Vochtproblemen in huis?

Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!

Gratis & Vrijblijvend

Vochtproblemen

Vochtproblemen komen voor in praktisch ieder huis. Of het nu gaat om een gebrek aan ventilatie, een poreuze gevel waardoor regenwater naar binnendringt of een lekkage in de badkamer: een teveel aan vocht in huis moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Op zoek naar een vochtspecialist die u hierbij kan helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u meerdere offertes om op uw gemak te vergelijken. Kies het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Op deze pagina leest u verder over vochtproblemen in huis: waar komen deze eigenlijk vandaan en wat is de oorzaak van deze problemen? Ook vindt u informatie over de kosten voor het oplossen van deze vochtproblemen én leest u wat u moet doen als u ook een vochtprobleem heeft.

vochtproblemen-in-huis

Vochtproblemen in huis: wat te doen?

  Condens op de ramen of schimmel op de muur? Dat zijn tekenen van een groot vochtprobleem in huis. Geen paniek: in veel gevallen is dit goed te verhelpen met de juiste methode van vochtbestrijding. Neem snel contact op met een vochtspecialist en laat ondertussen het huis goed luchten: zo blijft er voldoende droge lucht naar binnenkomen.

  Het is belangrijk dat de vochtspecialist eerst uitzoekt wat de exacte oorzaak is van het vocht. U kan de schimmel wel verwijderen met een chemisch middel uit de supermarkt, maar als er ergens een lekkage zit dan blijft de schimmel hardnekkig terugkeren. Om voor eens en voor altijd van vochtproblemen verlost te zijn is het inschakelen van een vakman dus een must!

  Welke vochtproblemen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten vochtproblemen waar u in uw huis last van kan hebben. Zo komen vochtige muren regelmatig voor bij oudere huizen, omdat regenwater in dat geval gewoon naar binnengezogen wordt. Vochtige kelders zijn een veelgehoord probleem en dat heeft met name te maken met de ligging van de ruimte. Tot slot is het in een natte ruimte zoals de badkamer niet gek als daar ook regelmatig vochtproblemen ontstaan: u bent niet de enige met vocht in huis! Hieronder leggen we uit welke vochtproblemen er zijn en hoe deze ontstaan. Zo weet u ook direct hoe u ze kan voorkomen!

  Heeft u al problemen en wilt u hulp van een expert? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!


  Vochtproblemen in huis? Vind een vochtspecialist!

  Kies de vochtspecialist met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de prijs!


  1. Vochtproblemen in de badkamer

  Schimmel tegen het plafond, condens dat op de wandtegels blijft staan of zelfs lelijke vochtplekken tegen de muur. De badkamer is een hele natte ruimte en vochtproblemen komen hierdoor regelmatig voor.

  Hoe ontstaan vochtproblemen in de badkamer?

  Als er niet genoeg ventilatie is, dan blijft de condens lange tijd in de badkamer hangen. Dit merkt u als u een paar uur na het douchen binnenkomt en er nog steeds druppels water tegen het raam of tegen de muur aan hangen. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in de ruimte: zodra deze boven de 60% is, is het een ideale bodem voor schimmels.

  Er zijn nog andere oorzaken van vocht in de badkamer!

  Met alle leidingen kan het natuurlijk voorkomen dat er ergens een lek ontstaat. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen in de muur of in de vloer. Dit uit zich in vochtplekken in de aangrenzende ruimtes van de badkamer.

  In de meeste gevallen gaat het gelukkig om een gebrek aan ventilatie. Ook wanneer er geen raam in de badkamer is, is het nog steeds belangrijk om te zorgen voor voldoende frisse lucht. Met een mechanisch ventilatiesysteem bijvoorbeeld!

  vochtproblemen-muur

  2. Vochtige muren

  Voelen de muren in huis klam en vochtig aan of ontstaan er zelfs al schimmelplekken? Dan is er een hele grote kans dat de muur zelf vol zit met vocht.

  Hoe dan?

  Vocht in de muur kan op verschillende manieren ontstaan. Het komt met name voor bij oudere huizen waarbij het metselwerk door ouderdom poreus is geworden. Als de regen dan tegen de buitenmuur slaat, wordt het door het metselwerk naar binnen gezogen. Dit leidt uiteindelijk tot de vochtplekken die u binnen ziet. Het heeft invloed op de afwerking van uw muur, op de luchtvochtigheidsgraad in huis en op de gasrekening: want die koude muur houdt warmte niet goed vast, waardoor u veel harder moet stoken.

  Een vochtige muur kan ook een andere oorzaak hebben!

  Als de fundering poreus is, dan trekt grondwater ook in de fundering. Dit trekt zo langzaamaan omhoog, totdat de onderkant van de buitenmuren vochtig aanvoelen. Ook dit leidt tot vochtplekken en een loslatende wandafwerking en heeft invloed op de mate van isolatie.

  3. Vochtproblemen in de kelder

  De kelder ligt laag in de grond en wordt omringd door grondwater dat continu druk uitoefent op de muren. Na verloop van tijd raakt de kwaliteit van de keldermuren hierdoor aangetast, waardoor er lekkages ontstaan. Dit en de doorgaans koelere temperatuur in de kelder, zorgen voor flinke vochtproblemen. Er ontstaat schimmel, u hebt last van grondwater dat via de muren omhoogtrekt en er blijft condens in de ruimte hangen.

