Subsidie dakrenovatie in 2024!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakrenovatie subsidie: deze mogelijkheden zijn er?

Deze dakrenovatie subsidie pagina is geüpdatet in 2024.

Wie een dakrenovatie laat uitvoeren, komt mogelijk in aanmerking voor een mooie subsidie. Naast landelijke subsidies kan het ook zijn dat uw provincie of gemeente een subsidie aanbiedt. Een dakdekker uit uw eigen regio kan u hier meer over vertellen. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf?

Op deze pagina leest u over de mogelijke subsidies die u kunt aanvragen voor uw dakrenovatie. Hiermee krijgt u een deel van uw investering terug en zo houdt u de uiteindelijke kosten zo laag mogelijk!

Direct een dakdekker inschakelen? Vergelijk dan gratis offertes om te besparen op de kosten!

Subsidie dak: een samenvatting

 • De belangrijkste subsidie voor particulieren is de ISDE-subsidie. Deze geldt alleen voor het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie.
 • Het verlaagde btw-tarief geldt alleen voor woningen van minstens 2 jaar oud en er zijn voorwaarden voor welke dakwerken het tarief geldt.
 • Een aantal gemeentes geven ook nog subsidies, vaak zijn deze gericht op het nemen van duurzame maatregelen.
 • Met de Energiebespaarlening kunt u dakisolatie, zoldervloerisolatie of het verwijderen van asbest financieren.

dakrenovatie subsidie

Dakrenovatie: wat zijn de mogelijkheden?

Een dakrenovatie is een breed begrip en houdt verschillende werkzaamheden in. Meestal gaat het om het vervangen van de dakbedekking en het vernieuwen van de dakconstructie, maar ook andere werken vallen onder de noemer ‘renovatie’. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dakisolatie of aanpassingen door middel van nieuwe dakkapellen of dakramen.

Bij een dakrenovatie kun je denken aan onder meer deze werkzaamheden:

 • Nieuwe dakbedekking: het vernieuwen van de dakbedekking is nodig na 25-40 jaar bij een plat dak en gemiddeld 60 tot 80 jaar bij een schuin dak. De vakman vervangt de oude dakbedekking zodat u weer even vooruit kan.
 • Dakisolatie plaatsen: het dak is één van de grootste warmtelekken in huis. Met dakisolatie voorkomt u warmteverlies en bespaart u jaarlijks tot honderden euro’s op de energierekening.
 • Dakconstructie vernieuwen: het vernieuwen van de dakconstructie wordt vaak gedaan bij grote renovaties of als de constructie is beschadigd door houtrot. De dakconstructie draagt het gewicht van het dak, dus deze moet helemaal in orde zijn.
 • Nieuwe dakkapel plaatsen: een dakkapel voegt licht en ruimte toe aan uw huis, dat zorgt voor een groter wooncomfort en -genot en zorgt bovendien voor een flinke waardevermeerdering.
 • Dakramen vervangen: dakramen vervangen door grotere ramen is een manier om extra lichtinval in huis te krijgen. Hierdoor lijken de kamers groter. Is het oude dakraam oud en versleten dan is het ook verstandig om de dakramen te vervangen.

Benieuwd hoeveel het kost om een dak te laten renoveren? Vergelijk gratis offertes!

Nieuw dak nodig?

In plaats van een dakrenovatie is het ook mogelijk om te kiezen voor het plaatsen van een nieuw dak. Wanneer u tegelijkertijd dakisolatie laat aanbrengen, is het mogelijk om gebruik te maken van de ISDE-subsidie. Deze subsidie stimuleert namelijk het nemen van energiebesparende maatregelen.

Wanneer krijg ik voor mijn dakrenovatie subsidie?

Het renoveren van je dak is een klus waar veel tijd en dus ook veel geld in gaat zitten. Het is dan ook van belang om goed onderzoek te doen voor je een dakdekker inschakelt. Om op de kosten van een nieuw dak te besparen kun je naast het vergelijken van dakdekkers namelijk ook mogelijk een subsidie ontvangen.

Voor de meeste werkzaamheden aan het dak is op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar voor particulieren. Kiest u voor de verduurzaming van uw dak, dan komt u mogelijk wel in aanmerking voor een subsidie. Zo geldt er een subsidie voor dakisolatie en kunt u, afhankelijk van uw woonplaats, ook een subsidie aanvragen voor een groendak.

Hieronder kunt u de verschillende subsidies voor dakrenovatie bekijken. Schakel direct een dakdekker in!

Welke subsidies zijn er voor dakrenovatie?

Er zijn verschillende subsidies voor dakrenovatie. Voor ondernemers zijn er onder andere de Vamil en de MIA: beide regelingen dat u fiscaal voordeel oplevert. Voor particulieren is er een landelijke subsidie op dakisolatie. Daarnaast zijn er vooral plaatselijke subsidies voor het verduurzamen van uw dak.

