EPDM of bitumen kiezen: wat is het beste?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Bij het kiezen van dakbedekking voor een plat dak staan twee materialen centraal: EPDM en bitumen. Beide opties hebben unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Maar welk materiaal past het beste bij uw dak?

Korte samenvatting over EPDM of bitumen

  • EPDM biedt een duurzame en onderhoudsarme oplossing met een levensduur tot 50 jaar, maar vereist een hogere initiële investering.
  • Bitumen is kostenefficiënter aanvankelijk, maar heeft een kortere levensduur en kan gevoelig zijn voor weersinvloeden en UV-straling.
  • De keuze tussen EPDM en bitumen hangt af van budget, duurzaamheidsvoorkeuren en de specifieke eisen van het dakproject.

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor dakbedekking. Dit materiaal staat bekend om zijn lange levensduur en duurzaamheid.

Kenmerken EPDM

EPDM-rubber is flexibel, wat het materiaal uitstekend maakt voor platte daken met een complexe vorm. Het kan extreme weersomstandigheden weerstaan, van diepe vrieskou tot intense hitte, zonder te barsten of te verslechteren.

Voordelen EPDM

Een van de grootste voordelen van EPDM is de levensduur, die kan oplopen tot 50 jaar. Het materiaal is onderhoudsarm en milieuvriendelijk, aangezien het volledig recyclebaar is. EPDM is ook bestand tegen UV-straling en ozon, waardoor het niet snel zal verouderen.

Nadelen EPDM

Een nadeel kan de initiële kostprijs zijn, die hoger ligt dan bij bitumen. Het aanbrengen van EPDM vraagt specifieke kennis en vaardigheden, waardoor het niet altijd geschikt is voor doe-het-zelvers.

Wat is bitumen?

Bitumen, ook bekend als dakleer of roofing, is een traditioneel materiaal voor dakbedekking. Het is een bijproduct van de verwerking van aardolie en wordt al decennia lang gebruikt.

Kenmerken bitumen

Bitumen is waterdicht en zeer hechtend, wat het een goede keuze maakt voor platte daken. Het is gemakkelijk aan te brengen en kan worden gesmolten om een naadloze afwerking te creëren.

Voordelen bitumen

Het grootste voordeel van bitumen is de kostprijs, die over het algemeen lager is dan die van EPDM. Bitumen is gemakkelijk te repareren en te vervangen, wat de onderhoudskosten kan drukken.

Nadelen bitumen

Een nadeel is de levensduur van bitumen, die met ongeveer 20 tot 25 jaar aanzienlijk korter is dan die van EPDM. Bitumen kan ook gevoelig zijn voor UV-straling en extreme temperatuurschommelingen, wat de integriteit van het dak kan aantasten.

Kosten EPDM en bitumen

De kosten voor EPDM liggen hoger, namelijk tussen de €25,- en €35,- per m², maar dit wordt gecompenseerd door de langere levensduur en lagere onderhoudskosten. Bitumen is initieel goedkoper (tussen de €15,- en €25,- per m²), maar kan op lange termijn duurder uitvallen door vervanging en onderhoud. Let op, de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de leverancier, de specifieke productkwaliteit en de marktomstandigheden op het moment van aankoop.

Materiaal Prijs per m²
EPDM Tussen de €25,- en €35,-
Bitumen Tussen de €15,- en €25,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Verschil tussen EPDM en bitumen

Het voornaamste verschil zit in de levensduur, milieuvriendelijkheid en initiële kostprijs. EPDM scoort hoog op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, terwijl bitumen vooral uitblinkt in kostenbesparing op korte termijn. Hieronder zijn de kenmerken, voordelen en nadelen in een schema weergegeven zodat u de verschillende eigenschappen van beide materialen in een overzicht heeft.

Eigenschap EPDM Bitumen
Kenmerken Synthetisch rubber, flexibel, bestand tegen extreme weersomstandigheden Bijproduct van aardolie, waterdicht, hechtend
Voordelen Lange levensduur (tot 50 jaar), onderhoudsarm, milieuvriendelijk (recyclebaar), UV- en ozonbestendig Lagere initiële kosten, eenvoudig te repareren en te vervangen
Nadelen Hogere initiële kosten, installatie vereist specifieke kennis Kortere levensduur (20 tot 25 jaar), gevoelig voor UV-straling en temperatuurschommelingen

EPDM of bitumen op uw platte dak? Vraag gratis offertes aan!

De keuze tussen EPDM en bitumen hangt af van uw budget, voorkeuren en specifieke dakbehoeften. Overweeg de lange termijn en milieuaspecten bij uw keuze. Voor persoonlijk advies en een prijsopgave op maat, vraag gratis offertes aan bij specialisten in dakbedekking.Veelgestelde vragen over EPDM of bitumen

Hoe lang gaat een EPDM dak mee?

Een EPDM dak kan tot 50 jaar meegaan. Deze lange levensduur maakt het een duurzame keuze voor dakbedekking, vooral wanneer het correct wordt geïnstalleerd en onderhouden.

Is bitumen milieuvriendelijk?

Bitumen is minder milieuvriendelijk dan EPDM, omdat het een bijproduct is van de verwerking van aardolie. Echter, recyclingprogramma’s en innovaties in de productie van bitumen proberen de impact op het milieu te verminderen.

Kan ik EPDM of bitumen zelf installeren?

Het installeren van EPDM vereist specifieke kennis en vaardigheden, vooral vanwege de noodzaak om het materiaal correct te hanteren en te lijmen. Bitumen kan gemakkelijker zijn voor doe-het-zelvers, vooral met de beschikbaarheid van zelfklevende rollen. Echter, voor de beste resultaten en langdurige bescherming wordt professionele installatie aanbevolen voor beide materialen.

Hoe onderhoud ik mijn EPDM of bitumen dak?

EPDM daken vereisen weinig onderhoud. Het is voornamelijk belangrijk om het dak vrij te houden van puin en de afvoeren schoon te houden. Bitumen daken moeten regelmatig worden geïnspecteerd op scheuren en beschadigingen, vooral na extreme weersomstandigheden.

Wat zijn de initiële kostenverschillen tussen EPDM en bitumen?

EPDM heeft hogere initiële kosten, variërend van €25,- tot €35,- per vierkante meter, vergeleken met bitumen, dat varieert van €15,- tot €25,- per vierkante meter. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de dakcomplexiteit en de locatie.