Dakpannen vervangen en leggen: wat kost het in 2024?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakpannen vervangen en plaatsen

Dakpannen blijven de meest populaire soort dakbedekking in Nederland. De gemiddelde levensduur van dakpannen ligt tussen de 30 en de 75 jaar, afhankelijk van het materiaal. U hebt bijvoorbeeld de keuze uit betondakpannen of de luxere keramische dakpannen.

Op deze pagina leest u alles over wanneer dakpannen vervangen moet worden, de kosten, soorten dakpannen en de werkwijze voor het leggen van dakpannen.

Dakpannen leggen: een korte samenvatting

 • Keramische dakpannen kosten €65,- per vierkante meter. Betondakpannen zijn goedkoper, deze kosten €50,- per vierkante meter.
 • Prijzen zijn afhankelijk van type dakpan, afmetingen dakpan en dak, arbeidskosten en eventuele afvoerkosten van oude dakpannen.
 • Kies voor nieuwe dakpannen bij veroudering, slijtage, poreusheid of schade.
 • Het leggen van een nieuw pannendak kost een aantal dagen tot ongeveer een week, afhankelijk van de grootte van het dak.
 • Laat ook altijd dakisolatie aanbrengen of vernieuwen, zodat u bespaart op de kosten van energie.

Dakpannen vervangen: kosten 2024

De kosten voor dakpannen plaatsen zijn afhankelijk van de dakpan die u kiest. U laat betondakpannen al leggen vanaf €50,- per m². Keramische dakpannen laat u plaatsen vanaf €65,- per m². Dakpanplaten zijn het goedkoopste, ook omdat het leggen zeer snel gaat, maar qua uitstraling halen ze het vaak niet bij een traditioneler pannendak.

Wij raden aan om te kiezen voor keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, omdat deze veel langer meegaan. Alhoewel het een grotere investering betreft, bent u op lange termijn goedkoper uit. Bovendien blijven kleidakpannen door het glazuur langer mooi en is er daarom minder onderhoud nodig.

Nieuwe dakpannen leggen: kosten 2024

vanaf €2.500,- tot €3.250,-

(Voor een dak van 50 m², gemiddeld in Nederland)

Betondakpannen
vanaf €2.560,-

Budgetvriendelijke optie
Geen coating
Korte levensduur

Keramische dakpannen
Vanaf €3.250,-

Luxere optie
Met coating
Langere levensduur

In onderstaande tabel vindt u nog meer gemiddelde kosten voor het plaatsen van nieuwe dakpannen. Houd er rekening mee dat de totale kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals type dakpan, grootte van het dak, afvoerkosten van oude dakpannen en eventuele extra werkzaamheden.

Prijzen dakpannen leggen

Type Prijs*
Betondakpannen vanaf €50,- per m²
Keramische dakpannen (kleidakpannen) vanaf €65,- per m²
Dakpanplaten (aluminium, staal, kunststof) vanaf €40,- per m²
Nieuwe panlatten €15,- per m²
Dakisolatie €15,- tot €70,- per m²

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Elk dak en elke situatie is anders: het leggen van dakpannen kan voor de buren daarom veel duurder zijn dan voor u. Zo heeft de keuze voor het type dakpan een hele grote rol op de totaalprijs. De materiaalkosten nemen ongeveer de helft van het totaalbedrag in beslag.

Daarnaast spelen ook voorrij- of afvoerkosten een grote rol. Kies daarom altijd voor een dakdekker in de buurt, zodat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn. Doordat de prijzen van dakdekkers ook zo enorm varieert raden we u altijd aan om meerdere dakdekkers met elkaar te vergelijken.

De kostprijs is afhankelijk van deze factoren:

 • Het type dakpan. Keramische dakpannen zijn duurder, maar gaan wel langer mee. Ook de grootte speelt een rol in de prijs, want met grotere dakpannen gaat het leggen sneller en ben je dus minder kwijt aan arbeidskosten.
 • De arbeidskosten van de dakdekkers en de voorrijkosten.
 • Zijn er nieuwe nokvorsten nodig of niet?
 • Eventuele extra werkzaamheden zoals het afvoeren van oude dakpannen en reparaties.

Wanneer dakpannen vervangen?

Dakpannen hebben in theorie een lange levensduur van gemiddeld 30 en de 75 jaar. Keramische dakpannen gaan langer mee dan dakpannen van beton.

Wanneer moet ik mijn dakpannen vervangen?

 • Bij scheuren of breuken in de dakpannen.
 • Wanneer de dakpannen poreus zijn geworden door veroudering.
 • Bij kapotte dakbedekking door een storm.
 • Bij een lekkage.
 • Wanneer de dakpannen versleten en verouderd zijn.

Weet u niet zeker of het nodig is om (een gedeelte) van de dakpannen te vervangen? Dan is het ook mogelijk om een dakdekker in te schakelen voor een inspectie.

dakpannen leggen

De soorten dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakpannen. In Nederland zien we vooral veel keramische dakpannen, want deze gaan lang mee en blijven er langer mooi uit zien. Een budgetvriendelijkere optie is de betondakpan. Iets goedkoper, maar ook met een minder lange levensduur. Lees hieronder alles over de soorten dakpannen.

Naast dat dakpannen van verschillende materialen gemaakt worden, zijn er ook verschillende vormen. Denk hierbij aan de Oud-Hollands dakpan, de platte dakpan met ribben en de zacht golvende dakpan.

Keramische dakpannen (kleidakpannen)

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, worden gemaakt van klei dat gebakken wordt. Vaak hebben ze een glazuurlaag, want ervoor zorgt dat ze een prachtige uitstraling hebben. Een kleidakpan is verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.

Wanneer kiezen voor keramische dakpannen?

Kies voor een keramische dakpan als u een dakpan wilt met een mooie uitstraling en een lange levensduur. Voordeel van keramiek is dat mos- en algengroei veel minder vaak voorkomt door de coating, hierdoor blijven ze er mooier uit zien.

Betondakpannen

Betondakpannen zijn een goedkopere keuze. Het proces om ze te maken is eenvoudiger en ze zijn verkrijgbaar in grotere afmetingen, hierdoor zijn ze snel te leggen (en bespaart u dus op de arbeidskosten).

Verwacht je dat betondakpannen alleen in het grijs verkrijgbaar zijn? Dat is zeker niet het geval. Ook een dakpan van beton kunt u verkrijgen in allerlei kleuren.

Wanneer kiezen voor betondakpannen?

De voornaamste reden om te kiezen om betondakpannen te leggen, is de prijs. Het is verstandig om te kiezen voor een dakpan die behandelt is met een extra beschermlaag tegen UV-straling, dan blijven ze langer mooi.

Kunststof dakpannen

Kunststof dakpannen zien we niet heel vaak geplaatst worden, maar zijn ook een goede optie. Voordeel van kunststof is dat ze weinig onderhoud vereisen.

Dakpanplaten

De laatste optie is om te kiezen voor dakpanplaten. Deze worden gemaakt van metaal, aluminium of kunststof. We zien dakpanplaten vaak op grote scheuren, tuinhuisjes etc. geplaatst worden.

Voordeel van dakpanplaten is dat het leggen zeer snel gaat door de afmetingen, ze licht vvan gewicht zijn en dat u de keuze hebt uit verschillende designs.

Dakpannen leggen: wat doet de dakdekker?

Het precieze proces van dakpannen plaatsen verschilt per vakman: elke dakdekker heeft zo zijn eigen werkwijze die hij fijn vindt. Toch doorlopen de dakdekkers in de praktijk vaak drie stappen.

Hieronder leest u een stappenplan van een dakdekker voor het leggen van dakpannen.

