Lekkage aan plat dak oplossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Lekkage plat dak

Een lekkage in een plat dak wordt veroorzaakt door verouderde dakbedekking, een verkeerde afvoer van regenwater of wisselende weersomstandigheden. Laat de daklekkage zo spoedig mogelijk verhelpen om verdere schade te voorkomen. Een lek in het platte dak veroorzaakt namelijk houtrot in de dakconstructie en vermindert de isolatie. Vakman nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende dakdekkers in uw regio. Vergelijk en kies zo voor het beste aanbod.

We vertellen u op deze pagina meer over lekkages in platte daken. U leest over de verschillende oorzaken en u krijgt informatie over het herstellen van de schade. Tot slot krijgt u een indicatie van de gemiddelde kosten.

lekkage plat dak

Daklekkage: dit zijn de oorzaken

De oorzaak van daklekkage in een plat dak verschilt per situatie. Dit varieert van een verouderde dakbedekking tot een verkeerde plaatsing van de dakbedekking.

Hieronder leest u meer over de mogelijke oorzaken van een lekkage in een plat dak. Lekt uw platte dak ook? Schakel dan snel een dakdekker in voor een dakreparatie: start nu uw gratis offerteaanvraag!


1. Veroudering dakbedekking

Dakbedekking op een plat dak gaat gemiddeld 25 tot 40 jaar mee. Na deze tijd verslechterd de kwaliteit en ontstaan er steeds vaker lekkages. Oude dakbedekking wordt poreus of minder elastisch, waardoor het sneller gaat scheuren. Bij oude dakbedekking is het slim om het dak helemaal te vernieuwen.

2. Afvoer van regenwater

Platte daken hebben geen dakgoot: het regenwater wordt afgevoerd door een lichte dakhelling. Dit is belangrijk, omdat het regenwater een groot gewicht heeft: dit veroorzaakt beschadigingen aan het dakoppervlak én aan de dakconstructie. Een verkeerde afwatering zorgt ervoor dat regenwater en andere vervuiling langer op het dak blijft liggen.

3. Verkeerd aanbrengen dakbedekking

Soms komt het voor dat een nieuw plat dak lekt. Hoe zit dat? De kans is groot dat de lekkage in de dakbedekking op uw nieuwe aanbouw veroorzaakt wordt door een verkeerde plaatsing. Misschien overlappen de verschillende stroken bitumen niet goed of is het pvc niet goed aan de ondergrond vastgelijmd. Veel dakdekkers bieden in dat geval een goede garantie, waardoor ze dit kosteloos komen verhelpen.

4. Wisselende weersomstandigheden

Heeft u een lekkage in een plat dak na de vorst? De wisselende weersomstandigheden zorgen ervoor dat het dakleer inkrimpt en uitzet. Maar dit eist wel z’n tol: op den duur is de kans op scheurtjes en beschadigingen steeds groter. Dit vindt vooral plaats bij oudere soorten dakbedekking.

Is uw bitumen dakbedekking poreus geworden? Dan is de kans aanwezig dat dit bij vorst kapot vriest, waarna dit gaat lekken bij de eerstvolgende regenbui.

5. Ongewenste plantgroei

Mos groeit eigenlijk overal: ook op het dakoppervlak. Hoewel dit misschien onschuldig lijkt, is dat het zeker niet. Mosgroei vergroot de kans op onkruid dat wortelt in de dakbedekking. Hierdoor ontstaan scheurtjes en zelfs de kleinste barsten zorgen al voor grote vochtproblemen.


Besparen op de kosten bij een daklekkage in een plat dak?

Vind snel de goedkoopste dakdekker bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Hoe de exacte locatie van de lekkage opsporen?

Voordat de vakman de beschadiging kan repareren, moet hij de exacte locatie van de lekkage in een plat dak opsporen. Hoe doet hij dit?

Hij gebruikt hiervoor verschillende technieken, waarvan de rookgastechniek de populairste is. Hierbij blaast hij rookgas onder de dakbedekking: dit zoekt de weg met de minste weerstand naar buiten, en ontsnapt dus via het lek. Een andere veel gebruikte techniek is thermografie. Met een warmtecamera kijkt de vakman waar de warmteverschillen in het dak zitten: hier zitten de lekkages.

Wat te doen?

U hebt een lekkage in uw dak: hoe lost u dit op?

