Witte aanslag verwijderen?

Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Witte aanslag op muren

Last van witte aanslag op uw muren? Het ziet er niet alleen onfraai uit, het is ook erg slecht voor uw binnen- en buitenmuur. Indien u witte aanslag constateert, gaat het vaak om salpeter. De aanslag wordt veroorzaakt door optrekkend vocht dat via de baksteen van uw muur zijn weg omhoog vindt. Grondwater bestaat uit allerlei elementen, zoals ammoniak, kalk, zout, nitraatbacteriën, chloride en sulfaten die een chemische reactie veroorzaken. Deze reactie veroorzaakt kaliumnitraat, beter bekend als salpeter aanslag. Benieuwd naar de mogelijkheden om deze witte aanslag te verwijderen?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend diverse offertes (maximaal 5) van erkende vochtspecialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de aanbiedingen op prijs en voorwaarde en kies zelf de specialist met het beste aanbod.

Wat is salpeter?

Salpeter moet u zo snel mogelijk verwijderen. De waterdamp die zich in de lucht bevindt wordt namelijk door salpeter aangetrokken waardoor de muren nog vochtiger worden. Zout uitbloeiingen, beter bekend als salpetervorming, is een veelvoorkomend probleem op gevels en muren.

Aangezien het, zoals vermeld, ontstaat door grondwater, bevindt de zoutaanslag zich vooral op het onderste gedeelte van de muren (begane grond). Het begint vaak met de witte aanslag en eindigt in een structureel schimmelprobleem. Salpetervorming ontstaat niet zomaar, het ontstaat vaak door een vochtprobleem. Optrekkend vocht doordrenkt de buitenmuur wanneer het niet wordt tegengehouden door een goed vochtscherm.

witte aanslag op muren

Wat zijn de oorzaken van witte aanslag op de muren?

Vooral in slecht geventileerde ruimtes, met vochtige muren, ontstaat salpetervorming. Het ziet er onfraai uit en de aanslag is schadelijk. Het tast de muren en de vloer aan, en vreet de baksteen langzaam maar zeker weg. Bij nieuwbouwwoningen kan men het beste even wachten. Door regenval trekt de zoutaanslag vaak weer weg. De kans op blijvende zoutuitslag is dan beperkt.

Wat is de oorzaak bij nieuwbouwwoningen?

De oorzaak bij nieuwbouwwoningen is vaak dat de stenen nat zijn geweest voordat ze gemetseld zijn. Meestal bevat de witte uitslag kalk uit de mortel en sulfaten uit de baksteen. De sulfaten lossen meestal goed op. Pure kalkaanslag verweert op den duur en wordt weggespoeld door regen. Verdwijnt het bij u niet? Vergelijk gratis offertes en neem contact op met onze specialist!

Witte aanslag laten verwijderen?

Schakel een vochtspecialist in en de kalkaanslag is binnen mum van tijd verdwenen.

Hoe kan u zelf de witte aanslag verwijderen?

Wanneer u de vicieuze cirkel van vochtproblemen in huis wilt doorbreken is het van belang dat u de witte aanslag verwijdert en uitbloeiingen voorkomt. Door antisalpeter middel aan te schaffen gaat u de strijd met de uitbloeiingen aan. Indien nodig moet u de muur eerst ontdoen van alle bekleding.

Daarna moet u de witte zoutaanslag eraf borstelen. Daarna reinigt u de muur met een zure oplossing. De stelregel is: 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Borstel met deze oplossing de muur af. Spoel na met water en laat de muur enkele weken drogen. Let goed op uw eigen veiligheid bij het verwijderen van de witte kalkaanslag! Lukt het u niet of wilt u liever dat een expert zich over deze klus ontfermt? Vraag vrijblijvend offertes aan van een bedrijf in uw regio.

Hoe kan u zoutaanslag verwijderen?

Nu de muren voorbereid zijn moet u het antisalpeter middel aanbrengen. Advies is om deze vloeistof op de buitenmuur te smeren met een vachtroller. Let goed op de droogtijden! Nu de witte kalkaanslag is verwijderd bent u nog niet klaar. Kijk goed naar de kern van het vochtprobleem en de uitbloeiingen.

Mogelijk moet u meer ventileren of het optrekkende vocht tegenhouden.

Tip: waar vochtproblemen zijn, is meestal ook schimmel. Verwijder de schimmels direct, zodat u (gezondheids)schade voorkomt. Kies voor een schimmelverwijderingsmiddel om dit op te lossen. Ook de schimmels zijn een oorzaak van een vochtprobleem. Kijk dus altijd naar de kern van het vochtprobleem en overweeg vochtbestrijding.

Specialist inschakelen voor het verwijderen van witte aanslag? Vergelijk gratis offertes!

Verschil zoutaanslag, kalkaanslag en salpeter

Er zijn drie soorten vormen van uitslag: zoutuitslag, kalkaanslag en salpetervorming. Zoutuitslag komt vaak voor bij nieuw mestelwerk wat te vochtig is geweest. Kalkaanslag doet zich voor wanneer het vocht uit de baksteen opdroogt en de kalkaanslag achterblijft.

Salpetervorming ontstaat door de chemische reactie van ammoniak en de nitraatbacteriën. Deze reactie veroorzaakt kaliumnitraat. Deze drie soorten uitbloeiingen vallen samen onder de verzamelnaam ‘witte aanslag’.

witte aanslag op de muren

Besparen op het verwijderen van witte aanslag? Vergelijk gratis offertes!

Middeltjes uit de bouwmarkt zorgen vaak voor een tijdelijke oplossing. Wilt u voorgoed van de witte aanslag verlost zijn?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Uw aanvraag is kosteloos en volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast! Vergelijk eenvoudig de aanbiedingen en bespaar op de kosten.