Kosten dakdekker: per uur en voor dakwerken

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Kosten dakdekker

Tijd om een dakdekker in te schakelen? Dan is het fijn om een beeld van de kosten te hebben. De kosten van een dakdekker worden per m² of per uur in rekening gebracht. Maar wat kost een dakdekker precies? Een dakdekker kost gemiddeld €35,- tot €45,- per uur.

Op deze pagina leest u alles over de kosten van een dakdekker en de dakwerken. U krijgt een volledig beeld met prijsoverzichten per type dakwerken. Daarnaast krijgt u tips om te besparen op de kosten, of er een subsidie is en waar u op moet letten bij het inschakelen van een dakdekkersbedrijf.

Direct een dakdekker inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan.

Dakdekker kosten: een samenvatting

 • Het uurtarief van dakdekkers ligt tussen de €35,- tot €45,- per uur. De kosten verschillen per type dakwerken.
 • De prijzen zijn afhankelijk van de dakwerken, omvang van de klus, type dak en de dakbedekking.
 • Er is alleen een subsidie verkrijgbaar voor het plaatsen van dakisolatie.
 • Bespaar op de kosten met een dakdekker uit de regio, door offertes te vergelijken en door meerdere dakwerken te combineren.

Wat kost een dakdekker?

Een dakdekker rekent een uurtarief of een vast tarief per klus. Wij raden aan om van tevoren afspraken te maken over welke prijsmethode er gebruikt gaat worden en wat de kosten gaan zijn. De prijzen zijn afhankelijk van het type klus dat u laat uitvoeren, het type dak en de dakbedekking.

Houd er rekening mee dat er vaak een toeslag wordt gerekend bij spoedklussen buiten kantooruren of in het weekend.

Wat kost een dakdekker per uur?

Wat kost een dakdekker per uur? Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die u uit laat voeren. Voor kluswerk vraagt een dakdekker prijzen rond de €35,- per uur. De kosten die een dakdekker per uur rekent, zijn bovendien afhankelijk van de ervaring: hoe meer ervaren een dakdekker heeft, des te hoger de kosten per uur.

Gaat het om nieuwbouw? Dan liggen de kosten van de dakdekker rond de €40,- per uur. Denk hierbij aan het plaatsen van een compleet nieuw dak. Voor onderhoud liggen de kosten per uur iets hoger: rond de €45,-. Denk bij onderhoud aan klussen zoals een uitgebreide dakinspectie en een dakreiniging.

Uurtarief dakdekker in 2024

Dakdekker voor: Gemiddeld uurloon*
Kluswerk €35,-
Nieuwbouw €40,-
Onderhoud €45,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Uurtarief dakdekker

€35,- tot €45,-

Gemiddelde van/tot prijzen.

Laag
€35,- tot €40,- per uur

Kluswerk, zoals een dakreparatie.

Hoog
€40,- tot €45,- per uur

Dakonderhoud en nieuwbouw.

Kosten dakdekker per m²

De kosten die een dakdekker per m² hanteert, zijn afhankelijk van het daktype, uw dakbedekking en de natuurlijk het soort klus dat u uit laat voeren. Een dakdekker brengt vaak kosten per m² in rekening bij relatief eenvoudige klussen, zoals een renovatie of reparatie.

Wat kost een dakdekker per m²?

Een dakreparatie bij een plat dak kost u gemiddeld €250,- tot €300,- per m². Bij een hellend dak gaat het om een prijs van €150,- tot €350,- per m². Houd er wel rekening mee dat de exacte kosten volledig afhankelijk zijn van de ernst van de beschadiging. Kleine scheurtjes zijn goedkoper te herstellen dan grote gaten.

Laat u een dakrenovatie uitvoeren? Bij een plat dak kost dit ongeveer €75,- tot €100,- per m² terwijl u bij een hellend dak kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €75,- tot €130,- per m². Ook hierbij is de keuze voor het soort dakbedekking een grote invloed op de totale prijs. Voor dakonderhoud betaalt u ongeveer €15,- per m². Voor deze prijs laat u het dakoppervlak reinigen, en inspecteren. Ook controleert het dakdekkersbedrijf de dakgoten.

Kosten per dakwerken

Welke klus? Gemiddelde kosten, incl. btw, materiaal en arbeid*** Omschrijving
Dakreparatie bij plat dak €250,- tot €300,- per m² Zwakke gedeelten vervangen
Dakreparatie bij hellend dak €150,- tot €350,- per m² Enkele dakpannen vervangen
Dakrenovatie bij plat dak €75,- tot €100,- per m²* Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe dakbedekking
Dakrenovatie bij een hellend dak €75,- tot €130,- per m²** Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe dakbedekking
Dakonderhoud €15,- per m² Reinigen dakoppervlakte, vuil afvoeren, dak inspecteren, dakgoten schoonmaken en controleren
Coating €15,- per m² Aanbrengen van een beschermde coating over de dakbedekking
Vervangen losse dakpannen €30,- per m² Enkele losse, scheve of weggewaaide dakpannen vervangen
Dak ontmossen €150,- tot €300,- Verwijderen vuil, algen en mosgroei van een dak
Dakinspectie €150,- tot €300,- Inspectie van het gehele dakoppervlak
Dakgoten schoonmaken €5,- tot €130,- per strekkende meter Schoonmaken van de dakgoten en de regenpijpen

