Specialist in vochtbestrijding

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vochtbestrijding Utrecht

Als u de eigenaar bent van een woning of meerdere appartementen in Utrecht, dan dient u aandacht te besteden aan alle onderhoudsaspecten, waaronder de vochtwering en vochtbestrijding. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de kelderdichting vakkundig uit te laten voeren, en is ook het impregneren van de gevelmuren geen overbodige luxe. Overweegt u om de kruipruimte waterdicht te maken? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het verwijderen van schimmel- en vochtplekken? Dan zit u bij ons op de juiste plek. Wij beheren een netwerk van vochtbestrijding en vochtwering specialisten in Utrecht, die u allen met plezier verder helpen. Geef via de offertepagina uw wensen door, en wij sturen u spoedig een aantal offertes toe. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend.

Wat is optrekkend vocht?

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht langs de binnenmuren. Optrekkend vocht is in de meeste gevallen het gevolg van een stijging van het grondwater, de afwezigheid van een waterkering of slijtage van het bestaande fundament. De gevolgen van optrekkend vocht variëren van houtrot tot vochtplekken op de binnenmuren en een hoge luchtvochtigheid. Bij optrekkend grondwater is het van belang om dit snel te blokkeren. Dat is mogelijk door het injecteren van de muren, maar ook door het onderkappen van de buitenmuren. Ook het opnieuw bekuipen van de kelder (een vorm van kelderdichting) biedt soms de noodzakelijke oplossing voor de vochtproblemen.

Vochtproblemen bestrijden

De term vochtproblemen staat voor een groot scala aan zaken waar u last van kunt ondervinden. Een bekend voorbeeld van een vochtprobleem is het ontstaan van vochtplekken op de binnenmuren, nadat er een waterleiding gesprongen is. Daarnaast vormen ook houtrot en schimmelgroei voorbeelden van vochtproblematiek. Van welke problemen u ook last hebt, het is zaak om spoedig de juiste methode van vochtbestrijding toe te passen bij u thuis in Utrecht. Welke methode het meest geschikt is hangt van de achterliggende oorzaak van de vochtdoorslag af. Een gesprongen waterleiding pakt u immers heel anders aan dan doorslaand regenwater. Vraag indien nodig een vakman om hulp.

Optrekkend vocht bestrijden Utrecht

Voorkom een hoge luchtvochtigheid

Wie last heeft van vochtplekken, schimmels en houtrot doet er goed aan te kijken naar de luchtvochtigheid in huis. De hoeveelheid vocht in de lucht kan namelijk schadelijke gevolgen hebben. Het meten van de luchtvochtigheid is het handigst met een hygrometer, maar ook een systeem met twee thermometers werkt. Merkt u dat de luchtvochtigheid bij u thuis in Utrecht zeer hoog is? Zorg dan voor een verbeterde ventilatie. Zet ramen en deuren open, of laat een ventilatiesysteem installeren. Zeker tijdens het douchen en koken is ventilatie van groot belang. Een te hoge luchtvochtigheid heeft niet alleen gezondheidsklachten tot gevolg, maar ook ongedierte zoals zilvervisjes.

Vochtbestrijding Utrecht

Schimmel in huis

Een schimmel is een soort micro-organisme, dat bestaat uit een celkern, mitochondriën en een cytoskelet. Schimmels kunnen op verschillende plekken groeien, waaronder op eten en op het menselijk lichaam. Niet alle schimmelsoorten zijn gevaarlijk, sommige zorgen bijvoorbeeld voor het gisten van brood of het afvoeren van schadelijke stoffen. Een schimmel die wel gevaar oplevert voor de gezondheid is de zwarte schimmel die op vochtige plekken in huis kan groeien. Deze schimmelsoort begint als een klein zwart plekje, meestal in de douche, maar neemt al snel de gehele douchewand in beslag. Het verwijderen van deze schimmelsoort is van groot belang, en dient voorzichtig te gebeuren.

witte aanslag op muur

Witte aanslag op muren

Een wat minder bekend probleem op het gebied van de vochtbestrijding is salpeter. Salpeter noemt men ook wel witte aanslag, omdat het eruit ziet als harige witte plekken op een vochtige muur. Het verwijderen van salpeter kost enige tijd en moeite, maar is niet ingewikkeld. De klus begint met het verwijderen van de muurbekleding, om vervolgens de witte aanslag weg te steken of borstelen. Met een zuur kunt u daarna de muur schoonmaken. Tot slot raden vochtbestrijding specialisten uit Utrecht aan om de wand te behandelen met een speciale vloeistof die te terugkeer van de salpeter voorkomt. Deze vloeistof is bij menig bouwmarkt verkrijgbaar.

Wilt u meer weten over salpeter? Lees het hier.

vocht in huis Utrecht

Vocht in huis herkennen

Bij de aanschaf van een huis is er een aantal zaken waarop u dient te letten, waaronder eventuele vochtproblematiek. Het herkennen van een hoge luchtvochtigheid is daarom van groot belang. Verschillende indicatoren wijzen erop dat de vochtigheidsgraad in een huis te hoog is, maar de belangrijkste is een muffe of bedompte geur. Ruikt het pand naar handdoeken die te lang in de wasmand hebben gelegen of naar natte hond? Dan is er waarschijnlijk een vochtprobleem. Ook afbladderend stucwerk, donkere of bruine randen op het behang en condens geven aan dat de luchtvochtigheid in een pand lange tijd te hoog is geweest.

Uitgebreidere informatie over vocht in huis? Lees het hier.

Vochtige muren

De meeste vochtproblematiek vindt plaats in of rondom de muren van een gebouw. Dit komt doordat vochtige muren aan de basis liggen voor het grootste deel van de problemen. Of deze nu het gevolg zijn van optrekkend grondwater, doorslaand regenwater of een gebarsten waterleiding, het is zaak om de binnen- en buitenmuren spoedig te drogen. Het drogen vormt echter maar een tijdelijke oplossing voor de problematiek. Daarom is het van belang om tevens te kijken naar de opties voor het waterdicht maken van de wanden. Onder meer door de wanden te impregneren en injecteren zorgt u ervoor dat u spoedig weer een optimaal wooncomfort ervaart.

vochtbestrijding specialist Utrecht

Optrekkend vocht in de binnenmuren

Wij noemden hierboven al een aantal keer dat optrekkend vocht één van de zaken is waarvoor een vochtbestrijding en vochtwering expert uit Utrecht het vaakst ingezet wordt. Het tegengaan van optrekkend water in de binnenmuur is op verschillende manieren uit te voeren. De eenvoudigste oplossing is echter het injecteren van de muur. Bij het injecteren van binnenmuren is het belangrijk om de boorgaten op regelmatige afstanden te maken, die niet te ver van elkaar afliggen. Het injecteren van de wanden is een klus waarvoor u niet perse de ondersteuning van een ervaren vakman voor nodig hebt. U kan dit zelf afhandelen.

Optrekkend vocht in de buitenmuren

Het behandelen van de buitenmuren tegen opstijgend grondwater vraagt eenzelfde techniek als bij de binnenmuren. Helaas is er bij de buitenmuren vaker vochtbestrijding nodig tegen doorslaand regenwater dan tegen opstijgend grondwater. Voor de vochtwering is daarom een andere techniek gebruikelijker: het impregneren van de gevel. Het impregneren van gevels vraagt een grote nauwkeurigheid, maar ook dit is een klus die u eigenhandig zou kunnen uitvoeren. De middelen voor het impregneren vindt u bij vrijwel elke bouwmarkt in Utrecht. Zorg ervoor dat u ook een steiger of stevige ladder regelt: alleen dan bereikt u het gehele geveloppervlak, en voorkomt u verdere problemen.

vochtbestrijding in de kelder Utrecht

Vochtige kelders

De kelder is een plek die zich vrijwel altijd onder het grondwaterniveau bevindt. Dit betekent dat deze ruimte als eerste last krijgt van vochtproblemen als het grondwaterniveau stijgt, of als er sprake is van een gebrekkige fundering. Er bestaan diverse methoden om de kans op vochtplekken te verkleinen. Deze methoden verzamelt men onder de term kelderdichting. De meest eenvoudige vorm van kelderdichting is aanbrengen van een afdichtingspasta. Daarnaast is ook het opnieuw bekuipen van de ruimte een vorm van kelderdichting. Om de vochtbestrijding en vochtwering te optimaliseren is het verstandig om eerst de kelder volledig leeg te pompen en te drogen.

opstijgend vocht kruipruimte

Vochtige kruipruimte

De kruipruimte is één van die ruimtes in huis die weinig aandacht krijgen. Toch is het soms verstandig om te kijken naar de situatie in de kruipruimte. Als deze heel vochtig is, dan is het verstandig om de kruipruimte te ventileren of helemaal te isoleren. Het isoleren van een kruipruimte is zowel met natuurlijke als kunstmatige producten een optie. Onder natuurlijke materialen vallen producten als schelpen en zand. Vooral schelpen zijn zeer populair in Utrecht als isolatiemateriaal. Schelpen raken niet door vocht beschadigd, en kennen daarom een lange levensduur. Thermoskussens en EPS parels vormen kunstmatige alternatieven. Deze brengen echter wel hogere kosten met zich mee.

