Specialist in vochtbestrijding

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vochtbestrijding Utrecht

Door stijgend grondwater, het veranderen van het klimaat en de veroudering van de muren van de gevel kunnen er diverse vochtproblemen ontstaan bij uw woonhuis of bedrijfspand in Utrecht. Het tegengaan van deze problemen wordt aangeduid met de term vochtbestrijding. Hebt u last van doorslaand water of optrekkend vocht? Het impregneren of injecteren van de vochtige muren verhelpt vochtplekken, houtrot, schimmel en andere vochtproblemen verhelpen en zorgt ervoor dat het woonklimaat aanzienlijk verbetert. Benieuwd naar de prijzen? Wij zijn een netwerk van bedrijven gespecialiseerd in vochtbestrijding en vochtwering. Via het contactformulier vraagt u vrijblijvend meerdere offertes aan van vochtspecialisten uit uw regio. Vergelijk de prijsopgaven, u krijgt maximaal 5 toegestuurd, op prijs aanbod en voorwaarden en vind zo het bedrijf dat uw vochtprobleem kan oplossen.

Wat is optrekkend vocht?

Eén van de grootste veroorzakers van vochtplekken in de muren en andere vochtproblemen is optrekkend vocht. Het gaat dan om vocht dat vanuit de fundamenten van het huis naar boven trekt via de muur. In de meeste gevallen hebben alleen oudere woningen last van optrekkend vocht, omdat zij gebouwd werden zonder waterkering op het grondniveau. Een dergelijke waterkering heeft als doel het grondvocht te absorberen. Wanneer er geen waterkering bij uw huis is, dan vergroot een stijging van het grondwaterniveau de kans op vochtige muren aanzienlijk. De beste oplossing tegen optrekkend grondwater is het injecteren van de buiten- of binnenmuren.

Vochtproblemen bestrijden

Een verzamelnaam voor alle zaken als vochtplekken, schimmel en houtrot is ‘vochtproblemen’. Dergelijke problemen ontstaan met name wanneer u niet zorgt voor een goede vochtwering bij uw woning of bedrijfspand in Utrecht. Het oplossen van de vochtproblemen kan op verschillende manieren, waarbij het achterhalen en verhelpen van de achterliggende oorzaak het belangrijkste is. U kunt bijvoorbeeld wel vochtplekken weghalen, maar als een lekkage van de achterliggende CV-leiding de oorzaak is, dan heeft het verwijderen van de vochtplekken natuurlijk geen effect. Een eenvoudige oplossing voor vele problemen is het ventileren van het pand.

Optrekkend vocht bestrijden Utrecht

Voorkom een hoge luchtvochtigheid

Wanneer u niet zorgt voor de juiste vochtbestrijding en vochtwering, is een hoge luchtvochtigheid één van de mogelijke gevolgen. Deze hoge luchtvochtigheid brengt verschillende andere gevolgen met zich mee. Zo zal hierdoor de kans op ongedierte en schimmels stijgen, en is deze lucht nadelig voor mensen met astmatische en reumatische klachten. Het voorkomen van een hoge luchtvochtigheid doet u onder andere door uw huis in Utrecht regelmatig te ventileren. Zorg ervoor dat er een raam open staat tijdens het koken, douchen en was drogen, en overweeg om een intern ventilatiesysteem te laten installeren. Op deze manier weet u zeker dat de luchtvochtigheid relatief laag blijft.

