Spantendak vs. gordingendak: verschillen en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Bent u van plan binnenkort uw dak te vernieuwen of staat u op het punt een nieuw huis te bouwen? Dan staat u voor een belangrijke keuze: gaat u voor een gordingendak of een spantendak? Deze beslissing kan niet alleen de uitstraling van uw huis beïnvloeden, maar ook de functionaliteit en duurzaamheid van uw dakconstructie. In Nederland, waar het weer snel kan omslaan en stevigheid van het dak belangrijk is, mag het belang van de juiste dakkeuze niet onderschat worden. Maar wat is nou het verschil tussen een spantendak en een gordingendak? Dat leggen we u hieronder uit.

Korte samenvatting over spantendak vs. gordingendak

  • Het kiezen tussen een gordingendak en een spantendak hangt af van factoren zoals de overspanning, het budget en persoonlijke voorkeuren, waarbij gordingendaken ideaal zijn voor kleinere projecten en spantendaken voor grotere overspanningen.
  • Gordingendaken zijn over het algemeen kostenefficiënter en eenvoudiger te installeren, terwijl spantendaken een sterkere en duurzamere optie bieden die geschikt is voor het creëren van grote open ruimtes.
  • Beide daktypen bieden goede mogelijkheden voor isolatie, wat belangrijk is voor energie-efficiëntie en comfort binnen het gebouw.

Wat is een spantendak?

Een spantendak, vaak aangeduid als een traditionele dakconstructie, bestaat uit meerdere spanten die de hoofddraagconstructie van het dak vormen. Spanten zijn in feite driehoekige units die uit verschillende balken zijn samengesteld. Deze constructiewijze wordt voornamelijk gebruikt bij grotere gebouwen of woningen met een grote overspanning, omdat het een robuuste en solide basis biedt die grote lasten kan dragen.

Voordelen sporenkap

Een van de grootste voordelen van een spantendak is de mogelijkheid om een vrije ruimte onder het dak te creëren, wat ideaal is voor zolderkamers of andere woonruimtes. Dit type dakconstructie biedt ook goede isolatiemogelijkheden, omdat de ruimte tussen de spanten gemakkelijk opgevuld kan worden met isolatiemateriaal.

Zijn er ook nadelen aan een spantendak?

Ondanks de vele voordelen kan een spantendak duurder uitvallen in vergelijking met andere daktypes, vooral vanwege de moeilijkheid van de constructie en de benodigde materialen. Ook kan het bouwen van de constructie van een spantendak meer tijd in beslag nemen.

Wat is een gordingendak?

Bij een gordingendak worden horizontale balken, of gordingen, direct op de draagmuren geplaatst. Deze gordingen dragen op hun beurt het dakbeschot en de dakbedekking. Een gordingendak is vooral populair in woningbouw en kleinere constructies, waarbij de overspanning beperkt is.

Voordelen gordingendak

Gordingendaken zijn over het algemeen goedkoper en sneller te realiseren dan spantendaken. De eenvoud van de constructie zorgt niet alleen voor een snellere bouwtijd maar maakt het ook eenvoudiger om aanpassingen of reparaties uit te voeren.

Waar u op moet letten bij een gordingendak

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ondersteuning en stabilisatie van de gordingen, vooral als het gaat om bredere overspanningen. Onvoldoende of ongeschikte ondersteuning kan leiden tot doorbuiging van het dak.