Vocht in huis bestrijden?

Nu gratis offertes vergelijken

Vocht in huis

U heeft het misschien niet altijd door, maar in uw huis is altijd vocht. Dit is compleet normaal. Een té hoog vochtgehalte echter niet! Op langer termijn kan dit zelfs voor grote problemen zorgen. Zowel uw woning als uw gezondheid leidt onder een te hoog vochtgehalte. Wat de oorzaken en gevolgen van vochtproblemen zijn, hoe u een vochtprobleem herkent en wat u kunt doen om de luchtvochtigheid weer op peil te brengen leest u in dit artikel. Wilt u offertes ontvangen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend een aantal offertes van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de offertes op aanbod, prijs en voorwaarden en kies de specialist die u het beste aanbod doet. Zo helpen we u te besparen op de kosten van vochtbestrijding!

optrekkend vocht bestrijden

Oorzaken

De meeste vochtproblemen worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie in woning. Daarnaast zijn ook optrekkend vocht, koudebruggen, condensatie en lekkage oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Optrekkend vocht komt vaak via de funderingen, kruipruimten en (spouw)muren in de woning. Het vocht trekt via de wanden en spouw omhoog. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande metselwerk. Een koudebrug is een verbinding in de buitenschil van een gebouw waar, door slechte thermische isolatie, een bovenmatige warmteoverdracht plaats kan vinden. Warme lucht bij een koude muur of vloer koelt af. Er ontstaan dan druppels op de koude muur/vloer. Dit gebeurt voornamelijk op plekken in de woning waar een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenkant van woning. Voorbeelden van deze plekken zijn metalen kozijnen of betonnen draagconstructies. Deze plekken worden koudebruggen genoemd. Een andere oorzaak van een vochtprobleem is condensatie. Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals wassen en douchen. Dit is natuurlijk geen probleem als er goed geventileerd wordt. Als er geen goede ventilatie is, slaat de vochtige lucht als condens neer op ramen, kozijnen, muren en in vochtige kelders. De laatste oorzaak van vochtproblemen is lekkage. Deze vorm is het gemakkelijkst te herkennen.

Gevolgen van vocht in uw woning

Zoals eerder al is genoemd kan u last krijgen van schimmelvorming, zwamvorming, ongedierte, mossen en algen en zilvervisjes. Daarnaast is een vochtprobleem ook een aantasting voor de constructie van uw woning. Daarnaast krijg u een ontzettend hoge energierekening wanneer u vochtproblemen hebt. Verder heeft een te hoge luchtvochtigheid ook gevolgen voor uw gezondheid. Sporen en schimmels hebben invloed op ademhalingsorganen en longen. Carapatiënten kunnen hier voornamelijk erg ziek van worden. Ook mensen die allergisch zijn van huisstofmijt kunnen in een vochtige woning meer last hebben van klachten.

Wat kan u er tegen doen?

Er zijn een aantal manieren van vochtbestrijding. Zo is het altijd belangrijk om te ventileren en goed te luchten. Ventileer daarbij ook extra als er veel mensen in huis zijn (geweest). Verminder daarnaast de vochtproductie in uw woning. Een voorbeeld: hang de was buiten. Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden en breng daarnaast goede isolatie aan. Hoe warmer uw woning is, hoe minder kans er is op condensatie. Een andere goede manier van vochtbestrijding is het droog maken van de badkamer na het douchen. Zet als laatste het mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit.

Vochtbestrijding offerte

Hoe herkent u een vochtprobleem?

U kunt vochtproblemen in huis herkennen aan de volgende zaken:
• Er hangt een muffe en bedompte geur
• De was droogt minder snel
• Het behang of stucwerk laat los
• Er zijn vochtplekken en er is schimmel te zien
• Er zitten algen op de muur
• Er is condens te zien op ramen en andere koudere oppervlakten
• U hebt een hoog energieverbruik
• Er zijn zilvervisjes en/of pissebedden

De Jong Bouw: netwerk van erkende specialisten in de bouwsector

Wij zorgen voor uw gevelreiniging, gevelrenovatie, dakwerken en vochtbestrijding tegen voordelige tarieven.