  • Stap 1. Schakel een dakdekker in. Bij spoed kan deze vaak al dezelfde dag bij u op de stoep staan, zodat u verdere schade voorkomt. Neem dus zo snel mogelijk contact op, zodat u niet lang hoeft te wachten. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker bij u in de buurt!
  • Stap 2. Zorg voor een tijdelijke oplossing om schade door de lekkage in uw plat dak te voorkomen. Dit kan van alles zijn: schuif met meubels zodat ze niet nat worden. Plaats een pan onder het lek om overtollig water op te vangen of plaats een zeil over het lek heen als het hard regent.
  • Stap 3. Neem contact op met uw verzekering en maak eventueel foto’s. Vaak wordt de schade door een lekkage in uw plat dak door de verzekering vergoed, maar dan moet u hier wel voldoende bewijsmateriaal van hebben.

daklekkage plat dak

Daklekkage plat dak repareren

Een lekkage in een plat dak repareren is gelukkig relatief eenvoudig. Na het opsporen snijdt de vakman een kruis op de plek van de beschadiging. Hij vouwt de vier hoeken opzij en maakt nu eerst de ondergrond schoon en droog. Hij maakt ook de dakbedekking goed schoon, zodat de reparatiestrook straks netjes hecht.

Hij vouwt de hoeken weer terug en knipt de reparatiestrook eventueel op maat. Deze strook heeft ronde hoeken: dit verkleint de kans dat één van de hoeken loslaat. Hij verlijmt de reparatiestrook dubbelzijdig. Met andere woorden: hij brengt de lijm aan op de strook én op de ondergrond. Met een verzwaarde roller drukt hij de strook stevig aan op het dak.

Lekkage plat dak: de kosten

Wat gaat het kosten om de lekkage in een plat dak te herstellen? Gemiddeld €250,- tot €300,- per m². Dit is inclusief btw en voorrijkosten. Kiest u ervoor om het dak te renoveren? Voor een EPDM-dak betaalt u gemiddeld €50,- per m² en voor bitumen ongeveer €45,- per m².

Kosten lekkage plat dak 2023

Soort klus Gemiddelde kosten per m2*
Dakreparatie
Reparatie plat dak €250,- tot €300,-
Dakrenovatie
Bitumen €45,-
EPDM €50,-
PVC €55,-

* Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!Vind de goedkoopste dakdekker in uw regio en bespaar!

Vergelijk gratis offertes en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod.

Gratis offertes vergelijken

Factoren die de prijs van een dakreparatie bepalen

De prijs van een dakreparatie is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt het soort dakbedekking een rol. Bitumen is relatief goedkoop, waardoor reparatiewerkzaamheden ook voordeliger zijn. Het repareren van een EPDM-dak is een stuk duurder.

Daarbij verschilt het uurtarief per dakdekker. Ook dit heeft een grote invloed op de totaalprijs. Wilt u besparen op de kosten, dan is het slim om vakmannen te vergelijken en te kiezen voor de vakman met de scherpste arbeidskosten. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

De kosten zijn afhankelijk van:

  • Het soort dakbedekking
  • Het tarief van de dakdekker
  • De afmetingen van de beschadiging
  • Eventuele voorrij- of afvoerkosten

Valt lekkage plat dak onder de verzekering?

Is de schade van een lekkage verzekerd? In veel gevallen wel! Hoewel het afsluiten van een inboedelverzekering niet verplicht is, hebben veel Nederlanders wel een inboedelverzekering. Schade ontstaan door een lek wordt in veel gevallen door deze verzekering gedekt.

Maar onthoud dat dit alleen geldt voor de schade ontstaan door de lekkage! Voor de kosten om de lekkage te verhelpen bent u dus wel zelf verantwoordelijk. Daar komt nog bij dat het duidelijk moet zijn dat u zelf alles hebt gedaan om schade te voorkomen. Dat betekent dus dat schade die u zelf veroorzaakt hebt, niet gedekt is.

lekkage plat dak verhelpen dakdekker

Lekkage aan plat dak laten herstellen? Vergelijk gratis offertes!

Heeft u een lekkage aan uw platte of betonnen dak en wilt u dit zo snel mogelijk verhelpen? Kies dan voor de hulp van een ervaren dakdekker. Alleen dan weet u zeker dat uw dakoppervlak zo snel mogelijk weer volledig waterdicht is. U kunt een dakdekker natuurlijk ook inschakelen bij het herstellen van een lekkage in een schuin dak. Op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u meerdere prijsopgaven. Kies voor het bedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs. Deze aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken!