Vocht in huis laten detecteren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Vochtdetectie: vochtproblemen in huis opsporen

Vochtproblemen zijn altijd heel vervelend, zeker als u niet precies weet waar het vocht vandaag komt. Een lek in het dak bijvoorbeeld kan op een heel andere plek vochtplekken opleveren. Of er is een leiding onder de vloer gesprongen, dan weet u ook niet precies waar het probleem zich bevindt.

Voor een vochtspecialist is dat gelukkig geen probleem: die maakt namelijk van allerlei technieken gebruik voor vochtdetectie. Zo komt hij er meestal zonder breekwerk achter waar het vochtprobleem zich voordoet. Op deze pagina leest u alles over vocht detecteren. Ook vindt u via onze offerteservice gemakkelijk en snel een goede vochtspecialist.

Start gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken ziet u snel welke vakman het beste aanbod heeft. Deze service is helemaal gratis en u zit ook nergens aan vast. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!

Wat is vochtdetectie?

Vochtdetectie, ook wel lekdetectie genoemd, is simpel gezegd het opsporen van een lekkage. Meestal lukt dat met het blote oog wel, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Dat komt omdat de meeste leidingen tegenwoordig zijn weggewerkt in muren. Als er dan een leiding kapotgaat, zult u dat niet direct doorhebben. Ook kan het zijn dat de vochtplekken op een andere plek verschijnen dan het lek, omdat het water eerst nog ergens anders heen loopt.

vochtdetectie

Waarom is vochtdetectie belangrijk?

Het detecteren van vocht is belangrijk omdat vochtproblemen zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Ze gaan namelijk nooit vanzelf over en zorgen na verloop van tijd voor veel schade.

Ten eerste zijn vochtproblemen schadelijk voor uw gezondheid. Een vochtige lucht kan luchtwegproblemen veroorzaken en van de schimmel die na verloop van tijd ontstaat kunt u last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsklachten.

Is schimmel slecht voor de woning?

Daarnaast zijn vocht en schimmel ook slecht voor uw woning. Deze tasten de constructie van uw woning aan, zeker wanneer deze van hout is. Hout dat lang vochtig is, begint zacht te worden en te verrotten. Daarom is het verstandig om vocht in de muur of in de vloer van uw woning zo snel mogelijk te verwijderen met de juiste vochtbestrijding.

Vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman.

Wanneer vochtdetectie laten uitvoeren?

De meeste vochtproblemen zijn met het blote oog goed te zien. Als er een plasje water onder een radiator ligt, zult u snel doorhebben dat de radiator niet meer waterdicht is. Maar wanneer een lek zich in een leiding in de muur of de vloer bevindt, is het een lastiger verhaal.

In dat geval is het verstandig om vochtdetectie uit te laten voeren door een vochtspecialist. Hij gebruikt bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera om te zien waar zich water bevindt. Water is namelijk vaak koud, wat goed te zien is met de camera. Zo zijn er verschillende technieken om vocht in huis te meten.

Doordat de vakman na de detectie van het vocht precies weet waar het probleem zich bevindt is de oplossing ook gemakkelijker.

vochtdetectie

Wat kost vochtdetectie?

De gemiddelde kosten van vocht detecteren liggen tussen de €50,- en €150,-. Dit prijsvoorbeeld is van een calciumcarbide test, die het meest uitgevoerd wordt.

De kosten van andere methodes van vocht opsporen zijn lastig geven, omdat die erg afhankelijk zijn van de locatie en de ernst van het probleem en het aantal muren dat onderzocht moet worden. Voor een volledige vochtdiagnose moet u rekening houden met gemiddelde kosten van €300,-.

Wilt u graag exacte prijzen weten? Maak dan gebruik van onze offerteservice. Deze dienst kost u helemaal niets en u zit ook nergens aan vast!


Vochtdetectie laten uitvoeren?

Schakel een vochtspecialist voor voordelige en professionele vochtdetectie.


Methodes voor vochtdetectie

Er zijn verschillende methodes om vocht te detecteren, zoals de calciumcarbide test en een vochtmeting. De beste keuze is afhankelijk van uw situatie. De vochtspecialist weet precies welke methode het beste toegepast kan worden voor uw vochtprobleem.

