Hoe kan ik mijn EPDM dak (laten) repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat EPDM, kort voor ethyleen-propyleen-dieen-monomeer, al sinds de jaren ’60 een populaire keuze is vanwege zijn weerbestendigheid? Toch kan zelfs dit robuuste materiaal na verloop van tijd beschadigd raken. Volgens onderzoek kan een goed onderhouden EPDM dak wel 50 jaar meegaan. Maar wat te doen als er toch een lek ontstaat?
Stelt u zich eens voor: u zit gezellig binnen terwijl een herfststorm buiten raast, maar dan hoort u het. Drup… drup… drup… U kijkt omhoog en ziet dat uw EPDM dak het heeft begeven. Geen paniek! Met de juiste kennis en tools is een reparatie zo gepiept. In dit artikel ontdekt u hoe een beschadiging aan EPDM herkent kan worden, hoe dit gerepareerd kan worden en wanneer het nodig is om een expert in te schakelen.

Korte samenvatting over EPDM dak repareren

 • EPDM daken zijn duurzaam, maar kunnen beschadigd raken en moeten soms gerepareerd worden.
 • Herken beschadigingen zoals scheurtjes, blazen of loslatende randen door regelmatige visuele inspectie.
 • Voor kleine reparaties kunt u een EPDM reparatiekit gebruiken, maar voor grotere schade is een professional aan te raden.
 • Veelvoorkomende oorzaken van lekkages zijn slechte afwatering, beschadigde dakbedekking, veroudering en mechanische schade.

Beschadigde EPDM herkennen

Het herkennen van schade aan uw EPDM dak is de eerste stap naar een succesvolle reparatie. Beschadigingen kunnen verschillende vormen aannemen en visuele inspectie is hierbij belangrijk; let op onregelmatigheden in de dakbedekking, vooral na zware weersomstandigheden zoals stormen of langdurige hitte. Hoe weet u dat uw dak om hulp roept? Laten we beginnen met een klein testje. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Zijn er scheurtjes of barsten zichtbaar op uw dak?
 • Ziet u blazen of luchtbellen onder het oppervlak van de dakbedekking?
 • Laten de randen of naden van de EPDM folie los?
 • Blijft er na een regenbui water op uw dak staan?

Als u op een van deze vragen ja heeft geantwoord, is het tijd om actie te ondernemen. Beschadigingen aan uw EPDM dak kunnen namelijk snel verergeren als ze niet op tijd worden gerepareerd.

Eenvoudig EPDM dak herstellen met reparatiekit

Voor kleine beschadigingen kunt u vaak zelf een reparatie uitvoeren met behulp van een EPDM reparatiekit. Deze kits bevatten meestal een stuk EPDM folie, primer en lijm. Met een reparatiekit kunt u eenvoudig kleine lekken en scheurtjes herstellen, waardoor uw dak weer jarenlang meegaat. Volg deze stappen voor een eenvoudige reparatie:

 • Reinig het beschadigde gebied: Gebruik milde schoonmaakmiddel om vuil en vet te verwijderen. Laat het gebied goed drogen.
 • Breng de primer aan: Dit zorgt voor een betere hechting van de nieuwe EPDM folie.
 • Snijd de folie op maat: Zorg dat de folie ruim over de beschadiging past.
 • Breng de lijm aan: Volg de instructies op de kit voor de juiste hoeveelheid en manier van aanbrengen.
 • Plaats de nieuwe folie: Druk de folie stevig op zijn plaats en zorg voor een goede afdichting.

Wat kost EPDM dakreparatie?

De kosten van een EPDM dakreparatie kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de schade en de gekozen reparatiemethode. Voor kleine doe-het-zelf reparaties met een reparatiekit bent u vaak minder kwijt, maar voor grotere schade is het inschakelen van een professional aan te raden.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
EPDM dak repareren €250,- tot €300,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Hoe kan een plat EPDM dak lek raken?

Een plat EPDM dak kan op verschillende manieren lek raken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze lekkages ontstaan, zodat u preventieve maatregelen kunt nemen en problemen snel kunt oplossen. Door regelmatige inspectie en onderhoud kunt u deze problemen vaak voorkomen of in een vroeg stadium aanpakken.
Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Slechte afwatering: Verstopte afvoeren kunnen waterophopingen veroorzaken, ook wel bekend als ponding water. Dit stilstaande water kan na verloop van tijd door de dakbedekking sijpelen.
 • Beschadigde dakbedekking: Scheuren of blazen in de EPDM folie kunnen ontstaan door ouderdom, slechte installatie of extreme weersomstandigheden.
 • Veroudering: Zoals elk materiaal, zal ook EPDM na verloop van tijd slijten. Dit kan leiden tot scheuren en een verminderde waterdichtheid.
 • Mechanische schade: Schade door scherpe objecten, zware voorwerpen of frequente voetstappen kan de integriteit van het dak aantasten.

Zelf EPDM dak repareren of laten uitvoeren?

Bij het overwegen van een EPDM dakreparatie staat u voor de keuze: zelf repareren of een professional inschakelen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Zelf repareren

Het zelf repareren van uw EPDM dak kan kostenbesparend zijn en is vaak mogelijk bij kleinere schade. U heeft echter wel de juiste gereedschappen en materialen nodig, evenals een zekere mate van handigheid en kennis. Enkele voordelen van zelf repareren zijn:

 • Kostenbesparing: Geen arbeidskosten, alleen materiaalkosten.
 • Directe actie: U kunt direct beginnen met de reparatie zonder te wachten op een professional.
Let op: Zorg ervoor dat u, indien u besluit zelf dakwerken uit te voeren, altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als het om grote werken gaat, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Reparatie door een professional

Het inschakelen van een professionele dakdekker is aan te raden bij grotere of complexere schade. Een professional heeft de ervaring, kennis en apparatuur om de reparatie correct uit te voeren. Voordelen van een professionele reparatie zijn:

 • Expertise: Een dakdekker kan de schade nauwkeurig beoordelen en een duurzame oplossing bieden.
 • Garantie: Veel dakdekkers bieden garantie op hun werk, wat u extra zekerheid geeft.
 • Veiligheid: Dakreparaties kunnen gevaarlijk zijn, vooral op grote hoogtes. Een professional weet hoe hij veilig moet werken.