Vochtbestrijding Utrecht

Schimmel in huis

Zoals gezegd leidt een slechte ventilatie soms tot onder meer houtrot en schimmel. Schimmels gedijen goed op vochtige plekken en kunnen daarom met name in de douche en keuken worden teruggevonden. Hoewel schimmels niet direct een risico vormen voor de gezondheid, is het wel zaak ze zo snel mogelijk te verwijderen. Verderop op deze pagina geven wij u uitgebreide informatie over het verwijderen van schimmels van verscheidene oppervlakken. Hebt u last van zwarte schimmel? Dan is een snelle verwijdering van het grootste belang. Zwarte schimmel leidt in sommige gevallen tot ademhalingsklachten maar ook tot fibromyalgie en chronische vermoeidheid.

salpeter op muur

Witte aanslag op muren

Eén van de problemen op het gebied van vochtbestrijding waar we nog niet met u over hebben gesproken is witte aanslag, ook wel salpeter genoemd. Omdat salpeter schadelijk is voor de gezondheid en de staat van de bouwconstructie, dient u dit spoedig te verwijderen. Hiervoor hoeft u geen vakman uit Utrecht in te zetten, maar dient u wel een middagje vrij te hebben. De klus begint met het verwijderen van behang of verf, en het afsteken van de salpeteruitslag. Vervolgens is met een zure oplossing de muur te reinigen. Een laatste stap is het toepassen van een vloeistof die de terugkeer van de salpeter voorkomt. Meer weten over salpeter? Lees het hier.

Schimmel op muren

Vocht in huis herkennen

Overweegt u om een woning te kopen of te huren, en wilt u voorkomen dat u onverwacht veel geld dient te besteden aan de vochtbestrijding? Er is een aantal zaken waar u op kunt letten om eventueel Lvochtproblemen te herkennen. Naast een muffe en bedompte geur is ook de aanwezigheid van schimmels, condens op de ramen en veel zilvervisjes een aanduiding voor een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Kijk daarom ook altijd naar de mogelijkheden voor ventileren in de doucheruimte en keuken. Een laatste check die u kunt doen om een verminderde vochtwering te herkennen is de stevigheid van behang en stucwerk.

Vochtige muren

Hoewel u op verschillende plekken in huis last kunt hebben van vocht en bijkomende problemen, is er op de muren vaak het eerst een teken van vochtoverlast te vinden. Onder andere vochtplekken, maar ook houtrot vormen veelvoorkomende beschadigingen door doorslaand water of optrekkend vocht. Het beschermen van de muren is met behulp van diverse technieken voor vochtwering uitvoerbaar. Dit betekent dat er nog geen schade is, maar dat u op voorhand de buitenmuren laat impregneren, of dat u deze injecteert. Is de overlast ontstaan door een lekkende waterleiding? Dan is niet de hulp van een vochtwering expert, maar een loodgieter uit Utrecht nodig.

opstijgend vocht Utrecht

Optrekkend vocht in de binnenmuren

De vochtbestrijding experts uit ons samenwerkingsverband worden in Utrecht het meeste ingezet voor het tegengaan van optrekkend vocht in de binnenmuur. Het is afhankelijk van waar u vochtplekken detecteert voor welke oplossing u het beste kunt kiezen. Bevinden de plekken zich op de onderste helt van de muur? Dan is dit het gevolg van optrekkend grondwater, meestal via de spouw. Door het injecteren van de muren is dit spoedig op te lossen. Ontstaan de vochtplekken door het na-isoleren van de spouwmuur? Dan komt dit doordat het huishoudelijk vocht niet meer wegtrekt door de spouw. Een goede ventilatie vormt de beste oplossing. Lukt het u niet om het optrekkend vocht te bestrijden? Schakel via ons netwerk een specialist in!

Optrekkend vocht in de buitenmuren

Naast de binnenmuur is er soms bij de buitenmuur ook sprake van optrekkend vocht. Vochtige buitenmuren zijn meestal het gevolg van stijgend grondvocht, maar ook doorslaand water of condensvorming kan hier de oorzaak zijn. Het tegengaan van vochtige buitenmuren kan met behulp van het injecteren of impregneren van de muren. Bij het injecteren zullen wij op verscheidene plekken in de muur gaten boren en hier een speciaal injectiemiddel in spuiten. Bij het impregneren zorgen onze vochtbestrijding professionals uit Utrecht voor een laag vloeibaar impregneermiddel over de stenen en voegen. Dankzij het impregneren maakt regenwater geen kans meer, en voorkomt u vele vormen van vochtdoorslag.

vocht in de kelder Utrecht

Vochtige kelders

Een woning met een kelder heeft meer kans op vochtproblemen dan een woning met enkel een kruipruimte. Dit komt doordat de kelder zich altijd onder het grondwaterniveau bevindt. De enige optie voor het tegengaan van optrekkend vocht is een kelderdichting. Een kelderdichting kunnen specialisten met diverse technieken uitvoeren. Omdat het een klus is die een grote handigheid vereist, adviseren wij hiervoor de hulp van een vochtbestrijding expert uit Utrecht in te schakelen. Deze handelt de klus snel en vakkundig af. Wilt u zelf voor de kelderdichting zorgen? Kijk op voorhand dan goed naar de mogelijke methoden en de kosten die hieraan verbonden zitten.

natte kruipruimte Utrecht

Vochtige kruipruimte

Net als een kelder zorgt de kruipruimte soms ook voor wateroverlast. De overlast bij een kruipruimte is echter aanzienlijk lager. Hierdoor zijn de meeste vormen van kelderdichting dan ook niet nodig (of mogelijk) bij de kruipruimte. De effectiefste methode voor het verhelpen van de wateroverlast vanuit de kruipkelder is het plaatsen van een dampwerend folie, eventueel in combinatie met een isolatiemateriaal. Dankzij dit isolatiemateriaal zal kou en vocht geen kans meer maken, en profiteert u van een heerlijk warme vloer een aangename temperatuur in huis. De kosten voor een isolatie variëren tussen de €900,- en €2000,- afhankelijk van het oppervlak.

zwarte schimmel badkamer Utrecht

Vochtige badkamer

Het onderhoud van badkamers is zeer belangrijk, maar hoe goed u de ruimte ook schoonhoudt, als deze niet geventileerd wordt is er nog steeds de kans op het optreden van diverse schimmels. Vochtige en warmte ruimtes vormen een ideale voedingsbron voor onder meer zwarte schimmel. Deze schimmelsoort is zeer giftig, en brengt dan ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee waaronder de zeer ernstige fibromyalgie en het chronische vermoeidheid syndroom. Het weghalen van de schimmelplekken dient voorzichtig te gebeuren, het liefst door een erkend vakman uit Utrecht. Zorg bovendien voor een betere ventilatie om terugkeer van het probleem voorgoed te voorkomen.

Vochtbestrijding methodes

De professionals uit ons netwerk maken in Utrecht gebruik van vele technieken op het gebied van vochtbestrijding en vochtwering. De twee belangrijkste technieken, het impregneren en injecteren, hebben wij hierboven al kort toegelicht. Daarnaast bestaan er nog diverse andere mogelijkheden voor het tegengaan van de vochtoverlast. Voorbeelden hiervan zijn de installatie van een ventilatiesysteem om de luchtvochtigheid te verlagen en het isoleren van de (vochtige) muren. Door de vochtbestrijding en isolatie te combineren is een aanzienlijke besparing op de verbouwkosten mogelijk. Bent u benieuwd naar de opties en bijbehorende prijzen? Vergelijk vrijblijvend offertes door ze aan te vragen via het contactformulier.

Carebrick vochtbestrijding

Last van vochtige muren door bijvoorbeeld optrekkend vocht? Een relatief nieuwe vorm van vochtbestrijding is het Carebrick systeem. Dit werkt als volgt: de specialisten plaatsen speciale, keramische kokers in de buitenmuur. In deze innovatieve kokers ontstaat een luchtdoorstroming waarna een verdampingsproces de lucht afkoelt. De koele lucht trekt vervolgens alle vochtigheid uit de muren naar zich toe, waarna het naar buiten wordt afgevoerd via de koker. Op den duur verdwijnt dus alle vocht uit uw binnen- en buitenmuren. Hiermee voorkomt én bestrijdt u vochtproblemen zoals vochtplekken en schimmel. Het systeem kost ongeveer €100,- tot €125,- per strekkende meter. Groot voordeel is dat het een permanente oplossing is.