  Dit hoeft niet per se een probleem te zijn

  Als u bijvoorbeeld een kleine kelder of kruipruimte hebt die u eigenlijk niet gebruikt en uw vloer goed geïsoleerd is. Maar wilt u de kelder graag gebruiken als opslagruimte of extra leefruimte dan is het voor uw gezondheid erg belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is en er geen vochtproblemen in de kelder zijn.

  4. Schimmel in huis

  Schimmel in huis is een veelgehoord vochtprobleem. Dit ontstaat met name in de meest vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer en kelder, maar komt ook voor in andere ruimtes als hier een gebrek aan ventilatie is bijvoorbeeld.

  Hoe ontstaat schimmel precies?

  Schimmelsporen reizen via de lucht. Ze komen dus via deuren en ramen gewoon uw huis binnen. Dit hoeft nog geen probleem te zijn, want om tot schimmel uit te groeien moeten de omstandigheden ideaal zijn. Als de luchtvochtigheid meer dan 60% is, de temperatuur en zuurgraad net juist zijn, er voldoende zuurstof aanwezig is én er voldoende voedingsstoffen in het oppervlak zitten dan hechten de schimmelsporen aan het oppervlak en begint de schimmel met groeien.

  Schimmels zien er smerig en lelijk uit en ze kunnen ook nog eens vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid:

   • Verergering van astmatische klachten
   • Middenoorontsteking
   • Langdurige verkoudheden of bronchitis
   • Vermoeidheid
   • Hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid

   vochtproblemen-oplossen

   5. Condensatie op de ramen

   Met te veel condensvocht stijgt de luchtvochtigheid snel, waardoor de ruimte een ideale broedplek wordt voor schimmel. Tijd om snel te handelen dus.

   Gelukkig is condens als vochtprobleem redelijk simpel te verhelpen. Namelijk: ventilatie! Voldoende ventilatie zorgt voor een continue stroom van droge lucht en voert ook de vochtige lucht af.

   Wilt u liever niet ventileren omdat het koud is buiten? Met de hogere gasprijzen kiezen steeds meer mensen om hun huis helemaal te isoleren en alle ramen en deuren potdicht te houden. Dat is niet nodig! Droge lucht is namelijk gemakkelijker en sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Door niet te ventileren verbruikt u dus uiteindelijk meer gas dan wanneer u wél uw huis goed ventileert.

   Vochtproblemen oplossen?

   Vergelijk gratis offertes en vind snel een expert in uw regio!


   Vochtproblemen oplossen: hoe doet u dat?

   Het oplossen van vochtproblemen doet u niet door alleen de symptomen aan te pakken. Heeft u een vochtige muur of schimmel in de badkamer? Dan moet u eerst de oorzaak van het probleem achterhalen en die aanpakken. Anders kunt u best de schimmel verwijderen met een chemisch middel, maar dan keert de schimmel binnen no-time weer terug.

   Vochtproblemen oplossen: zo gaat dat

   Welke methode de vakman gebruikt hangt natuurlijk af van de oorzaak. Heeft u een vochtige badkamer of kelder, dan is dit vaak op te lossen met ventilatie. Zet het raam open tijdens en na het douchen zodat de condens kan ontsnappen naar buiten. Is er geen raam dan is het verstandig om de deur open te laten en in een ruimte verderop wel een raam open te zetten. Zo lucht het even goed door. Ook is het slim om de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem te overwegen!

   Heeft u vochtige muren? Wanneer dit door vochtdoorslag komt, regen dat tegen de gevel aanslaat, is het belangrijk om de muur waterdicht te maken. De makkelijkste methode hiervoor is impregneren maar alternatieven zijn gevelbekleding of een waterdichte verf. Als de oorzaak optrekkend grondwater is, dan is het juist verstandig om een vochtkering te maken. Dat doet u door middel van injecteren of onderkappen.

   Vochtproblemen aanpakken: zelf doen of uitbesteden?

   Het oplossen van de vochtproblemen laat u het beste doen door een ervaren vochtspecialist. Alleen hij zal een juist vochtdiagnose stellen, waardoor u precies weet welke aanpak u moet gebruiken. Gaat u zelf aan de slag, dan is het verschil tussen vochtdoorslag en optrekkend vocht lastig te zien. De kans is dan groot dat u de verkeerde methode toepast, waardoor uw vochtproblemen nog steeds niet verdwijnen.

   Zijn er dingen die u zelf kan doen?

   Natuurlijk!

   Denk bijvoorbeeld aan het repareren van de beschadigde muur of plafond en het verwijderen van schimmels. Doe dit echter pas nádat de vakman de oorzaak heeft aangepakt.

   vochtprobleem

   Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

   Wilt u de vochtproblemen aanpakken met behulp van een vakman? Hij geeft u een persoonlijk advies zodat u precies weet welke methode u moet toepassen. Zo weet u bovendien zeker dat u snel en vakkundig geholpen wordt, zodat uw vochtproblemen definitief verdwijnen.

   Start nu uw gratis offerteaanvraag!

   U ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in uw regio. Vergelijk het aanbod en kies zo de vochtspecialist met de beste prijs. Uw besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is de offerteaanvraag gratis en verder helemaal vrijblijvend.

   Actief in heel Nederland

   Zuid Holland

   Noord-Holland

   Noord-Brabant

   Overijssel

   Utrecht

   Gelderland

   Plaatsen in overige provincies