Lekkage pannendak verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Lekkage pannendak

Een lekkage in het pannendak moet snel opgespoord en verholpen worden, om te voorkomen dat de dakconstructie beschadigt. U merkt een lekkend pannendak onder andere door vocht- of zelfs schimmelplekken tegen de onderkant van het dakoppervlak. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna meerdere offertes van experts in uw regio. Kies zelf voor de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs.

Vermoed u een lekkage in uw pannendak? Op deze pagina vindt u meer informatie over de mogelijke oorzaken en vindt u informatie over de reparatie van de daklekkage. We geven u een beeld van de kostprijs en u leest hoe het verzekeringstechnisch allemaal zit.


lekkage pannendak

Oorzaken lekkage pannendak

Er zijn verschillende oorzaken voor lekkage aan een pannendak. Een verstopte of kapotte regenpijp is vaak de boosdoener, maar het komt ook geregeld voor dat dakpannen kapot zijn. De daklekkage kan ook ontstaan door een verkeerde aansluiting van een dakraam of door een lekkende schoorsteen.

Dit zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van lekkage in pannendaken:

  • Verstopte of kapotte dakgoot.
  • Erker lekkage.
  • Een verkeerde aansluiting van uw dakkapel of dakraam.
  • Lekkage in de ontluchtingspan.
  • Kapotte of verouderde schoorsteen.

Lekkage pannendak: hoe opsporen?

Het opsporen van een lekkage in uw pannendak kan eenvoudig zijn, als u kapotte dakpannen ziet of als er een paar pannen zijn scheef gewaaid. Maar heeft u vochtplekken aan de binnenkant van het dak en ziet u de oorzaak niet, laat dan een specialist langskomen voor lekdetectie.


Besparen op de kosten bij een lekkage in uw pannendak?

Vind snel een goedkope vakman bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Lekkage repareren? Zo wordt het hersteld

Het repareren van de lekkage besteedt u het beste uit aan een vakman: u bespaart tijd en energie en weet zeker dat het dakoppervlak helemaal waterdicht is.

Hoe repareert een vakman de lekkage?

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de oorzaak. Gaat het om kapotte nokvorsten of dakpannen, dan vervangt hij deze plaatselijk. Maar gaat het om bijvoorbeeld een schoorsteen, dan is het belangrijk om te kijken wat de exacte oorzaak is. Vaak is het vervangen van kapotte voegen en bakstenen voldoende om een lekkage te voorkomen.

Het gebeurt ook wel eens dat regen onder de dakpannen slaat. U merkt dit doordat er een lekkage alleen bij hevige regenval ontstaat. Vaak is het een probleem met de loodslabben van een dakraam of zit er een lekkage in de rand van de dakkapel. De vakman vervangt deze of zet ze netjes vast op hun plek voor het afdichten van de aansluiting met de dakpannen.

Wanneer een pannendak vervangen?

Hoe ouder het pannendak is, hoe groter de kans op daklekkages. Het is dus belangrijk om uw dakpannen op tijd te vervangen.

Wanneer moet ik mijn pannendak vervangen?

Keramische dakpannen verliezen na ongeveer 70 jaar hun waterwerende eigenschappen. Ze nemen dan regenwater op, waardoor ze ’s winters kapotvriezen. Betondakpannen hebben zelfs een kortere levensduur: na gemiddeld 35 tot 50 jaar is het tijd om een betonnen pannendak te vernieuwen.

Weet u niet zeker wanneer het tijd is voor vervanging? Geen zorgen: als u een vakman inschakelt geeft hij u een persoonlijk advies. Hij inspecteert uw dakoppervlak en vertelt u of het nodig is om alles te vernieuwen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker bij u uit de buurt!

daklekkage pannendak

Kosten lekkage pannendak

Wat gaat het kosten om een lekkage in uw pannendak te repareren? Gemiddeld €150,- tot €350,- per m². De precieze prijs is afhankelijk van de oorzaak van de daklekkage en het soort dakbedekking. Kiest u ervoor om het pannendak te vervangen, dan beginnen de kosten rond de €50,- per m².

Pannendak repareren: de kosten 2023

Soort klus Kosten per m²
Reparatie pannendak (enkele dakpannen vervangen) €150 tot €350,-
Vervangen gehele pannendak €150 tot €350,-
Betondakpannen €50,-
Keramische dakpannen €60,-

* Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!


Vind snel en gemakkelijk de goedkoopste dakdekker in uw regio!

Vergelijk de prijzen van meerdere dakdekkers en kies zelf voor het beste aanbod!


Factoren die de prijs bepalen

De prijs van de dakreparatie is afhankelijk van deze factoren:

  • De oorzaak van de lekkage: een lekkage op zolder omdat een nokvorst kapot is, is gemakkelijker te herstellen dan wanneer een groot deel van de dakpannen poreus geworden zijn. De oorzaak van het lek heeft dus een grote invloed op de totaalprijs.
  • Het tarief van de dakwerker: elke vakman bepaalt zijn eigen uurtarief. Hierdoor verschillen de arbeidskosten per bedrijf! Besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis offertes!
  • Het soort dakbedekking: betondakpannen zijn een stukje goedkoper dan keramische dakpannen. Moet u dus betondakpannen laten vervangen, dan bent u goedkoper uit dan wanneer u keramische dakpannen nodig hebt.
  • Eventuele voorrij- en afvoerkosten: de meeste bedrijven brengen voorrijkosten in rekening. Kies voor een bedrijf in de buurt om deze zo laag mogelijk te houden.

Ben je verzekerd voor lekkage bij een pannendak?

Als u een opstal- of inboedelverzekering hebt, dan is de kans groot dat u verzekerd bent voor een lekkage in uw dak. U krijgt verschillende soorten schade vergoed: schade die ontstaan is door een lekkage in het dak en ook schade ontstaan door een lekkage bij de buren.

Let op: alleen de schade wordt gedekt! De kosten voor de reparatie moet u dus wel zelf betalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de verzekeraar alleen uitkeert als u de lekkage niet zelf veroorzaakt hebt. Dat betekent dat waterschade ontstaan doordat u het dakraam niet had gesloten niet gedekt is.

lekkage pannendak verhelpen

Daklekkage laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Heeft u een lekkage in de dakrand of lekt uw dakkapel? Dan is het slim om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen om verdere schade te voorkomen. De vakman spoort de exacte oorzaak van het lek snel op en repareert dit direct. Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere experts in uw regio. Vergelijk de prijsopgaven van de vakmannen en kies voor het bedrijf met het beste aanbod. Uw besparing loopt zo op tot wel 40% op de kostprijs!