*Van bitumen tot EPDM.
**Van betonnen dakpannen tot een dak bedekt met metaal.
***Dit zijn gemiddelde kosten, afhankelijk van o.a. de regio, materiaalkosten, het probleem/de klus, etc.

kosten dakdekker

Prijsopbouw: kosten dakdekker

De totale kosten van een dakdekkersbedrijf zijn te verdelen in drie belangrijke categorieën:

 • Arbeidskosten
 • Materiaalkosten
 • Afvoer- en voorrijkosten

Het grootste deel van de prijs bestaat uit arbeidskosten: ongeveer 55% van de totaalprijs gaat naar de dakwerker. Daarnaast betaalt u ongeveer 35% aan materiaalkosten. U hebt zelf een grote invloed op deze categorie, met de keuze voor het materiaal. Wilt u uw dakbedekking vervangen? Kies dan voor goedkope betondakpannen om flink op de kosten te besparen. Tot slot betaalt u ongeveer 5% aan afvoer- en voorrijkosten. Ook hierop bespaart u eenvoudig, door bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking af te voeren en te kiezen voor een dakdekkersbedrijf in uw eigen regio.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Type en oppervlakte van het dak: het type dak is van invloed op de prijs, zo is een plat dak eenvoudiger te bereiken dan een schuin dak. Ook het oppervlakte is uiteraard een invloedfactor, vooral bij onderhoud, reiniging of een renovatie.
 • Complexiteit van de klus: hoe ingewikkelder een klus is, hoe hoger de prijs vaak is. Ook de complexiteit van het dak, zoals de vorm, hoeken, dakramen en dakkapellen, zal de prijs van een dakdekker beïnvloeden.
 • Soort dakbedekking: het materiaal dat nodig is, bepaalt uiteraard ook de prijs. Dakpannen zijn bijvoorbeeld duurder dan bitumen.
 • Locatie: dakdekkers rekenen vaak voorrijkosten en er zijn ook verschillen in de prijs bij dakdekkers in de Randstad en buiten de Randstad. Schakel een dakdekkersbedrijf in uw eigen regio in om te besparen op de voorrijkosten.
 • Aanvullende diensten: eventuele extra diensten, zoals het plaatsen van dakisolatie en het afvoeren van afval, kunnen de totale kosten verhogen.

Wat kost dakbedekking?

Met de keuze voor de dakbedekking heeft u zelf een grote invloed op de totaalprijs. Wat kost dakbedekking? Voor een plat dak liggen de prijzen van dakbedekking gemiddeld tussen de €45,- tot €55,- per m². Bitumen is de goedkoopste optie: dit kost ongeveer €45,- per m².

Let op: bitumen heeft ook een relatief korte levensduur. Dit gaat ‘slechts’ 25 jaar mee. EPDM kost ongeveer €50,- per m², maar gaat daarentegen 40 jaar mee!

Hebt u een schuin dak?

In dat geval lopen de dakbedekking prijzen uiteen tussen de €50,- tot €120,- per m². Kleidakpannen zijn al verkrijgbaar vanaf €50,-. Kleidakpannen hebben een prachtige uitstraling, maar zijn iets duurder. U betaalt hiervoor gemiddeld rond de €60,- per m². Voor het plaatsen van een rieten dak betaalt u gemiddeld €100,- per m² en de prijzen voor een metalen dak lopen op van €75,- tot ongeveer €120,- per m².

Gaat u dakdekkers vergelijken? In de offerte staat de prijs van de dakbedekking duidelijk omschreven.

Dakbedekking: prijzen in 2024

Dakbedekking Gemiddelde kosten per m² (incl. plaatsing en btw)* Gemiddelde levensduur
Dakbedekking plat dak
Bitumen €45,- 25 jaar
PVC €55,- 25 jaar
EPDM €50,- 40 jaar
Groendak (tevens onderlaag van pvc of EPDM nodig) €55,- 60 jaar
Dakbedekking schuin dak
Dakpannen (betondakpannen tot kleidakpannen) €50,- tot €60,- 30 tot 50 jaar
Rieten dak €100,- 40 jaar
Metaal (aluminium tot koper) €75,- tot €120,- 50 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn richtprijzen.


Besparen op de kosten van een dakdekker?

Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod!


Subsidies of verlaagd btw-tarief?

Laat u dakwerken uitvoeren? Dan is het slim om direct te investeren in goede dakisolatie. Als u de dakwerken combineert met dakisolatie plaatsen, dan krijgt u vaak een korting van de dakdekker op de prijs per meter. Bovendien komt u met een goede dakisolatie mogelijk in aanmerking voor een mooie subsidie.

