Besparen op nieuw dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

PVC dakbedekking: info en prijzen 2024

PVC dakbedekking is een vorm van kunststof dakbedekking, waarbij het materiaal gemaakt is van polyvinylchloride. PVC is bedoeld als dakbedekking voor een plat dak en is in zijn soort bijzonder vanwege de mogelijkheid om het materiaal in meerdere kleuren aan te schaffen. In dit artikel vertellen we alles over dit materiaal en gaan we ook in op de prijs van PVC dakbedekking.

Wat kost een PVC dak?

Een dakbedekking van PVC kost ongeveer €55,- per m2. Als we uitgaan van een gemiddeld dak met een oppervlakte van 60m2, komen we op een richtprijs van €3.300,- inclusief arbeid en btw.

Vergeleken met bitumen ligt de prijs wat hoger, dit komt voornamelijk vanwege het plaatsingswerk. Dit is bij PVC wat complexer en vereist meer arbeid.

Welke prijs kunt u bij uw dak verwachten voor een nieuwe PVC dakbedekking? In de onderstaande tabel hebben we voor verschillende oppervlaktes de bijbehorende richtprijs genoteerd. Welke oppervlakte past het beste bij die van uw dak?

Dakbedekking prijs per m2 2024

Oppervlakte dak Richtprijs (incl. arbeid en btw)*
10m2 €550,-
25m2 €1.375,-
40m2 €2.200,-
60m2 €3.300,-
75m2 €4.125,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.

PVC dakbedekking laten plaatsen door een vakman?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Eigenschappen en uitvoeringen PVC dakbedekking

PVC is een prima keuze als dakbedekking voor een plat dak. Er zitten aan aantal bijzondere eigenschappen aan deze kunststof dakbedekking. Een van die bijzondere eigenschappen is de flexibiliteit van het materiaal, daarnaast is het materiaal ook nog eens erg elastisch. Hieronder worden de andere bijzondere eigenschappen van deze kunststof dakbedekking besproken.

Flexibiliteit

PVC is een flexibel materiaal, wat een gunstige eigenschap is voor een dakbedekking. Zo hecht het materiaal zich namelijk optimaal aan de ondergrond en is PVC in het bijzonder geschikt voor daken met veel hoeken.

Elasticiteit

Omdat PVC ook elastisch is, is het materiaal ook geschikt bij daken die ‘werken’: door temperatuurverschillen kunnen delen van de ondergrond uitzetten of krimpen. Dat maakt een dakbedekking van PVC dus goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

In verschillende kleuren verkrijgbaar

Uniek aan PVC dakbedekking is de mogelijkheid om een kleur te kiezen voor uw dakbedekking. Zo is de dakbedekking goed te passen bij de uitstraling van uw woning. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Zo wordt bruin vaak gekozen voor een natuurlijke uitstraling, maar verreweg het meest populair is witte PVC dakbedekking.

Wist je dat?
Witte PVC dakbedekking weerkaatst UV-licht, dit zorgt voor een lagere temperatuur op het dakoppervlak en de bovenverdieping. Hierdoor werken je zonnepanelen ook nog eens beter.

Dikte PVC dakbedekking

PVC dakbedekking kan in verschillende diktes worden geleverd. Standaard is 1,2mm de dikte van de rollen PVC die de dakbedekking gaan vormen. 1,5mm heeft voor de belastbaarheid van het materiaal wel de voorkeur op de meeste daken.

Kunststof dakbedekking

Voordelen en nadelen PVC dakbedekking

Wat maakt PVC tot een geschikte keuze voor uw dak? PVC dakbedekking brengt een hoop voordelen met zich mee, maar ook een aantal nadelen. Een van de voordelen is het gewicht van de dakbedekking. PVC is een lichtgewicht dakbedekking. Een van de nadelen is dat het materiaal gevoelig is voor krassen. Hieronder leest u meer over de voor- en nadelen van PVC als dakbedekking.

Goede hechting dankzij elasticiteit en flexibiliteit

De toevoeging van weekmakers maken PVC tot een dakbedekking, die ontzettend goed hecht aan zijn ondergrond. Het zorgt voor een langdurig lekvrije dakbedekking; wel zo prettig natuurlijk.

Licht van gewicht

PVC is een lichtgewicht dakbedekking. Dat is vooral een voordeel als een dakconstructie weinig draagkracht heeft. Is dit het geval bij uw dak? Dan is PVC een veel betere keuze dan bitumen.

Effectief bij extreme temperaturen

De elasticiteit zorgt ervoor dat PVC geen last heeft van werkende structuren in de dakconstructie. Daarmee is PVC bij zowel lage als hoge temperaturen een zeer functionele dakbedekking.

Een extra voordeel bij de witte PVC dakbedekking is het terugkaatsen van UV-straling: de temperatuur op het dak blijft lager, wat zorgt voor minder hitte op de bovenverdieping en een betere werking van zonnepanelen.

