Schoorsteenlekkage oplossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Schoorsteen lekkage

Last van een schoorsteen die lekt? Beschadigd voegwerk is daarvan een oorzaak die veel voorkomt. Helaas hebben veel mensen de ervaring dat een verholpen schoorsteenlekkage na reparatie toch weer terugkomt. Het is dan ook altijd van belang om een lekkage aan schoorstenen door een ervaren vakspecialist te laten opsporen en verhelpen. Wilt u weten wat het verhelpen van een schoorsteenlekkage u kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat zijn de oorzaken van een lekkende schoorsteen? Wat kunt u zelf doen om het lek op te sporen? Hoe wordt een lekkage opgelost? En dekt uw verzekering de kosten? U leest het allemaal op deze pagina.

schoorsteen lekkage

Oorzaken van lekkage bij schoorsteen

Onze ervaring is dat schoorstenen relatief snel slijten. Dit komt omdat deze, hoog op een dak, worden blootgesteld aan grote schommelingen in temperatuur. Heeft u last van vochtplekken op het plafond en rondom uw schouw die terug komen? Dan is er bijna altijd sprake van lekkage van uw schoorsteen. En een schoorsteen die lekt is vaak geen pretje. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Scheuren in loodslabben
 • Afbrokkelend plateau van de schoorsteen
 • Poreus metsel- en voegwerk

schoorsteen lekkage verhelpen

Schoorsteen lekt regen

Dit duidt op een probleem waarbij water van buitenaf de schoorsteen binnendringt, meestal tijdens regenval. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals beschadigd voegwerk, scheuren in de schoorsteen, een kapotte of ontbrekende schoorsteenkap, of problemen met het loodwerk dat de schoorsteen met het dak verbindt. Het is belangrijk om lekkages snel te repareren om waterschade in huis te voorkomen en te zorgen dat de schoorsteen veilig blijft functioneren.

Kosten van schoorsteen lekkage repareren

De kosten voor het verhelpen van een lekkende schoorsteen zijn erg afhankelijk van de oorzaak en daarbij behorende reparatie. Na het opsporen van de oorzaak van de lekkage, kan het zijn dat voegwerk of stenen vervangen moeten worden. Maar het kan ook noodzakelijk zijn om een nieuwe schoorsteenkap te plaatsen. Of uw lekkende schoorsteen te laten impregneren om de vochtproblemen te verhelpen.

Om niet voor verrassingen te komen staan, hebben we een overzicht gemaakt met daarin per reparatie een indicatie van de prijzen waarmee u rekening moet houden.

Schoorsteenlekkage laten verhelpen?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de scherpe prijzen.

Verhelpen schoorsteen lekkage 2024

Type reparatie Omschrijving Prijzen 2024*
Nieuwe schoorsteenkap Afhankelijk van maten en uitvoering €250,- tot €650,-
Vervanging voegwerk Afhankelijk van methode €40,- tot €42,- per m²
Gebroken stenen vervangen Gemiddelde prijs per steen €12,50 per steen
Schoorsteen renovatie Volledige renovatie vanaf €500,-
Impregneren Impregneermiddel aanbrengen Prijs op aanvraag

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.!

Bovenkant schoorsteen waterdicht maken

Om de bovenkant van een schoorsteen waterdicht te maken, zijn er verschillende methoden die toegepast kunnen worden. Hier volgt een overzicht:

 • Aanbrengen van een schoorsteenkap: een schoorsteenkap is een beschermend element dat bovenop de schoorsteen wordt geplaatst. Het houdt niet alleen regenwater tegen, maar voorkomt ook dat dieren nestelen in de schoorsteen en vermindert de kans op vonken die uit de schoorsteen kunnen komen. Er zijn verschillende soorten schoorsteenkappen verkrijgbaar, afhankelijk van de grootte en vorm van de schoorsteen.
 • Waterdichte coatings: er bestaan speciale waterafstotende middelen die op de stenen en voegen van de schoorsteen aangebracht kunnen worden. Deze producten dringen diep door in het metselwerk en vormen een barrière die vocht buiten houdt, maar tegelijkertijd waterdamp van binnenuit laat ontsnappen.
 • Reparatie van het metselwerk: als er scheuren of beschadigingen in het metselwerk zijn, kan regenwater naar binnen lekken. Door de voegen te herstellen of vervangen en beschadigde stenen te vervangen, kan de integriteit van de schoorsteen hersteld worden, waardoor deze beter bestand is tegen water.
 • Loodslabben: bij de aansluiting van de schoorsteen op het dak worden vaak loodslabben gebruikt. Deze zorgen voor een waterdichte overgang tussen het dak en de schoorsteen. Als deze slabben beschadigd of slecht geïnstalleerd zijn, kunnen ze water doorlaten. Een vakman kan nieuw lood aanbrengen of het bestaande lood herstellen om de waterdichtheid te garanderen.
 • Afdichten van de kroon: de schoorsteenkroon, het horizontale oppervlak bovenaan de schoorsteen, moet goed afgesloten zijn om waterdicht te zijn. Het kan nodig zijn om de kroon te herstellen met een waterdicht betonmengsel of ander geschikt afdichtmiddel.

