Muren laten voegen?

Muur voegen

Voegwerk van een muur bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een woning. Bovendien beschermen voegen een gevel tegen het indringen van vocht. U begrijpt dat het vervangen van voegwerk een belangrijk onderdeel van een gevelrenovatie is. Bent u opzoek naar een voegbedrijf dat u wil helpen bij uw gevelrenovatie?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes van gevelspecialisten uit uw regio. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Voordat u het weet ziet uw muur er weer als nieuw uit dankzij gevelrenovatie!

muur voegen

Bestaande of nieuwe muur voegen?

Gaat u een nieuwe muur voegen? Het is verstandig om 2 weken te wachten na het metselen van de gevel. Hierdoor is de kans op zet- en krimpscheuren het kleinst. Bij gevelrenovatie aan een bestaande muur moet u de voegen eerst laten verwijderen. Het is de bedoeling dat het voegbedrijf het oude voegwerk zo diep mogelijk verwijderd zonder de gevel hierbij te beschadigen. Hierna moet u schoonmaken, er mogen geen voegresten, stof of vuil achterblijven. Het is belangrijk dat de gevelreiniging erg nauwkeurig wordt gedaan zodat de nieuwe voegen niet loslaten. Na het schoonmaken van de muur kan de voeger nieuwe voegmortel aanbrengen.

gevelrenovatie

Voegen verwijderen

Het verwijderen van voegen tijdens gevelrenovatie kan op twee manieren worden gedaan. Een voegbedrijf kan voegen in de muur uitslijpen of uithakken. Uithakken wordt gedaan met behulp van een hakhamer. Uithakken is meestal niet geschikt bij een muur in een oud gebouw. Het voegwerk is daarvoor vaak te hard of te smal. Bij het verwijderen van oud voegwerk valt de keuze daarom op uitslijpen. Het uitslijpen kan op verscheidene manieren worden gedaan, met verschillend gereedschap, afhankelijk van de type voeg. Het uitslijpen wordt bijvoorbeeld gedaan met een speciale frees of een slijptol. Uitslijpen duurt vaak langer dan uithakken.

Soorten voegen

U hebt bij deze gevelrenovatie de keuze uit vele verschillende soorten voegen. Elke voeg geeft uw gevel een andere uitstraling. Een aantal voorbeelden zijn: een holle voeg, een verdiepte voeg, een schaduwvoeg en een platte voeg. Hiernaast is er ook de knipvoeg. Een knipvoeg steekt een beetje uit buiten de muur. Hierna wordt de knipvoeg afgesneden zodat het voegwerk een sierlijke vorm krijgt. Dit zorgt ervoor dat eventuele onregelmatigheden in de gevel worden strak getrokken na het metselen. Een gesneden voeg lijkt erg op de knipvoeg. Een verschil is dat een gesneden voeg niet zo uitsteekt als de knipvoeg. Dankzij het toevoegen van pigment hebt u tevens de keuze uit verschillende kleuren zoals grijs, zwart of wit.

Voegmortel maken

Om voegmortel te maken hebt u voegzand nodig. De mengverhouding is 1 deel cement op 4 delen zand. De voegspecie moet u goed mengen zodat er een homogene massa zonder klonten ontstaat. Bij het maken van voegmortel mengt u één minuut lang de eerste helft van het zand met het cement. Voeg het tweede deel zand en water toe, meng ook dit 1 minuut. Gebruikt ongeveer 2,5 liter water op 25kg voegmortel. Het is tevens mogelijk om kant-en-klare voegmortel te maken, het enige wat u hierbij moet doen is water toevoegen. Maak nooit meer voegmortel dan u binnen een uur kunt verwerken. Voegmortel is namelijk maar een beperkte tijd verwerkbaar.

Muur voegen als vorm van gevelrenovatie? Ontdek alles over het vervangen van voegen!

Benieuwd naar de kosten of heeft u een voegbedrijf nodig voor het voegwerk? Vraag vrijblijvend offertes aan!

voeg vervangen

Hoe werkt het voegen van een muur?

Bent u bezig met gevelrenovatie en wilt u het voegwerk van uw muur vervangen? U begint met de verticale stootvoegen. Neem een bolletje voegmortel in uw hand en druk dit met behulp van een voegspijker in de voeg. Wanneer alle stootvoegen zijn gedaan, begint u met de horizontale lintvoegen. Doe voegmortel op het spaarbord en breng het spaarbord vlak onder de voeg aan, tegen de wand. Druk de voegmortel in de voeg met een lange voegspijker. Maak een strijkende beweging bij het voegwerk aan de horizontale voeg. Om roestplekken op de voeg te voorkomen kunt u het beste roestvrijstalen voegspijkers gebruiken.

voegwerk gevel

Witte aanslag voorkomen

Het is belangrijk om witte aanslag op uw muur te voorkomen om verdere gevelrenovatie te vermijden. U kunt op bepaalde tips letten bij de voegwerken van uw gevel. Er mag geen vocht langs het voegwerk stromen. Het is tevens erg gevoelig voor vorst. Als er binnen 24 uur een kans is op vorst dan mag er niet gevoegd worden. Bescherm vers voegwerk met folie tegen regen en vermijd opspattend water. Bescherm het voegwerk echter ook tegen uitdroging door het nat te sprenkelen. Doe dit net zolang totdat de voegen geen vocht meer opnemen. Hierdoor voorkomt u namelijk verdamping van water waardoor een slechte sterkteontwikkeling van de voegmortel kan ontstaan.

Kosten

Het vervangen van voegwerk zorgt ervoor dat uw muur er mooier uitziet. Bovendien is uw muur dankzij voegwerken beschermd tegen weersinvloeden. U bent natuurlijk benieuwd naar de kosten van deze soort gevelrenovatie. Het uithakken of -slijpen kost ongeveer €32,- tot €35,- per m2. Voegwerken kosten ongeveer €8,- tot €13,- per m2. Dit brengt de kostprijs van deze gevelrenovatie op ongeveer €40,- tot €48,- per m2. Er zit echter een verschil in prijs tussen de verschillende soorten voegen. Ook andere factoren zijn van invloed op de prijs van deze gevelrenovatie. Wilt u een prijsindicatie? Vraag gratis offertes aan.

voeg verwijderen
voegbedrijf kosten

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Het is mogelijk om deze soort gevelrenovatie zelf te doen, maar het is verstandiger om dit door een voegbedrijf te laten doen. Bij het vervangen van voegen is namelijk wel enige vaardigheid nodig. Bovendien heeft een voegbedrijf de juiste materialen en ervaring met bijvoorbeeld weersinvloeden tijdens de klus. Bent u op zoek naar een voegbedrijf dat u wil helpen bij deze soort gevelrenovatie? Bij ons zit u goed! Wij zijn een netwerk van voegbedrijven.

Start gratis offerteaanvraag!

Bij ons vraagt u geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.