Noodreparatie dak: info en kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

“Nood breekt wet,” zei men ooit, maar wat doet u als nood uw dak breekt? Wist u dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 800 millimeter regen valt? Dat zijn heel wat druppels die in de loop der tijd uw dak op de proef stellen. In een land waar de regen soms met bakken uit de lucht valt, is het geen verrassing dat veel huiseigenaren vroeg of laat te maken krijgen met een lekkend dak. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlandse huizen ooit te maken heeft gehad met een daklekkage. Gelukkig zijn er dakdekkers die klaarstaan om u uit de brand te helpen – of in dit geval, uit de regen.
Laten we ontdekken wanneer een noodreparatie aan uw dak echt noodzakelijk is, welke stappen u kunt nemen en hoe u kunt besparen op deze onverwachte kosten.

Korte samenvatting over noodreparatie dak

 • Een noodreparatie aan uw dak is belangrijk bij plotselinge schade door weersomstandigheden of acute lekkages.
 • Typische noodreparaties omvatten het afdichten van lekkages, vervangen van beschadigde dakpannen en vrijmaken van verstopte dakgoten.
 • De aanpak van noodreparaties varieert tussen platte daken (waterophoping en scheuren) en schuine daken (beschadigde dakpannen en verstopte goten).
 • De kosten voor noodreparaties aan daken variëren afhankelijk van de schade en materialen, met dakpannenreparaties vanaf €130,- per m² en dakdekkers vanaf €35,- per uur.

Wanneer is een noodreparatie aan een dak nodig?

Een noodreparatie aan uw dak is vaak nodig in gevallen van plotselinge schade door weersomstandigheden zoals hevige regenval, storm of sneeuwval. Ook kan een noodreparatie noodzakelijk zijn bij acute lekkages, beschadigingen door vallende takken of andere onverwachte gebeurtenissen. Het is van groot belang om snel te handelen om verdere schade aan uw woning te voorkomen.

Wat valt onder een noodreparatie aan daken?

Noodreparaties aan daken kunnen variëren van het tijdelijk afdichten van een lekkage tot het vervangen van beschadigde dakpannen. Het doel van een noodreparatie is om een tijdelijke oplossing te bieden totdat een definitieve reparatie uitgevoerd kan worden. Typische werkzaamheden omvatten:

 • Het plaatsen van een waterdicht zeil over het beschadigde gebied.
 • Het vervangen of terugplaatsen van verschoven of gebroken dakpannen.
 • Het aanbrengen van noodafdichtingen met behulp van bitumen of EPDM.
 • Het vrijmaken van verstopte dakgoten om waterafvoer te verbeteren.

Noodreparatie plat dak vs. schuin dak

De aanpak van noodreparaties kan verschillen afhankelijk van het type dak. Bij platte daken, die gevoeliger zijn voor waterophopingen en lekkages door stilstaand water, is het belangrijk om regelmatig de afvoer te controleren en vrij te houden. Veelvoorkomende problemen bij platte daken zijn scheuren in de dakbedekking of verouderd materiaal dat zijn waterdichtheid heeft verloren. Hier zijn enkele specifieke aandachtspunten:

 • Slechte afwatering: Zorg ervoor dat de afvoeren vrij zijn van vuil en puin.
 • Beschadigde dakbedekking: Controleer op scheurtjes of blazen in materialen zoals bitumen, PVC of EPDM.
 • Ouderdom: Verouderde materialen kunnen hun waterdichtheid verliezen; overweeg tijdige vervanging.
 • Ponding water: Langdurig stilstaand water kan door de dakbedekking heen dringen.

Bij schuine daken zijn de belangrijkste problemen vaak gerelateerd aan beschadigde dakpannen, verstopte goten en ondichte aansluitingen bij schoorstenen en dakkapellen. Regelmatige inspectie en onderhoud kunnen helpen om deze problemen snel te identificeren en aan te pakken.

 • Beschadigde dakpannen: Vervang gebroken of verschoven dakpannen om lekkages te voorkomen.
 • Slechte daknok: Beschadigde of verschoven nokvorsten kunnen lekkages veroorzaken.
 • Verstopte goten: Houd dakgoten schoon om overstroming en waterinfiltratie te voorkomen.
 • Ondichte aansluitingen: Controleer aansluitingen bij schoorstenen en dakkapellen regelmatig op lekken.

Wat kost een noodreparatie aan dak?

De kosten van een noodreparatie aan uw dak kunnen variëren afhankelijk van de aard en omvang van de schade. zo kost een dakreparatie met dakpannen doorgaans €130,- tot €210,- per m² en is het uurtarief voor een dakdekker gemiddeld tussen de €35,- tot €40,- per uur. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten noodreparaties:

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakreparatie met dakpannen €130,- tot €210,- per m²
Dakreparatie met EPDM €255,- tot €280,- per m²
Dakreparatie met bitumen €260,- tot €285,- per m²
Uurtarief dakdekker €35,- tot €40,- per uur

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Werkwijze dakdekker bij repareren met nood

Wanneer u een dakdekker inschakelt voor een noodreparatie, zal deze eerst een grondige inspectie uitvoeren om de oorzaak van de schade vast te stellen. Vervolgens wordt een tijdelijke oplossing toegepast om verdere schade te voorkomen. Dit kan het plaatsen van een waterdicht zeil of het aanbrengen van noodafdichtingen zijn. De dakdekker zal u adviseren over de nodige permanente reparaties en een offerte opstellen voor het verdere herstelwerk. Dakdekkers beschikken over de nodige expertise en materialen om noodreparaties efficiënt en effectief uit te voeren. Het is raadzaam om bij complexe of uitgebreide schade altijd een professional in te schakelen. Een professionele dakdekker begint met een grondige inspectie van het dak om de oorzaak en omvang van de schade vast te stellen. Op basis van deze inspectie wordt een plan van aanpak opgesteld. De stappen kunnen als volgt zijn:

 • Inspectie: De dakdekker onderzoekt het dak om de schade te identificeren.
 • Tijdelijke oplossing: Een tijdelijke afdichting wordt aangebracht om verdere schade te voorkomen.
 • Permanente reparatie: De dakdekker voert de nodige permanente reparaties uit, zoals het vervangen van dakpannen of het repareren van dakbedekking.
 • Nazorg: Na de reparatie wordt het dak opnieuw geïnspecteerd om te verzekeren dat het probleem volledig is opgelost.

Besparen op noodreparatie? Vraag hier gratis offertes aan!

Wist u dat een goed onderhouden dak de waarde van uw huis met wel 5% kan verhogen? Een investering in een goede dakdekker betaalt zich dus zeker terug. En waarom zou u zelf het heft in handen nemen als u eenvoudig en snel hulp kunt inschakelen? Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvende offertes aan en ontvang offertes van meerdere dakdekkers bij u in de buurt. Zo krijgt u niet alleen de beste prijs, maar ook de beste kwaliteit. Klik op de knop hieronder en zorg ervoor dat u droog en veilig de volgende regenbui trotseert!