Sarkingdak: info, voordelen en kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Bent u op zoek naar een dakoplossing die stijlvol, duurzaam en energiebesparend is? Dan is een sarkingdak wellicht de perfecte keuze voor u! Dit innovatieve type dak biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele daken, waardoor het een steeds populairdere optie wordt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Deze dakconstructie kenmerkt zich door de manier waarop de isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie wordt aangebracht, bovenop de dakspanten. Dit zorgt voor een ononderbroken isolatielaag die de thermische prestaties van het dak verbetert. Maar wat houdt een sarkingdak precies in, en wat zijn de voordelen en kosten?

Korte samenvatting over sarkingdaken

  • Een sarkingdak voegt isolatie aan de buitenkant van het dak toe, wat leidt tot verbeterde thermische prestaties en een strak, vlak dakoppervlak.
  • De installatie van een sarkingdak kan duurder zijn dan traditionele methoden, maar biedt voordelen zoals energiebesparing en verhoogde duurzaamheid.
  • Belangrijke onderdelen van een sarkingdak zijn stevige isolatieplaten, een dampscherm en een duurzame dakbedekking, die samen de structuur beschermen tegen vocht en weersinvloeden.
  • Voor de installatie of renovatie van een sarkingdak is het raadzaam om meerdere offertes van deskundige dakdekkers aan te vragen om zeker te zijn van een kwalitatieve uitvoering en de scherpste prijzen.

Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak integreert de thermische isolatie aan de buitenkant van het dak. Traditionele dakisolatie wordt meestal van binnenuit aangebracht, tussen of onder de dakspanten. Bij een sarkingdak daarentegen, worden de isolatiepanelen bovenop de dakspanten geplaatst, waarna de dakbedekking eroverheen komt. Dit type dakopbouw is vooral gunstig bij renovaties waarbij de binnenruimte onaangeroerd moet blijven, of wanneer de dakstructuur niet geschikt is voor interne isolatie.

Voordelen van sarkingdaken

Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde heeft verschillende voordelen. Het voorkomt koudebruggen doordat de isolatie ononderbroken is en alle dakspanten bedekt. Dit leidt tot betere thermische prestaties en een hogere energie-efficiëntie van de woning. Bovendien beschermt het sarkingdak de dakconstructie tegen weersinvloeden zoals harde wind of regen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het dak. Ook qua uiterlijk biedt het voordelen, omdat het dakvlak vlak en strak blijft, zonder de onregelmatigheden die soms bij interne isolatie kunnen voorkomen.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel de voordelen van een sarkingdak groot zijn, zijn er ook enkele nadelen te overwegen. De kosten voor het installeren van een sarkingdak kunnen hoger zijn dan bij traditionele isolatiemethoden, vooral als het bestaande dakbedekkingsmateriaal vervangen moet worden. Bovendien vereist de installatie specialistische kennis en vaardigheden, wat de keuze voor een geschikte aannemer kan beperken.

Prijs van sarkingdak installeren per m²

De kosten voor het installeren van een sarkingdak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en de dikte daarvan, evenals het type dakbedekking dat over de isolatie heen gaat. Gemiddeld liggen de kosten voor het aanbrengen van isolatie, zonder het vervangen van de dakbedekking, tussen de €40,- en €60,- per vierkante meter. Wanneer het oude dakbedekkingsmateriaal vervangen moet worden en nieuwe isolatie aan de buitenkant geïnstalleerd wordt, beginnen de kosten vanaf ongeveer €75,- per vierkante meter.

Factoren die de prijs beïnvloeden Prijs per m²*
Alleen isolatie (zonder vervanging dakbedekking) Tussen €40,- en €60,-
Vervanging van oude dakbedekking en installatie van buitenisolatie Vanaf €75,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Sarkingdak opbouwen

De opbouw van een sarkingdak is specifiek en zorgvuldigheid is belangrijk voor de effectiviteit ervan. De basis van een sarkingdak bestaat uit stevige isolatieplaten die direct op de dakspanten worden gemonteerd. Deze platen zijn meestal gemaakt van PIR (polyisocyanuraat), PUR (polyurethaan) of XPS (geëxtrudeerd polystyreen), materialen bekend om hun hoge isolatiewaarden en vochtbestendigheid. De naden tussen de isolatieplaten worden zorgvuldig afgedicht met speciale tape of schuim, wat helpt om thermische lekken te voorkomen.