Daarnaast profiteert u bij het plaatsen van dakisolatie van een verlaagd btw-tarief van 9%. Dit btw-tarief geldt op de materiaalkosten, niet op de arbeidskosten. Meer weten? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

dakbedekking prijzen

Keurmerken dakdekkers

Keurmerken geven een goed beeld van de kwaliteit en klantvriendelijkheid van de vakman. Bij het selecteren van een dakdekkersbedrijf, is het dus slim om te checken of zij beschikken over één of meerdere keurmerken.

U kunt rekening houden met deze keurmerken:

 • Vebidak: een brancheorganisatie voor dakdekkersbedrijven gespecialiseerd in platte daken.
 • Dakmeester: deze branchevereniging richt zich juist op dakdekkers gespecialiseerd in hellende daken.
 • Dakmerk: het Dakmerk-keurmerk richt zich ook op het platte dak, en wordt uitgegeven aan dakdekkers die voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
 • Dumebo: dakdekkers die zijn aangesloten bij branchevereniging Dumebo zijn gespecialiseerd in metalen daksystemen.
 • KOMO: het KOMO-keurmerk wordt door onafhankelijke deskundigen uitgegeven aan bedrijven die voldoen aan eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.
 • VCA-certificaat: dit certificaat wordt alleen uitgegeven aan vakmannen die voldoen aan eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Tips om te besparen op de kosten van een dakdekker

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een vakman voor de werkzaamheden op het dak van uw schuur of woning. Kies bijvoorbeeld voor een dakdekker uit de regio om te besparen op voorrijkosten en combineer meerdere klussen, zodat u profiteert van een mooie kwantumkorting.

Hieronder leest u hoe u precies bespaart op de kosten. Bent u op zoek naar een dakdekker bij u in de buurt? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

1. Dakdekker uit de regio

Het is altijd slim om te kiezen voor een bedrijf bij u in de buurt. Dat komt doordat dakdekkers vaak voorrijkosten in rekening brengen. De hoogte van de voorrijkosten varieert, maar ligt gemiddeld rond de €0,30 per kilometer. Hoe minder kilometers de dakwerkers moeten rijden, hoe lager de voorrijkosten! Sterker nog: vaak worden er binnen een bepaalde straal helemaal geen voorrijkosten in rekening gebracht. Door te kiezen voor een bedrijf bij u in de buurt bespaart u dus flink op de totaalprijs!

2. Vergelijk offertes

Met het vergelijken van offertes vindt u eenvoudig en snel een dakdekker met een goed aanbod. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de dakdekker met de beste prijs om zo tot wel 40% op de totaalprijs te besparen!

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van offertes?

Kijk niet alleen naar de totaalprijs, maar ook naar hoe deze is opgebouwd: welke materialen wil de vakman gebruiken en hoe lang denkt de vakman bezig te zijn? Zo krijgt u een compleet beeld van de kosten.

3. Combineer meerdere klussen

Het is altijd slim om meerdere klussen te combineren. Hoe grote de klus, des te lager de prijs per vierkante meter! Combineer uw dakrenovatie dus met het plaatsen van dakisolatie. Of laat na het dakonderhoud ook direct de dakgoten vervangen om zo te besparen op de kosten. Op de lange termijn bent u op deze manier een stuk voordeliger uit.

Heeft u geen grote klus? Vraag dan eens of uw buren ook toe zijn aan dakonderhoud of een renovatie. Door samen één bedrijf in te schakelen, kunt u een mooie kwantumkorting regelen.

4. Gebruik beschikbare subsidies

Het is altijd slim om de dakwerken te combineren met isolatie: zo hebt u mogelijk recht op een mooie subsidie! Bovendien bespaart u met een goede isolatie flink op de energiekosten, waardoor u jaarlijks tot wel honderden euro’s bespaart.

Kiest u inderdaad voor dakisolatie? Dan profiteert u bovendien van een verlaagd btw-tarief waardoor de prijzen nog gunstiger zijn!

kosten dakdekker per uur

Besparen op dakdekker prijzen? Gratis offertes vergelijken!

Dakdekkersbedrijf nodig? Betaal niet te veel! Met het vergelijken van offertes bespaar je eenvoudig tot wel 40% op de totale kosten. Ook op zoek naar een dakdekker bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere dakwerkers in de regio. Vergelijk de prijzen en voorwaarden, vind zo eenvoudig de vakman met het beste aanbod én bespaar! De aanvraag is gratis dus u zit helemaal nergens aan vast: waar wacht u nog op?

Veelgestelde vragen

Lees hieronder nog wat meer veelgestelde vragen en de antwoorden!

Een dakdekker zwart inhuren is vaak een stuk goedkoper, maar u bent strafbaar wanneer u meewerkt aan deze criminele activiteit. Daarnaast bent u niet verzekerd wanneer er schade ontstaat en kan er ook schade verhaald worden wanneer er een ongeluk gebruikt tijdens de dakwerken. Door iemand zwart in te huren hebt u geen enkele garantie over het werk.
Het uurloon van een dakdekker ligt tussen de €25,- tot €45,-.
De kosten per vierkante meter voor een dakdekker liggen gemiddeld tussen de €150,- tot €350,-.