Vocht in muren behandelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Vocht in muren behandelen: werkwijze en prijzen

Vocht in muren moet u zo snel mogelijk behandelen, omdat de schade anders snel erger wordt. Het vocht zorgt voor vocht- en schimmelplekken, en veroorzaakt loslatend behang en afbladderende verf. Bovendien voelt de muur klam en koud aan, en verliest u onnodig veel warmte. Hulp nodig met de vochtbestrijding?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de offerteaanvraag ontvangt u zo spoedig mogelijk gratis offertes, maximaal 5. Vergelijk de verschillende bedrijven en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina leest u meer over de behandeling van vochtige muren: hoe ontstaat het en welke bestrijdingsmethodes worden gebruikt? Ook leest u over de gemiddelde kosten en geven we handige tips voor als u zelf de vochtige muur wilt behandelen.

Waarom moet u vochtige muren behandelen?

  Vocht tast de muren aan, daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Blijven de muren lang vochtig, dan krijgt u ook last van andere vochtproblemen en ontstaan er na verloop van tijd beschadigingen aan het muuroppervlak.

  De belangrijkste redenen om een vochtige binnenmuur te behandelen:

 • Vocht in de muren veroorzaakt gezondheidsklachten.
 • Zonder behandeling stijgt de luchtvochtigheid, waardoor u last krijgt van muffe geurtjes, ongedierte en schimmelplekken.
 • Na het behandelen van het vocht in de muur ziet uw huis er weer netjes en verzorgd uit.
 • U verliest minder warmte en de energierekening daalt.
 • Vocht in muren laten behandelen door een vochtexpert? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vochtspecialist uit uw regio!

vocht in muren behandelen

Vocht in muur herkennen

Twijfelt u of u last heeft van vocht in de muren? Wanneer u last heeft van vochtplekken of schimmel dan is het vrij duidelijk dat er inderdaad last is van vochtige muren. Ook loslatende wandafwerking kan een indicatie zijn van vochtige muren: stucwerk en behang laat los, terwijl schilderwerk gaat afbladderen. Als u de muur aanraakt en deze voelt klam en koud aan, dan is de kans groot dat er overtollig vocht in de muur zit. Als u nog steeds twijfelt, laat dan een professionele vochtmeting uitvoeren door een vakman uit uw regio.

Wat kost het behandelen van vochtige muren?

De kosten voor de behandeling hangen af van de gebruikte methode. Injecteren en onderkappen zijn geschikte methodes om optrekkend vocht in de muren te behandelen: de kosten hiervoor beginnen vanaf €100,- per strekkende meter. Het Carebrick systeem is ook een mogelijkheid, de prijzen hiervoor liggen tussen de €100,- tot €125,- per meter.

Als doorslaand vocht het probleem is, is dit al vanaf €8,- tot €12,- per m² te behandelen. In dat geval kiest u voor impregneren, een methode waarmee u de buitenmuur waterdicht maakt. Vochtwerende verf is ook een optie, maar daarvoor liggen de kosten hoger: rond de €30,- tot €45,- per m².

Benieuwd naar exacte prijzen voor vochtbestrijding? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Vocht in muur behandelen: kosten 2024

Behandeling Gemiddelde kosten*
Optrekkend vocht behandelen
Injecteren Vanaf €100,- per strekkende meter
Onderkappen Vanaf €100,- per strekkende meter
Carebrick €100,- tot €125,- per strekkende meter
Doorslaand vocht behandelen
Impregneren €8,- tot €12,- per m²
Vochtwerende verf €30,- tot €45,- per m²
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €35,- per m²
Condensatievocht bestrijden
Ventilatiekanaal zonder motor €500,- tot €750,-
Mechanisch ventilatiesysteem €1.400,- tot €1.800,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag gratis offertes aan!


Vocht in muren behandelen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Mogelijke oorzaken van een vochtige muur

Vocht in muren kan op verschillende manieren veroorzaken. Een lekkage of beschadigingen in de muur zijn mogelijk, maar er optrekkend grondwater, vochtdoorslag en problemen door condensatievocht komen vaker voor.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtige muren:

 • Optrekkend grondwater: hierbij is er geen waterkering aanwezig in de muur. Grondwater wordt geabsorbeerd door de fundering en trekt daarna langzaam maar zeker omhoog. Het gevolg zijn vochtige muren aan de onderkant, met vervelende vochtplekken.
 • Vochtdoorslag: als de gevel poreus is geworden of als de voegen beschadigd zijn, dan absorbeert de gevel het regenwater dat tegen de muur aanslaat. Dit trekt naar binnen en kan over de hele muur vochtplekken veroorzaken. Hoewel de symptomen lijken op de problemen van optrekkend grondwater, moet u dit probleem anders behandelen.
 • Condensatievocht: het kan zijn dat condensatievocht door een gebrek aan ventilatie niet wordt afgevoerd naar buiten. Dit blijft dan plakken op koude oppervlakken, zoals de muren. De muren voelen vochtig en klam aan, en er ontstaan vochtplekken.