Matig bestand tegen UV-straling

PVC wordt behandeld met weekmakers om het materiaal de gewenste flexibiliteit te geven. Deze eigenschap gaat op de bovenkant langzaam verloren onder invloed van UV-straling: het materiaal wordt op de bovenkant taaier en kan gaan scheuren.
Hierdoor is vooral PVC-dakbedekking die dun is aangebracht gevoelig voor UV-licht op de lange termijn.

Plaatsing is arbeidsintensief

Het plaatsen van PVC is een tijdrovende klus, zeker wanneer die vergeleken wordt met het plaatsen van bitumen dakbedekking. Het zorgt voor een wat hogere prijs bij het aanleggen van de nieuwe dakbedekking.

Gevoelig voor krassen

Zolang het PVC niet in contact komt met scherpe of zware voorwerpen, is er niets aan de hand. Zijn er echter regelmatig werkzaamheden nodig aan bijvoorbeeld installaties op het dak? Dan is PVC waarschijnlijk niet de beste keuze. Het materiaal is gevoelig voor krassen door scherpe voorwerpen, waardoor het zijn waterdichtheid kan verliezen.

PVC dak

PVC dakbedekking plaatsen

Het plaatsen van PVC dakbedekking is een arbeidsintensieve klus. De dakdekker moet een aantal werkzaamheden uitvoeren, zoals het voorbereiden van de ondergrond. Een dakdekker gaat bij het plaatsen van een nieuwe PVC dakbedekking als volgt te werk:

1. Ondergrond voorbereiden

Als de oude dakbedekking nog op het dak ligt, wordt deze eerst verwijderd, in stukken gesneden en afgevoerd.

Vervolgens wordt het oppervlak zorgvuldig schoongemaakt, zodat de nieuwe dakbedekking zo goed mogelijk aan dit oppervlak kan hechten.

2. Onderlaag aanbrengen

Op het schone oppervlak wordt eerst een onderlaag aangebracht, bijvoorbeeld een polyestervlies. Deze zorgt ervoor dat de weekmakers in de PVC dakbedekking niet doordringen in het dakbeschot. Tegelijkertijd vlakt deze onderlaag ook de onregelmatigheden van het dakoppervlak uit, wat zorgt voor een betere hechting, en dus een betere waterdichtheid.

3. Optioneel: isolatie plaatsen

Het is mogelijk om het dak (extra) te isoleren door bovenop de onderlaag isolatiemateriaal aan te brengen. Denk hierbij aan PIR of XPS isolatieplaten.

4. Plaatsen PVC membranen

Zorgvuldig worden de PVC membranen uitgerold. Nauwkeurigheid is hier belangrijk: er mogen geen luchtbellen achterblijven en de rollen moeten perfect op elkaar aansluiten. Dit gaat het beste door de membranen iets te spannen bij de aanleg.

Als alles netjes op zijn plek ligt, worden de membranen aan de ondergrond gehecht door te lassen met een hetelucht pistool. Ook de naden tussen de PVC rollen worden zo waterdicht met elkaar verbonden.

5. Dakranden en dakdoorvoeren afwerken

De dakranden worden met metalen profielen afgewerkt voor een waterdichte afsluiting. Voor eventueel aanwezige dakdoorvoeren of bijvoorbeeld dakluiken wordt de dakbedekking op maat gesneden en wordt het geheel waterdicht gemaakt door een combinatie van lassen met hetelucht en het gebruiken van afdichtingskit.

Vind de goedkoopste specialist voor het plaatsen van PVC dakbedekking!

De offerteservice is gratis en vrijblijvend.

PVC dakbedekking onderhouden

Op het vlak van onderhoud is PVC ook een prettig materiaal om mee te werken. We raden aan om 2 keer per jaar het dak te onderhouden. Daarbij zijn de opdrachten simpel:

 • Verwijder bladeren of opgehoopt vuil, vooral om opstoppingen te voorkomen.
 • Reinig de dakbedekking met water.

Als u dit op de gezette tijden doet, heeft vuil geen kans om zich te gaan hechten aan het dakoppervlak en blijft de conditie van het PVC uitstekend.

Pvc dakbedekking repareren

Het repareren van PVC-dakbedekking is een belangrijke klus om de integriteit van een dak te behouden. PVC (polyvinylchloride) is een type kunststof dat gebruikt wordt voor dakbedekking vanwege de duurzaamheid, weerstand tegen chemische erosie en relatief eenvoudige installatie. Hier zijn enkele stappen en overwegingen bij het repareren van PVC-dakbedekking:

 • Inspectie: de eerste stap is het grondig inspecteren van het dak om de schade vast te stellen. Scheuren, gaten, en losse naden kunnen allemaal leiden tot lekkages en moeten worden aangepakt.
 • Schoonmaken: voordat de reparatie kan beginnen, moet het beschadigde gebied schoon en droog zijn. Vuil, puin en vocht kunnen de hechting van reparatiematerialen belemmeren.
 • Reparatiemateriaal kiezen: voor kleine reparaties kunnen PVC-patches gebruikt worden die speciaal zijn ontworpen om overeen te komen met de bestaande dakbedekking. Deze patches worden vaak met PVC-lijm of een warmeluchtlasser vastgezet.
 • Aanbrengen van de patch: snijd een PVC-patch die groot genoeg is om het beschadigde gebied te bedekken met minstens 5-10 cm overlap. Breng PVC-lijm aan op zowel de patch als het dak, wacht tot de lijm kleverig wordt, en breng de patch aan. Druk stevig aan om luchtbellen te voorkomen.
 • Warmlassen: voor een meer permanente oplossing kan een warmeluchtlasser worden gebruikt. Deze smelt de PVC-patch samen met de bestaande dakbedekking, waardoor een waterdichte verbinding ontstaat.
 • Verzegelen van naden: als naden tussen PVC-banen loskomen, moeten deze opnieuw worden verzegeld. Dit kan gedaan worden met een warmeluchtlasser.
 • Controleer op andere problemen: na het repareren van de zichtbare schade is het goed om te controleren op andere mogelijke probleemgebieden, zoals rond dakdoorvoeren, randen en dakgoten.
 • Testen op waterdichtheid: na de reparatie is het verstandig om het dak te testen met water om er zeker van te zijn dat de reparaties succesvol zijn en er geen lekken meer zijn.
 • Regelmatig onderhoud: om toekomstige schade te voorkomen, is het belangrijk om het PVC-dak regelmatig te onderhouden en te inspecteren op tekenen van slijtage of schade.

Andere soorten kunststof dakbedekking versus PVC dakbedekking

Wat zijn de sterke en zwakke punten van andere soorten kunststof dakbedekking? We laten de meest gebruikte soorten kunststof dakbedekking aan bod komen:

TPO dakbedekking versus PVC dakbedekking

TPO dakbedekking is gemaakt op basis van thermoplastische olefine. Het deelt veel eigenschappen met PVC, zoals de elasticiteit en het de hoge mate van weerkaatsing van UV-licht. TPO kent enkele voordelen tegenover PVC als dakbedekking:

 • Flexibeler bij extreme kou. TPO blijft soepeler bij zeer lage temperaturen, wat het materiaal in deze omstandigheden minder kwetsbaar maakt voor scheuren of krassen.
 • Beter bestand tegen chemische middelen. Dit maakt TPO geschikter als er een kans is, dat het dak in contact komt met chemicaliën van bijvoorbeeld fabrieken in de buurt.
 • Gaat langer mee. TPO gaat gemiddeld tot 40 jaar mee, in tegenstelling tot de 25 tot 30 jaar die bij PVC mag worden verwacht.

Wat is het nadeel van TPO ten opzichte van PVC?

 • Hogere prijs. met ongeveer €70,- per m2 is TPO aanzienlijk duurder dan PVC. Deze dakbedekking ligt dus niet in ieders budget; het kan een goede reden zijn om toch voor PVC te kiezen vanwege een gunstige prijs-kwaliteisverhouding.

ECB dakbedekking versus PVC dakbedekking

ECB is een samengesteld product, dat voor 50% uit PVC en voor 50% uit bitumen bestaat. Dit materiaal is net als TPO zeer goed bestand tegen chemische stoffen: zeer goed geschikt in een omgeving met fabrieken dus. Wat zijn verder voordelen van ECB?

 • Kan op een bitumen onderlaag. ECB dakbedekking kan direct over een bestaande bitumen bovenlaag worden gelegd, op voorwaarde dat deze nog in goede conditie is.
 • Langere levensduur. Met een verwachte levensduur van circa 45 jaar is ECB een erg goede optie voor de lange termijn.

Waar scoort ECB minder goed op?

 • Minder reflectie van UV-licht. Het dakoppervlak wordt op warme dagen bij ECB warmer dan bij PVC. Heeft een dak zonnepanelen, dan is een PVC dak een betere optie.
 • Geen kleuren verkrijgbaar. ECB is alleen in een grijze variant te leveren.

EPDM dakbedekking versus PVC dakbedekking

EPDM is een erg populaire dakbedekking, die net als PVC licht van gewicht is. Wat zijn de voordelen van EPDM?

 • Lange levensduur. Met een levensduur van ongeveer 50 jaar is EPDM één van de beste op dit gebied.
 • Goed bestand tegen UVstraling. EPDM wordt niet broos door zonlicht, wat de kans op scheuren verkleint.

Zijn er redenen om niet voor EPDM, maar juist voor PVC te kiezen?

 • EPDM is duurder. Met een prijs van ongeveer €60,- tot €75,- per m2 is EPDM een stuk duurder dan PVC.
 • Geen kleuren verkrijgbaar. EPDM is slechts in grijs of zwart te verkrijgen. Zoekt u een dakbedekking die bij de uitstraling van uw woning of gebouw matcht? Dan is EPDM niet altijd de juiste optie.

Dakbedekking PVC

PVC dakbedekking laten leggen? Vergelijk offertes!

Wilt u een nieuwe PVC dakbedekking laten plaatsen? Zorg dan dat u de juiste prijs betaalt. Een nieuw dak is een stevige investering; de verschillen in tarieven van dakdekkers kunnen dan ook een groot verschil maken. Met onze gratis offerteservice ontvangt u snel meerdere offertes voor uw klus. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de totaalprijs!