Dak laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakreiniging: wat is het en wat zijn de kosten?

Een dakreiniging voorkomt beschadigingen en andere problemen aan uw dak. Bovendien zorgt het voor een vernieuwde uitstraling en stijgt uw woning hierdoor in waarde. Wilt u ook de levensduur van uw dakbedekking verlengen met een reiniging?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag krijgt u zo snel mogelijk tot wel 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod!

Op deze pagina leest u wat een dakreiniging inhoudt en waarom het hoog tijd is om ook uw dak schoon te maken. U leest over de voordelen, de gemiddelde kosten én we geven u tips voor uw eigen dakreiniging.

dakreiniging

Wat is dakreiniging?

Een dakreiniging houdt in dat u of een dakdekker al het vuil van de dakpannen verwijdert. Dit wordt gedaan op verschillende manieren: met een speciale hogedrukspuit, hete stoom of door middel van een chemisch middel.

Welke methode gehanteerd wordt voor het dakpannen reinigen, hangt af van de kwaliteit van uw dak en het soort vervuiling. Voor het verwijderen van mos is een milde techniek vaak voldoende, terwijl verfresten of roetaanslag wel een iets drastischere methode vereisen.

Met een dakreiniging zorgt u ervoor dat het aangezicht van uw woning netjes en verzorgd is. Het voorkomt bovendien beschadigingen en lekkages en verlengt ook nog eens de levensduur van de dakbedekking! Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Soorten dakreiniging

Een dakreiniging is te onderscheiden in verschillende onderdelen. Veel woningeigenaars laten hun dak bijvoorbeeld ontmossen, omdat dit beschadigingen kan veroorzaken. Maar ook het schoonmaken van de dakgoot valt onder de noemer ‘dakreiniging’.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten dakreiniging. Wilt u hiervoor een dakdekker inhuren? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Dak ontmossen

Groeit er mos op het dak? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Mos lijkt misschien onschuldig, maar het veroorzaakt ook de groei van onkruid. Dit onkruid gaat wortelschieten in de dakbedekking, waardoor er scheurtjes in de dakbedekking terecht komen. De kans op kapotvriezen in de winter is dan erg groot, met nog grotere waterschade als gevolg.

Laat uw dak dus snel ontmossen!

In de meeste gevallen kunt u het mos op uw dak snel laten verwijderen met een milde reinigingstechniek. De vakman hoeft hier geen chemische middelen te gebruiken, stoom of een speciale hogedrukspuit is ook een goede optie.

2. Dakgoot reinigen

Het reinigen van de dakgoot is ook een belangrijk onderdeel van een dakreiniging. Tijdens het reinigen van het dak loopt al het vuil namelijk rechtstreeks de dakgoot in: zou u dit niet direct ook schoonmaken, dan ontstaan er blokkades en verstoppingen. Ook die kunnen voor lekkages en vochtproblemen in huis zorgen.

Hoe wordt de dakgoot gereinigd?

De vakman verwijdert eerst al het losse vuil: takken, bladeren en oude vogelnestjes. Hierna is het tijd om ook het slib aan de zijkanten te verwijderen. Soms is het voldoende om de goot onder hoge druk schoon te spuiten, maar in andere situaties moet de vakman flink schrobben om de zijkanten goed schoon te krijgen.

De kosten voor het reinigen van de dakgoot liggen rond de €3,- tot €5,- per lopende meter.

3. Algemene dakreiniging

Tot slot is er nog de algemene dakreiniging. Deze wordt ingezet als onderhoud van daken, om zo de levensduur te verlengen. Dit wordt vaak gecombineerd met het coaten of impregneren van het dak: dit zorgt ervoor dat het dakoppervlak beschermd blijft tegen vuil.

Hoe ziet een algemene dakreiniging eruit?

De dakdekker voert eerst een dakinspectie uit. Hij kijkt hierbij naar de kwaliteit van het dakoppervlak en spoort beschadigingen en zwakke plekken op. Door deze direct te herstellen bent u een grote lekkage voor en blijven hoge kosten bespaard.

Daarna begint de vakman met de dakreiniging. Hij doet dit van boven naar beneden, zodat het water niet onder de pannen terecht komt. De gekozen methode hangt af van het soort vervuiling en de staat van uw dakbedekking.


Besparen op uw dakreiniging?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!


Welke stappen neemt een dakreiniger?

  Hoe gaat een dakdekker te werk bij een professionele dakreiniging? Hieronder hebben we het stappenplan van een vakman voor u op een rij gezet, zodat u een beeld krijgt van de werkzaamheden.

 • Dakinspectie: De eerste stap is het uitvoeren van de dakinspectie. Zo worden alle zwakke plekken in kaart gebracht.
 • Dakreiniging: De vakman gebruikt een speciale hogedrukspuit om het oppervlak te reinigen. Een vuilvrees zorgt voor een roterende werking, waardoor het water niet te hard aankomt op het oppervlak. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over beschadigingen aan het oppervlak. Behalve een hogedrukspuit kan de reiniging ook uitgevoerd worden met stoom of met een chemisch reinigingmiddel. Dit middel brengt hij met een roller aan op het dak, en laat het daarna een half uur tot een paar uur inwerken. Met water spuit hij het dak daarna schoon.
 • Nabehandeling: Als nabehandeling is het mogelijk om het dak te coaten of te impregneren. Dit zorgt voor een extra beschermlaag tegen vuil.

dak laten reinigen

Extra opties na dakreiniging

Na de dakreiniging zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat uw dak optimaal beschermd blijft. Coaten of impregneren zorgen beide voor een beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat vuil niet langer aan het oppervlak hecht, wat lekkages en vervuiling voorkomt.

Hieronder gaan we verder in op coaten en impregneren, en wat precies het verschil is tussen de twee technieken. Weten wat dit kost? Vraag dan gratis offertes aan!

Dak coaten

Het coaten van het dak is één van de opties. Hierbij brengt de vakman een beschermlaag aan op het oppervlak. Dit voorkomt dat vocht in de dakbedekking dringt en houdt het dak bovendien schoon van vuil.

Het voordeel van coaten is dat dit ook een kleurtje aan uw dak geeft. Dit is dus een goede optie voor daken die flink verouderd of verkleurd zijn. De coating zorgt ervoor dat het oppervlak er weer als nieuw uit ziet.

Dak impregneren

Een alternatief is impregneren. In tegenstelling tot coaten, waarbij de laag op het oppervlak ligt, dringt het impregneermiddel tot diep in de poriën van de dakbedekking. Hierdoor dringt er geen water naar binnen en ontstaat er geen vervuiling.

Bij impregneren is er geen kleur aanwezig: dit is volledig kleurloos en is dus niet zomaar te zien met het blote oog. Er verandert niets aan het aangezicht van uw woning. Hierdoor is impregneren ook iets goedkoper dan coaten.

Wat zijn de kosten van een dakreiniging?

  Een dakreiniging kost gemiddeld €5,- tot €15,- per m². Deze kosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

 • Het daktype: schuine daken reinigen is vaak iets duurder dan het schoonmaken van een plat dak.
 • Het soort dakbedekking: dit heeft invloed op de daadwerkelijk gebruikte methode.
 • Het uurtarief van de dakdekker: elke vakman hanteert andere arbeidskosten.
 • Wilt u het dak ook nabehandelen, om de schone en verzorgde uitstraling langer te behouden? Impregneren is de goedkoopste optie, dit kost gemiddeld €4,- tot €7,- per m². Voor het coaten van het dakoppervlak betaalt u gemiddeld €10,- tot €20,- per m². Houd er rekening mee dat deze kosten nog over de kosten van de dakreiniging heen komen. voor de exacte kosten kunt u altijd gratis offertes ontvangen.

Dak reinigen kosten 2024

Werkzaamheid Prijs 2024
Dak reinigen Tussen de €5,- en €15,- per m²
Dak coaten Tussen de €10,- en €20,- per m²
Dak impregneren Tussen de €4,- tot €7,- per m²

Laat uw dak reinigen tegen de laagste prijs!

Vind een goedkope dakdekker in uw regio en bespaar tot wel 40%!


Waarom moet je je dak schoonmaken?

Een dakreiniging overbodig? Zeker niet! Dit is een cruciaal onderdeel van uw standaard dakonderhoud. Het verlengt de levensduur van uw dakbedekking en zorgt er bovendien voor dat lekkages voorkomen worden. Daar komt nog bij dat een reiniging ervoor zorgt dat uw huis er fris en verzorgd uit ziet, wat inhoudt dat de woningwaarde stijgt.

Dit zijn de belangrijkste redenen om uw dak te reinigen:

 • Vervuiling ziet er slordig en onverzorgd uit.
 • Een reiniging voorkomt beschadigingen en lekkages.
 • Hiermee voorkomt u hogere herstelkosten.
 • Door het dak regelmatig schoon te maken verlengt u de levensduur.
 • Dit heeft een positief effect op de waarde van de woning.

Dakreiniging: hier moet je op letten

Wilt u uw dak laten reinigen, dan raden we aan een vakman in te huren. Dit is de beste manier om te garanderen dat uw dak snel en vakkundig schoongemaakt is. Een groot voordeel hiervan is dat u bovendien geen materialen of gereedschappen hoeft te kopen én zeker weet dat er tijdens het schoonmaken geen beschadigingen ontstaan.

Kiest u voor een coating of impregneren?

Onthoud dan wel dat dit geen permanente oplossing is. Het beschermt uw dak voor ongeveer 10 jaar. Hierna moet u de behandeling herhalen voor het optimale effect. Uiteindelijk is het vervangen van de dakbedekking de enige optie om de kwaliteit van het dakoppervlak te verbeteren als de bedekking flink verouderd of beschadigd is.

dakreiniging kosten

Dak laten reinigen? Vergelijk gratis offertes!

Ziet u het niet zitten om zelf het hoge dak op te klimmen? We geven u groot gelijk: met de hulp van een vakman is uw dak in een mum van tijd schoon zonder dat u ook maar een vinger hoeft uit te steken. U voorkomt het risico op valgevaar en weet bovendien zeker dat er geen beschadigingen aan de dakbedekking ontstaat. Op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u tot wel 5 offertes van experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40% op de kostprijs. Wilt u dit ook? De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, wat inhoudt dat u nergens aan vast zit. Begin daarom vandaag nog met vergelijken!