Muren laten onderkappen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Muren onderkappen

Heeft u last van optrekkend vocht in uw woning? Het onderkappen van muren is de meest drastische methode om dit probleem permanent aan te pakken. Op deze pagina leest u hoe het onderkappen van muur werkt, met welke kosten u rekening moet houden en wat het verschil is met muren injecteren.

Ook vindt u via ons gemakkelijk en snel een goede vakman uit de buurt. Dat doet u door gebruik te maken van onze offerteservice, die helemaal gratis en vrijblijvend is!

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt snel een aantal offertes van specialisten uit de buurt. Door deze te vergelijken vindt u altijd de vakman met het beste aanbod!

Muren onderkappen: wat is het en hoe werkt het?

Het onderkappen van muren is een oplossing voor optrekkend vocht. Daarbij kruipt grondvocht via de fundering en de muren van uw woning omhoog. U herkent het probleem dan ook door vocht- en schimmelplekken onderop muren van uw woning.

In nieuwe woningen zit daarom een waterkerende laag in de muren verwerkt. Bij oudere woningen is niet altijd zo. Met het onderkappen van muren laat u alsnog een waterkerende laag aanbrengen.

De muren worden net boven de vloerpas op een hoogte van 1 tot 3 centimeter ingezaagd. In deze zaagsnede wordt een vochtwerend laag met mortel geplaatst. Door de waterkering kan grondvocht niet meer omhoog kruipen.

muren onderkappen

Voor- en nadelen van muren onderkappen

Wat zijn de voordelen van de onderkapping van muren? Ten eerste is het de enige methode om permanent van optrekkend vocht verlost te zijn. De andere methode tegen dit probleem is het injecteren van de muren, maar dat werkt slechts 10 tot 30 jaar.

Naast dit grote voordeel zijn er ook enkele nadelen. Zo is het een zeer arbeidsintensieve klus, die ook nog eens niet zonder risico is. De buiten- en binnenmuren raken namelijk beschadigd. Aan de buitenkant wordt dit herstelt door een totaalrenovatie van de gevel of een plint van bakstenen of pleister. De muren aan de binnenkant moeten ook opnieuw gepleisterd worden. Vraag gratis offertes aan.

Daarnaast is onderkappen van muren erg tijdrovend. Om verzakkingen te voorkomen moet meter per meter gewerkt worden. Dat maakt dat het onderkappen van muren ook een prijzige klus is. Om deze redenen wordt er vaak niet gekozen voor het onderkappen van muren, tenzij een grote renovatie aan een woning wordt uitgevoerd.

Kosten van muren onderkappen

Het onderkappen van muren is niet goedkoop, omdat het een tijdrovende en arbeidsintensieve klus is. U moet dan ook uitgaan van een gemiddelde prijs van €100,- per strekkende meter.

Daar staat wel tegenover dat dit de enige manier is om permanent van optrekkend vocht verlost te zijn. Wilt u liever exacte prijzen weten? Dan vraagt u het best offertes aan via onze offerservice. Die is helemaal gratis en vrijblijvend! In de tabel hieronder vind u gemiddelde prijzen van verschillende vochtweringsmethodes.

Prijs vochtweringsmethodes 2024

Methode Gemiddelde prijs
Onderkappen Vanaf €100,- per strekkende meter
Impregneren €8,- tot €12,- per m²
Injecteren vanaf €100,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.


Muren laten onderkappen?

Schakel een vochtspecialist in voor een voordelig en professioneel resultaat.


Alternatieven voor muren onderkappen

Wanneer u last heeft van optrekkend vocht, zijn er naast het onderkappen van muren nog twee andere methodes voor vochtbestrijding. Dat zijn muren injecteren en muren onderzagen.

Wat is de beste methode?

De beste methode is afhankelijk van uw situatie. Vraag daarom altijd deskundig advies van een vakman. Vraag gratis offertes aan.

Muren onderkappen of muren injecteren?

De meest gekozen oplossing voor optrekkend vocht is het injecteren van muren. Wat is precies het verschil met onderkappen? Bij het injecteren van muren boort de vakman kleine gaatjes vlak boven de vloerpas met een onderlinge afstand van ongeveer 10 centimeter. In deze gaatjes spuit hij vervolgens een vochtwerend middel, dat zich verspreid en zo een waterkerende laag vormt.

Het injecteren van muren is een stuk minder arbeidsintensief en ook minder duur om te laten doen dan het onderkappen van muren. Het nadeel van injecteren is dat het niet helpt bij beschadigde muren. Daarnaast moet het na 10 tot 15 jaar herhaald worden.

muren injecteren

Onderzagen

Een ander alternatief voor muren onderkappen is onderzagen. De vakman gebruikt dan een speciale slijpschijf om de muren door te frezen. Vervolgens plaatst hij in de zaagsnede een waterkering en vult hij alles weer op. Deze methode lijkt veel op onderkappen, maar is iets vriendelijker voor uw woning en minder arbeidsintensief.

De beste methode voor uw woning is afhankelijk van de staat van uw woning en uw budget. Het is verstandig om altijd te overleggen met een vakman. Die geeft u graag persoonlijk en deskundig advies..

Vraag gratis offertes aan voor persoonlijk en deskundig advies!

Zelf muren onderkappen

Bent u erg handig? Wanneer u over voldoende bouwkennis en de nodige bouwmaterialen beschikt is het mogelijk om het onderkappen van muren zelf uit te voeren. Toch moet u zich afvragen of dat een verstandig idee is.

De kans op beschadigingen aan uw woning is namelijk vrij groot. Dan komt de stabiliteit van het gebouw in gedrang. In dat geval heeft u de hulp van een architect nodig om de woning weer veilig te krijgen.

Het is dus verstandiger om altijd samen te werken met een erkende vochtbestrijder. Op die manier weet u zeker dat de werkzaamheden op de juiste manier worden uitgevoerd en is het risico op beschadigingen aan uw woning zo klein mogelijk.

muren laten onderkappen

Muren laten onderkappen? Vergelijk gratis offertes

Heeft u last van optrekkend vocht en gaat u de woning grondig renoveren? Dan is het onderkappen van de muren een aantrekkelijke optie om voor altijd van het vochtprobleem af te zijn. Met een vakkundige vochtspecialist bent u verzekerd van de beste service en kwaliteit.

Start gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken ziet u snel welke vakman het beste aanbod heeft. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!