Calciumcarbide test

De calciumcarbide test is een zeer betrouwbare manier van vocht detecteren. De vochtmeter zorgt namelijk voor een chemische reactie met vocht. Dat maakt dat de resultaten heel nauwkeurig zijn en bovendien snel af te lezen.

De vochtmeter bestaat uit een hermetisch afgesloten fles, met daarin een monster van de muur of vloer. Als er vocht in het monster aanwezig is, treedt een chemische reactie op waarbij er acetyleengas vrijkomt. Door het vrijkomen van dit gas, stijgt de druk in de fles. Deze druk wordt vervolgens wordt omgezet in een vochtpercentage. Op die manier weet de vochtspecialist precies waar zich vocht bevindt. Vraag gratis offertes aan en vind de vochtspecialist die bij jou past.

Vochtmeters

Naast de calciumcarbide test zijn er ook andere vochtmeters:

  • Hygrometers: eze meten de luchtvochtigheid in een ruimte. Wanneer deze hoog is, is er waarschijnlijk sprake van een vochtprobleem.
  • Protimeter: dit is een vochtmeter die met pinnen de vochtigheid van bouwmaterialen kan meten, zoals beton of hout.
  • Scanners: er zijn ook pinloze vochtmeters die het vochtgehalte in een muur kunnen scannen met behulp van microgolven.

specialist vochtdetectie

Diagnoses na vochtdetectie

Na het vocht detecteren komt de vakman altijd met een diagnose. U weet dan van welk vochtprobleem u last heeft en wat de mogelijke oplossingen zijn. In de meeste gevallen voert de vochtspecialist de reparaties ook uit.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is grondvocht dat via de fundering en muren van uw woning omhoog kruipt. U herkent dit probleem dan ook aan vochtplekken onderop muren aan de binnenkant of de buitenkant van uw woning.

De oplossing is het aanbrengen van een vochtwerende laag in de muren. Dat kan door de muren te injecteren of te onderkappen.

Lekkage

Lekkage kan zich voordoen in een leiding, maar ook in een ander onderdeel van uw woning, zoals het dak. Door een gat komt er (regen)water binnen, wat binnen voor vervelende vochtproblemen zorgt.

Op het dak komen lekken vaak voor op verbindingen tussen verschillende dak-delen, zoals rond een dakkapel of bij de schoorsteen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door vocht en regenwater van buiten dat door de gevel van uw woning naar binnen dringt. Dit vochtprobleem is dan ook te herkennen aan vochtplekken aan de binnenkant van buitenmuren.

Het duidt erop dat de gevelbekleding versleten is, waardoor uw woning niet meer tegen vocht beschermd is. Een mogelijke oplossing is de gevel te impregneren of nieuwe gevelbekleding te laten aanbrengen.

Condensatie

In ruimtes waar warm water wordt gebruikt, zoals de keuken en badkamer, komt ook condens vrij. Dit condens kan vervolgens neerslaan op muren of het plafond en daar voor vochtplekken zorgen.

De enige methode om van condensatievocht af te komen is door goed te ventileren. Dat kan door een raam open te zetten of structureel door een ventilator te laten installeren. Er zijn verschillende ventilators te krijgen.

Vraag gratis offertes aan voor persoonlijk en deskundig advies!

Vochtproblemen gevonden: wat nu?

Wanneer de vochtspecialist een vochtprobleem constateert is het belangrijk om dat probleem snel op te lossen. Dat houdt in dat niet alleen de vocht- en/of schimmelplekken verwijderd moeten worden, maar dat het onderliggende lek ook gerepareerd wordt.

Beide worden door vochtspecialisten gedaan. Na de vochtdetectie krijgt u een advies en offerte over de te verrichten werkzaamheden. Daarna bent u voorgoed van het probleem verlost!

specialisten vochtdetectie

Lekdetectie laten doen? Vergelijk gratis offertes

Bij vochtproblemen is het altijd belangrijk om snel in actie te komen. Daarmee bespaart u extra kosten door de extra schade die na verloop van tijd ontstaat. Bent u op zoek naar een goede en betaalbare vochtspecialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Bovendien betaalt u niets voor de offertes en zit u ook nergens aan vast!