Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!
Vochtige kelder
Last van een vochtige kelder? Dit hoeft geen probleem te zijn, als u de kelder niet gebruikt. Wilt u de kelder wel gebruiken als leefruimte, dan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is. Op zoek naar een vochtspecialist?
U ontvangt na de aanvraag zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes in uw mailbox. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de prijs te besparen!
Op deze pagina leest u meer over vocht in de kelder. U leest wat de oorzaken zijn van een vochtige kelder én hoe u vocht in uw kelder voorkomt.
Vocht in uw kelder? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo gebeurt het vaak dat er bij een vochtige keldermuur grondwater naar binnensijpelt. De keldermuren staan onder continue druk van het grondwater, dus het is niet gek dat het een weg naar binnen vindt.
Hoe komt grondwater binnen?
Grondvocht kan via poreuze keldermuren naar binnenkomen. Het gebeurt ook regelmatig dat de aansluiting van de keldermuren en de vloer of het plafond niet helemaal waterdicht is, waardoor water naar binnenkomt.
Een andere mogelijke oorzaak van vocht in de kelder, is een gebrek aan ventilatie. Hierdoor wordt condens niet naar buiten afgevoerd, en stijgt de vochtigheidsgraad. Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!
Gevolgen vochtige kelder
Een vochtige kelder is geen gezonde leefomgeving. Zo ontstaat er schimmel in de kelder en heeft u in extreme gevallen zelfs last van zwammen op de muur. Bij hele erge vochtproblemen in de kelder, ontstaat er zelfs een teveel aan water op de keldervloer.
De hoge luchtvochtigheidsgraad veroorzaakt gezondheidsproblemen. Zeker mensen met longproblemen of astma merken dit. Het veroorzaakt allergische reacties, hoofdpijn en benauwdheid. Ook zult u meer hoesten of heeft u zelfs last van een chronische verkoudheid.
Dit zijn de meest voorkomende gevolgen van een vochtige kelder:
te hoge luchtvochtigheid
schimmel in kelder
vochtige keldermuren
zwammen op de muur
vervelende gezondheidsproblemen
Vochtige keldermuur behandelen en besparen op de kosten?
Vergelijk de prijzen van vochtspecialisten en bespaar tot 40%!
Wilt u de kelder gebruiken als slaapkamer, werkkamer of sportkamer? Dan moet u de vochtige kelder droog maken. Hier zijn verschillende bestrijdingsmethodes voor. De vochtbestrijding techniek die gebruikt wordt, is heel erg afhankelijk van de oorzaak van het vocht in uw kelder.
Een bekuiping is één van de meest gebruikte technieken om een vochtige kelder waterdicht te maken. Dit houdt in dat de vochtspecialist een waterdichte pasta gebruikt om de muren en vloeren in te smeren. Voordat deze bekuiping wordt aangebracht, is het belangrijk dat de muren en vloeren niet beschadigd zijn. Is dit wel het geval? Dan herstelt de vochtspecialist eerst de beschadigingen.
Traditionele kelderbekuiping
Bekijk hoe vakmannen een traditionele bekuiping aanbrengen.
Kelderdrainage
Een kelderdrainage is een oplossing voor te veel vocht in de kelder. Drainage zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt afgevoerd naar een reservoir. Dit kan op drie manieren:
Randdrainage: als vocht via de kimnaad naar binnenkomt.
Vloerdrainage: wanneer grondvocht via de vloer de kelder binnendringt.
Wanddrainage: als grondwater via de wand naar binnen sijpelt.
Vochtige keldermuren behandelen: injecteren
Voelen de keldermuren vochtig aan? Dan is het mogelijk dat u last hebt van opstijgend grondwater in de kelder. Optrekkend vocht houdt in dat grondvocht via het metselwerk in de muur omhoog trekt. Dit lost u op door de keldermuren te injecteren.
Muren injecteren houdt in dat de vakman kleine boorgaten in de muur maakt, en een waterdicht injectiemiddel inbrengt. Dit verspreidt door de muur en vormt zo een waterkering.
Vochtige kelder ventileren
In een vochtige kelder is ventilatie enorm belangrijk. Dit zorgt ervoor dat condensvocht wordt afgevoerd en er komt frisse lucht binnen. Bij een vochtige kelder is er vaak niet voldoende ventilatie, waardoor condens blijft hangen. Dit gaat dan op de muren zitten, waardoor vochtplekken en zelfs schimmels ontstaan.
Hoe kan ik de vochtige kelder ventileren?