Subsidie Welke dakrenovatie komt in aanmerking? Voorwaarden Hoogte subsidie
ISDE Dakisolatie aanbrengen Minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen, minimaal 20 m² isolatie aanbrengen €30,- per geïsoleerde m²
Verlaagd btw-tarief Arbeidskosten Huis is minimaal 2 jaar oud 9% btw i.p.v. 21% btw.
Gemeentelijke subsidies O.a. dakrenovaties en dakisolatie Verschillen per gemeente Verschilt per gemeente
Energiebespaarlening Dakisolatie of zoldervloerisolatie en asbestverwijdering U moet eigenaar en bewoner zijn, alleen voor maatregelen uit de maatregelenlijst, tot €15.000,- keuze uit looptijd van 7, 10 of 15 jaar, maximaal 50% van het bedrag naar asbestsanering, overige 50% naar isolatiemaatregelen Lening tussen €1.000,- tot €25.000,-

Tot 23 januari 2023 was er ook nog een Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), speciaal voor VvE’s, maar deze is helaas gestopt en het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Hieronder leest u meer over de mogelijkheden voor zowel particulieren als bedrijven en ondernemers.

subsidie dakrenovatie

1. ISDE

De ISDE is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Dit is een subsidie van €30,- per m² op dakisolatie. Hier zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet u minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen, dus naast dakisolatie ook nog vloer-, gevel- of kruipruimteisolatie. Daarnaast moet u minimaal 20m² aan dak isoleren en moet u voldoen aan een minimale isolatiewaarde van 3,5 m²K/w.

Subsidiebedrag dakisolatie

In de tabel hieronder kunt u nog meer subsidiebedragen vinden voor het plaatsen van dakisolatie. Let erop: dit zijn bedragen die gelden wanneer u nog geen gebruik hebt gemaakt van de ISDE. Hebt u dat al wel gedaan? En hebt u nog niet meer dan drie energiebesparende maatregelen genomen? Dan hebt u mogelijk recht op een hogere vergoeding. De ISDE-subsidie stimuleert namelijk het nemen van meerdere maatregelen en daardoor wordt de vergoeding hoger.

Oppervlakte dak Subsidiebedrag Subsidiebedrag biobased isolatiemateriaal
20 t/m 40 €300,- t/m €600,- €400,- t/m €800,-
45 t/m 60 €675,- t/m €900,- €900,- t/m €1.200,-
65 t/m 80 €975,- t/m €1.200,- €1.300,- t/m €1.600,-
85 t/m 100 €1.275,- t/m €1.500,- €1.700,- t/m €2.000,-
105 t/m 120 €1.575,- t/m €1.800,- €2.100,- t/m €2.400,-
125 t/m 140 €1.875,- t/m €2.100,- €2.500,- t/m €2.800,-
145 t/m 160 €2.175,- t/m €2.400,- €2.900,- t/m €3.200,-
165 t/m 180 €2.475,- t/m €2.700,- €3.300,- t/m €3.600,-
185 t/m 200 €2.775,- t/m €3.000,- €3.700,- t/m €4.000,-

2. Verlaagd btw-tarief

Wanneer uw huis minimaal twee jaar oud is, dan komen uw dakwerken in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Dit verlaagde btw-tarief is geldig op de arbeidskosten van een ervaren dakdekker. Belangrijke voorwaarde is uiteraard dat u de werken uit laat voeren door een erkend dakdekker. U betaalt slechts 9% btw.

3. Gemeentelijke subsidies

Hoewel er geen landelijke subsidies zijn voor dakrenovaties, is het wel mogelijk dat u in de gemeente of provincie waar u woont wel een plaatselijke subsidie krijgt. Zo zijn er in heel veel gemeentes op dit moment subsidies voor het aanbrengen van groendaken, maar ook het vervangen van dakbedekking in het algemeen komt in aanmerking voor subsidies. De hoogte en voorwaarden verschillen uiteraard per locatie. Uw gemeenteloket of dakdekker weet hier meer van!

4. Energiebespaarlening

Wanneer u geen spaargeld heeft om grote dakwerken uit te voeren, maar u wel wilt verduurzamen is het mogelijk om de energiebespaarlening aan te vragen. Dit kan zowel voor het isoleren van uw dak als het verwijderen van asbestdaken. In het laatste geval mag slechts 50% van het bedrag gebruikt worden voor de asbestverwijdering en de overige 50% aan andere verduurzamingswerkzaamheden in huis. U spaart tegen een lage rente en leent tussen de €1.000,- tot €25.000,-.

6. Subsidiemogelijkheden voor bedrijven

Wanneer bedrijven gaan verduurzamen, door bijvoorbeeld dakisolatie of zonnepanelen te plaatsen, komen zij in aanmerking voor een paar mooie aftrekposten. Dit zijn onder andere:

 • VAMIL: de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, houdt in dat u tot 75% van investeringskosten mag afschrijven. U kiest zelf het tijdstip en zo levert dit een rente- en liquiditeitsvoordeel op. Voorwaarde is wel dat het gaat om investeringen die u kunt vinden in de energie- en milieulijst. Het budget voor de Vamil is in 2021 €25 miljoen.
 • MIA: MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Dit is goed voor een extra investeringsaftrek tot wel 36% van het investeringsbedrag. Dit komt nog bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek die u als ondernemer mag gebruiken. Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van de MIA, is dat het gaat om investeringen die voldoen aan de eisen in de milieulijst.
 • EIA: ook de EIA is een aftrekregeling voor ondernemers. Voor 2021 is deze aftrek 45,5%. Dat betekent dat u bijna de helft van de investeringskosten mag aftrekken. Ook hiervoor geldt de voorwaarde dat de investeringen voldoen aan een aantal eisen.

