Wat is een dakoverstek?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat een dakoverstek niet alleen uw huis beschermt, maar ook zorgt dat uw huis er mooier uitziet? Een dakoverstek kan uw dak langer goed houden en helpt om uw huis koeler te houden in de zomer. In dit artikel vertellen we u alles over dakoverstekken. We kijken naar de verschillende soorten, de materialen die u kunt kiezen en wat het beste werkt voor platte en schuine daken. We laten ook zien hoeveel het kost en hoe een dakoverstek uw huis mooier kan maken. Wilt u meer weten over hoe een kleine verandering aan uw dak een groot verschil kan maken? Lees dan verder!

Korte samenvatting over een dakoverstek

  • Dakoverstekken beschermen de muren van uw huis tegen weersinvloeden zoals regen en sneeuw, en helpen het binnen koeler te houden door zonlicht te blokkeren.
  • Afhankelijk van of u een plat of schuin dak heeft, verschillen de functies en het ontwerp van dakoverstekken.
  • U kunt kiezen uit diverse materialen voor dakoverstekken, waaronder kunststof voor duurzaamheid, hout voor een natuurlijke uitstraling, en metaal voor zijn sterke eigenschappen.
  • De kosten voor het installeren of vervangen van dakoverstekken liggen tussen de €50,- en €150,- per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van het werk.
  • Voor een correcte installatie en langdurig onderhoud is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Wat is een dakoverstek?

Een dakoverstek is het deel van uw dak dat uitsteekt voorbij de muren van uw huis. Dit deel van het dak ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook praktische voordelen. Het beschermt de muren van uw huis tegen regen en sneeuw en houdt ook te veel zonlicht tegen. Dit helpt om uw huis van binnen koel te houden.

Dakoverstek bij verschillende daktypen

Bij het kiezen van een dakoverstek zijn de specificaties en stijl van het dak zelf van grote invloed op de beslissingen die genomen moeten worden. Afhankelijk van of u een plat dak of een schuin dak heeft, zullen de functies en uiterlijke overwegingen van het dakoverstek verschillen. In dit gedeelte duiken we dieper in hoe dakoverstekken functioneren en worden toegepast bij verschillende soorten daken.

Dakoverstek bij plat dak

Bij platte daken is een dakoverstek vaak ontworpen om de levensduur van het dak zelf te verlengen. Door het overstek wordt het dakoppervlak gedeeltelijk beschaduwd, waardoor de impact van UV-straling en extreme weersomstandigheden wordt verminderd. Een ander belangrijk aspect is de waterafvoer; een goed ontworpen dakoverstek kan ervoor zorgen dat water effectief van het gebouw wordt weggeleid, wat lekkages en schade aan de constructie helpt voorkomen.

Dakoverstek bij schuin dak

Voor schuine daken varieert het ontwerp van de dakoverstekken. Ze kunnen functioneel zijn ontworpen om sneeuw en regen verder van de gevel te houden, of puur om het uiterlijk van het huis te verbeteren. In sommige gevallen kan een dakoverstek ook bijdragen aan betere isolatie door de zolderruimte of de bovenste verdiepingen in de zomer koeler te houden.