Specialist in vochtbestrijding

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vochtbestrijding Utrecht

Wanneer u last heeft van schimmel of vochtplekken op de binnenmuren, dan is goede vochtbestrijding noodzakelijk. In Utrecht zijn verschillende vochtspecialisten actief die u graag helpen bij het bestrijden van optrekkend- of doorslaand vocht, zodat u voorgoed verlost bent van uw vochtige muren. Wilt u meer weten over de verschillende vochtproblemen die in huis kunnen ontstaan en hoe u deze moet bestrijden? Dan zit u op deze pagina goed! Hier leest u over vochtwering en het bestrijden van problemen zoals optrekkend grondvocht of doorslaand regenwater. Ook leest u meer over het verwijderen van schimmel en krijgt u een indicatie van de kosten voor vochtbestrijding. Wilt u besparen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!


vochtbestrijding Utrecht

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht bestaat uit grond- of regenwater dat via de fundering en het metselwerk omhoog in de muren trekt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor optrekkend vocht. Meestal wordt dit veroorzaakt door een combinatie van zaken zoals een grote luchtvochtigheid of hoge waterstand, en de zuigende werking van het verticale metselwerk, zeker wanneer dit al enige jaren oud is.

Het bestrijden van vocht in Utrecht is niet altijd gemakkelijk, Maar met het waterdicht maken van uw woning en met de juiste vorm van kelderdichting komt u een heel eind.

doorslaand vocht Utrecht

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand regenwater is één van de problemen die in Utrecht regelmatig voorkomt. Dit ontstaat bij woningen waarvan het metselwerk poreus is geworden. Wanneer de neerslag tegen de stenen aan slaat, wordt dit door de stenen opgenomen. Het gevolg zijn vochtige muren, waarop vochtplekken en zwarte schimmel ontstaat. Bovendien zorgen vochtige muren voor een hogere luchtvochtigheid, wat vervelende gevolgen heeft voor uw gezondheid. Wanneer u last heeft van doorslaand vocht, maak dan de muren volledig waterdicht. Bijvoorbeeld door impregneren of het laten aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Soms heeft u voor dit laatste een vergunning nodig. Dit checkt u op omgevingsloket.nl.

vochtproblemen bestrijden

Vochtproblemen bestrijden in Utrecht

Wanneer u te maken krijgt met vochtproblemen zoals optrekkend grondwater, vochtplekken en vochtige woonkamermuren is het van belang de luchtvochtigheid laag te houden. Ventileren alleen is niet voldoende om de vochtigheidsgraad te verlagen, u moet ook de oorzaak van de vochtproblemen aanpakken. Hoewel er verschillende manieren zijn waarop u zelf aan de slag kunt met vochtbestrijding, is het verstandig om een vochtspecialist uit Utrecht in te schakelen. Zij stellen de juiste vochtdiagnose, waarna er een duidelijk plan wordt getrokken wat betreft de bestrijding. Welke vochtbestrijding techniek het meest geschikt is, is namelijk volledig afhankelijk van de oorzaak van uw problemen.

condensatievocht

Condensatievocht

Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat onder andere door condensatievocht. Condensatievocht kunt u niet voorkomen, dit ontstaat altijd en overal. Bij het koken, wassen, douchen en leven. Zelfs door simpelweg te ademen ontstaat er condensatievocht. Voorkomen is dus niet mogelijk, maar u kunt er wel voor zorgen dat condensatievocht geen problemen veroorzaakt. Voor een goede vochtigheidsgraad is het namelijk belangrijk dat condensvorming naar buiten wordt afgevoerd. Dit doet u simpelweg met ventileren. Als u geen mechanisch ventilatiesysteem heeft, dan is het belangrijk om ventilatieroosters open te houden en een raam te openen bij het koken of douchen.

Last van vochtproblemen in Utrecht? Schakel een vochtbestrijding expert in!

Snel voorgoed verlost van uw problemen. Vul snel het offerteformulier in en bespaar!