 • 1. Voorbereiding: hieronder valt het verwijderen van oude dakpannen, het klaarmaken van de steigers en klaarzetten van de nieuwe dakpannen. Wilt u een dakraam of dakkapel? Dan worden ook die voorbereidingen getroffen.
 • 2. Eventuele reparaties: de dakconstructie wordt beoordeeld, soms zijn hier ook nog reparaties voor nodig.
 • 3. Isolatie: laat direct isolatie plaatsen onder de dakpannen. Met goede isolatie voorkom je warmteverlies.
 • 4. Dakpannen leggen: de vakman begint bovenaan het dak en werkt zo het hele dak af naar beneden. Hij schuift elke rij dakpannen onder de rij erboven, zodat het dak volledig waterdicht is.
 • 5. Dakpannen verankeren: de dakpannen worden verankert aan de panlatten, zodat ze niet zomaar van het dak kunnen afwaaien. Voor het verankeren wordt eerst een berekening gemaakt, om de manier van vastzetten te bepalen en hoeveel verankering er nodig is.
 • 6. Eventueel nieuwe nokvorsten: als het nodig is plaatst de vakman daarna de nieuwe nokvorsten op het dak. Deze lijmt hij stevig vast aan het oppervlak.

Hoe lang duurt het leggen van een pannendak?

Hoe lang het leggen van de dakpannen duurt, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Gaat het bijvoorbeeld om het vervangen van een oud pannendak? Of wilt u dakpannen op uw nieuwbouwhuis laten leggen? Ook de grootte van het dak, de afmetingen van de dakpan en het type dakpan heeft invloed op de uiteindelijke tijdsduur.

Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat er een paar dagen nodig is voor een klein dak en ongeveer een week voor een groot dak. De dakdekker geeft u uiteraard altijd een indicatie van de tijdsduur.

Dakpannen vervangen: ook direct de dakconstructie?

Wanneer u een oud pannendak laat vervangen, is het verstandig om ook direct te kijken of de dakconstructie nog in goede conditie is. In sommige gevallen is het nodig om een gedeelte van de dakconstructie, zoals de isolatie, panlatten of tegellatten ook te vervangen. Gelukkig hoeft dit niet altijd.

Het vervangen van onderdelen van de dakconstructie is alleen nodig wanneer de constructie niet meer veilig is. Is er bijvoorbeeld sprake van houtrot? Of een doorzakte nok? Dan moet de dakdekker reparaties uitvoeren.

Het vervangen van de panlatten kost ongeveer €15,- per vierkatne meter en nieuw dakbeschot kost €85,- tot €150,- per vierkante meter.

Kies altijd ook voor een goede isolatie! Met isolatie voorkomt u warmteverlies en hiermee bespaart u op de energiekosten. Voordeel van het isoleren via de buitenzijde is dat u geen ruimte verlies aan de binnenkant.

Zelf dakpannen leggen: ja of nee?

Kan ik zelf dakpannen leggen? Wij raden u altijd aan om hiervoor een vakman in te schakelen.

Waarom?

Een vakman beschikt over de juiste materialen en gereedschappen. Dit voorkomt allereerst dat u zelf naar de bouwmarkt moet voor de juiste spullen. Maar het heeft ook een ander belangrijk voordeel: er is geen valgevaar. Als u zelf het dak op klimt, loopt u altijd risico. Een vakman gebruikt anti-val bescherming en voorkomt zo gevaarlijke situaties.

Maar er zijn nog meer voordelen!

Als u een vakman inschakelt zijn de dakpannen snel en efficiënt gelegd. Bovendien weet u zeker dat de dakpannen goed en stevig liggen, zodat ze niet bij de eerstvolgende voorjaarsstorm scheef of zelfs wegwaaien.

Waarop letten bij dakpannen plaatsen?

Wil je binnenkort dakpannen plaatsen of dakpanplaten laten leggen? Kies dan een ervaren en betrouwbare dakdekker. Deze herkent u onder andere aan keurmerken. Een keurmerk geeft namelijk aan dat een dakdekker voldoet aan strenge kwaliteitseisen op een bepaald gebied.

