Wat doen bij een lekkende lichtstraat?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Lichtstraten zijn een prachtige toevoeging aan uw woning, maar een lekkage kan voor veel overlast zorgen. Wat moet u doen als u merkt dat uw lichtstraat lekt? In dit artikel brengen we de mogelijke oorzaken van een lekkage aan het licht, bespreken we de beste reparatiemethoden en geven we tips om toekomstige problemen te voorkomen.

Korte samenvatting over lekkende lichtstraat

 • Lichtstraten zijn gevoelig voor lekkages door verouderde kitnaden, beschadigde ruiten, slecht geïnstalleerde dakbedekking, verstopte afvoeren en extreme weersomstandigheden.
 • Reparatiemethoden omvatten het herstellen van kitnaden, vervangen van glas, repareren van dakbedekking en schoonmaken van afvoeren.
 • Bij zichtbare waterschade, verhoogde energiekosten of structurele schade kan vervanging van de lichtstraat noodzakelijk zijn.
 • De kosten voor reparaties variëren, met prijzen van €50,- tot €500,- afhankelijk van de benodigde werkzaamheden.
 • Regelmatig onderhoud, het schoonhouden van afvoeren en periodieke professionele inspecties helpen lekkages te voorkomen.

Lichtstraat lekkages: mogelijke oorzaken

Een lekkage in een lichtstraat kan verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Verouderde kitnaden: De kitranden rondom de lichtstraat kunnen na verloop van tijd uitdrogen en scheuren, waardoor water naar binnen kan sijpelen.
 • Beschadigde ruiten: Een barst of scheur in het glas van de lichtstraat kan leiden tot waterinfiltratie.
 • Slecht geïnstalleerde dakbedekking: Onjuiste plaatsing van de dakbedekking rondom de lichtstraat kan openingen veroorzaken waar water doorheen kan komen.
 • Verstopte afvoeren: Bladeren en ander vuil kunnen de afvoeren verstoppen, wat kan leiden tot waterophoping en lekkages.
 • Extreme weersomstandigheden: Hevige regenval, stormen en andere extreme weersomstandigheden kunnen de structuur van uw lichtstraat beschadigen en lekkages veroorzaken.

Methodes voor lichtstraat reparatie

Er zijn verschillende methoden om een lekkende lichtstraat te repareren. De gekozen methode hangt af van de oorzaak en de ernst van de lekkage. Als de lekkage wordt veroorzaakt door verouderde kitnaden, kan het opnieuw afdichten met hoogwaardige siliconenkit een effectieve oplossing zijn. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is voordat u begint met kitten. Bij beschadigde ruiten moet het glas vervangen worden. Dit is een taak die vaak het beste kan worden uitgevoerd door een professional om ervoor te zorgen dat het nieuwe glas correct wordt geïnstalleerd en goed afdicht. Wanneer de dakbedekking rondom de lichtstraat het probleem veroorzaakt, kan het nodig zijn om deze te repareren of te vervangen. Dit kan variëren van het aanbrengen van een noodreparatie tot het volledig vervangen van de dakbedekking. Het regelmatig schoonmaken van de afvoeren rond uw lichtstraat kan toekomstige lekkages voorkomen. Zorg ervoor dat bladeren en ander vuil worden verwijderd om een goede waterafvoer te garanderen.

Wanneer lichtstraat repareren?

Het is belangrijk om snel te handelen bij een lekkage in uw lichtstraat om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele situaties waarin u direct actie moet ondernemen:

 • Zichtbaar waterlekkage: Als u water ziet druppelen of stromen, moet u direct maatregelen nemen om de lekkage te stoppen.
 • Waterschade aan interieur: Vochtplekken op muren, plafonds of vloeren kunnen wijzen op een ernstiger probleem dat snel moet worden aangepakt.
 • Verhoogde energierekening: Een lekkende lichtstraat kan de isolatie van uw woning verminderen, wat leidt tot hogere energiekosten.