Offertes aanvragen

hoge luchtvochtigheid Utrecht

Voorkom een hoge luchtvochtigheid

Voor een optimaal woonklimaat in Utrecht is het van belang dat de luchtvochtigheid laag en stabiel blijft. Een lage luchtvochtigheid voorkomt vochtige muren, de kans op ongedierte en overige problemen. Daarnaast is een laag vochtgehalte binnenshuis goed voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Zo vermindert dit bijvoorbeeld de klachten van mensen met astma, en hebben ook mensen met reumatische klachten baat bij een stabiel vochtgehalte. Zoals gezegd is de hoogte van het vochtgehalte te beperken door goed te ventileren. Daarnaast is het mogelijk zogeheten ‘vochtvreters’ te installeren. Deze onttrekken vocht uit de lucht. Let hierbij wel op dat het vochtgehalte boven de 40% blijft.


schimmel in huis

Schimmel in huis

Schimmel ontstaat wanneer condenswater te lang in de muren blijft, en er geen ventilatie plaats vindt. Schimmels hebben verschillende nadelige gevolgen, zo tasten zij de muur aan, zorgen zij voor gezondheidsrisico’s en nare geurtjes. Het is dan ook van belang om de schimmels zo spoedig mogelijk professioneel te laten verwijderen. De vochtbestrijding specialisten van de bedrijven uit ons netwerk in Utrecht kunnen er onder meer ook voor zorgen dat alle schimmelsoorten vakkundig verwijderd worden. Niet alleen op de direct zichtbare plekken, maar ook bij vochtplekken op verstopte hoekjes, zoals bijvoorbeeld in de kruipkelder. Combineer schimmelverwijdering met kelderdichting voor het beste resultaat.

Wat doet schimmel met uw gezondheid?

Bekijk welke gezondheidsproblemen door schimmel in huis bij een huurder zijn ontstaan en wat een longarts hierover vertelt.

witte aanslag op muren

Witte aanslag op muren

Een veelgehoord probleem binnen de vochtbestrijding is het ontstaan van een witte aanslag op wanden in kelders en garages. Deze witte aanslag is waarschijnlijk salpeter. Salpeter ontstaat door een combinatie van chemische elementen in het grondwater, die zichtbaar worden bij vochtdoorslag. Met name ammoniak dat reageert met het kaliumcarbonaat in het metselwerk vormt een risico voor de gezondheid, daarom is het zaak spoedig een vakman in te schakelen om de salpeter te verhelpen. Het is tevens een mogelijkheid om zelf de salpeter te verwijderen, hiervoor dient u de wand te strippen van alle bekleding, om vervolgens de aangetaste zone te behandelen met een vloeistof. Meer over vochtdoorslag lees u ook op wikipedia.

Schimmel op de muur

Vocht in huis herkennen

Een belangrijk onderdeel van de vochtbestrijding en vochtwering is het herkennen van vocht in huis. Wij noemden hierboven al een hoge luchtvochtigheid en schimmels als gevolgen van vochtige muren, maar hoe herkent u deze nu precies? Eén van de eerste aanwijzingen voor vochtproblematiek is een muffe en bedompte geur. Denk aan een wasmand met vochtige handdoeken die te lang dicht heeft gezeten. Daarnaast is ook loslatend behang of stucwerk een sterke aanwijzing voor een verminderde vochtwering.

Ziet u langzamerhand een stuk van het behang in uw woonkamer in Utrecht verkleuren, of ergens gele randen ontstaan? Ook dit kunnen aanwijzingen zijn van een verminderde vochtbescherming.

Vochtige muren

Zonder dat u het waarschijnlijk weet, komt er veel vocht via de muren naar binnen. Een belangrijke oorzaak voor vochtige muren is onvoldoende ventileren, en daardoor een hoge luchtvochtigheid binnenshuis. De gevolgen van vochtige muren zijn onder meer vochtplekken en houtrot. Daarnaast komt in huizen met een hoge vochtigheidsgraad ook meer ongedierte voor zoals zilvervisjes en pissebedden. Om vochtige muren tegen te gaan staan verschillende vochtwering technieken die het metselwerk waterdicht maken. Ventileer uw woning in Utrecht bovendien regelmatig, ook tijdens de wintermaanden. Door een goed ventileren zal het leefklimaat aanzienlijk verbeteren.

vochtige muurin Utrecht

Optrekkend vocht in de binnenmuren

Wanneer u last hebt van optrekkend vocht in de binnenmuur, dan heeft dit diverse nadelige gevolgen. Zo is door vochtige binnenmuren het woonklimaat binnenshuis niet echt gezond te noemen, en kunnen vochtplekken ook schimmelplekken veroorzaken op onder meer meubels of bij plintjes. Een derde nadeel is dat u jaarlijks tot wel €200,- zult verliezen op de energiekosten door vochtige muren. Optrekkend bodemwater is gemakkelijk te bestrijden door de muren te injecteren met een middel voor vochtwering. Voordat u deze klus kunt laten uitvoeren door een professional uit Utrecht is het van belang dat u eerst vochtplekken, en overige vormen van schade laat verwijderen.