Scheuren in loodslabben

Een loodslab is een strook lood rondom de buitenzijde van uw schouw welke voor een waterdichte afsluiting zorgt. Door werking van zon, vorst, wind en regen kan een loodslab in de loop der jaren langzaam verbuigen. Maar veel vaker ontstaan er door weersinvloeden kleine scheuren in een loodslab, met een schouw die lekt als gevolg. Het is dan zaak om het lood snel te repareren of te vervangen.

 

Afbrokkelend plateau van schoorsteen

Een schoorsteenplateau is de bovenkant van uw schoorsteen. Bij oudere huizen zijn deze vaak van cement gemaakt. Cement is een poreus materiaal en wordt vooral op daken aan hevige weersinvloeden en wisselingen in temperatuur blootgesteld.

Het komt vaak voor dat het cement daardoor op de bovenkant van een schoorsteen gaat scheuren. Stenen gaan loszitten en brokkelen af. Het gevolg is dat neerslag door de openingen lekt.

Poreus metsel- en voegwerk

Cement wordt naast op uw schoorsteenplateau ook gebruikt in de voegen van schoorstenen. Gebarsten of beschadigd voegwerk kan vanzelfsprekend leiden tot lekkages. Barsten of beschadigingen kunnen zijn veroorzaakt door trillingen van werkzaamheden in de buurt of door slecht afgeleverd voegwerk.

Maar veelal hebben invloeden van zon, regen en wind, een grote rol gespeeld in het ontstaan van slijtages aan voegwerk en stenen. Door barsten in stenen en voegwerk kan regen vervolgens gemakkelijk uw de pijp van uw schoorsteen worden ingeblazen.

Oplossingen schoorsteen lekkage

Om grotere lekkages en waterschade in uw woning te voorkomen, is het zaak de oorzaak van een schouw die lekt zo snel mogelijk te vinden en te verhelpen. Wacht dan ook niet te lang met het inschakelen van een dakdekker. De meest toegepaste oplossingen zijn:

 • Nieuwe loodslabben
 • Plateau repareren
 • Nieuwe schoorsteenkap
 • Metsel- en voegwerk renoveren
 • Schoorsteen impregneren
loodslabben vervangen of repareren

Nieuwe loodslabben

Een goedkope en snelle manier om scheuren in loodslabben te repareren is om deze met speciale loodstickers af te plakken. Veelal heeft dit echter niet het gewenste effect. Veel beter kunt u dan nieuwe loodslabben laten plaatsen. Bij schoorstenen wordt daarbij vaak het oude lood afgesneden. Vervolgens wordt de lintvoeg ingeslepen, wordt er nieuw lood aangebracht en de lintvoeg tot slot vakkundig afgevoegd.

Ook is het mogelijk om het lood tot op het binnenblad van uw schoorsteen te vervangen. Houd dan wel rekening mee hogere kosten van uw schoorsteenrenovatie, omdat een deel van het metselwerk eerst wordt verwijderd en later opnieuw wordt aangebracht.

schoorsteen plateau repareren

Plateau repareren

Het repareren van een schoorsteenplateau wordt vaak gedaan door de gehele bovenplaat in kunststof te zetten. Kunststof neemt namelijk geen vocht op en is flexibel. Een nieuwe kunststof bovenplaat is bestand tegen de werking van wisselingen in temperatuur, omdat deze ‘meebeweegt’. Door het nieuwe plateau van kunststof worden verdere scheuren en afbrokkelingen van het cement tegengegaan.

Meer weten over de kosten voor het laten repareren van uw lekkende schoorsteenplateau? Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes bij ons op.

Nieuwe schoorsteenkap

Wanneer een schoorsteenkap lekt, kan regenwater in uw schoorsteenkanaal terecht komen en dient de kap vervangen te worden.

Schoorsteenkappen beschermen zowel loze kanalen als rookkanalen tegen regeninslag en vogels. Vooral in loze kanalen willen vogels zich maar wat graag nestelen. Met een goede kap voorkomt uw dat vogels in uw schoorsteen kunnen komen.

Een schoorsteenkap op een rookkanaal dient daarnaast de rook uit uw open haard of kachel goed af te voeren. Ook dient een kap te voorkomen dat hete asdeeltjes uit uw schoorsteenpijp ontsnappen en schade veroorzaken.

Metsel- en voegwerk renoveren

Omdat het renoveren van metsel- en voegwerk van schoorstenen op hoogte plaatsvindt, heeft uw vakman hiervoor specifieke materialen en hulpmiddelen nodig. Bovendien dient hij aan een aantal veiligheidseisen te voldoen.

Naast het opsporen van het lek en het verwijderen van de poreuze voegen, dient het aanbrengen van nieuwe voegen nauwkeurig te gebeuren. Schoorstenen worden namelijk aan grote verschillen in temperatuur blootgesteld. Daarmee is dit werk een stuk lastiger dan het voegen van een standaard gevel. We raden dan ook aan deze werkzaamheden aan een ervaren vakman over te laten.

Schoorsteen impregneren

U kunt uw lekkende schoorsteen, net zoals uw gevel, bij vochtproblemen impregneren. Met impregneren wordt een waterafstotende laag aangebracht. Deze dakwerken voorkomen dat vocht verder op de stenen en voegwerk kan invreten. Impregneren heeft daarnaast een vertragende werking bij brand. Ook heeft impregneren een isolerende werking en voorkomt het aangroei van algen, vuil, mos en schimmels.

Belangrijk bij het impregneren is dat de vakman het impregneermiddel aanbrengt als er geen vocht meer in de stenen en voegen aanwezig is. Impregneren is vooral een preventieve maatregel en slechts een tijdelijke oplossing als u van tevoren beschadigingen niet laat repareren.

Stappenplan: zelf schoorsteen lekkage opsporen

Wilt u zelf een lek van een lekkende schouw opsporen, gebruik dan onderstaand stappenplan.
Let op: Voer het stappenplan alleen uit wanneer u dit veilig kunt doen!

 1. Ga met een ladder het dak op
 2. Voegwerk: controleer met een schroevendraaier of voegwerk loszit
 3. Metselwerk: bekijk of u loszittende stenen of barsten ziet
 4. Loodaansluitingen: controleer of lood los zit, verbogen is of scheuren zichtbaar zijn.
 5. Plateau: controleer of cement boven op uw schoorsteen is afgebrokkeld of gescheurd

Lekkage schoorsteen laten opsporen

Als u er voor kiest om de lekkage door één van onze professionals te laten opsporen, gebruiken wij één van onderstaande methodes:

 1. Visuele Inspectie: Vaak weten onze vakspecialisten door hun jarenlange ervaring lekkages met het blote oog al op te sporen.
 2. Relatieve vochtmeting: Lukt dat niet, dan meten we op meerdere plekken in de ruimte de vochtigheid op en passen een van onderstaande technieken toe voor het opsporen van de exacte locatie van de lekkage.

  • Thermografie: Met warmtebeeldcamera’s wordt de plek van een lekkage vaak zichtbaar door een onregelmatigheid in het beeld.
  • Rookproef: Door onder druk rook in uw schoorsteen te blazen en te kijken waar de rook uw schouw verlaat, wordt de lekkage zichtbaar.
  • Ultrasoon: Met behulp van ultrazone apparatuur wordt bepaald waar een lekkage zicht bevindt.
  • Endoscopie: Met behulp van een piepkleine camera in een flexibele buis spoort de vakspecialist de lekkage en eventueel andere verborgen gebrek op.

Schoorsteen bekleden met dakleer

Dit is een methode om de schoorsteen waterdicht te maken en te beschermen tegen weersinvloeden door het aanbrengen van dakleer. Dakleer, ook wel bekend als bitumineuze dakbedekking, is een waterdicht materiaal dat vaak gebruikt wordt op platte daken. Het bekleden van een schoorsteen met dakleer kan een effectieve manier zijn om lekkages te voorkomen, vooral in gebieden waar de schoorsteen direct blootstaat aan regen.

Schoorsteen inpakken met bitumen

Bitumen is een ander waterdicht makend materiaal dat vergelijkbaar is met dakleer. Het inpakken van een schoorsteen met bitumen kan refereren aan het gebruik van bitumineuze producten zoals bitumenverf, rollen bitumen of bitumen kit om de schoorsteen waterdicht te maken. Deze methode wordt vaak toegepast bij de reparatie van bestaande schoorstenen of om extra bescherming te bieden aan de buitenkant van de schoorsteen.

Lekkage schoorsteen verzekering

Een veelgestelde vraag is of schade door een schoorsteenlekkage vanuit een verzekering gedekt is. En zo ja, of u hiervoor dan uw opstal- of inboedelverzekering moet aanspreken. Makkelijk ezelsbruggetje hierbij om te onthouden is dat schade áán uw woning altijd onder de opstalverzekering valt en schade in uw woning vanuit een inboedelverzekering gedekt is.

Lekkages vallen dus onder uw opstalverzekering. Een verzekeraar keert alleen uit als de lekkage niet uw eigen schuld is of redelijkerwijs niet veroorzaakt kan zijn door nalatigheid. Als u de lekkage dus had kunnen voorkomen, zal een schade in de meeste gevallen niet vallen onder dekking van uw verzekering.

schoorsteen lekkage offerte aanvragen

Voordelen inschakelen specialist

 • Voorkom risico’s op hoogte
 • Profiteer van de ervaring van de specialist
 • Uw specialist voldoet aan alle gestelde veiligheidseisen
 • Uw specialist maakt gebruik van professionele apparatuur

Besparen op verhelpen schoorsteenlekkage?

Bent u opzoek naar een expert om uw schoorsteen lekkage of daklekkage op te sporen? Bent u niet in staat om zelf u dak op te gaan? Of wilt u dat uw lekkage snel en vakkundig wordt verholpen?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan meerdere gratis offertes, krijgt inzicht in de kosten van de reparatie en maakt eenvoudig zelf een keuze uit de naar u toegestuurde prijsopgaves.