Bitumen reparatie: kosten & werkwijze!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Bitumen dakbedekking is een populair materiaal voor platte en licht hellende daken. Het staat bekend om zijn waterdichtheid en duurzaamheid, maar helaas zijn zelfs de sterkste materialen niet immuun voor schade. In dit artikel bespreken we wat bitumen is, hoe u schade kunt herkennen en aanpakken, en wat de kosten zijn van bitumen dakbedekking repareren in 2024.

Korte samenvatting over reparatie dakleer

  • Bitumen dakbedekking, bekend om zijn duurzaamheid en waterdichtheid, vereist regelmatige inspectie op barsten, blaren, en losse naden om kostbare vervangingen te vermijden.
  • Reparaties aan bitumen daken, zoals het dichten van scheuren, kunnen vaak zelf worden uitgevoerd met speciale dakbedekking kits, maar grote schades kunnen beter door een professionele dakdekker opgelost worden.
  • De kosten voor het repareren van een bitumen dak zijn afhankelijk van de schadeomvang en de toegankelijkheid van het dak, met prijzen die kunnen oplopen tot €400,- per m² voor het opsporen van beschadigingen.
  • Het is soms voordeliger om een geheel bitumen dak te vervangen in plaats van te repareren, vooral als het dak dicht bij het einde van zijn levensduur is.

Wat is bitumen?

Bitumen, vaak aangeduid als dakleer, is een bouwmateriaal dat wordt gebruikt voor het waterdicht maken van daken. Bitumen dakbedekkingen zijn gemaakt van aardolie, verfijnd tot een dikke, kleverige substantie. Het materiaal wordt uitgerold in vellen die aan elkaar en aan het dakoppervlak worden gesmolten met een brander, wat een continu waterdicht oppervlak creëert. Het is vooral effectief voor platte daken, waar waterafvoer minder efficiënt is dan bij schuine daken.

Tekenen van slijtage dakleer

De levensduur van een bitumen dak hangt onder andere af van weersinvloeden, blootstelling aan direct zonlicht en mechanische beschadigingen. Enkele veelvoorkomende tekenen van slijtage zijn:

  • Barsten en scheuren: Deze kunnen ontstaan door het constante uitzetten en krimpen van het materiaal door temperatuurwisselingen.
  • Blaren of bobbels: Dit zijn ophopingen van lucht of vocht onder het dakleer.
  • Versleten of losse naden: Waar stukken bitumen samenkomen, kunnen naden verzwakken of losraken, wat lekkages veroorzaakt.
  • Afvoerproblemen: Stilstaand water op het dak kan een indicatie zijn dat de afwatering niet naar behoren functioneert.

Hoe bitumen dak repareren?

Het tijdig repareren van een bitumen dak is belangrijk om lekkages en verdere schade aan de dakconstructie te voorkomen. In deze sectie bespreken we de stappen die u kunt nemen om uw bitumen dak effectief te repareren en welke opties beschikbaar zijn voor zowel de doe-het-zelver als de professionele dakdekker.

Scheur in dakleer repareren

Voor het repareren van scheuren in bitumen dakbedekking zijn verschillende methodes beschikbaar. Eenvoudige scheuren kunnen vaak worden gedicht met bitumen patches of met een speciale dakbedekking kit. Deze methodes zijn relatief eenvoudig zelf uit te voeren, mits u beschikt over het juiste materiaal en enige kennis van dakwerken.

Let op: Zorg ervoor dat u, indien u besluit zelf dakwerken uit te voeren, altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als het om grote werken gaat, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Bitumen repareren of vervangen?

Als de schade groot is, kan het noodzakelijk zijn om de bitumen dakbedekking geheel of gedeeltelijk te vervangen. Dit is vooral het geval als er meerdere lekkages of grote beschadigde oppervlakken zijn. Een volledige vervanging kan ook qua investering zinvoller zijn als het dak het einde van zijn levensduur nadert.

Kosten bitumen dakbedekking repareren 2024

De kosten voor het repareren van een bitumen dak kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de schade, de toegankelijkheid van het dak en de regio waar u woont. Zo kost een algemene reparatie met bitumen tussen de €250,- en €280,- per m² en het opsporen van beschadigingen op uw dak tussen de €300,- en €400,- per m². Hieronder vindt u een prijstabel voor verschillende reparaties:

Type reparatie Gemiddelde kosten per m²*
Reparatie met bitumen Tussen de €250,- en €280,-
Reparatie met EPDM Tussen de €260,- en €290,-
Bitumen dak repareren door alle zwakke gedeeltes te vervangen Tussen de €250,- en €300,-
De beschadiging van de dakbedekking opsporen Tussen de €300,- en €400,-
Voorrijkosten Tussen de €40,- en €80,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Bitumen dak zelf herstellen of laten repareren?

Bij kleine reparaties, zoals het dichten van een scheur, kunt u overwegen om deze zelf uit te voeren. Echter, voor grotere reparaties of vervanging is het vaak verstandiger om een professionele dakdekker in te schakelen. Zij beschikken over de nodige expertise en gereedschappen om de reparatie veilig en effectief uit te voeren.

Dakleer laten repareren? Vraag hier gratis offertes aan!

Als u overweegt om uw bitumen dak te laten repareren, is het aanvragen van offertes een goede stap. Het biedt de mogelijkheid om verschillende diensten en prijzen te vergelijken, zodat u de beste keuze voor uw situatie kunt maken. Bovendien, door verschillende offertes naast elkaar te leggen, kunt u beter inschatten welke dakdekker het beste aan uw behoeften voldoet. Het is ook aan te raden om recensies en ervaringen van eerdere klanten te bekijken, zodat u verzekerd bent van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dakdekker.Veelgestelde vragen over vervangen bitumen dak

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Een goed geïnstalleerd en onderhouden bitumen dak kan tot 25 jaar meegaan. Factoren zoals regelmatig onderhoud, klimaat en blootstelling aan direct zonlicht spelen een belangrijke rol in de levensduur van het dak.

Is het voordeliger om bitumen te repareren of te vervangen?

Dit hangt af van de omvang van de schade. Kleine beschadigingen zijn vaak kostenefficiënt te repareren. Als er echter sprake is van uitgebreide schade of als het dak de levensduur nadert, kan het economisch verstandiger zijn om het geheel te vervangen.

Hoe kan ik de beste dakdekker kiezen voor bitumen reparaties?

Het is raadzaam om offertes aan te vragen van meerdere dakdekkers en deze te vergelijken. Let op de kosten, de aangeboden garanties, en ervaringen van eerdere klanten. Ook is het belangrijk om te controleren of de dakdekker over de juiste licenties en verzekeringen beschikt.

Kan ik zelf bitumen reparaties uitvoeren?

Ja, kleine reparaties zoals het dichten van scheuren of kleine blaren kunt u zelf uitvoeren met behulp van bitumen patches of speciale dakbedekking kit. Echter, voor grotere reparaties of volledige vervanging is het aan te raden een professionele dakdekker in te schakelen.