Kruipruimte ventilatie

Hoewel het niet verplicht is om bij uw woning in Utrecht de kruipruimte te ventileren, is dit een techniek die vrijwel elke vochtbestrijding en vochtwering specialist zal aanraden. De ventilatie van kruipruimtes is op twee manieren toepasbaar: met een natuurlijke ventilatie, of een kunstmatig ventilatiesysteem. Onder de natuurlijke ventilering vallen zaken als een raampje en ventilatierooster. Dit vraagt een kleine investering, maar vergroot het risico op invallende regen, en is niet bij elke kruipruimte toepasbaar. Het alternatief, een mechanisch ventilatiesysteem, is meestal wel te plaatsen, maar vraagt wel een investering van ongeveer €4.000,-. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden en voorwaarden.

kruipruimte ventileren

Muren impregneren of injecteren

Wie overlast ondervindt van vochtige muren heeft de keuze uit het injecteren of impregneren van het oppervlak. Het maken van deze keuze vinden sommige van onze klanten uit Utrecht lastig. Het is echter relatief eenvoudig om te bepalen voor welke techniek u moet kiezen. Is doorslaand water de oorzaak van de vochtige muur? Dan is het impregneren van de buitenmuur de juiste keuze. Gaat het om optrekkend vocht? Dan is injecteren de meest effectieve oplossing van vochtbestrijding. Kiest u voor vochtwering als preventie? Dan adviseren wij over het algemeen om te kiezen voor het impregneren van uw buitenmuren voor het beste resultaat. Het injecteren is handiger als vochtbestrijding, omdat u dan ook pas weet of bij de binnen- of buitenmuur de injectie het meeste effect oplevert.

kelderdichting Utrecht

Zelf kelder waterdicht maken

Er bestaan vele methoden voor kelderdichting, die de mate van wateroverlast verminderen. Wilt u wel de kelder waterdicht hebben, maar hebt u maar een beperkt budget? Het is ook een optie om zelf de kelderdichting uit te voeren. Wij raden aan om hiervoor bij de lokale bouwmarkt in Utrecht een dichtingspasta aan te schaffen. Daarnaast is het ook handig om te achterhalen wat de exacte oorzaak van de waterproblemen is. Pas dan is het een mogelijkheid om alle problemen te verhelpen. Kiest u ervoor om zelf de kelderdichting uit te voeren? Lees dan goed de handleiding van de materialen die u gebruikt. Meestal is een zeer precieze techniek nodig om elk risico op schade aan de kelderdichting op lange termijn te voorkomen. Met de hulp van een expert is uw kelder in een handomdraai waterdicht!

Schimmel verwijderen

Het verwijderen van schimmel is een klus die u eenvoudig eigenhandig kunt uitvoeren. Het is afhankelijk van het soort ondergrond welke methode u hiervoor moet gebruiken. Ziet u dat er schimmel ontstaat? Dan is het zaak om zo snel mogelijk één van de onderstaande reinigingstechnieken toe te passen. Alleen dan is het een optie de schimmel met zo weinig mogelijk beschadiging aan de ondergrond te verwijderen. Onze vochtbestrijding specialisten uit Utrecht hebben speciaal voor u de mogelijke reinigingstechnieken op een rijtje gezet. Voor elke techniek geldt: zorgt ervoor dat u de schimmel niet verder verspreidt, en dat u zichzelf optimaal beschermt. Draag tijdens de klus altijd beschermende kleding (stofbril, handschoenen, mondkapje) en draai de verwarming of airco uit. Dit zal zorgen voor het beste resultaat. Maak bovendien eventuele droge schimmeldons nat om hiermee de verspreiding van de sporen te voorkomen. Kijk in onderstaand rijtje voor welke reinigingstechniek u moet kiezen.

