Witte dakbedekking plaatsen: alle mogelijkheden

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Het kiezen van de juiste dakbedekking is belangrijk voor het comfort en de duurzaamheid van uw woning. Witte dakbedekking, ook wel bekend als een “cool roof”, biedt tal van voordelen die het overwegen waard zijn, van energiebesparing tot milieubescherming. In dit artikel verkennen we de voordelen, types, en installatieproces van witte dakbedekking, en geven we inzicht in de gemiddelde prijs per vierkante meter.

Korte samenvatting over witte dakbedekking

 • Witte dakbedekking, of “cool roof”, reflecteert zonlicht en vermindert warmteabsorptie, wat leidt tot lagere binnentemperaturen en energiekosten.
 • Materialen voor witte dakbedekking omvatten witte bitumen, EPDM, PVC, dakleer, en dakverf, elk met unieke voordelen.
 • De keuze tussen witte dakbedekking hangt af van daktype, klimaat en gewenste energie-efficiëntie.
 • De installatie van witte dakbedekking vereist zorgvuldige voorbereiding en professionele uitvoering voor optimale prestaties.
 • Regelmatig onderhoud en inspectie van witte daken zijn belangrijk voor het behoud van hun reflectieve eigenschappen en levensduur.

Voordelen van witte dakbedekking

Witte dakbedekking reflecteert zonlicht en vermindert de warmteabsorptie, wat bijdraagt aan een lagere binnentemperatuur. Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de energiekosten voor bijvoorbeeld airconditioning. Daarnaast draagt witte dakbedekking bij aan de vermindering van het stedelijk hitte-eilandeffect, wat zorgt voor een koeler en aangenamer stedelijk milieu. Witte daken hebben ook een langere levensduur en kunnen bijdragen aan betere prestaties van zonnepanelen door het verhoogde reflectievermogen.

Verschillende types witte dakbedekking

Er zijn verschillende soorten witte dakbedekking die geschikt zijn. Onder andere bitumen, EPDM, PVC en dakleer zijn de opties waaruit u kunt kiezen voor een wit dak. Daarnaast zou het mogelijk kunnen zijn om uw huidige dakbedekking te voorzien van witte dakverf, zodat u niet de gehele dakbedekking hoeft te vervangen maar wel kunt profiteren van de voordelen van witte dakbedekking. Hieronder wordt elk type dakbedekking toegelicht.

Witte bitumen

Witte bitumen dakbedekking is traditioneel bitumen, voorzien van een reflecterende toplaag. Hierdoor draagt het bij aan verlaging van de temperatuur op en onder het dak. Deze innovatie maakt witte bitumen een duurzame keuze voor gebouwen die streven naar energie-efficiëntie.

Witte EPDM dakbedekking

EPDM is een rubbermateriaal dat staat bekend om zijn lange levensduur en duurzaamheid. De witte variant van EPDM dakbedekking verenigt deze eigenschappen met het vermogen om zonlicht effectief te weerkaatsen, wat zorgt voor een koelere binnenomgeving.

Witte PVC dakbedekking

PVC dakbedekking in wit reflecteert zonlicht nog sterker dan traditionele kleuren, wat leidt tot een vermindering van de warmteabsorptie. Dit type dakbedekking is zowel lichtgewicht als waterbestendig, wat het een uitstekende optie maakt voor vele toepassingen.

Wit dakleer

Wit dakleer combineert de bewezen waterdichtheid van traditioneel dakleer met de reflecterende voordelen van een wit oppervlak. Dit zorgt voor een effectieve manier om gebouwen koeler te houden tijdens de warme maanden.

Witte dakverf

Witte dakverf is een kosteneffectieve oplossing voor bestaande daken die niet vervangen hoeven te worden maar wel de voordelen van een wit dak kunnen gebruiken. Het aanbrengen van witte dakverf is een eenvoudige manier om de reflectiviteit van een dakoppervlak te verbeteren.Besparen op de kosten van witte dakbedekking?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!