Optrekkend vocht in de buitenmuren

Hoewel er in de binnenmuur vocht kan optrekken door een slechte isolatie van de spouw, is het gebruikelijker dat er in de buitenmuren vochtplekken ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de muur niet goed genoeg geïmpregneerd is, en de stenen poreus. De enige oplossing om de vochtige buitenmuren te verhelpen is om de vochtwering te optimaliseren door middel van impregnatie of het aanbrengen van een vochtwerende coating. Welke methode hiervoor het meest geschikt is, is afhankelijk van uw pand in Utrecht, en de staat van de buitenmuren. Onder meer gaten in de stenen maar ook overige beschadigingen moeten eerst hersteld worden voordat vochtwering een optie is.

vochtige kelder in  Utrecht

Vochtige kelders

Voor menig pand in Utrecht is de kelder de plek waar vochtwering (kelderdichting) het meest noodzakelijk is. Dit komt met name doordat de kelder vaak onder de waterlijn in de grond zit. Als de waterstand stijgt, dan is ook het risico op waterschade in de kelder hoog.

Omdat veel klanten van onze specialisten etenswaren bewaren in de kelder is het van belang te werken aan de juiste vochtwering. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van verschillende vochtwering technieken. Zo injecteren vochtspecialisten de buitenmuren, waardoor optrekkend vocht geen kans meer maakt. Een andere vorm van kelderdichting is het waterdicht maken van de vloeren. De prijzen voor de kelderdichting hangen af van de gekozen techniek.

vocht in kruipruimte in Utrecht

Vochtige kruipruimte

De kruipruimte is één van die ruimtes in huis die weinig aandacht krijgen. Toch is het soms verstandig om te kijken naar de situatie in de kruipruimte. Als deze heel vochtig is, dan is het Bijna elk Nederlands pand beschikt over een zogeheten kruipruimte, waardoor men de leidingen bereikt die onder het pand doorlopen. Deze kruipruimte is vaak erg vochtig, mede door optrekkend grondvocht, een hoge waterstand of andere lekkage problemen. Hoewel u de kruipruimte niet of nauwelijks gebruikt, is het voor uw eigen woongenot toch belangrijk om ook de problemen in de kruipkelder aan te pakken. Als de kruipruimte goed droog is, dan voelt de vloer in uw woonkamer ook een stuk warmer en comfortabeler aan. Dit doet u door middel van het injecteren van de keldermuren of door de bodem te bedekken met schelpen.

vocht in badkamer

Vochtige badkamer

Badkamers vormen over het algemeen de meest vochtige ruimtes in een woning. Dit komt met name doordat er bij de doucheruimte meestal te weinig geventileerd wordt, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. De hoge vochtigheid in de lucht heeft verschillende gevolgen, waaronder het ontstaan van zwarte schimmel. Deze zwarte schimmel brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals ademhalingsproblemen en zelfs overgeven. Het is daarom zaak om deze schimmels zo snel mogelijk te (laten) verwijderen. Daarnaast is het van belang om de oorzaak van de vochtproblemen aan te pakken: zorg voor voldoende frisse lucht in de badkamer door de installatie van een raam of ventilatierooster.

Kosten vochtbestrijding

Last van vochtproblemen door doorslaand regenwater? Voor het bestrijden liggen de prijzen in Utrecht gemiddeld tussen de €8,- en €12,- per m². Wanneer uw problemen worden veroorzaakt door opstijgend grondvocht, dan liggen de kosten gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per strekkende meter, afhankelijk van de gekozen methode. Zo kost injecteren ongeveer €100,- per meter en kost onderkappen €100,- tot €150,- per meter. Het Carebrick systeem is een andere optie. Dit kost €100,- tot €125,- per meter. De prijzen voor vochtbestrijding zijn grotendeels afhankelijk van de methode die de experts toepassen. Welke methode geschikt is, is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van de problemen.

Prijzen per vochtbestrijding methode

Vochtbestrijding methode Bestrijden van Omschrijving Gemiddelde prijs, inclusief btw, arbeid en materiaal*
Impregneren Doorslaand vocht Laag vochtwerende vloeistof aanbrengen op de buitenmuur €8,- tot €12,- per m²
Injecteren Optrekkend vocht Muren injecteren met een vochtwerende gel vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen Optrekkend vocht Muren injecteren met een vochtwerende gel vanaf €100,- per lopende meter
Injecteren Optrekkend vocht Vochtkeringslaag in de muur aanbrengen €100,- tot €150,- per lopende meter
Ventilatie Met name optrekkend vocht Van natuurlijke ventilatie tot een mechanisch ventilatiesysteem €40,- tot €1.500,-
Carebrick Optrekkend vocht Natuurlijk verdampingsproces via keramische kokers €100,- tot €125,- per lopende meter
Schimmel verwijderen Schimmel Professionele schimmelbestrijding €25,- tot €50,- per m²
Kelderafdichting Vochtige kelder Van alleen muren coaten tot kelder leegpompen en waterdicht maken €55,- tot €125,- per m²
* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Prijsopgaves op maat ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wilt u ook besparen op de kosten van vochtbestrijding?

Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de prijzen van meerdere vochtspecialisten uit Utrecht!

Offertes aanvragen

Vochtbestrijding methodes

Om problemen te voorkomen zijn er meerdere vochtwering technieken die u kunt gebruiken. Het is daarbij wel belangrijk dat u rekening houdt met de oorzaak. Voor het bestrijden van optrekkend grondvocht zijn andere vochtwering technieken geschikt dan voor het oplossen van doorslaand regenwater. In alle gevallen geldt dat de woning in Utrecht waterdicht moet zijn, zonder daarbij de ventilatie te blokkeren. Als u een professionele vochtdiagnose laat stellen, dan bent u verzekerd van een goede vochtwering. De vochtspecialisten uit Utrecht passen onder andere de volgende vochtwering technieken toe:

muren impregneren Utrecht

Muren impregneren of injecteren

Er blijkt dat er vaak verwarring ontstaat over het impregneren of injecteren van muren. De eerste methode is een manier om de muur van buitenaf volledig waterdicht te maken. Dit houdt vocht van buitenaf tegen en voorkomt dat dit de wand binnendringt. In het geval van injecteren gaat het om het aanbrengen van een vochtwering, vlak boven het grondoppervlak. Injecteren doen de specialisten uit Utrecht juist om grondvocht tegen te houden. Dankzij het injecteren kruipt grondvocht niet meer hoger de muur in, waardoor deze de kans krijgt om goed te drogen. Het waterdicht maken van de muren is relatief voordelig en kost ongeveer €8,- tot €12,- per m². Voor injecteren liggen de kosten rond de €100,- per strekkende meter.


muur onderkappen Utrecht

Muren onderkappen

Een andere manier om opstijgend grondvocht tegen te gaan, is door middel van een onderkapping. Bij het onderkappen brengen de vakmannen uit Utrecht een vochtwering aan in het metselwerk. Hiervoor moeten zij een aantal stenen verwijderen en daarna weer terugplaatsen. Zoals u zich misschien kunt indenken, is dit een tijdrovend en kostbaar proces. De kosten liggen daarom ook iets hoger dan de prijzen voor het injecteren van de binnenmuren. Voor het onderkappen liggen gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per strekkende meter. Het voordeel van deze vochtwering techniek, is dat u voorgoed verlost bent van problemen door opstijgend grondwater.

Kruipruimte ventilatie

Zelfs als u de kruipruimte goed hebt geïsoleerd, is het verstandig om deze tevens op de juiste wijze te ventileren, alhoewel dit volgens het bouwbesluit niet meer verplicht is. De voordelen van de ventilering zijn onder meer dat er geen sprake meer is van optrekkend condensvocht, en dat u schadelijke bodemgassen zoals moerasgas minimaliseert. De prijs voor een ventilatiesysteem hangt af van de omvang van de klus. Wilt u het ventilatiesysteem alleen in de kruipruimte installeren, of in het hele pand? De gemiddelde kosten van de installatie voor een mechanisch ventilatiesysteem liggen rond de €1.500,-, afhankelijk van het systeem waarvoor u kiest. Voor het verbeteren van de natuurlijke ventilatie liggen de prijzen rond de €40,-.

Carebrick systeem

Voor het bestrijden van onder andere optrekkend vocht is er een innovatieve vorm van vochtbestrijding: het Carebrick systeem. Bij het Carebrick-systeem plaatsen de vochtbestrijding specialisten speciale, keramische kokers in uw buitenmuur. In deze kokers ontstaat een luchtdoorstroming, waarna een verdampingsproces de lucht afkoelt. Deze koele lucht trekt vervolgens al het vocht in de muur naar zich toe, waarna het naar buiten wordt afgevoerd via de koker. Hiermee voorkomt u vochtproblemen zoals lelijke vochtplekken en condensvorming op de ramen. Het systeem kost ongeveer €100,- tot €125,- per strekkende meter, en is daarmee een permanente oplossing voor uw probleem.

Schimmel verwijderen

Regelmatig vragen inwoners van Utrecht hoe zij het beste kunnen omgaan met schimmel. Schimmel op de muur is gemakkelijk te herkennen en moet, voor uw eigen gezondheid, het liefst zo snel mogelijk verwijderd worden. Gaat u zelf aan de slag? Draag dan altijd een mondkapje en bescherm uw ogen en handen tegen het chemische middel en de schimmel.

Wij raden u aan om een vakman in te schakelen voor het verwijderen van schimmel. Dit kan al vanaf €25,- tot €50,- per vierkante meter. Het voordeel van een professionele schimmelbestrijding, is dat u verzekerd bent dat de schimmelplek niet weer terugkeert.

Kelderafdichting Utrecht

Vanwege de locatie van de kelder, is dit logischerwijze een vochtige ruimte. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, maar het is zonde om de kelder niet te gebruiken vanwege de hoge luchtvochtigheid. Door kelderafdichting verlaagt u de luchtvochtigheid en maakt u het mogelijk om de kelder te gebruiken als waardevolle opslagruimte, als extra slaapkamer of als speelruimte. Een kelderafdichting zorgt voor extra leefruimte, waardoor ook uw woning in Utrecht in waarde stijgt! Gemiddeld kost een kelderafdichting €55,- tot €125,- per m². De kosten zijn afhankelijk van de gekozen methode. Als u enkel de keldermuren laat coaten, bent u een stuk voordeliger uit dan wanneer u de ruimte eerst laat leegpompen en daarna waterdicht maakt.

kelderdichting in Utrecht

Zelf kelder waterdicht maken

Het waterdicht maken van de kelder (ook wel kelderdichting genoemd) is een klus waarvoor de meeste van onze klanten de hulp inroepen van één van de specialisten uit ons samenwerkingsverband. Het is echter ook mogelijk om zelf de kelder waterdicht te maken. Hiervoor kunt u het beste een binnenafdichting toepassen. Bij de bouwmarkt schaft u in dat geval een waterdichte pasta of kit aan. Smeer dit op de keldermuren en u zult vrijwel geen last meer hebben van de meeste problemen. Voorwaarde is dan wel dat u tevens de oorzaak van het probleem aanpakt. Dit betekent dat u moet kijken waar het vandaan komt. In de meeste gevallen is het in de kelder ook een gebrek aan ventilatie, waardoor de ruimte alsmaar vochtig blijft. Dit is op te lossen met de installatie van een ventilatierooster. Vindt u geen oplossing? Schakel dan een vochtbestrijdingsbedrijf in via onze service!

vochtwering

Vochtwering Utrecht

Er worden regelmatig vragen gesteld over de verschillen tussen vochtbestrijding en vochtwering. Het antwoord hierop is relatief simpel: vochtbestrijding gaat het om oplossen van vochtproblemen terwijl vochtwering deze problemen juist voorkomt.

Er zijn verschillende manieren waarop u problemen op voorhand kunt voorkomen, bijvoorbeeld met de installatie van een goed ventilatiesysteem of met het plaatsen van ventilatieroosters.

Wilt u weten welke methode van vochtwering u kunt toepassen om de luchtvochtigheid te optimaliseren? Vul dan snel gratis en vrijblijvend het offerteformulier in. U ontvangt dan al snel offertes van vochtspecialisten uit Utrecht.

Vochtbestrijding kosten in Utrecht

Vrijblijvend offertes aanvragen

Wilt u weten wat u het beste kunt doen aan optrekkend regenwater in uw buitenmuren? Hebt u behoefte aan professionele hulp bij het tegengaan van vochtplekken en schimmel in de kelder? Of bent u benieuwd naar de exacte kosten voor vochtbestrijding in uw pand in Utrecht? Wij beheren een netwerk van vochtbestrijding bedrijven. Vul het offerteformulier in om gratis vrijblijvende offertes aan te vragen, van meerdere vochtspecialisten uit de regio Utrecht. U krijgt zo snel mogelijk maximaal 5 prijsopgaven toegestuurd. Kies op basis van prijs en aanbod zelf voor een specialist die aan uw eisen voldoet. Wij helpen u graag bij het vinden van een vochtspecialist in Utrecht!

Veelzijdig netwerk

Zoekt u naar een professional die u wil helpen bij de nieuwbouw van een woning, of een gehele renovatie in Utrecht? Ook daarvoor kunt u ons netwerk inschakelen. Bij ons samenwerkingsverband zijn veel bedrijven aangesloten met ruime ervaring aangesloten.