Waarom een dampscherm van belang is

Een zeer belangrijk onderdeel van de sarkingdakconstructie is het dampscherm. Dit scherm wordt aangebracht aan de warme zijde (binnenkant) van de isolatie om condensatie binnen de dakconstructie te voorkomen. Een goed geïnstalleerd dampscherm beschermt de dakconstructie tegen vochtproblemen, die de structuur kunnen aantasten en de isolatiewaarde kunnen verminderen. Het zorgt ook voor een luchtdichte afsluiting, wat een must is voor het behalen van optimale energieprestaties van het dak.

Installatieproces van een sarkingdak

Het installeren van een sarkingdak moet meestal worden uitgevoerd door professionals. Het proces begint met het verwijderen van de bestaande dakbedekking, indien nodig, gevolgd door het aanbrengen van de isolatieplaten direct op de dakspanten. Nadat de isolatie is geplaatst, wordt het dampscherm aangebracht, gevolgd door een waterdichte laag die de isolatie beschermt tegen weersinvloeden. De laatste stap is het installeren van de nieuwe dakbedekking, die kan variëren van traditionele dakpannen tot moderne metalen platen of andere duurzame materialen.

Tips voor renovatie van bestaande sarkingdaken

Bij de renovatie van een bestaand sarkingdak is het belangrijk om eerst de huidige staat van het dak grondig te inspecteren. Let op tekenen van slijtage of schade aan de isolatie en het dampscherm. Bij problemen met de dakbedekking of isolatie is het vaak mogelijk deze lokaal te repareren zonder de gehele dakconstructie te moeten vervangen. Het upgraden van de isolatie of het vernieuwen van het dampscherm kan de thermische prestaties aanzienlijk verbeteren en de levensduur van het dak verlengen.

Kiezen voor sarkingdak? Vraag gratis offertes aan!

Als u overweegt een sarkingdak te installeren of uw bestaande dak te renoveren, is het aan te raden meerdere offertes van dakdekkers aan te vragen. Dit helpt u niet alleen om een idee te krijgen van de kosten, maar ook om de kwaliteit van de aangeboden diensten te beoordelen. Zorg ervoor dat u kiest voor een ervaren en betrouwbare dakdekker die bekend is met de specifieke eisen van sarkingdakconstructies.Veelgestelde vragen over een sarkingdak

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een sarkingdak?

De belangrijkste voordelen van een sarkingdak zijn verbeterde thermische prestaties door ononderbroken isolatie, bescherming tegen weersinvloeden, verhoogde duurzaamheid van het dak en een vlakker en strakker dakoppervlak.

Is een sarkingdak geschikt voor elk soort huis?

Een sarkingdak is geschikt voor de meeste woningtypen, zowel nieuwbouw als renovatie. Het is wel belangrijk dat de dakconstructie het gewicht van de extra isolatie kan dragen. Raadpleeg altijd een expert voor advies specifiek voor uw huis.

Hoe lang duurt de installatie van een sarkingdak?

Over het algemeen kan het installeren van een sarkingdak enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de complexiteit van het project.

Hoe onderhoud ik een sarkingdak?

Sarkingdaken hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om regelmatig inspecties uit te voeren om ervoor te zorgen dat de dakbedekking en isolatie in goede staat blijven. Dit houdt in het controleren op beschadigingen na extreme weersomstandigheden en het vrijhouden van de dakgoten en afvoeren.

Kan ik over een bestaand dak een sarkingdak laten plaatsen?

Ja, een sarkingdak kan over een bestaand dak worden geïnstalleerd, wat vooral nuttig is bij renovatieprojecten. Het is belangrijk dat de bestaande dakstructuur sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen en dat de installatie door een professional wordt uitgevoerd.