Zo is er het VCA-certificaat. Als een dakdekkersbedrijf hierover beschikt weet u zeker dat zij veilig en milieuvriendelijk werken.

Een ander belangrijk keurmerk om rekening mee te houden, is het KOMO-keurmerk. KOMO is een keurmerk dat in de bouw veel gebruikt wordt. Als een vakman hierover beschikt, dan weet u zeker dat ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Bovendien worden de werkzaamheden van deze bedrijven objectief getoetst door deskundigen.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Dakpannen en zonnepanelen zijn een goede combinatie. Wilt u ook zonnepanelen laten plaatsen? Of is het nodig om de huidige zonnepanelen tijdelijk te verwijderen voor nieuwe dakpannen? Dat is geen enkel probleem.

Wanneer u meteen zonnepanelen wilt laten plaatsen, is het handig om dit direct door te geven aan de dakdekker. Hij kan dan rekening houden met het extra gewicht van de panelen.

Dakpannen plaatsen, bespaar op de kosten!

Dakpannen leggen duur? Niet met deze tips. Er zijn verschillende manieren om zoveel mogelijk op de kosten te besparen. Kies bijvoorbeeld altijd een dakdekker bij u in de buurt. Zo betaalt u zo weinig mogelijk of zelfs geen voorrijkosten! Zijn uw buren ook toe aan nieuwe dakpannen? Door samen een vakman in te schakelen liggen de kosten per m² vaak lager: zo bespaart u op de totaalprijs!

Zo bespaart u op de kosten van het leggen van dakpannen:

 • Schakel samen met uw buren één dakdekkersbedrijf in en bespaar op de kosten.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit zodat u minder arbeidskosten betaalt.
 • Kies altijd een dakdekker bij u in de buurt en bespaar op voorrijkosten.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere dakdekkers en bespaar tot 40%!

leggen dakpannen

Dakpannen laten leggen? Gratis offertes vergelijken!

Ook geïnteresseerd in nieuwe dakpannen op het dak? Schakel snel een dakdekker in! Dan bent u verzekerd van het mooiste eindresultaat. Bovendien weet u zeker dat de dakpannen snel op het dak liggen, zonder dat u er tijd of energie in hoeft te steken. Dakdekker nodig?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt daarna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers in de regio. Vergelijk de prijzen én de voorwaarden, en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op de totaalprijs!

Veelgestelde vragen

Hieronder leest u nog antwoord op 5 veelgestelde vragen.

Ja, het is mogelijk om zelf dakpannen te leggen, maar het is niet verstandig. Het leggen en verankeren van dakpannen vereist zeker deskundigheid. U wilt natuurlijk niet dat er bij een storm de dakpannen van het dak afwaaien. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om op een hoog dak te werken, u heeft dan veiligheidsmateriaal nodig, misschien een steiger, een lift voor de dakpannen etc.
De gemiddelde levensduur van een dakpan is ongeveer 30 tot 75 jaar. Dakpannen gaan langer mee wanneer ze goed onderhouden worden.
Laat af en toe een dakinspectie uitvoeren of vraag een dakdekker om advies. Bij verkleuring, slijtage, veroudering of bij zichtbare schade is het nodig om een pannendak geheel of compleet te vervangen.
Oude dakpannen worden meestal afgevoerd, dit kunt u ook laten doen door het dakdekkersbedrijf. Soms is het mogelijk om ze te verkopen, maar alleen wanneer ze nog in goede conditie verkeren.
Zonnepanelen kunnen ook op oude dakpannen geplaatst worden. Voorwaarde is wel dat de dakconstructie sterk genoeg is om het extra gewicht te kunnen dragen en dat de bevestiging van de panelen goed aangebracht kan worden. Vaak wordt het dak eerst beoordeeld, voordat er overgegaan wordt tot plaatsing van de zonnepanelen.