Hoe kun je vocht in muren behandelen?

Er zijn verschillende methodes om een vochtige muur te behandelen. Maar let op: u kunt een buitenmuur alleen behandelen tegen vocht als u zeker weet wat het probleem is. U kunt de muur bijvoorbeeld waterdicht maken, maar als de muren vochtig zijn doordat het grondwater in de muur omhoogtrekt dan heeft dit niet het gewenste resultaat.

U kunt de muur behandelen door middel van impregneren, injecteren of onderkappen, nieuwe gevelbekleding of gewoonweg door beter te ventileren.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende manieren waarmee u vocht in uw muren kunt oplossen. Wilt u weten wat dit gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

muur behandelen tegen vocht

1. Optrekkend vocht in muren behandelen

Heeft u last van optrekkend vocht? De oorzaak is een gebrek aan een waterkering. In nieuwe huizen wordt standaard een waterkering geplaatst, maar in oudere huizen is deze nog niet altijd aanwezig. Een waterkering is een watervaste laag, die ervoor zorgt dat grondwater niet verder omhoog kan trekken in de muur. De beste manier om uw muur te behandelen tegen optrekkend vocht is dus door een waterkering te plaatsen. Dit kan onder meer door injecteren of onderkappen.

Hieronder leest u meer over de verschillende methodes om optrekkend vocht in muren te behandelen.

Injecteren

Bij het injecteren van de muren injecteert een vochtspecialist een waterdichte gel. Dit verspreidt door de muur en vormt daarna een waterkering, zodat optrekkend grondwater niet verder omhoog kan trekken. Nu krijgt de muur goed de kans op helemaal te drogen.

Hoe doet een vakman dit?

Eerst maakt hij boorgaten in de muur, vlak boven het grondniveau. Ze komen op ongeveer 3 tot 5 centimeter hoogte, en zitten zo’n 10 tot 15 centimeter van elkaar verwijderd. De vochtspecialist plaatst hierna buisjes in de boorgaten, waardoor hij de gel injecteert. Eenmaal in de muur zet de gel uit en verspreidt het door de hele muur. Deze methode wordt uitgevoerd vanaf €100,- per strekkende meter.

Onderkappen

Bij onderkappen wordt er ook een waterkering geplaatst, maar dan fysiek. De vakman plaatst een kunststof materiaal tussen de muur om optrekkend grondwater te voorkomen.

Om de waterkering te plaatsen worden twee technieken gebruikt:

 • 1. De vakman verwijdert meter voor meter een rij bakstenen uit de muur. In de opening plaatst hij de kunststof waterkering, en hij plaatst de stenen weer terug. Dit is een tijdrovende klus die voorzichtig aangepakt moet worden, omdat de draagkracht van de muur niet in gevaar gebracht moet worden. Een voordeel is dat je na de werkzaamheden geen veranderingen aan de muur ziet.
 • 2. Een alternatief is het frezen van een sleuf in de muur. De vakman freest een sleuf vlak boven het grondniveau en plaatst hier een waterkering in. Dit wordt dichtgemaakt met mortel. Deze methode is sneller en vaak iets goedkoper, maar door de mortel blijven de werkzaamheden naderhand wel altijd zichtbaar.

De kosten voor het onderkappen beginnen vanaf €100,- per strekkende meter.

Carebrick systeem

Het Carebrick systeem werkt iets anders. De vakman plaatst bij deze methode kokers in de muur. Deze kokers hebben een dubbele wand, wat zorgt voor luchtdoorstroming. Door de kou wordt het vocht in de muur naar de koker getrokken, wat daarna naar buiten wordt afgevoerd. Dit is een duurzame methode om vocht uit de muur te halen, en het geeft de muur zo tijd om goed te drogen.

De kokers worden op ongeveer 35 centimeter hoogte geplaatst en op zo’n 50 centimeter afstand van elkaar. Deze methode kost gemiddeld €100,- tot €125,- per strekkende meter.


Vochtige muren behandelen?

Vind een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!


vochtige binnenmuur behandelen

2. Doorslaand vocht in muren behandelen

Bij doorslaand vocht ontstaat het probleem doordat de muur water absorbeert. Dit gebeurt vaak bij oudere gevels die poreus geworden zijn, maar ook beschadigde voegen kunnen vochtdoorslag voorkomen. De enige manier om dit te bestrijden is door de buitenmuur volledig waterdicht te maken.

Dat kan natuurlijk op verschillende manieren:

 • Impregneren
 • Vochtwerende verf
 • Nieuwe gevelbekleding

Hieronder leest u meer over de verschillende technieken om vocht door doorslaand regenwater te bestrijden en te behandelen. Wilt u graag weten wat dit gaat kosten? Vraag dan snel gratis en vrijblijvend offertes aan, en laat uw muur snel behandelen tegen vocht!

Impregneren

Impregneren is de goedkoopste optie. Dit houdt in dat de vakman een onzichtbare beschermlaag aanbrengt op de muur. Deze laag dringt tot diep in de poriën en voorkomt dat regenwater nog langer geabsorbeerd wordt. Deze methode kan op elk moment van de dag aangebracht worden en is niet schadelijk voor de omgeving. Alleen als het hard regent is impregneren niet mogelijk, omdat de regen het impregneermiddel wegspoelt voordat het in de muur kan dringen.

