extra) isolatie te plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat uw energiekosten laag blijven. Een vakman brengt de nieuwe gevelbekleding op de juiste manier aan. Welke werkzaamheden er precies moeten plaatsvinden is afhankelijk van de gekozen materialen.

Een gevelexpert komt graag bij u langs om u informatie en advies te geven over de mogelijkheden en de prijzen van het renoveren van uw gevel en het plaatsen van nieuwe gevelbekleding.

Gevel bekleden, wat zijn de prijzen?

Wilt u uw gevel opnieuw laten bekleden? Dan wilt u vast weten wat de prijzen zijn. De prijs van een nieuwe gevel is vooraf lastig te geven omdat deze afhankelijk is van vele factoren, zoals de gekozen materialen, de montage en andere werkzaamheden.

De prijs van natuurlijke materialen zoals hout en natuurleien ligt hoger dan de prijzen van kunststof.

Ook zijn de prijzen van duurzame gevelbekleding zoals gevelplaten over het algemeen iets hoger, maar dan heeft u er ook lang plezier van zonder dat u veel onderhoud hoeft te plegen.

Een vakman komt een nieuwe bekleding graag bij u plaatsen en vertelt u graag over alle mogelijkheden en prijzen zodat u een goede keuze kunt maken.

Wat kost gevelbekleding in 2024?

Type gevelbekleding Prijs per m² incl. plaatsing 2024*
Spuitkurk €40,- tot €60,-
Crepi €40,- tot €80,-
Kunstleien €75,- tot €85,-
Natuurleien €110,- tot €125,-
Kunststof €75,- tot €125,-
Gevelplaten €100,- tot €150,-
Hout €100,- tot €150,-
* Let op: het zijn gemiddelde prijzen die per vakman verschillen. De kosten zijn inclusief plaatsing, exclusief isolatie. Voor exacte prijzen vraagt u gratis offertes aan via het offerteformulier.

Wilt u een nieuwe en unieke uitstraling van uw woning?

Vraag dan nu gratis vrijblijvende offertes aan en bespaar op de kosten.

Welke soorten gevelbekleding zijn er allemaal?

De mogelijkheden voor het bekleden van een buitenmuur zijn eindeloos. Over het algemeen kunt u op vier fronten keuzes maken: uitstraling, materiaal, duurzaamheid en kosten. Wilt u bijvoorbeeld een authentieke uitstraling voor uw woning? Of bent u meer op zoek naar een moderne look voor uw buitenmuur? Wat betreft materiaal kunt u kiezen uit natuurlijke materialen zoals hout en metaal, of juist voor kunststof wandbekleding met eventueel een natuurlijke uitstraling. Deze gevelbekleding is gemiddeld iets duurder dan natuurlijke materialen, maar het is ook veel duurzamer en nagenoeg onderhoudsvrij. Hieronder leest u meer over alle verschillende opties en de prijzen.

steenstrips

Steenstrips

Bent u op zoek naar een authentiek karakter voor uw woning? Dan is een gevelbekleding van steenstrips misschien wat u zoekt. Steenstrips worden meestal gemaakt van echte bakstenen, waardoor er geen verschil zichtbaar is. Daarnaast zijn ze snel te plaatsen en door de dikte van zo’n 2 centimeter hebben ze een minimaal ruimteverlies. Steenstrips worden rechtstreeks op de gevel aangebracht en zijn goed te combineren met isolatiepanelen. De prijs van steenstrips ligt op €200,- tot €250,- per m².

houten bekleding

Houten muurbekleding

Met een houten muurbekleding geeft u uw woning een natuurlijke uitstraling. Vooral hardhout en thermohout zijn geschikt als solide gevelafwerking. Ook houtcomposiet is een optie. Hout is makkelijk te bewerken en te plaatsen, waardoor de prijs gunstig is. Afhankelijk van de houtsoort kost een houten bekleding €100,- tot €150,- per m². Ook reparaties zijn gemakkelijk uit te voeren. Houten wandbekleding heeft wel enig onderhoud nodig en niet al het hout is even ecologisch, denk hierbij aan tropisch hardhout.

Buitenmuur van metaal of aluminium

Als u op zoek bent naar een volledig onderhoudsvrije bekleding van uw gevel, is metaal of aluminium de juiste keuze voor u. Deze metalen zijn erg duurzaam en bovendien roestvrij. Omdat metaal goed met andere materialen gecombineerd kan worden, is er architectonisch veel mogelijk. Deze manier van gevel bekleden is in vergelijking met andere materialen niet goedkoop, €100,- tot €180,- per m², en ook niet altijd even milieuvriendelijk.

Rabatdelen

Naast metalen platen kunt u ook kiezen voor kunststof gevelplaten voor uw buitenmuur. Deze worden ook wel rabatdelen genoemd. Rabatdelen zijn in vele kleuren en afwerkingen te krijgen. Wilt u een authentieke uitstraling? Kies dan voor een houtlook die niet van echt te onderscheiden is. Het voordeel van platen van dit materiaal is dat ze weerbestendig zijn erg onderhoudsarm. De prijs ligt op €75,- tot €125,- per m².