Hulp nodig met subsidie nieuw dak? Schakel een dakdekker in!

Vind snel een dakdekkersbedrijf in uw regio en bespaar tot wel 40%.

Wat kost een dakrenovatie na subsidie?

In de tabel hieronder kijken we naar de kosten van een dakrenovatie voor en na de subsidie. Zo ziet u dat de kosten voor dakisolatie flink achteruit gaan per m². Op een totaaloppervlak van 50 m² komt dat neer op een verschil van €1.500,-! Hoe groter het totale dakoppervlak, des te hoger de besparing.

Werkzaamheden Welke subsidie? Kosten voor subsidie Kosten na subsidie
Dakisolatie ISDE €40,- tot €60,- per m² €10,- tot €30,- per m²
Nieuw plat dak dak Verlaagd btw-tarief €45,- tot €55,- per m² €40,- tot €49,- per m²
Nieuw schuin dak Verlaagd btw-tarief €50,- tot €120,- per m² €45,- tot €108,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen verschillen per dakdekker.

subsidies voor dakrenovatie

Heb ik een vergunning nodig voor mijn dakrenovatie?

Of u een vergunning nodig heeft voor uw dakwerken verschilt per situatie. In de meeste gevallen is dit niet nodig, zoals bij het vervangen van de dakbedekking. Gaat u wijzigingen doen aan de dakconstructie of laat u het dak isoleren waardoor de hoogte verandert, dan kan het wel nodig zijn om een vergunning aan te vragen.

De exacte voorwaarden verschillen per gemeente, vraag dit dus op tijd na bij uw gemeenteloket, want het kan een aantal weken duren voordat u een vergunning krijgt.

Besparen op de kosten van een dakrenovatie: handige tips!

Wilt u binnenkort een dakrenovatie uitvoeren en wilt u met of zonder subsidie toch zo weinig mogelijk geld uitgeven? Hieronder geven we u een paar praktische tips!

 • Tip 1: kies een lokale dakdekker, dan zijn de voorrijkosten het laagst. Dit kan tot tientallen euro’s besparen op de kosten!
 • Tip 2: combineer werkzaamheden. Veel dakdekkers bieden een kwantumkorting aan en zo houdt u de prijs per vierkante meter zo laag mogelijk.
 • Tip 3: werk samen met de buren. Door samen uw dak tegelijkertijd te renoveren, deelt u de kosten en houdt u de prijs per vierkante meter laag!
 • Tip 4: laat het dak isoleren als u uw dak renoveert. Door te combineren bespaart u op de prijs per vierkante meter en met isoleren bespaart u ook nog eens op de energiekosten. Win win!
 • Tip 5: vergelijk gratis offertes. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%.

Op zoek naar een dakdekker? Gratis offertes vergelijken!

Vindt u het tijd voor een renovatie van uw dak? Dan is het slim om te kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie. Voor dakisolatie gelden verschillende subsidies en een verlaagd btw-tarief, en in veel gemeentes krijgt u een deel van de kosten weer terug als u investeert in een groendak. Op zoek naar een dakdekker?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u gratis meerdere offertes van dakdekkers in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor het goedkoopste bedrijf. Uw besparing loopt op die manier op tot wel 40% op de totaalprijs. De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over subsidie voor dakisolatie, dakrenovatie of een nieuw dak.

De belangrijkste subsidie voor particulieren is de ISDE-subsidie. Hiermee kunt u subsidie krijgen op het nemen van energiebesparende maatregelen. Voor dakwerken geldt dit alleen voor het plaatsen van dakisolatie. Andere maatregelen waarvoor de subsidie geldt is glasisolatie, isolatie van de gevel, spouw of zolder, zonneboilers, plaatsen zonnepanelen en plaatsing van een warmtepomp.
Het dak moet een minimale isolatiewaarde hebben van 3,5 m²K/W om in aanmerking te komen voor een subsidie. De dikte van het isolatiemateriaal is vooral afhankelijk van het type materiaal dat er gekozen wordt. Glaswol moet bijvoorbeeld minstens 15 centimeter zijn om deze waarde te balen, maar isolatieplaten zijn een stuk dunner (helaas ook een stuk duurder).
Alle soorten dakisolatie komen in aanmerking voor een subsidie, maar er worden wel voorwaarden aan gesteld. Zo moet de isolatiewaarde minstens 3,5 m²K/W zijn en moet u minstens 20 vierkante meter aan dak laten isoleren.
Nee, dat is niet mogelijk. Om de ISDE-subsidie te ontvangen, moet u de werkzaamheden laten uitvoeren door een dakdekkersbedrijf. U moet een factuur en betalingen laten zien bij de aanvraag van de subsidie.
Nee, het is niet mogelijk om de kosten als particulier af te trekken van de belastingen.