Impregneren heeft nog meer voordelen: het is brandwerend, voorkomt vervuiling en zorgt er dus voor dat uw huis er tot 10 jaar netjes en verzorgd uitziet. De kosten liggen tussen de €8,- tot €12,- per m².

Vochtwerende verf

Een alternatief voor impregneren is het aanbrengen van vochtwerende verf. Dit heeft hetzelfde resultaat: namelijk dat uw muren volledig waterdicht worden en geen regenwater meer absorberen. Het grote verschil is dat vochtwerende verf wel een invloed heeft op de uitstraling van uw huis. Hierdoor kan het voorkomen dat u in uw gemeente een vergunning moet aanvragen voor het beschilderen van uw gevel met vochtwerende verf.

De kosten voor deze methode liggen gemiddeld tussen de €30,- tot €45,- per m².

Nieuwe gevelbekleding

Een alternatief om de gevel te beschermen van vochtdoorslag, is door middel van nieuwe gevelbekleding. De bekleding is waterdicht en beschermt uw gevel dus tegen regenwater. Deze methode wordt vooral gebruikt bij gevels die er slecht aan toe zijn en flink opgeknapt moeten worden. Dat komt omdat nieuwe gevelbekleding geen goedkope optie is, en dit het aangezicht van uw huis enorm verandert.

U hebt de keuze uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof, metaal en steenstrips. Zo bepaalt u zelf welke look de woning krijgt. Houd er rekening mee dat u in veel gevallen een vergunning moet aanvragen omdat u het uiterlijk verandert. De kosten beginnen vanaf €35,- per m², en hangen sterk af van het gebruikte materiaal.

vochtige muren behandelen

3. Vochtige muur door condensatievocht behandelen

Als condensatievocht het probleem is van uw vochtige muren, dan kunt u dit alleen behandelen door te ventileren. Met ventilatie voert u de vochtige lucht af naar buiten en komt er frisse lucht naar binnen. Heeft u ventilatieroosters in de kozijnen? Het is belangrijk dat deze 24/7 open staan voor voldoende frisse lucht.

Als dit geen optie is, kunt u ook overwegen te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. Deze ververst de lucht voor u, waardoor de luchtvochtigheid in huis enorm verbetert. De kosten voor het behandelen van vochtige muren door condensatievocht variëren van €40,- tot €1.500,-. Nieuwe ventilatieroosters is de goedkoopste optie, het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem is een duurdere keuze.

Tips om condensatievocht te voorkomen

Condensatievocht ontstaat altijd en overal: als we bewegen, sporten, ademen, koken of douchen. Condens hoeft bij voldoende ventilatie geen probleem te zijn omdat dit netjes naar buiten wordt afgevoerd. Het is wel belangrijk om een teveel aan condens vocht in huis te voorkomen.

Hoe doet u dit? Hieronder geven we u handige tips.

 • Veel mensen in huis voor een verjaardag of feest? Open ramen omdat dit extra condensvorming veroorzaakt.
 • Zet een extra raam open als u doucht, kookt of sport zodat er voldoende frisse lucht naar binnen komt.
 • Hang uw was zoveel mogelijk buiten om te drogen, zodat er niet onnodig veel vocht in de lucht verdampt.
 • Laat enkel glas vervangen door dubbel glas voor een betere isolatie, zodat er minder condens op de ramen komt te staan.

Vochtige muren zelf behandelen of uitbesteden?

Wilt u vochtige muren zelf behandelen? Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen. Met de juiste middelen is het mogelijk om uw muur zelf te injecteren en met waterafstotende verf kunt u zelf uw gevel waterdicht maken.

Toch raden we aan om een vochtspecialist in te huren. Waarom?

De symptomen van veel verschillende vochtproblemen komen met elkaar overeen: weet u zeker dat u last heeft van optrekkend grondwater en dat het niet eigenlijk om doorslaand vocht gaat? Voordat u vochtige muren kan behandelen moet u zeker weten wat het probleem is, omdat de kans anders groot is dat u niet het juiste probleem behandelt. Een professional stelt eerst een juiste vochtdiagnose. Bovendien verkleint een vakman de kans op beschadigingen en weet u zeker dat u definitief van uw vochtige muren verlost bent.

vochtige muur behandelen

Besparen op vochtbestrijding? Vergelijk gratis offertes

Wilt u het vocht in uw muren behandelen? Schakel dan een vakman in: zo weet u zeker dat de juiste oorzaak wordt aangepakt en uw problemen definitief verdwijnen. U weet zeker dat er geen beschadigingen ontstaan aan de muur en dat u zo snel mogelijk geniet van een drogere woning. Op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt na de aanvraag zo snel mogelijk tot 5 offertes in uw mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen van de vochtspecialisten, en kies het bedrijf met het beste aanbod. Op deze manier bespaart u tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.