schimmel verwijderen badkamer Utrecht

Vochtige badkamer

Een ruimte in huis die altijd vochtig is, is de badkamer. Vochtige badkamers hoeven geen probleem te vormen, maar er bestaat wel een risico op de ontwikkeling van zwarte schimmels, die wel een gevaar betekenen voor de gezondheid. Vochtige badkamers ontstaan over het algemeen doordat er warm gedoucht wordt, terwijl er weinig ventilatie plaatsvindt. De vochtige muren zijn een uitstekende voedingsbron voor verschillende schimmelsoorten, waaronder zwarte schimmels. Deze schimmelsoort begint als kleine zwarte puntjes op de muur, die zich steeds verder uitbreiden. Het inademen van deze schimmelsporen kan onder meer tot ademhalingsproblemen, misselijkheid en duizeligheid leiden. De installatie van een ventilatiesysteem lost deze problemen op.

Vochtbestrijding methodes

Wij gaven al aan dat er diverse methoden bestaan waarmee u kunt zorgen voor een optimale vochtbestrijding en vochtwering. De meest toegepaste methoden voor vochtbestrijding bij de buitenmuren is impregneren, terwijl voor binnenmuren injecteren de meest toegepaste optie is. Daarnaast gebruiken de specialisten uit ons netwerk in Utrecht diverse technieken voor de kelderdichting en het waterdicht maken van verschillende gevelonderdelen. De techniek die het meest geschikt is voor de vochtwering bij u thuis, is afhankelijk van de situatie en het budget dat u ter beschikking heeft. Vraag desgewenst vrijblijvend een aantal offertes bij ons aan, om de mogelijkheden en prijzen met elkaar te vergelijken.

Carebrick systeem

Bent u op zoek naar een vorm van vochtbestrijding? Een innovatieve methode is het Carebrick systeem. Deze vochtbestrijding methode is effectief voor bijvoorbeeld optrekkend vocht. Hoe het werkt? De specialist plaatst keramische kokers in uw buitenmuur. In deze innovatieve kokers ontstaat een luchtdoorstroming, waarna een verdampingsproces de lucht afkoelt. Deze koele lucht trekt het vocht uit uw muren naar zich toe, waardoor het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat vochtproblemen zoals vochtplekken en schimmelvorming verleden tijd zijn. Het systeem kost ongeveer €100,- tot €125,- per strekkende meter en vormt een permanente oplossing voor de vochtproblemen.

Kruipruimte ventilatie

De meeste woningen in Utrecht hebben een kruipruimte, waardoor zij bij hun bedrading en leidingen kunnen komen. Het is hier echter zeer koud en vochtig. Wij gaven daarom al de noodzaak voor een goede isolatie aan. Naast isolatie is ook ventilatie belangrijk. Het ventileren van kruipruimtes is tegenwoordig niet (meer) verplicht, maar wordt sterk aangeraden door vochtbestrijding en vochtwering specialisten. Het voordeel van de installatie van een ventilatiesysteem is dat hierdoor de kans op vochtproblematiek aanzienlijk lager ligt, en dat ook de levensduur van de isolatiematerialen stijgt. Het nadeel bij natuurlijke ventilatiesystemen door een ventilatierooster is dat wateroverlast door hevige regenbuien eerder voorkomt.

muren impregneren

Muren impregneren of injecteren

Als u last hebt van vochtige muren, dan kunt u kiezen voor het injecteren of impregneren van het oppervlak. Welke van deze twee technieken de beste oplossing vormt, hangt af van de soort wateroverlast, en de eisen die u stelt op het gebied van de vochtbestrijding. Het injecteren van de gevel is bijvoorbeeld succesvol tegen opstijgend water, en in sommige gevallen tegen doorslaand regenwater. Zit er al vocht tussen de binnen- en buitenmuur? Dan is het impregneren van de gevel het beste plan. Wij adviseren om een expert uit de regio in te schakelen voor het analyseren van de situatie en tips over de vervolgstappen.

kelder waterdicht maken Utrecht

Schimmel verwijderen

Het verwijderen van schimmel hoeft niet heel lastig te zijn, mits u maar gebruik maakt van de juiste producten. Het is afhankelijk van de ondergrond waarop de schimmelplek zit, welk materiaal u dient te gebruiken. Voor zachte stoffen geldt bijvoorbeeld dat u deze alleen kunt stofzuigen om de schimmelsporen te verwijderen, terwijl voor glas juist het gebruik van een vochtige doek de schimmelplekken zal verwijderen. Voor harde ondergronden als beton is een borstel het juiste product, terwijl voor hout het wegsnijden van de plekken goed resultaat biedt. Let wel op dat u altijd de gehele plek verwijdert: anders keert de schimmel direct weer terug.

Zelf kelder waterdicht maken

Vochtproblemen beginnen regelmatig met een gebrekkige kelderfundering. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede kelderdichting. De term kelderdichting staat voor alle technieken die men in kan zetten voor het waterdicht maken van de keldermuren en –vloer. Een deel van deze dichtingstechnieken kunt u eigenhandig toepassen, om zo in kosten te besparen. Een methode waar de specialisten uit ons samenwerkingsverband in Utrecht regelmatig vragen over krijgen is het toepassen van een soepele bekuiping. Dit is de techniek die men gebruikt bij het waterdicht maken van sterk beschadigde kelders. De vakmannen hebben daarom voor u een eenvoudig stappenplan opgesteld, waarmee u de kelder in korte tijd waterdicht maakt. Mocht u toch nog vragen hebben, of hulp willen? Vul dan vandaag nog de offertepagina in. Wij helpen u graag verder.

  • Stap 1. Start met het vochtvrij maken van de ruimte. Met een waterpomp of grote ventilatoren is dit eenvoudig te regelen.
  • Stap 2. Herstel eventuele leidingen en bedrading.
vochtwering Utrecht
  • Stap 3. Leg een soepel folie tegen de keldermuren en – vloer. Dit folie is bij menig vochtbestrijding specialist verkrijgbaar. Zorg ervoor dat het folie stevig tegen alle hoeken wordt gedrukt.
  • Stap 4. Metsel een nieuwe wand tegen de folie aan, en leg een topvloer.

Vochtwering

U zult gemerkt hebben dat op deze pagina zowel de term vochtbestrijding als vochtwering gebruikt wordt. Regelmatig krijgen wij daarom van klanten uit Utrecht de vraag wat het verschil tussen deze twee begrippen is. Dit is vrij eenvoudig uit te leggen: de vochtwering technieken past u toe op het moment dat er nog geen sprake is van vochtproblemen. De vochtbestrijding methoden verschillen hier niet veel van, behalve dan dat er extra technieken worden toegevoegd om de ontstane vochtplekken, schimmelplekken en houtrot te verwijderen. Dit betekent ook dat de kosten voor de vochtwering over het algemeen een stuk lager liggen dan voor de vochtbestrijding.

Prijzen

De prijzen voor het verwijderen van schimmel, het impregneren en injecteren van vochtige muren of het herstellen van vochtplekken, hangen van een groot aantal factoren af. De grootste invloedsfactor is de ernst van het probleem. Zit er enkel een oppervlakkige schimmelplek, of is er een vochtplek helemaal doorgedrongen tot in de achterliggende muurlagen? Daarnaast is ook de mate van zelfstandigheid bij het oplossen van de vochtproblemen van invloed op de prijs. Kiest u ervoor om zelf de muren te bewerken, dan ligt de prijs lager dan wanneer u een vochtbestrijding specialist uit ons netwerk in Utrecht voor het gehele kluswerk inschakelt.

Opstijgend vocht prijzen

Wat wordt er geïnjecteerd: Prijs per strekkende meter Gemiddelde prijs*
Buitenmuur €100,- €800,-
Spouwmuur (binnen en buiten) €190,- €1.520,-
Muur repareren en injecteren €275,- €2.200,-

(*) De gemiddelde prijs is inclusief het materiaal en btw. We hebben in deze prijstabel gerekend met 8 strekkende meters muur.

Doorslaand vocht prijzen

Wat wordt er geïmpregneerd: Prijs per m2 Gemiddelde prijs incl. btw en materiaal
Buitenmuur €9,- €720,-
Spouwmuur (binnen en buiten) €17,- €1.530,-
Muur repareren en injecteren €30,- €2.400,-

(*) De gemiddelde prijs is inclusief het materiaal en btw. We hebben in deze prijstabel gerekend met een geveloppervlakte van 80m2.

Vocht bestrijden Utrecht

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het waterdicht krijgen van de kelder? Wilt u weten wat optrekkend vocht voor gevolgen heeft op de kwaliteit van de spouwisolatie? Of hebt u een vraag over de prijzen voor de impregnatie van de gevel? Dan zit u bij ons op de goede plek. Wij werken samen met een groot aantal professionals uit Utrecht, die allen over een ruime ervaring binnen het vakgebied beschikken. Via de offertepagina vraagt u gemakkelijk meerdere prijsopgaven aan bij maximaal 5 experts uit de regio, die u vervolgens zelf naast elkaar kunt leggen. Vergelijk de prijzen, de werkwijze of de klusduur om zo de vakman te vinden die het beste bij uw wensen aansluit.

Veelzijdig netwerk

Hulp nodig met de volledige renovatie van uw woning, of de nieuwbouw van een kantoorpand? In ons netwerk zitten ook allround bouwspecialisten, die u met alle plezier verder helpen.