Overwegingen voor witte dakbedekking op platte daken

Bij het overwegen van witte dakbedekking voor platte daken, is het belangrijk rekening te houden met de geschiktheid van het materiaal voor uw specifieke daktype, evenals de isolatie- en reflectiewaarden die bijdragen aan energie-efficiëntie.

Wanneer witte dakbedekking voordelen kan meebrengen:

 • In gebieden met hoge zonintensiteit en lange zomerperioden om de koelkosten te verlagen.
 • Op daken waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn, om het rendement van de zonnepanelen te verhogen door een lagere daktemperatuur.
 • Voor gebouwen die streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie, gezien de milieuvoordelen.
 • Bij nieuwbouw of renovatieprojecten waar subsidies of fiscale voordelen beschikbaar zijn voor energie-efficiënte oplossingen.

Wanneer witte dakbedekking minder toegevoegde waarde heeft:

 • In gebieden met weinig zonlicht of korte zomerperioden, waar het koelende effect minder effectief is.
 • Voor daken die reeds een hoge isolatiewaarde hebben en waar de binnentemperatuur goed beheersbaar is met bestaande systemen.
 • Als de kosten voor het aanbrengen van witte dakbedekking niet opwegen tegen de te verwachten energiebesparingen op korte tot middellange termijn.
 • In situaties waar overwegingen of het ontwerp van het gebouw de keuze voor dakbedekkingsmaterialen sterk beïnvloeden.

Geschiktheid van witte dakbedekking voor verschillende daktypes

Witte dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken, waarbij het belangrijk is de eigenschappen van het materiaal af te stemmen op het type dakconstructie. Voor hellende daken zijn dakbedekkingsmaterialen zoals dakpannen (zowel keramische als betonnen), metaaldakbedekking, leien, en sommige soorten bitumen dakshingles geschikt.
Platte daken profiteren meer van materialen zoals EPDM, PVC, TPO of bitumen, die uitstekend bestand zijn tegen waterophoping en weinig onderhoud vergen. Reflecterende coatings en witte dakbedekkingsmaterialen kunnen hierbij extra voordelen bieden door het gebouw koeler te houden.

Isolatie- en reflectiewaarden van witte dakbedekking

Voor specifieke isolatie- en reflectiewaarden van witte dakbedekking is het belangrijk om te weten dat deze kunnen variëren afhankelijk van het gekozen materiaal. De Solar Reflectance Index (SRI) wordt vaak gebruikt om de reflecterende capaciteiten van dakbedekkingsmaterialen te meten, waarbij hogere waarden wijzen op betere reflectie van zonlicht en dus meer koelende effecten. Voor de exacte SRI-waarden en de isolatie-eigenschappen van specifieke producten, is het aan te raden de technische specificaties van de fabrikant of leverancier te raadplegen. Deze informatie helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze voor de meest energie-efficiënte en geschikte dakbedekking voor uw project.

Een voorbeeld van de SRI:
Traditioneel zwart dakleer heeft een lage Solar Reflectance Index (SRI), wat betekent dat het veel van de zonnestralen absorbeert en daardoor de warmte op het dak verhoogt. Wit dakleer daarentegen heeft een hogere SRI, waardoor het een groot deel van het zonlicht reflecteert en minder warmte absorbeert. Dit verschil in SRI tussen traditioneel en wit dakleer zorgt ervoor dat witte dakbedekking effectiever is in het verminderen van de warmteoverdracht naar de binnenkant van de woning.

Gemiddelde prijs per m² van witte dakbedekking

De prijs van witte dakbedekking varieert afhankelijk van het gekozen materiaal. Zo kost witte dakverf gemiddeld €56,- per m², terwijl de kosten van wit PVC rond de €95,- per m² liggen. Hier volgt een overzicht van de gemiddelde kosten inclusief arbeidskosten en btw:

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)*
Witte bitumen dakbedekking €86,-
Witte EPDM dakbedekking €90,-
Wit PVC €95,-
Witte dakverf €56,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Het installatieproces van witte dakbedekking

Het installeren van witte dakbedekking vereist zorgvuldige voorbereiding en de juiste benodigdheden. Voor specifieke instructies is het belangrijk de richtlijnen van de fabrikant te volgen en overweeg altijd professionele hulp in te schakelen voor het beste resultaat.

Zorg ervoor dat u, indien u besluit zelf dakwerken uit te voeren, altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als het om een grote werken gaat, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Een algemene stap-voor-stap gids voor het installeren van witte dakbedekking kan er als volgt uitzien:

 • Voorbereiding: Controleer het dakoppervlak op beschadigingen en reinig het grondig. Verwijder oude dakbedekking en repareer waar nodig.
 • Materialen kiezen: Selecteer het type witte dakbedekking dat het beste past bij uw dak (bijvoorbeeld witte EPDM, PVC, of bitumen).
 • Uitmeten: Meet het dakoppervlak nauwkeurig om voldoende dakbedekkingsmateriaal aan te schaffen.
 • Onderlaag aanbrengen: Indien nodig, breng een geschikte onderlaag aan voor extra isolatie en bescherming.
 • Dakbedekking plaatsen: Rol het dakbedekkingsmateriaal uit en zorg ervoor dat het glad en zonder plooien ligt. Bij sommige materialen, zoals bitumen, kan dit verwarming vereisen.
 • Naden afwerken: Zorg ervoor dat alle naden tussen de banen dakbedekking goed afgedicht zijn om lekkages te voorkomen.
 • Randafwerking: Werk de randen van het dak netjes af met passende daktrimmen om het materiaal op zijn plaats te houden en waterafvoer te optimaliseren.
 • Inspectie: Controleer het geïnstalleerde dak grondig op eventuele fouten of kwetsbare punten.

5 tips voor langere levensduur wit dak

Om zo lang mogelijk van uw witte dakbedekking te profiteren, geven we hieronder vijf tips:

 • Regelmatig onderhoud en inspectie om vuilophoping te voorkomen.
 • Reinig het dakoppervlak jaarlijks om de reflectieve eigenschappen te behouden.
 • Controleer na extreme weersomstandigheden op beschadigingen.
 • Zorg voor een goede afwatering om waterophoping te vermijden.
 • Schakel bij twijfel altijd een professionele dakdekker in voor inspectie en onderhoud.

Witte dakbedekking installeren? Vraag hier gratis offertes aan!

Witte dakbedekking biedt een scala aan voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Door de juiste keuzes te maken en zorgvuldig onderhoud, kunt u genieten van een koeler, duurzamer dak dat bijdraagt aan een beter milieu. Overweegt u witte dakbedekking te installeren? Vraag hier gratis offertes aan om de beste optie voor uw situatie te vinden. U heeft dan gelijk de kostprijs voor uw nieuwe dakbedekking zwart op wit!Veelgestelde vragen over dakbedekking in het wit

Is witte dakbedekking duurder dan traditionele dakbedekking?

Witte dakbedekking kan iets duurder zijn in aanschaf dan sommige traditionele materialen, maar de besparing op energiekosten kan dit verschil op de lange termijn compenseren.

Hoe lang gaat witte dakbedekking mee?

De levensduur varieert per materiaal, maar witte EPDM en PVC dakbedekkingen kunnen bij goed onderhoud tot 30 jaar of langer meegaan.

Kan ik witte dakbedekking over bestaande dakbedekking plaatsen?

Dit hangt af van de conditie van de bestaande dakbedekking en het type witte dakbedekking dat u kiest. Een inspectie door een professional kan nodig zijn om dit te bepalen.

Is witte dakbedekking geschikt voor alle klimaten?

Witte dakbedekking is vooral voordelig in gebieden met veel zonlicht en hoge temperaturen, maar kan ook in koelere klimaten energiebesparingen opleveren door de verbeterde isolatie-eigenschappen.