Door bijvoorbeeld ventilatieroosters te plaatsen, of met de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem.
Vochtige keldervloer behandelen
Komt grondwater via de vloer naar binnen? Dan is het belangrijk om de vloer te behandelen tegen vocht. Dit kan op verschillende manieren, maar een kelderafdichting is de meest gekozen optie. Hierbij maakt u de vloer waterdicht, door de vloer te behandelen met een waterdichte pasta. Hierdoor komt grondwater niet langer via de vloer naar binnen.
Een andere techniek die veel gebruikt wordt, is vloerdrainage. Hierbij ligt er op de vloer een noppenmembraan, met kleine kanaaltjes. Via deze kanaaltjes wordt overtollig water afgevoerd naar een opvangreservoir.
Vocht in kelder bestrijden? schakel een vakman in!
Vind eenvoudig de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%!
Het schilderen van een kelder zorgt voor een veel mooiere uitstraling. Maar is het wel mogelijk om een vochtige kelder te schilderen?
We raden u aan om eerst echte vochtproblemen in de kelder te verhelpen en te wachten tot de keldermuren goed droog zijn. Meet het vochtgehalte van de muur: bij een vochtgehalte van maximaal 6% is schilderen mogelijk. Dan weet u zeker dat het schilderwerk goed droogt en dat er geen schimmels ontstaan. Zorg ook dat de temperatuur tijdens het schilderen minimaal 5 graden is en kies een verfsoort die geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes.
Vochtige kelder droog maken en houden
Na vochtbestrijding is het belangrijk om een vochtige kelder goed droog te houden. Maar hoe doet u dit?
De beste methode om vocht uit de kelder te houden, is door middel van ventilatie. Wilt u de kelder intensief gaan gebruiken, om te sporten of als werkkamer? Dan raden we u aan om te investeren in een goede ventilatie. In veel gevallen zorgt een mechanisch ventilatiesysteem voor voldoende frisse lucht en verdwijnt het meeste vocht in huis.
Merkt u dat de muren toch weer vochtig en klam aanvoelen of dat de luchtvochtigheid begint te stijgen? Schakel dan een vochtspecialist in om de oorzaak hiervan te achterhalen.
Vochtige kelder zelf behandelen?
Vocht in de kelder zelf bestrijden? Wij raden u altijd aan om hiervoor een expert in te schakelen. Alleen dan weet u zeker dat er een juiste vochtdiagnose gesteld wordt. U kunt vocht in de kelder immers pas bestrijden op het moment dat u weet waar het vandaan komt. Daar komt nog bij dat het inschakelen van een vochtspecialist verschillende voordelen heeft.
Zo hoeft u zelf geen materialen of gereedschappen aan te schaffen. Ook weet u zeker dat uw kelder niet beschadigd raakt door een verkeerde behandeling. Dit is belangrijk: door een verkeerde behandeling kan het namelijk ook voorkomen dat de vochtproblemen groter worden! Schakel daarom altijd een vochtspecialist in.
Vochtige kelder opknappen, bespaar op de kosten!
Wilt u de vochtige kelder eindelijk opknappen zodat u extra leefruimte creëert? Of omdat u uw spullen hier warm en droog wilt opslaan? Schakel dan een vakman in! Er zijn verschillende manieren waarop u op de kosten van een specialist bespaart. Combineer meerdere werkzaamheden, zoals vochtbestrijding in de kelder én in uw woonkamer voor een lagere prijs per m².
Zo bespaart u op de kosten van uw vochtbestrijding:
Kies voor een specialist in uw regio en bespaar zo op voorrijkosten.
Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit.
Combineer verschillende werkzaamheden voor een lagere prijs per vierkante meter.
Vergelijk de prijzen van meerdere experts en bespaar zo tot wel 40%!
Wilt u af van uw vochtige kelder (of vochtige kruipruimte)? Laat de vochtige kelder dan behandelen door één van de vochtspecialisten bij u in de regio. Door de vochtproblemen op te lossen kunt u uw kelder weer gebruiken als sport- of hobbyruimte of als opslagruimte voor al uw oude spullen. Op zoek naar een vakman?
Na de aanvraag vindt u de offertes zo snel mogelijk in uw mailbox. Vergelijk de verschillende voorwaarden en prijzen én bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Deze offerteaanvraag is gratis volledig vrijblijvend. Dat betekent dat u helemaal nergens aan vast zit. Dus waar wacht u nog op: start direct met vergelijken!