  • Zachte ondergrond (hout, kalk): wegsnijden van de schimmel, vervangen materiaal.
  • Stof: zuigen of vervangen.
zelf kelder waterdicht maken
  • Hard en ruw oppervlak (beton): boenen met water en harde borstel. Eventueel toevoeging chloor of azijn.
  • Hard en glad oppervlak (glas, tegel): wegvegen met een doekje;

Vochtwering

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Utrecht de vraag wat het exacte verschil is tussen vochtwering en vochtbestrijding. Het antwoord hierop is relatief eenvoudig: bij vochtbestrijding en vochtwering maken vochtspecialisten gebruik van dezelfde technieken. In het eerste geval moeten zij echter additionele methoden toepassen om opgetreden vochtproblemen op te lossen. Met een vochtwering voorkomt u dat er vochtplekken ontstaan, bij de vochtbestrijding laat u deze verwijderen. Uiteindelijk zal de vochtwering daarom minder geld kosten dan de vochtbestrijding. Eventueel is het een optie om zelf de technieken voor het waterdicht maken van uw pand toe te passen. Hiermee bespaart u ongeveer 25-40%.

Prijzen

De prijzen voor vochtbestrijding worden door diverse factoren bepaald. De belangrijkste invloedsfactor zijn de afmetingen van het oppervlak dat u waterdicht wil maken. Daarnaast heeft ook de gekozen techniek invloed op de uiteindelijke prijs. Voor het impregneren van een gevel gaan wij uit van gemiddelde kosten van €7,50 per vierkante meter. Dit bedrag kan stijgen of dalen afhankelijk van de staat van de muren en het oppervlak. Het injecteren van vochtige muren kent een iets hogere prijs, wij reken met een gemiddeld van €12,50 per vierkante meter. Voor het waterdicht maken van de kelder geldt dat het gebruik van afdichtingspasta de laagste kosten met zich meebrengt. Exacte prijzen weten? Vraag kosteloos meerdere offertes aan.

Opstijgend vocht prijzen

Wat wordt er geïnjecteerd: Prijs per strekkende meter Gemiddelde prijs*
Buitenmuur €100,- €800,-
Spouwmuur (binnen en buiten) €190,- €1.520,-
Muur repareren en injecteren €275,- €2.200,-

(*) De gemiddelde prijs is inclusief het materiaal en btw. We hebben in deze prijstabel gerekend met 8 strekkende meters muur.

Doorslaand vocht prijzen

Wat wordt er geïmpregneerd: Prijs per m2 Gemiddelde prijs incl. btw en materiaal
Buitenmuur €9,- €720,-
Spouwmuur (binnen en buiten) €17,- €1.530,-
Muur repareren en injecteren €30,- €2.400,-

(*) De gemiddelde prijs is inclusief het materiaal en btw. We hebben in deze prijstabel gerekend met een geveloppervlakte van 80m2.

Vochtwering Utrecht

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u op zoek naar specialisten uit Utrecht die u kunnen helpen bij het tegengaan van vochtproblemen, het verlagen van de luchtvochtigheid of het verwijderen van houtrot? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij werken samen met menig vochtbestrijding en vochtwering expert uit de regio, die u allen vakkundig zullen ondersteunen bij het waterdicht maken van uw pand. Wij garanderen dat elke specialist uit ons netwerk een ruime ervaring heeft binnen het vakgebied. Wilt u weten wat de prijzen worden voor het impregneren of injecteren van uw vochtige muren? Aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen. Wij sturen u met alle plezier meerdere geheel vrijblijvende prijsopgaven toe, die u zelf met elkaar kunt vergelijken.

Veelzijdig netwerk

Ons netwerk is veelzijdig als het aankomt op renovatie en woningverbetering. Via onze service kunt u ook offertes vergelijken van bedrijven werkzaam in andere vakgebieden. Andere specialisaties zijn: