Dakbedekking laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis – Vrijblijvend

Dakbedekking vervangen: kosten en informatie

Na gemiddeld 25 tot 60 jaar is het tijd om uw dakbedekking te vervangen. Hierbij hebt u de keuze uit verschillende soorten materialen, kleuren en mogelijkheden! Met de hulp van een ervaren dakdekker weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Bovendien ligt uw nieuwe dakbedekking netjes en strak op het dak! Op zoek naar een vakman in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de offertes in uw mailbox. Kies de dakdekker met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina leest u wat het inhoudt om uw dakbedekking te vervangen en hoe een vakman te werk gaat. Ook krijgt u handige informatie over de prijzen en geven we praktische bespaartips!

Wanneer dakbedekking vervangen?

Wanneer u uw dakbedekking moet vervangen, hangt af van het type dak en het gekozen materiaal. Op een plat dak is dit vaak na gemiddeld 25 tot 40 jaar en bij een hellend dak is het nodig om de dakbedekking te vervangen na gemiddeld 30 tot 50 jaar. Maar kiest u voor materiaal zoals metaal, dan kan de levensduur oplopen tot wel 100 jaar!

Het vernieuwen van uw dakbedekking is dus niet iets dat u regelmatig doet. Er is geen enkele reden waarom u hetzelfde materiaal moet gebruiken, dus het is zeker slim om u in te lezen in de mogelijkheden. Zo kiest u een materiaal dat lang meegaat en zo relatief de goedkoopste optie is.

dakbedekking vervangen

Dakbedekking vervangen: belangrijkste voordelen

Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een nieuwe dakbedekking. Bij oud dakleer is het bijvoorbeeld vaak goedkoper om het dak te vervangen dan om steeds maar reparaties en onderhoud uit te blijven voeren. Naast dat het dak er met nieuwe dakbedekking weer netjes en verzorgd uitziet, verhoogt dit ook de waarde van de woning.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het vernieuwen van de dakbedekking:

 • Uw dak ziet er weer als nieuw uit.
 • Het verhoogt de waarde van uw woning.
 • Het beschermt de kwaliteit van het onderdak en de dakconstructie.
 • U voorkomt lekkages en andere beschadigingen.
 • Het kan de isolatie van het dak verbeteren!

Wat kost dakbedekking?

De kosten voor dakbedekking zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en het type dak. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de tarieven van het dakdekkersbedrijf. Voor een plat dak moet je rekenen op een prijs van €45,- tot €55,- per vierkante meter. Bij een hellend dak kan je rekenen op een prijs van €50,- tot €120,- per vierkante meter. In bijna alle gevallen geldt de volgende regel: hoe duurder het materiaal, hoe langer het mee gaat.

Kosten nieuwe dakbedekking plat dak?

De kosten voor het vervangen van dakbedekking beginnen vanaf €45,- per m². Dit is als u kiest voor bitumen, met een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit materiaal is goedkoop in aanschaf, maar is vooral voordelig op de korte termijn. EPDM kost bijvoorbeeld gemiddeld €50,- per m², maar omdat de levensduur gemiddeld 40 jaar is, is dit op de lange termijn juist veel voordeliger.

Moet u dakbedekking op de schuur vervangen, dan is pvc ook een goede keuze: dit kost gemiddeld €55,- per m² en gaat rond de 25 jaar mee. Het voordeel van dit materiaal, is dat u zelf kiest voor de kleur! Wilt u een groendak dan kost dit gemiddeld €55,-: hiermee verlengt u de levensduur van het dak tot wel 60 jaar! Wel moet u eerst een laag EPDM of pvc laten leggen, de kosten hiervan zitten nog niet bij de prijs inbegrepen.

Prijs dakbedekking 2024

Dakbedekking plat dak Gemiddeld kosten per m²* (incl. plaatsing en btw) Gemiddelde levensduur
Bitumen €45,- 25 jaar
Pvc €55,- 25 jaar
EPDM €50,- 40 jaar
Groendak (ook onderlaag van pvc of EPDM nodig) €55,- 60 jaar

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Kosten nieuwe dakbedekking hellend dak

Bij een hellend dak beginnen de prijzen bij dakpannen vanaf €50,- tot €60,- per m². Betondakpannen zijn voordeliger, maar die gaan gemiddeld 30 jaar mee. Voor kleidakpannen betaalt u iets meer, maar dan bent u ook verzekerd van een gemiddelde levensduur van 50 jaar! Een bijkomend voordeel is dat kleidakpannen er heel natuurlijk uitzien.

Een rieten dak is natuurlijk ook een optie. Dit gaat gemiddeld 40 jaar mee en kost ongeveer €100,- per m². Houd er wel rekening mee dat onderhoud hierbij extra belangrijk is, en dat u door de jaren heen waarschijnlijk wel meer onderhoudskosten hebt.

Tot slot zijn metalen daken ook steeds populairder. De prijzen hiervan variëren vanaf €75,- tot €120,- per m². Iets prijzig, maar de uitstraling is prachtig en de levensduur loopt op tot wel 100 jaar!

Kosten dakbedekking hellend dak in 2024

Dakbedekking hellend dak Gemiddeld kosten per m²* (incl. plaatsing en btw) Gemiddelde levensduur
Dakpannen (betondakpannen tot kleidakpannen) €50,- tot €60,- 30 tot 50 jaar
Rieten dak €100,- 40 jaar
Metaal (aluminium tot koper) €75,- tot €120,- 50 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Wilt u de exacte kosten weten, vraag dan gratis offertes aan.

Hoe gaat de dakdekker te werk?

Het vervangen van dakbedekking is iets dat u het beste uitbesteedt aan een ervaren dakdekker. Hoe hij hierbij te werk gaat verschilt uiteraard per situatie. Dit hangt af van de gekozen dakbedekking en het type dak. Hieronder vindt u een stappenplan die de dakdekker doorloopt.

 • Stap 1: dakbedekking verwijderen. Bij een pannendak gebruikt de vakman een pannenlift om de dakpannen eenvoudig van het dak af te halen. Bij een plat dak snijdt de vakman het dakleer los en rolt hij dit voorzichtig van het dak af. De dakdekker voert het materiaal ook voor u af, zodat u hier niet mee blijft zitten.
 • Stap 2: ondergrond schoonmaken. Voordat de vakman het nieuwe materiaal plaatst, zorgt hij voor een schone ondergrond. Eventueel houtrot of andere beschadigingen herstelt de dakdekker direct, zodat er geen vocht onder uw nieuwe dakbedekking zit.
 • Stap 3: nieuwe dakbedekking plaatsen. Bij een plat dak rolt hij het materiaal uit op het dak. Bitumen wordt in stroken aangebracht: deze overlappen ruim, zodat er geen lekkages ontstaan in de naden. EPDM bestaat vaak uit één stuk, zodat de kans op lekkage zo klein mogelijk is. De vakman rolt het materiaal uit en plakt dit vast met lijm. Bij een hellend dak begint bij bovenaan met het leggen van de dakpannen. Elke rij eronder schuift hij voorzichtig onder de rij erboven. Om de zoveel rijen hamert hij een rij tegels vast aan de pannenlatten, zodat ze niet wegwaaien tijdens een storm.


Dakbedekking vervangen tegen de laagste prijs?

Vind een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!


Dakbedekking vervangen: welke mogelijkheden zijn er?

  Wilt u uw dakbedekking vervangen dan heeft u ruim de keuze uit verschillende materialen.

  Bij een plat dak heeft u deze opties:

 • Bitumen: een dakleer dat al jaren gebruikt wordt. Het heeft een relatief korte levensduur (25 jaar) maar het is goedkoop in aanschaf.
 • EPDM: dit materiaal is heel rekbaar waardoor het goed reageert op temperatuurverschillen. Het heeft een lange levensduur (40 jaar) en is een duurzame keuze.
 • PVC: dit kunststof is verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Het is relatief duur en gaat gemiddeld 25 jaar mee, en daarom wordt het vooral voor kleine daken gebruikt, zoals schuren en tuinhuisjes.
 • Groendak: een dakoppervlak met beplanting, van mossen, vetplanten en sedumplanten tot bloemen, struiken en zelfs bomen. Goed voor het milieu en het heeft een prachtige uitstraling.
 • Bij een hellend dak zijn dit een paar van de meest voorkomende opties:

  • Dakpannen: van kleidakpannen tot betondakpannen. U heeft de keuze uit verschillende kleuren, vormen en maten en kiest zo zelf hoe het dak eruit komt te zien. Zijn goedkoop in aanschaf en eenvoudig te leggen.
  • Riet: geeft uw huis een natuurlijke uitstraling en een hogere woningwaarde. Heeft wel meer onderhoud nodig, maar ziet er prachtig uit.
  • Metaal: voor een robuuste uitstraling en een bijna onderhoudsvrij dak is een metalen dak een goede keuze, van aluminium tot koper, alles is mogelijk.

  Wat is de beste dakbedekking?

  Er is niet één dakbedekking de beste, maar er is wel een beste dakbedekking voor uw situatie. Als u twijfelt over de juiste soort dakbedekking raden we aan om een ervaren dakdekker in te schakelen: hij geeft u dan een persoonlijk advies, zodat u verzekerd bent van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

  Heeft u een plat dak en bent u van plan hier nog heel lang te blijven wonen? Laat uw dakleer dan vervangen door EPDM, dat is op de lange termijn de goedkopere optie. Wilt u binnenkort verhuizen maar moet u eerst echt het dakleer vervangen? Dan is juist bitumen de goedkoopste optie!

  Voor een hellend dak geldt hetzelfde. Betondakpannen zijn een stuk goedkoper, maar als u juist meer gecharmeerd bent van een natuurlijke uitstraling dan kiest u het beste voor kleidakpannen. Laat u daarom adviseren door een vakman!

  Kan nieuwe dakbedekking over oude heen?

  Om geld en tijd te besparen, is het soms mogelijk om de nieuwe dakbedekking over de oude dakbedekking heen te plaatsen. Dit is alleen mogelijk wanneer de oude dakbedekking er nog goed uit ziet. Omdat de vakman niet eerst de oude dakbedekking hoeft te verwijderen én geen tijd kwijt is aan het afvoeren van het materiaal, bent u een stuk voordeliger uit! Dit is alleen een optie bij het vervangen van bitumen dakbedekking en EPDM dakbedekking!

  Heb ik een vergunning nodig voor het vernieuwen van dakbedekking?

  Nee, voor het vervangen van de dakbedekking heeft u in principe geen bouwvergunning nodig. Wanneer u het bouwvolume vergroot dan kan het zijn dat er wel een vergunning nodig is. Bijvoorbeeld als u nieuwe dakpannen laat plaatsen en direct ook isolatie aanlegt. Hierdoor komen de dakpannen iets hoger te liggen en neemt het bouwvolume toe. Meer weten? Lees dan verder op helpdeskbouwregels.nl.

  Handige bespaartips: dakbedekking vervangen tegen een scherpe prijs!

  Niet te veel geld uitgeven aan het vervangen van uw dakbedekking? Geen zorgen! Met deze handige bespaartips betaalt u nooit te veel!

  • Tip 1: kies een lokale dakdekker. Zo houdt u de voorrijkosten zo laag mogelijk.
  • Tip 2: voer zelf de oude dakbedekking af. Zo betaalt u geen afvoerkosten voor het puin.
  • Tip 3: help zelf mee. Verwijder oude dakbedekking of maak de ruimte alvast vrij zodat de vakman direct aan de slag kan, u bespaart arbeidskosten.
  • Tip 4: kies goedkoop materiaal. Bereken welk materiaal voor u de goedkoopste optie is en houd de kosten zo laag mogelijk.
  • Tip 5: vergelijk gratis offertes van meerdere dakdekkers, en kies de vakman met het beste aanbod. U bespaart tot 40%!

  vervangen van dakbedekking

  Dakbedekking vervangen? Vergelijk gratis offertes!

  Moet uw dakbedekking worden vervangen? Voor het bedekken van een plat dak of een hellend dak schakelt u het beste een ervaren dakdekker in. U weet zeker dat de dakbedekking juist is geplaatst, zonder beschadigingen aan het onderdak en zonder het risico op lekkages of een verslechterde isolatie. Hulp nodig met het vinden van de juiste dakdekker in uw regio?

  Start nu uw gratis offerteaanvraag!

  Na de aanvraag ontvangt u tot 5 offertes, gewoon in uw mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen van dakdekkersbedrijven bij u in de buurt, en kies de vakman met het beste aanbod. Uw besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs!