Loodslabben vervangen: kosten 2024!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Loodslabben laten vervangen?

Als de loodslabben van uw woning dun worden door slijtage, is het verstandig om de loodslabben te laten vervangen. Ook slecht aangelegde loodslabben moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Loodslabben zijn namelijk van groot belang voor een waterdichte woning. Loodslabben zijn belangrijke constructies die voornamelijk terug te vinden zijn bij dakkapellen, schoorstenen of platte daken. Ze zorgen voor een waterdichte verbinding tussen verschillende oppervlakken en helpen bij de waterafvoer!

Op deze pagina leest u alles over het vervangen van een loodslab, wanneer dit nodig is en de werkwijze. Ook geven we meer informatie over de verwachten kosten.

Schakel direct een dakdekker in!

Vervangen loodslabben: een samenvatting

 • Loodslabben worden gebruikt rondom schoorstenen, onder nokpannen, rondom een dakkapel of een dakraam en langs de dakranden.
 • Een loodslab gaat ongeveer 30 tot 40 jaar mee. Na verloop van tijd worden ze dunner en dan beschermen ze het dak minder goed tegen regenwater.
 • Het vervangen van loodslabben tot het binnenblad kost ongeveer €200,- tot €220,- per meter.

Wanneer loodslabben vervangen?

Loodslabben slijten na verloop van tijd; ze worden dunner, verliezen aan kracht en kunnen gaan scheuren. U moet sowieso uw loodslabben te vervangen zodra u scheurtjes ziet, anders riskeert u schade door lekkage. Steeds terugkerende lekkages zijn ook een reden om een loodslab te vervangen, bijvoorbeeld wanneer er water binnendringt rondom de schoorsteen of de dakkapel.

Als loodslabben ouder zijn dan 30 jaar, kan het verstandig zijn om het lood te vervangen. Houd vanaf deze leeftijd het lood extra goed in de gaten.

Belangrijke tekenen voor vervanging

 • Bij veroudering van de loodslabben.
 • Wanneer het daklood niet meer goed vast zit of te dun is geworden.
 • Bij terugkerende lekkages rondom plaatsen waar het daklood is aangebracht (dakkapellen, schoorsteen, dakramen en onder de nokvorsten).
 • Slechte plaatsing van de loodslabben.

Levensduur loodslabben

Loodslabben gaan op een dak, schoorsteen of dakkapel ongeveer 30 tot 40 jaar mee. Vanaf deze leeftijd is het dus nog belangrijker om de conditie van uw muurlood of daklood in de gaten te houden. Loodflappen vervangen brengt een groot voordeel met zich mee: als loodflappen eenmaal zijn vervangen, hoeft u zich er tientallen jaren geen zorgen meer om te maken!

Wat kost het vervangen van de loodslabben?

Wat kost het om een loodslab of muurlood te vervangen? Een hele vervanging tot aan het binnenblad van de muur kost €200,- tot €220,- per meter. Een stevige prijs, die te verklaren is door het arbeidsintensieve proces en de materiaalkosten van lood.

Het is ook mogelijk om het oude lood af te snijden en nieuw lood te plaatsen. Dit is een stuk minder tijdrovend en kost daarom minder: €100,- tot €120,- per meter. Deze methode is veel gekozen bij vervangen van het lood van de schoorsteen, vanwege de lage kosten.

Bespaar op de kosten door gratis offertes van dakdekkers te vergelijken.

Kosten loodslabben vervangen: 2024

Werkwijze Kosten (incl. arbeid en btw)
Geheel vervangen (tot binnenblad) €200,- tot €220,- per meter
Afsnijden en deels vervangen €100,- tot €120,- per meter
Vervangen loodslabben rondom schoorsteen €200,- tot €220,- per meter

Loodslabben laten vervangen door een dakdekker?

Vind een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Proces loodslabben vervangen

Hoe gaat het vervangen van loodslabben precies in zijn werk? Er zijn een aantal stappen die door de vakman worden doornomen bij dit type dakrenovatie. De vakman zal beginnen met het verwijderen van het metselwerk en vervolgens zal hij het loodslab verwijderen. We beschrijven hieronder hoe een professional ongeveer te werk gaat bij het vervangen van muurlood.

Stap 1: metselwerk verwijderen.

Twee of drie lagen metselwerk boven de loodslab worden losgehaald en verwijderd, zodat de loodslab open komt te liggen.

Stap 2: loodslab verwijderen.

De oude loodslab wordt weggehaald door eerst de mortel weg te hakken, die de loodslab in de gevel vast heeft gehouden. Als deze eenmaal weg is, is het verwijderen van de loodslab een kwestie van simpelweg optillen en afvoeren.

Stap 3: nieuwe loodslab plaatsen.

Eerst wordt de gevel klaargemaakt voor de nieuwe loodslab door grondig schoon te maken. Daarna is het tijd om een grondlaag aan te brengen, die even moet drogen. De nieuwe loodslab wordt op maat gemaakt en goed ingepast in de dakstructuur. Dit moet zorgvuldig worden gedaan, zodat het dak waterdicht blijft. Vervolgens wordt de loodslab met nieuwe mortel weer vastgemaakt aan de gevel.

Stap 4: gevel dichtmetselen.

Het gevelwerk wordt weer teruggeplaatst door het netjes te metselen. Zo wordt de loodslab afgedekt en de muur weer volledig gedicht.

Stap 5: voegen afwerken.

Als laatste stap wordt de gevel weer gevoegd voor een verfijnde afwerking. De gevel is weer zoals hij was en de nieuwe loodslab kan tientallen jaren vooruit!

Sneller: loodslabben afsnijden en vervangen

Een snellere methode is het afsnijden van de oude loodslab. Dit wordt vooral bij schoorstenen gedaan.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • De oude loodslab wordt afgesneden, tegen het metselwerk.
 • De lintvoeg bij de loodslab wordt ingesneden, om plaats te maken voor nieuw lood.
 • Het nieuwe lood wordt aangebracht op de oude loodslab, en vastgezet met een speciale klem.
 • Tot slot wordt de lintvoeg opnieuw netjes afgewerkt.

Loodslab vervangen dakkapel

De loodslabben rond een dakkapel voeren veel water af en hebben een bepaalde flexibiliteit nodig om zich naar de dakpannen te vormen. Daarom is een goede conditie hier belangrijk. Hier dient u het daklood dus te vervangen als u slijtage of scheuren ziet, voordat anders water uw dakkapel of dakbeschot in kan lekken.

Loodslab vervangen schoorsteen

Ook bij de schoorsteen is aandacht van voor het daklood vereist. Verlies van de waterdichte afsluiting betekent lekkage in het dakbeschot, met mogelijk hoge reparatiekosten tot gevolg. Let dus goed op het ontstaan van scheurtjes door uw dak te inspecteren of dakinspectie te laten doen.

Loodslab plat dak vervangen

Muurlood van een plat dak zorgt voor een waterdichte afsluiting tussen de muur en het platte dak. Dit daklood is vaak scherp gebogen. De plek met de meeste buiging is extra gevoelig voor het dunner worden als gevolg van slijtage. Houd deze rand daarom goed in de gaten.

Loodslab vervangen

Loodslabben onderhouden

Onderhoud aan de loodslabben bestaat voor een groot deel uit het inspecteren van uw dak. Door de conditie van het gehele dak goed te bekijken, vallen onregelmatigheden snel op, waardoor u al vroeg in kunt grijpen als risico’s op daklekkage ontstaan.

Waar kunt u voor goed onderhoud van de loodslabben op letten?

 • Waterafvoer: door de waterafvoer vrij te houden van vuil en opstoppingen, blijft water niet te lang op het dak liggen. Dit vermindert slijtage van de loodslabben.
 • Inspectie op scheurtjes. De loodslab moet altijd in goede conditie zijn. Zodra scheurtjes of andere vormen van slijtage opvallen, moet een loodslab direct worden vervangen om erger te voorkomen.
 • Patineerolie aanbrengen. Omdat lood kan oxideren en deze aanslag ook de gevel of dakkapel kan aantasten, is het aan te raden om de loodslabben te behandelen met een patineerolie. Deze beschermt het lood tegen de aanslag die door oxidatie ontstaat.

Voor- en nadelen van daklood

Lood wordt al tijdenlang gebruikt om een betrouwbare en waterdichte verbinding van oppervlakken op het dak te verzorgen. Wat maakt lood tot een geschikt materiaal voor deze taak?

 • Lood is een zwaar materiaal. Het voordeel van het hoge gewicht van lood is dat het niet zomaar op kan waaien in stormachtige omstandigheden.
 • Lood heeft een lange levensduur. Met een nieuwe loodslab mag u verwachten zo’n 40 jaar niets te hoeven vervangen. Dat is langer dan bij betonnen dakpannen, bijvoorbeeld.
 • Lood is volledig waterdicht. De belangrijkste eigenschap is de waterdichtheid van lood. Met goed geplaatst lood hoeft u zich geen zorgen te maken om lekkage.
 • Lood is buigzaam. Dit is een fijne eigenschap die de waterdichtheid nog verder verbetert. Lood kan zich namelijk goed vormen naar de oppervlakken waar het op aansluit.

Wat zijn de nadelen van lood?

 • Minder milieuvriendelijk. Lood is moeilijk opnieuw te gebruiken en is als afvalstof schadelijk voor het milieu. Dit is een veelgehoorde reden om niet voor lood te kiezen.
 • Moeilijk te herstellen. Kleine reparaties bij lood zijn bijna niet mogelijk. Is er schade? Dan is gedeeltelijk of geheel vervangen vaak de enige optie.
 • Weinig keuze in kleur. De natuurlijke grijze, zilverachtige kleur van lood is de enige keuze. Bij sommige ontwerpen en kleurstellingen kan lood daardoor minder goed passen in het geheel.

Zijn er alternatieven voor loodslabben?

Kiest u omwille van het milieu of de uitstraling liever een ander materiaal dan lood? Dat kan: er zijn verschillende alternatieven op de markt.

 • Wakaflex: dit product is een milieuvriendelijker alternatief dat te verkrijgen is in verschillende kleuren. Wakaflex is voornamelijk bedoeld als dakdoorvoer en daarmee niet te gebruiken als afdichting van platte daken of dakkapellen.
 • Ubiflex is een loodvervanger die wel te gebruiken is bij platte daken en dakkapellen. Dit materiaal is makkelijker aan te brengen dan lood en is qua grondstoffen milieuvriendelijker. Daarnaast heeft het een aantrekkelijke aanschafprijs.
 • Leadax is de eerste loodvervanger ter wereld en is milieuvriendelijker dan lood. Ook van Leadax is de aanschafprijs wat lager dan bij traditioneel lood. Er is één nadeel: dit materiaal is wat stugger.

Loodslabben vervangen kosten

Loodslabben laten vervangen? Vraag gratis offertes aan!

Wilt u uw loodslabben laten vervangen? Laat dit doen door een dakdekker! Wist u dat u kunt besparen door gratis offertes te vergelijken? Maak gebruik van onze handige en vrijblijvende offerteservice.

Hoe werkt het? U ontvangt snel een aantal offertes van dakdekkers uit de buurt. Door die te vergelijken op basis van prijs en aanbod vindt u altijd de specialist met de beste deal. Zo krijgt u de beste kwaliteit voor de laagste prijs! U bespaart hierdoor wel tot 40% op de kosten!