Wilt u uw gevel een natuurlijke look geven?

Kies dan voor houten gevelbekleding en geef uw woning een warme uitstraling.

Bekleding van pvc

Uw buitenmuur bekleden met PVC biedt vele voordelen zoals de prijs en duurzaamheid. PVC is een materiaal dat eenvoudig en goedkoop te bewerken is. U kunt deze bekleding in een kleur en afwerking naar keuze bestellen, zo is het ook in hout- of steenimitaties verkrijgbaar.

Het is erg gewild om de duurzaamheid. Het materiaal gaat lang mee zonder te slijten en kan bovendien hergebruikt worden. Voor muurbekleding van PVC kunt u rekenen op €75,- tot €125,- per m².

Zink

Wilt u een strakke en tijdloze uitstraling? Dan kiest u voor een bekleding van zink. Er zijn vele mogelijkheden wat betreft kleur en afwerking zodat het altijd bij uw woning kan aansluiten. Daarnaast is zink licht, niet brandbaar en waterdicht. Ook heeft het een levensduur van minimaal 50 jaar. Wel kan er door (in)direct contact met bepaalde materialen, zoals koper en beton, een risico op corrosie ontstaan. De prijs voor wandbekleding van zink ligt op €95,- tot €150,- per m² en is afhankelijk van de gekozen vorm, techniek en de bevestiging.

kunststof wandbekleding

Gevelplaten: kunststof of cementgevelplaten?

Gevelplaten zijn in allerlei kleuren en structuren verkrijgbaar, wat dit een geschikt manier maakt om uw woning een uniek karakter te geven. Het is een kant en klare gevelbekleding die geen onderhoud vergt. De meeste gevelplaten worden van cement gemaakt, maar kunststof platen zijn ook mogelijk. Deze platen, gemaakt van bijvoorbeeld polyester, zijn licht, duurzaam en nagenoeg onderhoudsvrij. Met prijzen van €100,- tot €150,- per m² zijn de kosten vergelijkbaar met andere materialen.

gevel kaleien

Gevel kaleien

Kaleien betekent overschilderen met kalkverf. Deze gevelbekleding wordt vooral uit esthetische overwegingen toegepast, het geeft een woning een authentiek uiterlijk. Beschadigingen in de gevel kunnen gemakkelijk worden weggewerkt en de verflaag beschermt bovendien tegen weersinvloeden. Kaleien is niet duur, rond de €25,- tot €50,- per m², maar moet wel om de 5 tot 10 jaar opnieuw overgeschilderd worden. Het aanbrengen van kalei kost relatief veel tijd, omdat er meerdere lagen aangebracht moet worden.

Buitenmuur met crepi

Crepi is een gevelpleister die rechtstreeks op de gevel kan worden aangebracht. Dat maakt het geschikt voor verschillende soorten ondergronden. U kunt kiezen tussen kunstharspleister of minerale sierpleister. Kunstharspleister is een pleister op basis van kunsthars en daardoor meer bestand tegen vocht, krassen en scheuren. Minerale sierpleister is een natuurlijk product en iets goedkoper dan kunstharspleister. De prijs van een buitenmuur met crepi is €40,- tot €80,- per m².

Houtlook of steenlook?

Bij een kunststof bekleding voor uw buitenmuur kunt u vaak ook kiezen voor een houtlook of steenlook. Uw wandbekleding krijgt dan een natuurlijke uitstraling en een authentiek karakter, met de voordelen van moderne materialen. Deze zijn vrijwel onderhoudsvrij, een jaarlijkse schoonmaakbeurt volstaat. Daarnaast is deze bekleding erg duurzaam. Zo gaat gevelbekleding van dit materiaal jaren mee zonder te verkleuren of te slijten.

Muurbekleding van leien

Leien kunnen niet alleen als dakbedekking, maar ook als gevelbekleding gebruikt worden. U kunt kiezen tussen natuurleien of kunstleien. De leien worden met haken of spijkers op een houten onderwerk gemonteerd, waarbij vele legverbanden mogelijk zijn. Zo kunt u uw woning een originele uitstraling geven. Leien zijn wel erg breekbaar als gevelbekleding. Zo kunnen er scheuren ontstaan na vriesweer of schokkende inslagen. Bovendien kan er mosvorming op komen. De prijs voor het plaatsen van kunstleien ligt op €75,- tot €80,- per m² en die van natuurleien natuurleien op €110,- tot €125,- per m².

Gevelbekleding HPL/Trespa

Bent u op zoek naar een onderhoudsvrij materiaal om uw gevel te bekleden? High Pressure Laminate (HPL) gevelbekleding is dan wat u zoekt. De Nederlands fabrikant Trespa heeft een ijzersterke reputatie op dit gebied. HPL is een gelamineerde plaat die onder hoge druk en temperatuur is samengesteld. Ze zijn in veel kleuren en afwerkingen te krijgen en behouden deze decennialang. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt met huishoudelijke schoonmaakmiddelen volstaat om deze platen te onderhouden. Gemiddeld ligt de prijs van HPL op €100,- tot €150,- per m².

Wilt u gevelbekleding die lang meegaat?

Kies dan voor duurzame gevelbekleding en bespaar door offertes te vergelijken.

Keralit

Een autoriteit op het gebied van rabatdelen is Keralit. Deze fabrikant maakt van gerecyclede kunststoffen zeer duurzame panelen die in een uitgebreid kleurenpalet geleverd kan worden. Het is bovendien niet van hout te onderscheiden.

Niet alleen gevelbekleding, maar ook dakrandpanelen zijn van Keralit te krijgen. Zowel bij renovatie als nieuwbouw zijn deze panelen toe te passen. De prijs ligt op €75,- tot €125,- per m².

Steenslag

Steenslag gevelpanelen bestaan uit kunststof met daarop kleine stukjes natuursteen. Deze steentjes worden ingesmolten, waardoor ze niet meer los zullen laten. U kunt kiezen uit verschillende typen natuursteen, die de kleur van de panelen bepaalt. Ook zijn er mengvormen van verschillende soorten steenslag te krijgen. De panelen zijn goed met isolatie te combineren en daardoor geschikt voor gevelrenovaties. De prijs ligt wel wat hoger, €145,- tot €175,- per m², maar dan hebt u wel een erg onderhoudsarme muurbekleding.

vezelcement

Vezelcement

Een gevel van vezelcement komt niet vaak voor, maar is wel interessant door de hoge brandveiligheid en minimaal onderhoud. Platen van vezelcement kunnen zowel bij een renovatie als bij nieuwbouw gebruikt worden. U kunt met deze platen een unieke gevel creëren omdat ze afgewerkt worden met bijvoorbeeld een cederhoutstructuur en diverse coatings. Vezelcement is niet het meest bestendige materiaal, maar de grondstof is wel recyclebaar. De prijs ligt op €40,- tot €45,- per m².

wandbekleding

Volschuim gevelbekleding

Volschuim muurpanelen zijn gemaakt uit een plastic volschuim met daarom een toplaag die uv-bestendig is. De panelen zijn duurzaam en zullen niet snel verkleuren of slijten. Deze panelen zijn leverbaar in verschillende kleuren en modellen. Zo kunt u uw woning van een unieke gevel voorzien. Ze zijn eenvoudig te monteren en zorgen ervoor dat uw woning wordt beschermd tegen weer en wind. Voor volschuim gevelbekleding kunt u rekenen op een prijs van €75,- tot €125,- per m².

Duurzame gevelbekleding: wat zijn de opties?

Wilt u met uw gevenbekleding bijdragen aan het behoud van de natuur? Kies dan voor duurzame en ecologische gevelbekleding. Kies bijvoorbeeld voor een bekleding van uw buitenmuur van kokoshout. Of laat een groene gevel plaatsen, dat met een speciaal systeem tegen elke muur bevestigd kan worden.

Waar ecologische gevelbekleding vaak een investering is die zich na langere tijd terugbetaalt, is Siberisch lariks en douglas hout hier een uitzondering op. Deze houtsoorten zijn goedkoop ten opzicht van tropisch hardhout, maar hebben van nature wel de kenmerken daarvan. Zo hebben schimmels en insecten geen vat op dit hout en is het eenvoudig te bewerken. Vraag uw gevelspecialist naar alle mogelijkheden.

Gevel bekleden: de keurmerken

Uw gevel beschermt uw huis tegen regen en kou. Bekijk daarom of uw gevelexpert een keurmerk heeft. Voor een metalen gevelbekleding kunt u meer informatie vinden op VMRG. Hun keurmerk geeft aan dat het bedrijf beschikt over hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van metalen gevels en gevelelementen. Wilt u een kunststof gevelbekleding laten plaatsen? Bekijk dan op skgikob.nl of u gevelexpert het SKG-IKOB keurmerk heeft. Dan weet u zeker dat de producten, processen en systemen deugdelijk zijn. Voor houten gevelbekleding is er Foreco, die verschillende keurmerken heeft voor houtsoorten. NobelWood is voor alternatieven voor tropisch hardhout, WaxedWood voor verduurzaamd hout met waterafstotende werking en tenslotte SafeWood voor brandvertragend hout. Op de website van Foreco kunt u hier meer over lezen.

Gevelbekleding goedkoop laten plaatsen?

Is uw huis toe aan een nieuwe look? Of wilt u uw woning een unieke uitstraling geven? De mogelijkheden voor nieuwe gevelbekleding zijn eindeloos. Een moderne uitstraling behoort tot de mogelijkheden, maar ook een authentieke look is mogelijk. De kosten verschillen per klus. Bent u benieuwd naar een indicatie van de kosten? Vraag dan nu meerdere offertes aan.

Start gratis offerteaanvraag!

Door te vergelijken, bespaart u op de kosten. Zo wordt de montage gedaan door een vakman naar uw keuze voor de juiste prijs. Vraag nu eenvoudig gratis vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier en laat uw gevel opknappen door een gevelspecialist uit ons netwerk.

gevelbekleding prijzen