Scheuren in uw muur?

Scheuren in muren door droogte

Wist u dat de lage grondwaterstand funderingsproblemen tot gevolg heeft? Er dreigen maar liefs 1 miljoen woningen te verzakken door de droogte van de afgelopen periode. Scheuren in muren zijn niet mooi en tasten daarnaast de constructie van uw woning aan. Op deze pagina leest u alles over verzakkingen en scheuren in muren. U vindt informatie over hoe u een verzakking herkent en wat u eraan kunt laten doen. Laat scheuren snel herstellen!

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan meerdere offertes van specialisten uit uw buurt. Vergelijk de prijsopgaven en vind eenvoudig en snel de goedkoopste gevelspecialist voor het herstellen van de scheuren in uw woning.

Wat is de oorzaak van scheuren in de muren?

Scheuren in muren kunnen ontstaan door constructiefouten, waardoor trekspanning ontstaat. Maar sinds de warme en droge zomer van 2018 is er een nieuw fenomeen dat funderingsproblemen veroorzaakt: een laag grondwaterpeil.

De verzakkingen door het lage grondwaterpeil komen vooral voor bij woningen die op zand- en kleigronden gebouwd zijn. Het gaat dan met name om huizen die direct op de ondergrond gefundeerd zijn. Door de extreme droogte is de klei verdroogd en ingeklonken, waardoor de scheuren ontstaan. Ook woningen met houten funderingspalen lopen risico. De droge grond zorgt voor een snellere rotting van het hout. Naast scheuren ontstaan in sommige woningen ook dikke kieren tussen de vloer en muur.


scheuren in muren door droogte

Huizen met staalfunderingen

Verzakkingen komen veel voor bij ‘huizen op staal’. Dit zijn huizen die geen funderingspalen hebben, maar een gemetselde voet als fundering. Deze fundering is direct op de ondergrond geplaatst. Woningen met deze fundering veroorzaken ‘zetting’

Ze persen water en lucht uit de bodem, waardoor de bodem wordt samengedrukt. Het zakken van het grondwaterpeil en de zetting zorgen voor bodemdaling, waardoor scheuren in muren ontstaan.

hoe scheurvorming herkennen

Hoe een verzakkende woning herkennen?

  Heeft u een woning met een fundering van houten palen? Of is uw woning op zand- of kleigrond gebouwd? Dan is het belangrijk om uw woning goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren. U herkent een verzakking aan de volgende zaken:

 • Scheurvorming;
 • Scheefstand;
 • Klemmende deuren en ramen;
 • Groot hoogteverschil met uw buren;
 • Hoog water onder de vloer.

De gevolgen van een scheur in de muur

Heeft u scheuren in een muur of meerdere muren van uw woning? Naast dat een scheur lelijk is, heeft een scheur ook vele andere nadelige gevolgen voor de constructie van uw woning. Er zijn twee soorten scheuren: scheuren in het stucwerk en scheuren in het metselwerk. Een scheur in stucwerk is ongevaarlijk en herstellen is eenvoudig.

Een scheur in het metselwerk van dragende muren kan wel gevaarlijk zijn!

Wanneer u dit ziet, moet u zo snel mogelijk een gevelspecialist inschakelen. De specialist beoordeelt snel of uw woning gevaar loopt en geeft aan hoe hij het probleem oplost. Wanneer u scheuren ziet in een muur is het verstandig om uw verzekeringspolis na te kijken. Veel verzekeringen vergoeden schade als gevolg van een funderingsprobleem.

Verzakking voorkomen: een aantal oplossingen

Is uw huis nog niet verzakt, maar bent u wel bang dat dit gaat gebeuren? U kunt een aantal dingen doen om verzakkingen te voorkomen.

 • Geef uw huis water door water uit de sloot langs de muren te sproeien. Bij een sproeiverbod is dit niet mogelijk.
 • Laat purschuim in de zandlaag onder uw woning spuiten. Het schuim zet uit en zorgt voor een betere draagkracht onder uw huis.
 • Laat een kelder onder uw woning plaatsen. De betonnen bak, die minstens 1,8 meter diep moet zijn, maakt het mogelijk om betonnen heipalen te plaatsen.
 • Lees meer over de aanpak van funderingsproblemen op de KCAF.
scheur in muur

Scheuren in muur herstellen? Handige oplossingen!

Scheuren zijn niet mooi en zijn ook gevaarlijk voor de constructie van uw woning. Het is belangrijk om een scheur in een muur zo snel mogelijk te laten herstellen, voornamelijk wanneer de scheurvorming in het metselwerk van een dragende muur zit.

Een gevelspecialist herstelt de scheur met een flexibele kit of cementpleister. Ook pakt hij bij de gevelrenovatie de onderliggende oorzaak aan.

Op de site van Vereniging Eigen Huis vindt u een handige scheurenwijzer. Vul de test in en u ziet direct wat de oorzaak is van de scheuren in uw huis en wat de gevelspecialist doet om het probleem op te lossen.

scheuren in muren herstellen

Scheuren in muren door droogte? Gratis offertes vergelijken!

Is uw woning verzakt door de droogte en ziet u scheuren verschijnen op de gevel of andere muren? Schakel dan direct een professionele gevelspecialist in. Het is belangrijk om de scheuren snel te laten herstellen. Een gevelspecialist zorgt er daarnaast voor dat uw fundering bestand is tegen de droogte. Snelle actie is vereist om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bespaar op de kosten van uw gevelspecialist!

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag via de offertepagina gratis en vrijblijvende offertes aan. U ontvangt snel een aantal prijsopgaven van gevelspecialisten uit uw regio. Vergelijk en kies eenvoudig de goedkoopste gevelexpert. Met de offerteservice weet u zeker dat u niet te veel betaalt!