Alle soorten daken in Nederland
Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten
In Nederland is de variatie aan daken net zo divers als het weer. Van het klassieke zadeldak tot het moderne plat dak, elk daktype heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Naast de verschillende dakvormen, belichten we ook de diverse materialen die voor dakbedekking worden gebruikt. Denk hierbij aan dakpannen, leien, bitumen, EPDM en metaal. Of u nu een nieuwbouwwoning wilt laten bouwen of uw bestaande dak wil renoveren, dit artikel is de ultieme gids voor het kiezen van het perfecte dak voor uw woning!
Korte samenvatting over soorten daken
Soorten schuine daken
Bij het kiezen van een dak voor uw huis zijn er tal van stijlen die niet alleen bijdragen aan de uitstraling, maar ook functioneel verschillende voordelen bieden. Hieronder verkennen we de diverse soorten schuine daken die populair zijn in Nederland. Elk type schuin dak heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en voordelen, van klassieke zadeldaken tot het minder gebruikelijke lessenaarsdak.
Zadeldak
Het zadeldak is misschien wel het meest herkenbare en traditionele dak in Nederland. Dit dak heeft twee schuine kanten die bovenin samen een punt vormen. Een zadeldak ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook praktische voordelen zoals het goed tegen de wind kunnen en het snel afvoeren van regenwater. U kunt kiezen uit verschillende materialen voor de dakbedekking, zoals kleidakpannen, leien of een groendak. Afhankelijk van het materiaal dat u kiest, kan een zadeldak tussen de 30 en 125 jaar meegaan.
Mansardedak
Het mansardedak, ook wel bekend als het Franse dak, heeft twee schuine delen aan elke kant. Het onderste deel van het dak is steiler dan het bovenste. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het geeft u ook meer ruimte onder het dak. Dat is handig als u bijvoorbeeld een extra kamer wilt of meer opbergruimte nodig heeft. Als u overweegt om een mansardedak op uw huis te laten plaatsen, zijn er verschillende materialen waar u uit kunt kiezen. U kunt denken aan dakpannen of leien.
Lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is een simpel maar stijlvol dak dat bestaat uit één schuin vlak. Dit maakt de bouw van het dak gemakkelijker en meestal ook goedkoper. Zo’n dak is perfect als u houdt van een moderne uitstraling. Het grote voordeel van een lessenaarsdak is dat het veel natuurlijk licht binnenlaat, wat uw ruimte groter en lichter maakt. Dit is vooral het geval als het dak naar het zuiden gericht is, omdat het dan het meeste zonlicht vangt. Dit type dak is ook heel handig als u minder ruimte voor de constructie wilt gebruiken of als u minder geld wilt uitgeven aan materialen.
Wolfsdak
Een wolfsdak lijkt op een zadeldak maar heeft afgesneden hoeken aan beide uiteinden. Dit zorgt niet alleen voor een unieke uitstraling, maar maakt het dak ook steviger. Wolfsdaken zijn ideaal voor gebieden met veel wind, omdat ze minder wind vangen dan traditionele zadeldaken. Door de afgesneden hoeken wordt ook meer ruimte gecreëerd onder het dak, wat extra mogelijkheden biedt voor zolderruimtes of opslag. Dit ontwerp zorgt voor een meer complexe en decoratieve uitstraling, wat het een favoriete keuze maakt voor villabouw.
Tentdak
Het tentdak, loopt steil omhoog naar één punt en heeft vier driehoekige zijden. Dit type dak is niet alleen charmant maar biedt ook uitstekende afvoer van regenwater, wat lekkages helpt voorkomen. Door zijn vorm is een tentdak erg geschikt voor gebieden waar het veel regent, omdat het water snel van het dak afloopt. Daarnaast zorgt de hoge piek van het tentdak voor extra ruimte binnenin, wat het ideaal maakt voor bijvoorbeeld een loft of een extra slaapruimte in een kleiner gebouw. De symmetrische vorm versterkt ook de structuur van het dak tegen sterke wind.
Sarkingdak
Een sarkingdak wordt vaak gekozen voor zijn isolerende voordelen. Bij deze methode wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakspanten geplaatst, wat zorgt voor betere warmtebehoud en minder warmteverlies. Dit is vooral handig bij het renoveren van oudere huizen. De isolatie aan de buitenkant betekent dat de dakstructuur van binnenuit zichtbaar blijft, wat mogelijkheden biedt voor interieurdesign, zoals het zichtbaar laten van houten balken. Het sarkingdak is ook een praktische keuze voor huizen die reeds een afgewerkte zolder hebben, omdat het plaatsen van de isolatie geen invloed heeft op de binnenruimte. Bovendien kan een sarkingdak bijdragen aan aanzienlijke besparingen op de stookkosten.
Spantendak
Spantendaken zijn sterk en betrouwbaar, ideaal voor grote ruimtes zoals loodsen of grotere woningen. Deze daken gebruiken verticale steunbalken, de spanten, om het dak te ondersteunen en bieden veel ruimte voor isolatie en andere installaties onder het dak. Bovendien zijn spantendaken zeer aanpasbaar en kunnen ze ontworpen worden om zware lasten te dragen, zoals zonnepanelen of watersystemen. Dit type dakconstructie maakt het ook gemakkelijker om dakramen of ventilatiesystemen in het dak te verwerken, wat bijdraagt aan natuurlijke lichtinval en luchtstroming.
Gordingendak
Een gordingendak gebruikt gordingen (horizontale balken) om het dakbeschot en de dakbedekking te ondersteunen. Dit type dakconstructie is zeer gebruikelijk in Nederland en biedt veel flexibiliteit in ontwerp en gebruik van de onderliggende ruimtes. Gordingendaken zijn uitstekend geschikt voor het overbruggen van grote afstanden zonder dat er veel ondersteunende constructies nodig zijn. Dit maakt ze ideaal voor gebouwen met grote open ruimten. Deze dakvorm biedt ook uitstekende mogelijkheden voor isolatie. Doordat de gordingen parallel lopen aan het dakoppervlak, is er voldoende ruimte om dikke lagen isolatiemateriaal aan te brengen.
De keuze tussen een spantendak of gordingendak hangt af van de grootte van de overspanning, uw budget en natuurlijk uw eigen persoonlijke voorkeur.
Dakoverstek
De dakoverstek beschermt de muren en ramen van uw huis tegen regen en zon. Bovendien biedt een goed ontworpen dakoverstek schaduw tijdens de warmere maanden, wat kan helpen om uw huis koeler te houden en energiekosten te verlagen. In de winter kan een dakoverstek juist helpen om natuurlijk licht te maximaliseren en bij te dragen aan de verwarming van uw huis door zonlicht binnen te laten. Door het toevoegen van decoratieve elementen of het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen kan een dakoverstek een opvallend visueel accent bieden dat uw huis onderscheidt van anderen.