Nieuwe dakpannen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Soorten dakpannen

Wie zijn of haar dak wilt renoveren, heeft de keuze uit heel veel soorten dakpannen. Betondakpannen zijn goedkoop en verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar kleidakpannen hebben weer een langere levensduur. Op zoek naar een dakdekker in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk offertes van dakdekkers bij u in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u tot wel 40% op uw nieuwe dakpannen!

Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten dakpannen. U leest meer over de voordelen van betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over de prijzen.

Dakpannen: soorten

De keuze voor het soort dakpan heeft een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw huis. Maar er is zoveel keuze: wat is nu de beste dakpan?

Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven, omdat het antwoord per persoon verschilt. Welke kleuren vindt u mooi en welke vorm past het beste bij de stijl van uw huis? Komt u er zelf niet uit, laat u dan altijd persoonlijk informeren en adviseren door een dakdekker.

U hebt de keuze uit onder andere deze soorten dakpannen:

 • Betondakpannen
 • Kleidakpannen
 • Holle dakpannen
 • Platte dakpannen

Dakpannen: beton

Betondakpannen worden enorm veel gebruikt. Het voordeel van betonnen dakpannen, is dat deze goedkoop in aanschaf zijn. Bovendien zijn betonnen dakpannen verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten kleuren en vormen verkrijgbaar, waardoor het aanbod heel breed is.

Tijdens de productie worden betondakpannen voorzien van een extra beschermlaag. Hierdoor zijn betonnen dakpannen goed beschermd tegen vocht, kou en UV-straling. Met deze beschermlaag is ook de uitstraling van de dakpan te beïnvloeden: deze geeft de dakpan een matte of glanzende uitstraling.

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Maat- en vormvast.
 • Verkrijgbaar in veel kleuren en vormen.

soorten dakpannen

Dakpannen: keramisch

Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken klei. Ze hebben een hele natuurlijke uitstraling. Dat komt onder meer doordat er in elke dakpan kleine verschillen zitten. Kenmerkend aan kleidakpannen, is dat de dakpannen geglazuurd zijn. Deze beschermt de dakpan tegen vuil, mossen en algen.

Net als betondakpannen, zijn ook keramische dakpannen verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maar het aanbod is wel beperkt. Dat komt omdat de kleur deels bepaald wordt door het productieproces. Vooral rode, bruine en zwart en grijstinten worden veel gebruikt.

De voordelen van kleidakpannen:

 • Een keramisch pannendak ziet er authentiek uit.
 • Kleidakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 50 jaar of langer.
 • Geglazuurde dakpannen zijn goed beschermd tegen vervuiling.

Nieuwe dakpannen plaatsen? Schakel een dakdekker in!

Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Soorten dakpannen: vorm

Naast verschillende soorten dakpannen, heeft u ook keuze in verschillende vormen. De meest traditionele vorm is de golvende vorm.

Maar er zijn nog veel meer soorten dakpannen!

De verschillende soorten dakpannen zijn te onderscheiden in holle en platte dakpannen. Welke vorm voor u de beste optie is, is onder meer afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Zacht golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een helling vanaf 20 tot 25 graden. Kiest u liever tegelpannen, dan moet het dakoppervlak een hellingsgraad hebben van minimaal 35 graden.

Hieronder leest u meer over de vormen van verschillende soorten dakpannen. Ook toe aan een nieuw pannendak? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar!

Holle dakpannen

Onder holle dakpannen onderscheiden we drie verschillende soorten dakpannen:

 • Holle pannen met sluiting
 • Holle pannen zonder sluiting
 • Pannen met lichte golven

De meest voorkomende holle dakpan heeft een licht gebogen vorm zonder sluiting. Deze zijn vooral geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden. Kiest u een dakpan met sluiting? Deze soorten dakpannen hebben een kopsluiting, die met de vorm van de dakpan meeloopt. Deze dakpannen zijn geschikt voor daken tussen de 22 en 25 graden.

Platte dakpannen

Platte dakpannen worden steeds populairder, zeker bij nieuwbouwwoningen. Een platte dakpan geeft namelijk een heel strak en modern uiterlijk.

Er zijn verschillende soorten platte dakpannen:

 • Platte dakpannen met ribben en sluitingen
 • Platte dakpannen met sluiting
 • Tegelpannen

Bij een platte dakpan met ribben en sluitingen is een centrale ‘rib’. Deze zorgt voor extra stevigheid. Hoewel het een ‘platte dakpan’ is, is de vorm vaak nog licht golvend. Wilt u dat het dak een plat oppervlak heeft, dan zijn tegelpannen of dakpannen met sluiting de beste optie. Deze zorgen namelijk voor een vlak uiterlijk.

Dakpannen hebben een levensduur van wel 50 jaar!

Op zoek naar een dakdekker? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

Levensduur dakpannen

De gemiddelde levensduur van betondakpannen ligt rond de 30 jaar. Door de relatief lage kostprijs, hebben betonnen dakpannen een hele goede prijs-kwaliteitverhouding.

Keramische dakpannen gaan langer mee: gemiddeld 50 jaar. De prijzen voor deze dakpannen liggen wel iets hoger, waardoor het een grotere investering is. Door de langere levensduur is dit op de lange termijn wel een goede investering.

Met goed onderhoud verlengt u de levensduur!

Laat de dakpannen op het dak regelmatig reinigen en controleren op beschadigingen of zwakke plekken. In sommige gevallen gaan dakpannen door goed onderhoud tot wel 100 jaar of langer mee!

dakpannen soorten

Wat kosten dakpannen?

De prijzen van dakpannen hangen nauw samen met het soort dakpan dat u op het dak plaatst. Betonnen dakpannen kosten ongeveer €50,- per m². Stel dat u een dak van 30 m² laat bedekken met betonnen dakpannen. In dat geval ligt de totaalprijs ongeveer rond de €1.500,-.

Wat kosten keramische dakpannen per m²?

Voor kleidakpannen liggen de kosten iets hoger: gemiddeld rond de €60,- per m². Voor een dak van 30 m² komt dit neer op een totaalprijs van ongeveer €1.800,-. Het is dus uiteindelijk iets duurder, maar door de langere levensduur is het op de lange termijn zeker een voordelige optie.

Benieuwd naar scherpste prijs voor het plaatsen van dakpannen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Prijs nieuwe dakpannen in 2024

Soort dakpan Prijs per m² 2024*
Betondakpannen €50,-
Keramische dakpannen (kleidakpannen) €60,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Welke factoren beïnvloeden de dakpannen kosten?

  De prijzen van verschillende soorten dakpannen verschillen. Maar daarnaast zijn er nog meer factoren die de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het tarief van de dakdekker: dit verschilt per dakdekkersbedrijf.

  Daarnaast spelen ook de eventuele voorrij- en afvoerkosten een rol. Laat u de oude dakafwerking verwijderen, dan voert de vakman dit vaak ook voor u af. Dat is fijn, want u blijft niet met het puin zitten. Maar veel dakdekkersbedrijven brengen er wel kosten voor in rekening. Houd hier dus rekening mee.

  Deze factoren beïnvloeden de prijzen van dakpannen:

 • Het soort dakpan dat u kiest.
 • Het tarief van de dakdekker.
 • De hellingsgraad van uw dakoppervlak.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten.

Lees hier meer over het plaatsen van dakpannen.

vormen dakpannen

Nieuwe dakpannen nodig? Gratis offertes vergelijken!

Er zijn heel veel verschillende soorten dakpannen die u kunt kiezen. Kiest u voor betonnen dakpannen, of gaat u toch voor de authentieke kleidakpan? Als u de dakpannen laat plaatsen door een vakman bent u verzekerd van het allerbeste resultaat. Bovendien bespaart u uzelf op die manier heel veel energie. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van dakdekkers bij u in de buurt. Vergelijk de prijzen en voorwaarden, en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs!