Zinken dak: de voordelen & kosten!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Vaak, wanneer het gaat over de keuze van dakbedekking, zinkt de moed in de schoenen bij de gedachte aan de vele opties en overwegingen. Maar de keuze voor een zinken dak kan juist veel van die zorgen wegnemen. Dit artikel werpt licht op de vele voordelen die zinken daken bieden, zoals hun duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid. We verkennen verschillende soorten zinken dakbedekking en geven een overzicht van de kosten. Ontdek waarom een zinken dak niet alleen een duurzame keuze is, maar ook een die de waarde en uitstraling van uw woning verhoogt!

Korte samenvatting over zinken dak

 • Zinken daken bieden een lange levensduur, weinig onderhoud, en zijn 100% recyclebaar, wat bijdraagt aan een duurzame bouwpraktijk.
 • De initiële kosten van een zinken dak kunnen hoger zijn, maar de duurzaamheid en het minimale onderhoud zorgen voor kostenbesparingen op lange termijn.
 • Verschillende soorten zinken dakbedekking, waaronder natuurlijk, gepatineerd, gekleurd zink, en technieken zoals staande naad of roevendak, bieden flexibiliteit in ontwerp en uitstraling.
 • Regelmatige inspecties zijn belangrijk om de noodzaak van vervanging te bepalen, waarbij tekenen van corrosie, structurele schade of lekkages duiden op de behoefte aan een nieuw dak.
 • In Nederland kunnen huiseigenaren profiteren van de ISDE-subsidie voor dakisolatie, waardoor een zinken dak niet alleen duurzaam maar ook kostenefficiënt is.

Voordelen van een zinken dak

Zinken dakbedekking staat bekend om zijn lange levensduur en minimale onderhoud. Zink is een natuurlijk element dat door zijn zelfherstellende eigenschappen in staat is om krassen en kleine beschadigingen over tijd te ‘genezen’. Een zinken dak kan, afhankelijk van de omgevingsfactoren, tot wel 100 jaar meegaan. Zink is 100% recyclebaar en draagt bij aan een duurzame bouwpraktijk. Het productieproces heeft een relatief lage impact op het milieu vergeleken met andere dakbedekkingsmaterialen. Bovendien draagt de lange levensduur van zink bij aan minder frequent vervangen en dus minder afval. Zink kan worden geleverd in een breed aanbod aan vormen en afwerkingen, van natuurlijk en gepatineerd zink tot gekleurd zink. Deze vele opties maken het mogelijk om unieke en op maat gemaakte dakontwerpen te creëren die passen bij de architectuur van elk gebouw.

Zinken dak vervangen

Hoewel een zinken dak een hoge initiële investering vereist, kan het vervangen van een bestaand dak door een zinken dak aanzienlijke voordelen opleveren. De duurzaamheid en het weinige onderhoud zorgen op de lange termijn voor kostenbesparingen. Hierdoor zullen de hoge initiële kosten in het niet zinken vergeleken met andere materialen.

Signalen dat uw zinken dak aan vervanging toe is

Een zinken dak is aan vervanging toe als het aanzienlijke corrosie, structurele schade, of lekkages vertoont die niet meer effectief gerepareerd kunnen worden. Ook kan uitgebreide verkleuring of het loslaten van naden aangeven dat het materiaal zijn levensduur heeft bereikt. Regelmatige inspecties kunnen helpen bepalen wanneer het tijd is voor vervanging, rekening houdend met de gemiddelde levensduur van zinken daken, die tot 100 jaar kan zijn met goed onderhoud. Een klein lek doet een groot schip zinken: wacht bij signalen van schade aan uw dak niet tot het te laat is!

Types zinken dakbedekking

Er zijn verschillende types zinken dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Zo kunt u kiezen tussen natuurlijk zink, gepatineerd zink, gekleurd zink, staande naad zink of een roevendak. Hieronder wordt voor elk type dak een korte omschrijving gegeven met voor- en nadelen.

Natuurlijk zink

Natuurlijk zink heeft een lichtgrijze, matte afwerking die over tijd ontwikkelt naar een charmante patina. Deze natuurlijke verouderingsproces geeft het dak een karakteristiek uiterlijk. Voor- en nadelen van natuurlijk zink zijn:

 • Lange levensduur
 • Onderhoudsarm
 • Milieuvriendelijk
 • Kan in het begin eentonig lijken voordat de patina zich ontwikkelt

Gepatineerd zink

Gepatineerd zink ondergaat een voorafgaand verouderingsproces, waardoor het onmiddellijk een karakteristieke uitstraling krijgt. Dit type zink is beschikbaar in verschillende kleuren, van antraciet tot leigrijs. Plus- en minpunten van gepatineerd zink zijn:

 • Direct een karakteristieke uitstraling
 • Diversiteit in kleur
 • Hogere kosten dan natuurlijk zink door het voorafgaande verouderingsproces

Gekleurd zink

Voor een meer opvallende uitstraling biedt gekleurd zink een breed scala aan kleuropties. Dit maakt het mogelijk om architecturale accenten aan te brengen of het dak te laten aansluiten bij de kleuren van de gevel. Plus- en minpunten van gekleurd zink zijn:

 • Maakt architecturale accenten mogelijk
 • Grote variëteit
 • Kan gevoeliger zijn voor verkleuring onder invloed van UV-licht

Staande naad zink

Een zeer populaire methode voor het bevestigen van zinken dakplaten is de staande naad techniek. Deze techniek zorgt voor een strak en modern uiterlijk en biedt uitstekende waterdichtheid.

 • Duurzaam
 • Weinig onderhoud
 • Vereist vakmanschap voor installatie, wat de kosten kan verhogen

Roevendak

Het roevendak is een traditionele methode voor het bevestigen van zinken dakplaten, waarbij gebruik wordt gemaakt van houten roeven. Dit type dakbedekking is met name geschikt voor historische renovaties of traditionele bouwstijlen.

 • Geschikt voor historische renovaties
 • Authentieke uitstraling
 • Minder waterdicht dan andere methoden, meer onderhoud nodig

Overzicht kenmerken verschillende typen zinkdaken

Type zinken dak Kenmerken Voordelen Nadelen
Natuurlijk Lichtgrijze, matte afwerking ontwikkelt patina Lange levensduur, onderhoudsarm, milieuvriendelijk Eentonig in begin
Gepatineerd zink Vooraf verouderd, diverse kleuren Direct karakteristieke uitstraling, kleurdiversiteit Hogere kosten door verouderingsproces
Gekleurd zink Breed scala aan kleuropties Architecturale accenten mogelijk, grote variëteit Gevoelig voor verkleuring door UV-licht
Staande naad zink Strak, modern met uitstekende waterdichtheid Duurzaam, weinig onderhoud, oogt mooi Vereist vakmanschap, mogelijk hogere kosten
Roevendak Traditionele methode met houten roeven Geschikt voor historische renovaties, authentiek Minder waterdicht dan andere methoden, meer onderhoud