Gevel laten stralen?

Gevel stralen

Gevel stralen wordt ook wel zandstralen genoemd en is een agressieve, maar uiterst effectieve vorm van gevelreiniging. Door middel van zandstralen zien uw buitenmuren er weer als nieuw uit. Fijn zand wordt, eventueel gecombineerd met een (chemisch) reinigingsmiddel, onder hoge druk met water of luchtdruk tegen uw muur gespoten. Bent u geïnteresseerd in wat gevel stralen kost?

Start gratis offerteaanvraag!

De verschillen tussen voor en na het gevel stralen zijn voor iedereen direct zichtbaar en geven een verbluffend resultaat. Benieuwd welke technieken worden toegepast? En welke verschillen er bestaan tussen de stralingsmiddelen? Wat zijn de voor- en nadelen én welke factoren beïnvloeden de kosten? Lees voor alle informatie snel verder.

gevel stralen

Bij welke vervuiling de gevel stralen?

Gevel stralen wordt ingezet bij verschillende vervuilingsvormen. Vooral bij zware vervuiling zoals hardnekkige roet, roest of graffiti en voor het verwijderen van verf is het een effectieve manier om vuil te verwijderen.

Maar ook voor het verwijderen van mos, algen of witte aanslag (salpeter) wordt gevel stralen veelvuldig toegepast. Onder hoge druk (water, lucht of een combinatie) worden enkele millimeters van uw gevelstenen verwijdert en verdwijnt de vervuiling.

Bij gebruik van water wordt vaak een lagere druk gebruikt als bij lucht. Omdat water dieper doordringt in gesteente, worden muren echter wel beter gereinigd. Een gespecialiseerd gevelreiniger kan u vertellen of bij uw gevel het beste water- of luchtdruk gebruikt kan worden. Tevens weet hij welk straalmiddel voor uw gevel het meest geschikt is en het beste eindresultaat oplevert, zonder dat u gevel beschadigt raakt.

reinigen gevel

Voor- en nadelen gevel stralen

Enkele voordelen zijn:

 • Waardevermeerdering van uw woning
 • Voorkom toekomstige vochtproblemen
 • Zichtbaar verschil tussen voor en na gevelreiniging

 

Enkele nadelen zijn:

 • Kans op beschadigingen
 • Impregnatie naderhand vaak nodig
 • Niet milieuvriendelijk

De Jong Bouw: netwerk van ervaren dakdekkersbedrijven.

Dakdekker nodig voor gevelreiniging, gevelrenovatie of vochtbestrijding? Schakel ons netwerk in!

Kosten gevel stralen

Er worden tegenwoordig meerdere straaltechnieken en -middelen gebruikt voor gevelreiniging. Daarnaast kan het zijn dat na reinigen beschadigingen aan het licht komen, welke eerst niet zichtbaar waren. Er ontstaan dan extra werkzaamheden om deze weer vakkundig te repareren.

Ook wordt impregneren naderhand vaak aangeraden. De kosten van hiervan worden echter niet door alle aanbieders in offertes meegenomen. Daardoor kunnen de kosten op het eerste gezicht ver uiteenlopen. Globaal kunt u echter met de volgende kosten rekening houden.

Omschrijving Prijs per m²
Zandstralen €8,- tot €9,- per m²
Zandstralen en impregneren € 7,- tot €16,- per m²
Zandstralen en voegen + impregneren €29,- tot €35,- per m²

Kiest u ervoor om de klus niet uit te besteden, maar zelf een apparaat te huren? Dan heeft u vanzelfsprekend alleen te maken met huurkosten en een eventuele borg die u vooraf dient te voldoen.

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs?

De uiteindelijke prijs voor een complete gevelreiniging door middel van zandstralen wordt onder ander bepaald door:

 • Geveloppervlakte
 • Stralingstechniek
  Water- of luchtdruk
 • Soort straalmiddel
  Bijvoorbeeld zilverzand, kalk, glasparels of een ander middel.
 • Soort stenen
  Hoe zachter de steensoort, hoe lager de toegepaste druk.
 • Reparatiewerkzaamheden
  Denk aan beschadigingen die na reinigen zichtbaar worden.
 • Aanvullende werkzaamheden
  Denk aan impregnatie van de muren na zandstralen.

gevel stralen

Werkwijze gevel stralen

Een vakman volgt bij gevel stralen vaak onderstaande werkwijze.

 1. Mengen van straalmiddel met water of lucht
 2. Onder hoge druk reinigen van de muur
 3. Opvangen en afvoeren van afval
 4. Eventueel impregnatie behandeling

Bij zachter gesteente wordt over het algemeen water gebruikt. Bijkomend voordeel daarbij is dat stofvorming aanzienlijk wordt beperkt. Omdat het water en stof dat bij reinigen van uw muur komt vervuild is, is het verplicht om dit afval op te vangen. In veel gemeenten is voor gevel stralen daarom een vergunning of ontheffing nodig.

Bij reiniging met luchtdruk bevestigt een vakspecialist vaak netten aan de steigers om het stof zoveel mogelijk op te vangen en overlast te voorkomen.

Welk straalmiddel?

Gevel stralen wordt vaak zandstralen genoemd, omdat voor het reinigen een speciaal, fijn zand wordt gebruikt. Naast zand bestaan er echter nog een groot aantal andere soorten straalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan stralen met fijne steentjes, zout (soda) of fijne glasbolletjes.

Niet elk middel is geschikt voor het reinigen van uw gevelstenen. Bij het bepalen van het straalmiddel kijkt uw vakman daarom naar de vorm, hardheid en korrelgrootte van het middel, maar ook naar de steensoort, kleur en kwaliteit van uw gevelstenen.

Een goede en ervaren vakman houdt daarnaast rekening met de milieueisen die door de wet aan gevelreiniging en straalmiddelen zijn gesteld.

zandstralen

Andere soorten gevelreiniging

Naast gevel stralen, zijn er nog een aantal andere technieken die gebruikt worden om gevels te reinigen.

 • Stoomreiniging
  Door onder hoge druk stoom tegen de muren aan te spuiten, laat licht oppervlakkig vuil zoals mos en algen los.
 • Nevelstralen
  Om beschadigingen te voorkomen wordt met lage druk vervuiling weggespoeld. Deze techniek voor gevelreiniging wordt vooral toegepast bij historische gebouwen.
 • Chemisch reiniging
  Met een chemisch middel worden uw muren gereinigd waardoor hardnekkig vuil kan zoals verf kan oplossen of losweken.
 • Laserreiniging
  Met behulp van intensief licht wordt het vuil ‘verdampt’. Laserreiniging is een nieuwe en arbeidsintensieve methode, met als nadeel dat verkleuring kan optreden.
gevelreiniging

Wetgeving omrent gevelreiniging

Bij gevel stralen moet u rekening houden met een aantal wettelijke eisen. Omdat het water waarmee de gevel wordt gereinigd vervuild is, mag dit niet zomaar worden geloosd. Het water dient eerst gefilterd te worden. Onze ervaren specialisten hebben de benodigde apparatuur om het gebruikte water te reinigen en nemen zo deze zorg volledig voor u uit handen.

Bij gevelreiniging mag er daarnaast geen geluidshinder optreden. In sommige gemeenten is het om die reden noodzakelijk om een ontheffing of vergunning aan te vragen voor deze werkzaamheden.

De vergunning kunt u zelf aanvragen, maar de aanvraag kunt u ook overlaten aan een vakman. Veelal beschikt het reinigingsbedrijf dat u inschakelt al over een permanente ontheffing. Het is daarom altijd goed om bij uw vakman te informeren of deze al over de benodigde vergunningen en ontheffingen beschikt.

Vul vrijblijvend het offerteformulier in en ontvang gratis maximaal 5 aantrekkelijke offertes van vakmannen bij u uit de regio.

Zelf gevel stralen

Heeft u een doe-het-zelf instelling en wilt u besparen op de kosten van gevelreiniging? Dan kunt u overwegen om uw buitenmuren zelf met een straalmiddel te behandelen. Bij gespecialiseerde bedrijven of doe-het-zelf zaken kunt u hiervoor de benodigde apparatuur huren. Bekijk ons stappenplan als u zelf aan de slag wilt gaan. Houdt er echter wel rekening mee dit geen eenvoudige klus is. Zo moet de menging van het water of lucht en het straalmiddel dat u gebruikt kloppen. Als de menging niet juist is, kunnen gevelstenen ernstig beschadigd raken, met nog veel hogere kosten voor reparatie als gevolg.

Omdat gevel stralen daarnaast niet elk jaar nodig is, raden we aan deze werkzaamheden altijd door een ervaren vakman uit te voeren. Hij kan na het reinigen desgewenst gelijk uw buitenmuren impregneren, zodat u weer voor vele jaren klaar bent.

Voordelen inschakelen specialist

 • Inschatting welke straalmiddel en -techniek het meeste geschikt is, kan het beste aan een ervaren vakman worden overgelaten.
 • Uw specialist beschikt over alle benodigde en professionele apparatuur voor gevelreiniging.
 • Door afvalwater en stof op te vangen gaat een specialist milieuvriendelijk te werk.
 • Uw specialist beschikt meestal over de benodigde vergunningen en ontheffingen.
 • Na reiniging kunnen buitenmuren gelijk door een specialist worden geïmpregneerd.

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Zien de muren van uw woning er ook zo grauw en grijs uit? Weet u niet welk straalmiddel u het beste kunt gebruiken? Wilt u de gevels van uw woning laten stralen, en nieuwsgierig naar de kosten? Vul dan ons offerteformulier in. U ontvangt dan gratis meerdere offertes van bedrijven bij u uit de regio die u zelf op prijs en voorwaarden kunt vergelijken.

gevel stralen offertes aanvragen