Dakplaten leggen: handige informatie!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakplaten zijn een efficiënte en kosteneffectieve optie voor dakbedekking die het traditionele uiterlijk van dakpannen combineert met het gemak van snelle plaatsing. In dit artikel leest u alles over het proces van dakplaten leggen, inclusief soorten dakplaten, het montageproces en kostenoverwegingen.

Korte samenvatting over dakplaten

  • Dakplaten zijn een efficiënte en kostenbesparende keuze voor dakbedekking, beschikbaar in materialen zoals staal, aluminium, en kunststof.
  • De levensduur van dakplaten varieert tussen de 20 en 70 jaar, afhankelijk van het materiaaltype en onderhoud.
  • Het zelf leggen van dakplaten is mogelijk met nauwkeurige voorbereiding en het volgen van de fabrikantinstructies.
  • Kosten voor dakplaten hangen af van materiaal en complexiteit, met prijzen variërend van €40,- tot €60,- per m² voor niet-geïsoleerde opties.

Soorten dakplaten: van dakpanplaten tot metalen dakplaten

Dakplaten zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals gegalvaniseerd staal, aluminium, en kunststof, elk met hun unieke voordelen. Hieronder volgt een overzicht:

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten zijn gemaakt van staal of aluminium, duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Dit materiaal heeft een lange levensduur van zo’n 40 tot 70 jaar, afhankelijk van het type metaal. Metalen dakplaten vereisen weinig onderhoud en hebben een positieve bijdrage omtrent brandveiligheid van uw huis. Helaas kan er bij slechte isolatie van metalen dakplaten condensatie worden veroorzaakt. Daarnaast kan het geluid van regen erg goed hoorbaar zijn met dit materiaal.

Dakpanplaten

Dakpanplaten bieden het uiterlijk van traditionele dakpannen, maar zijn sneller en gemakkelijker te leggen. Ze zijn ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, waarbij ze kunnen dienen als overzetdak. Dakpanplaten zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals staal, bieden een eenvoudige installatie, zijn lichtgewicht en onderhoudsarm. De levensduur van dakpanplaten is vergelijkbaar met metalen dakplaten, namelijk ook rond de 40 tot 70 jaar, afhankelijk van materiaal en onderhoud. Het geluidsniveau bij neerslag kan hoger zijn zonder goede isolatie.

Geïsoleerde dakplaten

Deze platen bevatten thermisch isolatiemateriaal en bieden naast bescherming tegen weersinvloeden ook een verhoogde energie-efficiëntie. Dit kan bijdragen aan het verminderen van energiekosten. geïsoleerde dakplaten zijn wel duurder in aanschaf dan de niet-geïsoleerde opties en zijn lastiger te installeren. Geïsoleerde dakplaten kunnen een levensduur van meer dan 50 jaar hebben, mede dankzij hun beschermende en isolerende eigenschappen.

Stalen dakplaten

Stalen dakplaten zijn bijzonder populair vanwege hun sterkte en weerstand tegen vervorming. Dit type dakplaat wordt vaak gebruikt voor commerciële en industriële gebouwen. Ze worden vaak afgewerkt met een coating om corrosie te voorkomen. Stalen dakplaten kunnen, met de juiste coating en onderhoud, zo’n 40 tot 70 jaar meegaan. Daarnaast zijn de dakplaten recyclebaar. Wel is er risico op corrosie zonder de juiste behandeling en kan dit type dakplaat warmte geleiden zonder voldoende isolatie.

Polyester- en kunststof dakplaten

Licht en veelzijdig, deze dakplaten zijn geschikt voor een reeks toepassingen en bieden een economische oplossing met een breed scala aan afwerkingen en kleuren.
Polyester- en kunststof dakplaten zijn licht van gewicht en verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen. Dit type dakplaat is eenvoudig te monteren en is bestendig tegen verschillende weersinvloeden. Dit geldt echter niet voor UV-straling; de stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat de platen voor op het dak verkleuren. Polyester- en kunststof dakplaten zijn minder duurzaam dan metalen opties en hebben een kortere levensduur van tussen de 20 en 30 jaar.

Overzicht van soorten dakplaten

Materiaal Kenmerken Voordelen Nadelen Levensduur
Metalen dakplaten Duurzaam, bestand tegen weersinvloeden Lange levensduur, weinig onderhoud Kan condensatie veroorzaken zonder isolatie 40-70 jaar
Dakpanplaten Imitatie van dakpannen, lichtgewicht Eenvoudige installatie, onderhoudsarm Minder authentiek uiterlijk 40-70 jaar
Geïsoleerde dakplaten Voorzien van isolatiemateriaal Verbeterde energie-efficiëntie, helpt energiekosten verlagen Duurder in aanschaf, complexere installatie >50 jaar
Stalen dakplaten Sterk, bestand tegen vervorming Bestand tegen extreme weersomstandigheden, recyclebaar Risico op corrosie 40-70 jaar
Polyester-/kunststof dakplaten Licht van gewicht, diverse kleuren/stijlen Eenvoudige montage, weerbestendig Minder duurzaam, kan verkleuren door UV-straling 20-30 jaar