Groendak aanleggen: alle kosten en voordelen

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Een groendak, ook wel bekend als een sedumdak, is niet zomaar een dakbedekking; het is een statement, een keuze voor duurzaamheid en biodiversiteit boven het grijze stedelijke landschap. Het transformeert uw huis in een klein ecosysteem, waar bijen zoemen, vlinders dansen, en elke plant zijn eigen verhaal vertelt.

Korte samenvatting over groendak installeren

 • Groendaken, zoals sedumdaken, bieden naast een verhoogde biodiversiteit ook voordelen zoals betere isolatie, wat leidt tot lagere energiekosten.
 • Er zijn verschillende types groendaken, van onderhoudsarme sedumdaken tot intensieve daken met diverse plantensoorten, inclusief bomen.
 • De aanleg van een groendak vereist een initiële investering en soms regelmatig onderhoud, afhankelijk van het type groendak.
 • De kosten voor het aanleggen variëren, met subsidies beschikbaar in sommige gemeenten om deze te verminderen.
 • Voor de installatie en langdurig succes van een groendak is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dakbedekking die bestaat uit planten. Er zijn verschillende soorten groendaken, variërend van sedumdaken, die bedekt zijn met vetplantjes, tot intensievere groendaken met een diversiteit aan plantensoorten, inclusief gras, struiken, en zelfs bomen. Deze daken bieden niet alleen een prachtige groene uitstraling maar dragen ook bij aan de biodiversiteit en de isolatie van uw woning.

Voordelen groendak

Groendaken bieden tal van voordelen. Ze verbeteren de isolatie van uw huis, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Daarnaast vangen ze regenwater op, wat wateroverlast kan verminderen. Groendaken dragen ook bij aan de biodiversiteit door een leefgebied te bieden aan diverse insecten en vogels. Andere voordelen van een groendak zijn:

 • Energiebesparing: Betere isolatie leidt tot minder energieverbruik voor verwarming en koeling.
 • Waterbeheer: Vangt regenwater op, wat helpt bij het verminderen van wateroverlast.
 • Biodiversiteit: Biedt habitat voor verschillende insecten en vogels, verrijkt stedelijke natuur.
 • Luchtzuivering: Planten op groendaken filteren luchtverontreinigende stoffen en produceren zuurstof.
 • Levensduur dak: Beschermt het dak tegen weersinvloeden, wat kan leiden tot een langere levensduur.

Nadelen groendak

Hoewel de voordelen talrijk zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan groendaken. De initiële kosten voor het aanleggen van een groendak kunnen hoger zijn dan traditionele dakbedekkingen. Ook vereisen sommige groendaken regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van onkruid en het bijvoeden van de planten. Enkele nadelen zijn:

 • Initiële kosten: De aanleg van een groendak is vaak duurder dan traditionele dakbedekkingen.
 • Gewicht: Groendaken zijn zwaarder dan traditionele daken; de dakconstructie moet dit extra gewicht kunnen dragen.
 • Onderhoud: Vereist regelmatig onderhoud, zoals bewatering, bemesting, en onkruidbeheer.
 • Installatie: De installatie kan complex zijn, afhankelijk van het type groendak en de staat van het bestaande dak.

Typen groendaken: van sedumdak tot grasdak

Er zijn verschillende typen groendaken, elk met hun eigen kenmerken. Sedumdaken zijn het meest populair vanwege hun lage onderhoud en de relatief eenvoudige installatie. Grasdaken bieden een dikkere laag vegetatie, wat zorgt voor betere isolatie en waterretentie, maar deze vereisen meer onderhoud. Intensieve groendaken lijken het meest op traditionele tuinen en kunnen zelfs bomen bevatten, maar deze zijn het meest complex en duur om aan te leggen.

Sedumdak

Sedumdaken zijn ideaal voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme groene dakbedekking. Deze vetplantjes slaan water op in hun bladeren, waardoor ze goed bestand zijn tegen langdurige droogte. Bovendien is de aanleg vrij eenvoudig; sedummatten kunnen direct op een geschikte onderlaag worden geplaatst. Sedumdaken zijn niet alleen een lust voor het oog maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en dragen bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Grasdak

Het gras hoeft niet altijd groener te zijn bij de buren: grasdaken creëren een levendig groen landschap op uw dak en zijn effectief in het bieden van natuurlijke isolatie. Ze vereisen echter een sterker dak om het extra gewicht te dragen en meer onderhoud zoals maaien en bewateren. Grasdaken zijn perfect voor omgevingen waarin het behoud van een natuurlijke uitstraling belangrijk is. Door regenwater te absorberen, helpt een grasdak bij het verminderen van waterafvoer en overstromingen.

Intensief en extensief

Intensieve groendaken zijn vergelijkbaar met traditionele tuinen met een breed assortiment aan plantensoorten, waaronder struiken en bomen. Ze bieden ruime mogelijkheden voor recreatie en biodiversiteit maar vereisen een investering in onderhoud en opbouw. Extensieve groendaken, daarentegen, zijn lichtgewicht en ontworpen met minimale onderhoudsvereisten, ideaal voor het bedekken van grote oppervlakten zonder de behoefte aan regelmatige toegang of gebruik voor recreatie. Deze maken groendaken toegankelijk en haalbaar voor verschillende gebouwen.

Type groendak

Kenmerken

Voordelen

Nadelen

Sedumdak

Vetplantjes; onderhoudsarm; eenvoudige aanleg.

Weinig onderhoud; bestand tegen droogte; verbetert luchtkwaliteit.

Beperkte biodiversiteit.

Grasdak

Dikker en zwaarder; natuurlijke isolatie; vereist maaien.

Goede isolatie en waterretentie; natuurlijke uitstraling.

Meer onderhoud; zwaarder voor de dakconstructie.

Intensief

Diverse plantensoorten; kan bomen bevatten; recreatieve ruimte.

Hoge biodiversiteit; ruimte voor recreatie; uitstekende isolatie.

Hoge kosten; significant onderhoud vereist.

Extensief

Lichtgewicht; eenvoudig in onderhoud; geschikt voor grote oppervlakten.

Toegankelijk voor veel gebouwen; minimaal onderhoud.

Beperkte gebruiksmogelijkheden voor recreatie.Besparen op de kosten van een nieuw groendak?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!


Stap voor stap: Een groendak aanleggen

Het aanleggen van een groendak begint met een goede voorbereiding. U moet nagaan of uw dak de extra last van het groendak kan dragen en of er aanpassingen nodig zijn voor een goede afwatering en isolatie. Daarna kunt u kiezen voor het type groendak dat het beste bij uw wensen en de mogelijkheden van uw dak past. Een groendak aanleggen kan aan de hand van de volgende stappen worden omschreven:

 • Dakinspectie: Controleer of uw dak geschikt is voor een groendak en of het de extra last kan dragen.
 • Wortelwerende laag: Plaats eerst een wortelwerende laag om te voorkomen dat wortels de dakbedekking beschadigen.
 • Drainage: Voeg een drainagesysteem toe om overtollig water af te voeren en vochtregulatie te ondersteunen.
 • Waterretentiesysteem: Installeer een systeem dat water tijdelijk kan opslaan voor de planten.
 • Substraat: Breng een laag substraat aan waarin de planten zullen groeien.
 • Beplanting: Plant de sedumplantjes of rol kant-en-klare sedummatten uit over het substraat.

Substraat in de context van groendaken verwijst naar de laag materiaal waarop de planten groeien. Het is ontworpen om waterretentie en drainage te ondersteunen, terwijl het tegelijkertijd voedingsstoffen levert aan de planten. Substraat voor groendaken bestaat vaak uit een mengsel van organische en anorganische materialen, zoals lavasteen, compost, en zand, om een optimale groeiomgeving voor de dakbegroeiing te creëren. Dit substraat zorgt voor een gezonde basis voor de planten.

Kostenoverzicht groendak aanleggen 2024

De kosten voor het aanleggen van een groendak variëren afhankelijk van het type dak, de grootte van het dak, en de keuze tussen zelf aanleggen of het inschakelen van een professional. Zo kost het aanleggen van een extensief dak gemiddeld tussen de €55,- en €70,- per m² en het aanleggen van een intensief groendak gemiddeld tussen de €120,- en €200,- per m².

Kosten groendak per m2

Soort dak Gemiddelde prijs per m²
EPDM (onderdak) Tussen €95,- en €125,-
PVC (onderdak) Tussen €75,- en €95,-
Extensief groendak Tussen €55,- en €70,-
Intensief groendak Tussen €120,- en €200,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Subsidies en financiële voordelen groendak installeren

Verscheidene gemeenten bieden subsidies voor het aanleggen van een groendak. Deze subsidies kunnen de kosten aanzienlijk verlagen. Het is raadzaam om bij uw gemeente na te gaan welke subsidiemogelijkheden er zijn.

Snel weten of u in aanmerking komt voor een subsidie? Via de
Groenesubsidiewijzer van milieu centraal heeft u in een mum van tijd een overzicht van alle subsidies die in uw gemeente beschikbaar zijn voor het aanleggen van een sedumdak.

Zelf doen of laten doen: Groendak aanleggen

Hoewel het mogelijk is om zelf een groendak op uw platte dak aan te leggen, bent u met het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf zeker van een correcte uitvoering en maximale levensduur van uw groendak. Professionals kunnen ook adviseren over de beste opties voor uw specifieke situatie en helpen bij het aanvragen van subsidies.

Interesse in aanleggen groendak? Vraag hier vrijblijvende offertes aan!

Indien u overweegt om een groendak aan te leggen, is het aan te raden om vrijblijvende offertes bij ons aan te vragen. Zo kunt u de beste optie voor uw situatie kiezen en zorgen voor een correcte installatie van uw nieuwe groendak.Veelgestelde vragen over groendak

Kan elk dak een groendak worden?

Niet alle daken zijn geschikt voor een groendak. Het dak moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht te dragen. Daarnaast moet uw dak plat of licht hellend zijn voor het installeren voor een groendak. Een dakinspectie kan uitwijzen of uw dak geschikt is.

Hoe lang gaat een groendak mee?

De levensduur van een groendak kan, afhankelijk van het onderhoud en het type, variëren van 40 tot 50 jaar.

Heb ik een vergunning nodig voor een groendak?

Dit hangt af van de lokale regelgeving. In sommige gevallen is een vergunning vereist. Raadpleeg uw gemeente voor de specifieke regels.

Zijn er subsidies beschikbaar voor het aanleggen van een groendak?

Ja, verschillende gemeenten bieden subsidies aan om de aanleg van groendaken te stimuleren. Check de Groenesubsidiewijzer voor specifieke informatie over subsidies in uw gemeente.

Hoe onderhoud ik een groendak?

Onderhoud varieert per type groendak. Extensieve groendaken, zoals sedumdaken, vereisen minimaal onderhoud, terwijl intensieve groendaken regelmatig onderhoud nodig hebben, zoals bewatering en het snoeien van planten.